Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Leena Vilkan kolumni: Pähkel oli tuntihevonen, joka auttoi minut eteenpäin pysähdyksen tilasta, johon lapseni kuolema minut suisti

On uskallettava kohdata ja kiintyä, vaikka tiedämme että kaikki päättyy aikanaan, kirjoittaa eläinfilosofi Leena Vilkka.

Kiliterapia on tehokas apu työuupumukseen – eläimen kanssa ei tarvitse suorittaa

Eläinavusteinen terapia rentouttaa ja luo mielihyvää.

"Aina, jos harmittaa, menen kanalaan tai touhuamaan kissojen kanssa" – Eläinavusteisten hoitomuotojen arvostus nousee samalla, kun tieto hoidon vaikutuksista lisääntyy

Karoliina Takamäen maatilalle ovat pian tervetulleita erityistä tukea vaativat lapset, nuoret ja aikuiset hoitamaan eläimiä ja voimaantumaan.

Terapia-aasi Inkeri auttaa Venla Piiraista keskittymään – Tuore selvitys: eläinavusteinen kuntoutus on toimivaa ja motivoivaa

Eläimet voivat auttaa esimerkiksi oppimisvaikeuksien, tarkkaavaisuushäiriöiden ja muistisairauksien hoidossa.

Äiti iloitsee lihasheikkoutta sairastavan poikansa kehityksestä – 9-vuotias ylittää itsensä terapiahevosen selässä

Ensi vuoden alussa ratsastusterapia on tukihoidon sijaan itsenäinen hoitomuoto, mikä tuo entistä useammat korvatun terapian piiriin.

Hevonen pelasti äidin ja tyttären välit – "Emme pystyneet puhumaan mistään ilman dramaattista riitaa"

Sanni Lehtonurmi sai hevostoiminnasta apua vuorovaikutustilanteisiin sekä tunteiden hallintaan ja ilmaisuun.

Hyppää, alpakka, hyppää! Suomalaiset hurmannut kamelieläin kelpaa myös agilityradalle

Alpakan villa hakee vertaistaan, sen silittäminen virkistää vanhuksia ja sen kanssa voi mennä esteradalle. Klaukkalassa sijaitsevalla maatilalla ajatellaan, että alpakka on maailman paras kotieläin.

Hevosen liike auttaa selkäkipuihin mutta miksi? Tutkija selvittää ratsastusterapian vaikutukset

Ratsastusterapiaa on käytetty Suomessa lääkinnällisenä kuntoutuksena 25 vuoden ajan, mutta silti siihen liittyy myös harhakäsityksiä.

Ratsastusterapiaan tullaan jopa parin tunnin taksimatkan takaa

Kuntoutus vaatii lääkärin lähetteen lisäksi osaavan ratsastusterapeutin, sopivan hevosen ja paljon aikaa. Kuntoutus voi kestää jopa useita vuosia.

Hevonen teki ihmeitä 16-vuotiaalle Lotalle – vaikeasti vammaisen tytön ryhti suoristui ja hän oppi puhumaan sanoja

Vaikeasti vammainen Lotta Porvari on saanut ratsastusterapian avulla paremman ryhdin, pystyy ratsastamaan etuperin ja takaperin ja jopa seisomaan hevosen selässä. Ratsastusterapiasta on saatu hyviä kokemuksia myös muualla: alle kouluikäiset ovat oppineet kävelemään ja MS-potilaat ylläpitämään kävelykykynsä.

Satulattomuus tuo ihmisen lähemmäs hevosta – Ratsastusterapia voi auttaa takaisin työelämään

Ratsastusterapeutteja on koulutettu Suomessa vuodesta 1988 alkaen. Apua terapiamuodosta löytyy esimerkiksi selkävaivojen kanssa kamppaileville.

Hevonen on älykäs terapeutti

Rovaniemen Norvajärven terapiakeskuksessa tarjotaan eläin- ja luontoavusteista toimintaterapiaa. Fysioterapeuttisen ratsastuskuntoutuksen lisäksi keskuksessa annetaan vähemmän tunnettua hevosavusteista psykoterapiaa.

Kuopiossa kokeillaan robottieläinterapiaa muistisairaiden hoidossa

Paro-hyljerobotti alkaa vierailla Kuopion vanhuspalvelun yksiköissä tukemassa muistisairaiden viriketoimintaa. Robotti reagoi ärsykkeisiin kuten kosketukseen ja herättelee näin ihmistä vuorovaikutukseen ja kontaktin ottamiseen.

Helsinki hakee miljoonia kiinteistökaupoilla – Ostajaa etsitään muun muassa kiistellylle Skatan tilalle

Helsinki tavoittelee 25 miljoonan euron tuloja kiinteistöjen myynnillä. Kaupunki harkitsee aiempaa tarkemmin, mitä rakennuksia sen kannattaa korjata ja ylläpitää. Myytävien rakennusten listalla ovat muun muassa Skatan tila Vuosaaressa ja Cafe Regatta Töölössä.

Eläinterapiaa hyödynnetään liian vähän

Eläinavusteisten työmenetelmien asiantuntijat muistuttavat, että eläinten avulla on saatu apua muun muassa kehitysvammais-, nuoriso- ja vanhustyössä. Alalle toivotaan lisää tutkimusta, rahoitusta ja verkostoitumista.

Fysioterapeutti kaipaa tunnustusta ratsastusterapialle: "Toisinaan tehokkain vaihtoehto"

Vaikka tietoisuus ratsastusterapian tarjoamista mahdollisuuksista on lisääntynyt, Kela ei toistaiseksi tunnusta sitä itsenäisenä terapiamuotona. Harvinaista lihasten surkastumistautia sairastavalle Maria-tytölle ratsastus on sekä fyysisesti että psyykkisesti tärkeää.

Hiljaiset sankarit

Eläinterapiaa ja mielekästä tekemistä. Kaksi nuorta kertoo, miten masennuksen mustasta aukosta voi nousta.

Karvainen kaveri vähentää stressiä

Keski-Pohjanmaalle koulutetaan eläinkavereita tuomaan iloa ja vaihtelua esimerkiksi laitosten arkeen. Suomen Karva-Kaverit ry perustettiin 2011 ja yhdistys kouluttaa nyt eläinavusteiseen toimintaan eläimiä ja niiden omistajia eri puolilla Suomea.

Ratsastusterapia auttaa kehoa ja mieltä

Lapissa saa ratsastusterapiaa Nor-Ther-terapiakeskuksessa Rovaniemellä. Vuodesta 2008 lähtien toiminut keskus auttaa sekä mielenterveyden että ruumiin vaivoja kärsiviä.

Ratsastusterapiassa työn tulokset näkyvät nopeasti

Ratsastusterapia rantautui Suomeen ensimmäisen kerran noin 25 vuotta sitten. Tällä hetkellä ratsastusterapeutteja maassamme on 160. Ratsastusterapian kasvanut kysyntä on johtanut siihen, että Ypäjällä aloitetaan joka toinen vuosi uusien tulevien ratsastusterapeuttien 3,5 vuotta kestävä koulutus.

Fuchsie-alpakan ja Ulla-laaman kohtaaminen on terapiaa

Laamaa ja alpakkaa käytetään terapiaeläiminä esimerkiksi ylivilkkaiden tai autististen lasten parissa tai uupumuksesta kärsivän aikuisen terapiassa. Ulla-laama ja Fuchsie-alpakka nähtiin keskiviikkona YLE:n Aamu-tv:n studiossa.

RATSASTUS: Pellikka ja Sirun Oliver estemestareiksi

Suomenhevosten estemestaruuden nappasivat Ypäjällä Maija-Riikka Pellikka ja ori Sirun Oliver, jotka suoriutuivat päivän molemmista kierroksista virheittä. Ratsukon lopputulokseksi jäi kaksi virhepistettä

Hevosen halailu hoitaa huolien murtamaa

Ratsastusterapiasta on saatu hyviä kokemuksia muun muassa vammaisten kuntoutuksessa, mutta hevosia voi hyödyntää myös mielen hoidossa. Eläimestä huolehtiminen ja sen tarjoama läheisyys voivat auttaa esimerkiksi työuupunutta tai masentunutta saamaan uuden otteen elämästä. Saarijärvellä Glenna-tammaa saa halata silloin, kun tuntuu, ettei kukaan muu enää ymmärrä.

Hevonen toimii liikuntakyvyttömän jalkoina

Ratsastusterapeutti Anne Rautio-Honkavaaran asiakkaista suurin osa elää pyörätuolissa. Hevosen selässä he pääsevät luontoon.

Niihamaan tulossa erityisratsastustalli

Erityisratsastuksen ja ratsastusterapian tarjonta on monipuolistumassa Tampereella. Kaupunginvaltusto käsittelee tänään asemakaavaa, joka mahdollistaa uuden erityisratsastustallin rakentamisen Niihamaan nykyisen Ratsastuskeskuksen läheisyyteen.

Pitkäniemi valmistautuu muutokseen

Pitkänniemen alue Tampereen ja Nokian rajalla muuttuu lähivuosina voimakkaasti. Pitkäniemi tunnetaan etenkin psykiatrisesta sairaalasta, mutta kehätien tuntumaan on syntymässä myös vahva ympäristörakentamisen ja ratsastuskoulutoiminnan keskittymä