Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Selvitys: Yyterin uimarannan kuuluisat dyynit olisi jo menetetty ilman suojelua

Porin kaupunki tasapainoilee Yyterissä sijaitsevan tunnetun hiekkarannan virkistyskäytön ja luonnonsuojelun välillä.

Suomen eteläisimmän kärjen hiekkarannan maisema muuttumassa dramaattisesti, mutta luonto kiittää: Hangon mäntyhakkuut herättäneet hurjasti tunteita

Suomen eteläisimmässä kärjessä Hangon Tulliniemellä on tehty metsänhakkuita alkukesän ajan. Osa kaupunkilaisista on vastustanut puiden poistoa ankarasti. Hakkuut antavat kuitenkin lisää elintilaa uhanalaisille hyönteis- ja kasvilajeille.

Saharassa satoi lunta – katso kuvat

Algerialaista pikkukaupunkia ympäröivät hiekkadyynit peittyivät sunnuntaina lumeen.

"Fyysisesti rankkaa, mutta tärkeää työtä" – Talkooväki huhkii Hangon hiekkadyyneillä luonnon puolesta

Noin parikymmentä vapaaehtoista taistelee metsittymistä vastaan Hangon Furuvikin hiekkadyyneillä. WWF:n talkooleirillä raivataan tilaa uhanalaisille hyönteisille ja kasveille sekä torjutaan vieraslajeja.

Storsandin hiekkadyynit palautetaan entiseen loistoonsa – pusikoituminen halutaan pysäyttää

Yli kahden kilometrin ainutlaatuisen hiekkadyynialueen ennallistaminen on erityistä varovaisuutta vaativa työ. Uudessakaarlepyyssä se aloitettiin yli 30-vuotiaiden mäntyjen kaatamisella.

Viikko tieteessä: Miten mullistava syöpähoito toimii Suomessa ja uteliaisuus suojaa mieltä vääristymiltä

Tieteen suurimpia saavutuksia ja ihmeellisimpiä löydöksiä viikon varrelta.

Curiosity lähetti huikeita kuvia Marsin pinnalta

Marsin pinnalla vaeltava Curiosity-mönkijä on lähettänyt kuvia, joista paljastuu uskomattomia maisemia punaiselta planeetalta.

Hirvonen Dakar-debyyttinsä hikisistä oloista: "Odotan Suomen 20 asteen pakkasia"

Neljänneksi debyytissään ajanut Mikko Hirvonen haluaa osallistua Dakariin jatkossakin ja ottaa jonain päivänä myös voiton.

Yyterin upeiden maisemien pelastaja? Sitkeä rantavehnä pitää dyynit kasassa

Kaksi vuotta kestänyt pelastusoperaatio tuotti arvokasta tietoa. Sitkeä rantavehnä sitoo tehokkaasti dyynejä.

Kensingtonin palatsi vaatii: Prinssi George pitää jättää rauhaan paparazzeilta

Palatsin julkaiseman avoimen kirjeen mukaan valokuvaajat ovat piiloutuneet muun muassa hiekkadyyneihin napatakseen kuvia kaksivuotiaasta prinssistä.

Puistonvartijoiden löytämä valokuva pelasti aavikolle tuupertuneen pojan hengen

Ranskalaispojan vanhemmat kuolivat kuumuuteen Yhdysvaltain New Mexicossa.

Sudet asettumassa Tanskaan 200 vuoden tauon jälkeen – merkkejä jo toisista pennuista

Tanskassa on tehty viime vuosina havaintoja kaikkiaan 19 sudesta. Niiden uskotaan vaeltaneen sinne Baltian maista, Puolasta ja Saksasta.

Yyterin hiekkarannalla kasoittain haisevaa mustaa mönjää

Porin Yyterin rannoilta on kerätty runsaita määriä kuollutta viherlevää. Levä on kerääntynyt hiekkarannalle paksuksi matoksi.

Hankoon naturistiranta loppukesäksi

Hangon Tulliniemeen on tulossa oma ranta-alue naturisteille. Alue on luonnostaan suojainen sitä ympäröivien hiekkadyynien ansiosta. Hangon matkailutoimisto uskoo alueen houkuttelevan varsinkin ulkomaalaisia matkailjoita.

Video: "Parhaimmillaan näin pikku-ukkoja" – opettaja selvitti 240 kilometrin aavikkomaratonin

Kuopiolainen Jussi Vainionperä oli yksi neljästä suomalaisesta, jotka jaksoivat maailman kovimmaksi juoksukilpailuksi mainostetun Maraton des Sables'n alusta loppuun. 240 kilometrin aavikkomaraton oli olosuhteiltaan paljon rajumpi kuin mies osasi odottaa.

Anakin Skywalkerin kotikylä yritetään pelastaa hiekan alta

Tunisia kerää rahalahjoituksia hiekan alle katoamassa olevan Star Wars -elokuvassa käytetyn lavastekylän pelastamiseksi.

Lokit pilanneet uimaveden myös Pietarsaaren edustalla

Pietarsaaressa terveysviranomaiset kehottavat välttämään uimista Fäbovikenin ja Mjölvackan mökkialueella. Hiekkadyynien kohdalta otetuista vesinäytteistä on löytynyt suuria määriä kolibakteereja. Lisäksi kahdessa näytteessä on todettu salmonellaa, joka viittaa lokkien ulosteeseen.

Hiekkadyynit peittävät pian Anakin Skywalkerin kotikylän

Star Wars: Episodi I - Pimeä uhka -elokuvan kuvauksissa Tunisiassa käytetty kylä on pian vain muisto. Ensimmäisessä Tähtien sota -elokuvassa käytetty vastaava kylä on jo jäänyt osin hiekan peittämäksi.

Uutuuskeino Yyterin suojelemiseksi: kuusinen tuuliaita

Porin ympäristövirasto rakentaa matalat ja kevyet tuuliaidat dyynien ja meren väliin tavoitteenaan vähentää dyynien kulumista. Aitojen pystytys alkaa lähipäivinä.

Klaus Härö: Yyteri häivyttää suorituspaineet

Elokuvaohjaaja Klaus Härön seuraava elokuva syntyy Yyterin hiekkadyyneillä. Ohjaajan mukaan Dagmamma-elokuvan käsikirjoitus herää henkiin parhaiten luonnon armoilla.

Mökkiläinen sakkoihin harvinaisen dyynin tuhoamisesta

Siikajoella kulkutietä ja vetoväylää veneelle tehnyt mies sai sakkorangaistuksen. Kyseessä oleva dyynialue on Suomessa harvinainen luontotyyppi.

Montanasta löytyi päänsä kätkevä leppäkerttu

Tutkijat uumoilevat löytäneensä uuden leppäkerttusuvun. Hyönteinen pystyy piilottamaan päänsä kuin kilpikonna.

Klassikkosadun lumoa pienille ja isoille katsojille

Vuosisataisen satutaruston helmi Kaunotar ja hirviö on yksi tämän syksyn uusista näytelmistä Hämeenlinnan teatterissa. - Se on kaunein huone, mitä ikinä olen nähnyt, sanoi 5-vuotias pikkutyttö nähtyään näytelmän avoimissa ovissa esitetyn linnakohtauksen. Tyttönen oli haltioissaan näkemästään, mutta niin ovat myös näytelmän tekijät.

Rare ant lurks in southern dunes

In the sand dunes of southernmost Finland, researchers have found an extremely rare species of parasitic ant for the first time in more than three decades.

Uhanalainen loisnummimuurahainen löytyi uudelleen Suomesta

Aikaisemmin loisnummimuurahaista on tavattu vain vuonna 1981 Joskärin saarella.

Ruovikoituminen tuhoaa rantaniittyjä

Ruovikoituminen tuhoaa rantaniittyjä pohjalaismaakunnissa. Esimerksi ELY-keskuksen Kokkolassa kartoittamilla niityillä ruovikoituminen on ollut jo pitkällä.

Meri-Porissa ei uskota BeachFutiksen parkkeeraussuunnitelmiin

Heinäkuun alkupuolella Yyterissä järjestettävä BeachFutis-tapahtuma huolestuttaa edelleen alueen asukkaita. Muun muassa massatapahtuman parkkeeraussuunnitelmiin ei uskota Mäntyluoto-Kaanaan pienkiinteistöyhdistyksessä. ELY-keskuksen BeachFutis-tapahtumaan liittyvä Natura-raamitus julkistetaan maanantaina.

Yyteri Beach Futis laihdutuskuurille

Ensi kesän Yyteri Beach Futiksessa nähdään vain täysi-ikäisiä pelaajia. 18-vuoden ikärajan asettamisella pyritään vähentämään tapahtuman väkimäärää viidenneksellä ja näin suojaamaan Yyterin arvokkaat dyynit.

Länsi-Suomi: BeachFutis liian suuri Yyteriin

Yyteristä laaditun Natura-selvityksen mukaan herkät hiekkadyynit eivät kestä kesätapahtumia ilman tiukempaa suojaa. Porin ympäristöjohtaja Matti Lankiniemi sanoo, ettei tapahtumaa voida sallia järjestettävän tämänkesäisessä muodossaan enää jatkossa. Asiasta kertoo Länsi-Suomi.

Marjaniemeen uusi lankkupolkureitti

Hailuodon Marjaniemen Luotsihotellin ja Rantasumpun välille rakennetaan uusi lankkupolkureitti. Polulla on otettu erityisesti huomioon liikuntarajoitteiset.

Ilonen hehkutti Pebble Beachin maisemia

Mikko Ilonen matkusti maanantaina aamulla manageritoimistonsa järjestämällä limousinella San Fransiscosta Pebble Beachiin ja aloitti valmistautumisen US Openiin. Torstaina Ilonen aloittaa uransa ensimmäisen US Openin pelaamisen kello 17.11 Suomen aikaa (07.11 Kaliforniassa).

Epäonnistumisen hetkellä

Urheilijan tavoite on onnistua kilpailuissa. Mitä tärkeämpi kilpailu, sitä mieluisampaa on onnistuminen, jota tavoitellaan suurin odotuksin. Leuka ylhäällä. Mutta aina ei menekään kuten on harjoiteltu, suunniteltu ja osattu – lukemattomia kertoja. Onnistuminen isoissa kisoissa on se haaste, joka urheilijaa motivoi vuosien päivittäiseen työhön.

Taanila avasi EM-sprintin karsintavoittolla

Suunnistuksen EM-kilpailut Bulgaria Primorskossa alkoivat sprintin karsinnoilla. Suomalaisista eränsä voittoon venyi Vesa Taanila ja Minna Kauppi oli toinen. Tero Föhr puolestaan karsiutui yllättäen finaalista.

Uusi dinosauruslaji on löytynyt Yhdysvalloista

Tutkijat ovat löytäneet hiekkakivestä uuden dinosauruslajin luurangon Utahista Yhdysvalloista. Löydetty yksilö hautautui romahtavan hiekkadyynin alle arviolta 185 miljoonaa vuotta sitten.

Maakuntakaavasta 30 valitusta

Suurin osa valituksista kohdistuu Pohjankankaan ampuma- ja harjoitusalueiden ympärille osoitettuihin melualueisiin. Valituksia kohdistuu myös muun muassa Yyterin hiekkadyynien alueeseen.

Maailman suurin rantajalkapallotapahtuma lähestyy

Yyterin hiekkadyyneillä kohtaa tänä kesänä lähes 14000 pelaajaa. Otteluita käydään kaikkiaan 1500.

Kaupunkipuisto vaalii Hangon huviloita ja lintuluotoja

Hankoon on perustettu Suomen suurin kansallinen kaupunkipuisto. Tarkoitus on säilyttää kylpyläkaupungin kulttuuri- ja luonnonmaisema eheänä kokonaisuutena. Hiekkadyynien ja lintuluotojen lisäksi puistoon kuuluu satavuotiaita huviloita.

Sixin jury ei tuntenut armoa hylättyä Salmista kohtaan

Enduromoottoripyöräilijä Juha Salmisen, 31, rooli vaihtui MM-joukkuekilpailun viidennen kisapäivän aamuna Chilessä huippukuljettajasta katsojaan.

Kalasääski Pete pääsi perille Senegaliin

Satelliitin avulla seurattu kalasääski on päässyt perille talvehtimisaluelleen Senegaliin Länsi-Afrikassa. Peteksi nimetty kalasääski lähti syysmuutolle Hämeestä 36 päivää sitten.

Luonnonsuojeluliitto vaatii selvitystä Vattajasta

Luonnonsuojeluliitto ehdottaa puolueetonta selvitystä armeijan vaikutuksista Suomen komeimpiin hiekkadyyneihin Lohtajan Vattajalla.

Riku Helenius on maalivahtimyllyn superlupaus

Riku Helenius, 18, ei ole kiukutellut, vaikka juhannusreissu Yyteriin jäi tänä kesänä tekemättä. Yksi Suomen kautta aikojen lupaavimmista jääkiekkomaalivahdeista hikoili keskikesän juhlan aikaan satakuntalaisten hiekkadyynien sijasta NHL:n varaustilaisuudessa Vancouverissa.

Suomen rantojen dyynit ja muut kerrostumat kartoitetaan

Suomen ranta-alueiden arvokkaat dyynit ja muut rantakerrostumat kartoitetaan seuraavien kolmen vuoden aikana. Rantamuodostelmista tarvitaan tietoa maankäytön suunnittelun tueksi.

Sainz jatkaa Dakar-rallin kärjessä

Espanjalainen Carlos Sainz kaasutteli parasta vauhtia myös Dakar-aavikkorallin 2. osuudella Espanjassa.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle