Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Ukrainalainen Ann Krivko tapaa kriisityöntekijä Raila Arpalan rescue-koira Gepettoa. Kuva on otettu 4.8.2022

Ukrainan sota traumatisoi Ann Krivkon, mutta kriisityö Gepetto-koiran kanssa auttaa – "Ymmärsimme toisiamme ensi minuuteista"

Eläimen läsnäolo voi tuoda odottamatonta tukea kriisin keskelle. Ukrainan sotaa paennut Ann Krivko on saanut koira-avusteisesta kriisityöstä apua kuormittavassa elämäntilanteessa. 

Kulleron palvelutalon kesäkanalan kukko käppäilee pihamaalla.

Siivekkäät kesävieraat tuovat iloa vanhusten palvelutaloon: "Aivan ihanaa", sanoo Kaisamaria Tiuraniemi Valentin-kukko sylissään

Eläinavusteiset menetelmät terapiana tai viriketoiminnassa ovat viime vuosina yleistyneet. Eläinavusteisuutta on eritasoista: vapaamuotoisinta on kaveritoiminta ja eläinvierailut, suunnitelmallisinta on terapia.

Toimintaterapeutti Piia Kiuru katsoo lampaita pihalla kun ne syövät astioista ruokaa

Terapialampaat tuotiin taas kriminaalipotilaiden hoidettaviksi Vaasassa – tärkeää on tuttuus: "Lampaat tuntevat meidät ja me tunnemme ne"

Tänä kesänä 12 lammasta on aloittanut jälleen kesätyöt Vaasassa. Puolet niistä työskentelee terapialampaina Vanhan Vaasan sairaalassa ja puolet kaupungin viheryksikön kesäapulaisina nurmea niittämässä.

Psykologi ja asiakas taluttavat tiellä islanninhevosia

Ratsastusterapeuttien rinnalle on kasvanut monisatapäinen joukko hevosavusteisia ohjaajia – uusi ala sai ensimmäistä kertaa laatukäsikirjan

Alan uudempi tulokas, sosiaalipedagoginen hevostoiminta (SPHT) suoristi rivinsä, vaikka räikeitä epäkohtia ei ole.

Leena Vilkka

Leena Vilkan kolumni: Pähkel oli tuntihevonen, joka auttoi minut eteenpäin pysähdyksen tilasta, johon lapseni kuolema minut suisti

On uskallettava kohdata ja kiintyä, vaikka tiedämme että kaikki päättyy aikanaan, kirjoittaa eläinfilosofi Leena Vilkka.

Eläinavusteinen valmennus vastaa työelämän paineisiin -Kili hoitaa uupunutta läsnäolollaan

Kiliterapia on tehokas apu työuupumukseen – eläimen kanssa ei tarvitse suorittaa

Eläinavusteinen terapia rentouttaa ja luo mielihyvää.

Karoliina Takamäen lapinlehmä Nyyti nauttii rapsutuksista

"Aina, jos harmittaa, menen kanalaan tai touhuamaan kissojen kanssa" – Eläinavusteisten hoitomuotojen arvostus nousee samalla, kun tieto hoidon vaikutuksista lisääntyy

Karoliina Takamäen maatilalle ovat pian tervetulleita erityistä tukea vaativat lapset, nuoret ja aikuiset hoitamaan eläimiä ja voimaantumaan.

Venla Piirainen aasin vierellä.

Terapia-aasi Inkeri auttaa Venla Piiraista keskittymään – Tuore selvitys: eläinavusteinen kuntoutus on toimivaa ja motivoivaa

Eläimet voivat auttaa esimerkiksi oppimisvaikeuksien, tarkkaavaisuushäiriöiden ja muistisairauksien hoidossa.

Einari Purra tervehtii terapiahevosta Niiloa. Ratsastusterapeutti Lena Lassila apuna.

Äiti iloitsee lihasheikkoutta sairastavan poikansa kehityksestä – 9-vuotias ylittää itsensä terapiahevosen selässä

Ensi vuoden alussa ratsastusterapia on tukihoidon sijaan itsenäinen hoitomuoto, mikä tuo entistä useammat korvatun terapian piiriin.

Sanni Lehtonurmi ja Aava-hevonen.

Hevonen pelasti äidin ja tyttären välit – "Emme pystyneet puhumaan mistään ilman dramaattista riitaa"

Sanni Lehtonurmi sai hevostoiminnasta apua vuorovaikutustilanteisiin sekä tunteiden hallintaan ja ilmaisuun.

Tyttö ohjaa alpakkaa seisomaan matolla.

Hyppää, alpakka, hyppää! Suomalaiset hurmannut kamelieläin kelpaa myös agilityradalle

Alpakan villa hakee vertaistaan, sen silittäminen virkistää vanhuksia ja sen kanssa voi mennä esteradalle. Klaukkalassa sijaitsevalla maatilalla ajatellaan, että alpakka on maailman paras kotieläin.

Ratsastusterapia-tutkimukseen osallistuva mies hevosen selässä. Kaksi naista seisoo hevosen vieressä.

Hevosen liike auttaa selkäkipuihin mutta miksi? Tutkija selvittää ratsastusterapian vaikutukset

Ratsastusterapiaa on käytetty Suomessa lääkinnällisenä kuntoutuksena 25 vuoden ajan, mutta silti siihen liittyy myös harhakäsityksiä.

Ratsastusterapeutti auttaa hevosen selässä olevaa kuntoutettavaa

Ratsastusterapiaan tullaan jopa parin tunnin taksimatkan takaa

Kuntoutus vaatii lääkärin lähetteen lisäksi osaavan ratsastusterapeutin, sopivan hevosen ja paljon aikaa. Kuntoutus voi kestää jopa useita vuosia.

Tyttö hevosen selässä.

Hevonen teki ihmeitä 16-vuotiaalle Lotalle – vaikeasti vammaisen tytön ryhti suoristui ja hän oppi puhumaan sanoja

Vaikeasti vammainen Lotta Porvari on saanut ratsastusterapian avulla paremman ryhdin, pystyy ratsastamaan etuperin ja takaperin ja jopa seisomaan hevosen selässä. Ratsastusterapiasta on saatu hyviä kokemuksia myös muualla: alle kouluikäiset ovat oppineet kävelemään ja MS-potilaat ylläpitämään kävelykykynsä.

Hevonen ratsastuskentällä.

Satulattomuus tuo ihmisen lähemmäs hevosta – Ratsastusterapia voi auttaa takaisin työelämään

Ratsastusterapeutteja on koulutettu Suomessa vuodesta 1988 alkaen. Apua terapiamuodosta löytyy esimerkiksi selkävaivojen kanssa kamppaileville.

Islanninhevonen Askur on yksi terapiakeskuksen kahdeksasta hevosesta.

Hevonen on älykäs terapeutti

Rovaniemen Norvajärven terapiakeskuksessa tarjotaan eläin- ja luontoavusteista toimintaterapiaa. Fysioterapeuttisen ratsastuskuntoutuksen lisäksi keskuksessa annetaan vähemmän tunnettua hevosavusteista psykoterapiaa.

kuvassa mummo sylissään paro-hyljerobotti

Kuopiossa kokeillaan robottieläinterapiaa muistisairaiden hoidossa

Paro-hyljerobotti alkaa vierailla Kuopion vanhuspalvelun yksiköissä tukemassa muistisairaiden viriketoimintaa. Robotti reagoi ärsykkeisiin kuten kosketukseen ja herättelee näin ihmistä vuorovaikutukseen ja kontaktin ottamiseen.

Skatan tila sijaitsee Helsingin Vuosaaressa.

Helsinki hakee miljoonia kiinteistökaupoilla – Ostajaa etsitään muun muassa kiistellylle Skatan tilalle

Helsinki tavoittelee 25 miljoonan euron tuloja kiinteistöjen myynnillä. Kaupunki harkitsee aiempaa tarkemmin, mitä rakennuksia sen kannattaa korjata ja ylläpitää. Myytävien rakennusten listalla ovat muun muassa Skatan tila Vuosaaressa ja Cafe Regatta Töölössä.

Australianpaimenkoira Luka oli monen vanhuksen suosikki

Eläinterapiaa hyödynnetään liian vähän

Eläinavusteisten työmenetelmien asiantuntijat muistuttavat, että eläinten avulla on saatu apua muun muassa kehitysvammais-, nuoriso- ja vanhustyössä. Alalle toivotaan lisää tutkimusta, rahoitusta ja verkostoitumista.

Maria tekee tuttavuutta Doris-hevosen kanssa.

Fysioterapeutti kaipaa tunnustusta ratsastusterapialle: "Toisinaan tehokkain vaihtoehto"

Vaikka tietoisuus ratsastusterapian tarjoamista mahdollisuuksista on lisääntynyt, Kela ei toistaiseksi tunnusta sitä itsenäisenä terapiamuotona. Harvinaista lihasten surkastumistautia sairastavalle Maria-tytölle ratsastus on sekä fyysisesti että psyykkisesti tärkeää.

Hanna ja hevonen

Hiljaiset sankarit

Eläinterapiaa ja mielekästä tekemistä. Kaksi nuorta kertoo, miten masennuksen mustasta aukosta voi nousta.

Kuvassa Anu Pajala ja yksi karvakavereista

Karvainen kaveri vähentää stressiä

Keski-Pohjanmaalle koulutetaan eläinkavereita tuomaan iloa ja vaihtelua esimerkiksi laitosten arkeen. Suomen Karva-Kaverit ry perustettiin 2011 ja yhdistys kouluttaa nyt eläinavusteiseen toimintaan eläimiä ja niiden omistajia eri puolilla Suomea.

Ratsastusterapia auttaa kehoa ja mieltä

Lapissa saa ratsastusterapiaa Nor-Ther-terapiakeskuksessa Rovaniemellä. Vuodesta 2008 lähtien toiminut keskus auttaa sekä mielenterveyden että ruumiin vaivoja kärsiviä.

Tiziana-hevonen ja Sanna Mattila-Rautiainen

Ratsastusterapiassa työn tulokset näkyvät nopeasti

Ratsastusterapia rantautui Suomeen ensimmäisen kerran noin 25 vuotta sitten. Tällä hetkellä ratsastusterapeutteja maassamme on 160. Ratsastusterapian kasvanut kysyntä on johtanut siihen, että Ypäjällä aloitetaan joka toinen vuosi uusien tulevien ratsastusterapeuttien 3,5 vuotta kestävä koulutus.

Alpakka Fuchsie (vas.) ja laama Ulla

Fuchsie-alpakan ja Ulla-laaman kohtaaminen on terapiaa

Laamaa ja alpakkaa käytetään terapiaeläiminä esimerkiksi ylivilkkaiden tai autististen lasten parissa tai uupumuksesta kärsivän aikuisen terapiassa. Ulla-laama ja Fuchsie-alpakka nähtiin keskiviikkona YLE:n Aamu-tv:n studiossa.

RATSASTUS: Pellikka ja Sirun Oliver estemestareiksi

Suomenhevosten estemestaruuden nappasivat Ypäjällä Maija-Riikka Pellikka ja ori Sirun Oliver, jotka suoriutuivat päivän molemmista kierroksista virheittä. Ratsukon lopputulokseksi jäi kaksi virhepistettä

hevonen terapeuttina

Hevosen halailu hoitaa huolien murtamaa

Ratsastusterapiasta on saatu hyviä kokemuksia muun muassa vammaisten kuntoutuksessa, mutta hevosia voi hyödyntää myös mielen hoidossa. Eläimestä huolehtiminen ja sen tarjoama läheisyys voivat auttaa esimerkiksi työuupunutta tai masentunutta saamaan uuden otteen elämästä. Saarijärvellä Glenna-tammaa saa halata silloin, kun tuntuu, ettei kukaan muu enää ymmärrä.

Kultsi-ruunaa käytetään ratsastusterapiassa.

Hevonen toimii liikuntakyvyttömän jalkoina

Ratsastusterapeutti Anne Rautio-Honkavaaran asiakkaista suurin osa elää pyörätuolissa. Hevosen selässä he pääsevät luontoon.

Niihamaan tulossa erityisratsastustalli

Erityisratsastuksen ja ratsastusterapian tarjonta on monipuolistumassa Tampereella. Kaupunginvaltusto käsittelee tänään asemakaavaa, joka mahdollistaa uuden erityisratsastustallin rakentamisen Niihamaan nykyisen Ratsastuskeskuksen läheisyyteen.

Pitkäniemi valmistautuu muutokseen

Pitkänniemen alue Tampereen ja Nokian rajalla muuttuu lähivuosina voimakkaasti. Pitkäniemi tunnetaan etenkin psykiatrisesta sairaalasta, mutta kehätien tuntumaan on syntymässä myös vahva ympäristörakentamisen ja ratsastuskoulutoiminnan keskittymä