Uusimmat artikkelit
Kappas, kakkaa! veti ennätysmäärän kävijöitä Turun Biologiseen museoon
Eläinten kakkakasoja esitelleen näyttelyn näki yli 47 500 katsojaa. Se oli erityisesti lapsiperheiden mieleen.
Turun Biologisen museon kakkanäyttely rikkoi kävijäennätyksiä – muutkin museot vetivät vierailijoita
Museot ovat monen Turkuun matkaavan pääkohteita. Valtakunnallista museokorttia käytetään yhä useammin.
Turun Biologinen museo saa uuden vesikaton – museo pysyy auki remontin aikana
Osa huonoon kuntoon päässeen katon tiileistä pystytään käyttämään uudelleen. Remontti on valmis 16. joulukuuta mennessä.
Nuoria houkutellaan Turussa museoihin ilmaisella sisäänpääsyllä
Ilmainen sisäänpääsy on voimassa toukokuun loppuun saakka. Se ei koske koululaisryhmiä.
Turun linna on kiinnostanut kävijöitä, vaikka vierailuaikaa on rajoitettu
Turun linnaan ja muihin avoinna oleviin museoihin pääsee vain kymmenen ihmistä kerrallaan.
Osa Turun museoista avattiin – tunnin mittaiseen vierailuun pitää varata aika etukäteen
Vierailulle pääsee samaan aikaan korkeintaan kymmenen ihmistä.
Aila-myrsky sulki Turun museoita – kuusi kaatui Biologisen museon kupeessa
Ilmatieteen laitos kehottaa pysyttelemään sisätiloissa myös Varsinais-Suomessa.

Turun biologinen museo kiinni kahdeksi viikoksi viemäriremontin vuoksi
Remontti aloitetaan Turun päivän jälkeen 17.9.

Turun Biologinen museo avautuu kesäkuussa – yleisötilat uusiksi vesivahingon myötä
Yleisötilojen uudistaminen pitkitti remonttia yli talven.

Turun museoissa vieraili viime vuonna yli puoli miljoonaa ihmistä
Turun museokeskuksen mukaan kävijämäärät ovat laskeneet edellisvuodesta lähes kaikissa museoissa.

Biologinen museo pysyy suljettuna
Rakennuksessa havaittiin putkivaurio kolme viikkoa sitten.

Sankaripoika, yhteysaluskoukerot ja vehreät puutarhat – toimittajat listaavat vuoden kohokohtiaan
Seitsemän Yle Turun toimittajaa kertoo, mitkä jutut ovat jääneet mieleen vuodelta 2016.

Käärmeiden määrä on pitkälti vakio – kyy voi elää samassa paikassa 30 vuotta
Käärmehavainnot ovat olleet tänä kesänä erikoisia. Käärmeitä on tavattu rakennuksista ja jopa parkkihallista. Tutkijan mukaan käärme on paikkauskollinen, eikä käärmeiden määrä muutu muutamassa vuodessa.

Perhoset eivät kylmää säikähdä – kestävät pienen takatalven
Sunnuntain ja maanantain välinen yö taikoi läntiseen Suomeen valkoisen maan – huhtikuun lopussa. Osa ihmisistä ehti jo säikähtää, kuinka käy vilkkaasti liihotelleille perhosille.

Kotonasi voi elää värisevä kannibaali
Sillä on kahdeksan pitkää jalkaa ja se asustaa muovilaatikossa monikymmenpäisen pesueensa kanssa. Se on hyvin pitkäjalkainen vaaksiaishämähäkki. Hämähäkkikammoista moinen hirvittää, muut tahtovat nähdä sen ihan läheltä.

Turkulaismuseossa koko perheen tapahtuma: eläintentäyttö tutuksi
Turun biologisen museon pajassa esitellään muun muassa erilaisia eläintentäytössä tarvittavia työkaluja. Eläintentäyttäjän mukaan kyseessä on monille tuntematon käsityöala, johon liittyy paljon harhaluuloja.

Mölysammakot loikkivat tutkijoita karkuun Turun seudulla
Aiemmin luultiin, että mölysammakot olisivat levinneet vuoden 2008 jälkeen noin 50 lampeen Turun seudulla. Lajimääritys oli kuitenkin tehty väärin, eikä mölysammakoista ole vielä yhtään vahvistettua näköhavaintoa.

Käärmeet kovilla asutuksen luikerrellessa laajemmalle
Kaupunkien kasvu ja lisääntyvä liikenne kaventavat etenkin kyykantaa. Taantuman syitä ei kuitenkaan täysin tunneta. Rantakäärmeet puolestaan ovat monille mieluisa kevään merkki.

Kirvojen uloste puhuttaa nyt kaduilla
Tahma liimaa kengänpohjat katuun ja takamuksen puistonpenkkiin. Se on kirvojen ulostamaa sokerilientä. Kulku on vaivalloista erityisesti lehmusten alla.

Joki voi olla käärmeen tie kaupunkiin
Käärme on harvinainen näky kaupungissa, mutta jokea pitkin se saattaa sinnekin eksyä. Kansalaisilta kerätään käärmehavaintoja Varsinais-Suomessa, jotta saataisiin selville, kuinka lähellä tiheää asutusta käärmeet viihtyvät.

Näitkö kyyn tai rantakäärmeen? - Kerro havainnoistasi
Tutkijat haluavat selvittää, löytyykö matelijoita myös taajamista tai niiden läheisyydestä.

Biologisen museon varasto on täynnä lahjoitettuja aarteita
Turun biologisen museon vanha vintti kätkee sisälleen valtavan määrän täytettyjä eläimiä. Lattialla nököttää komea riikinkukko, muutama peura, kettuja ja pitkiä rivi pöllöjä.

Lentomuurahaisten parvet kuulostavat kuurosateelta
Siivekkäät neitsytkuningattaret ja kuhnurit etsivät kumppania lämpiminä kesäpäivinä kokoontumalla parviin. Valtava, lentävien muurahaisten pilvi voi tuntua inhottavalta, jopa pelottavalta.

Uiva käärme on ihmiselle vaaraton
Ihminen ja käärme kohtaavat useimmiten tukevalla maaperällä, mutta kesäaikaan kohtaamisiin kannattaa varautua myös vedessä.

Kyy luikertelee ketterästi puuhun
Linnunmunat tai -poikaset eivät ole turvassa käärmeeltä puussakaan. Kaikki käärmeet osaavat kiivetä.

Kastemadon matka on täynnä vaaroja
Pyörätiet ja pihat ovat kevätaamuisin täynnä pikkuhiljaa eteenpäin kiemurtelevia kastematoja. Osa madoista pääsee perille päätepisteeseen, osa kohtaa elämänsä lopun ihmisen kengässä.

Kukkakärpäset kiusaavat lomalaisia
Kukkakärpäsiä on poikkeuksellisen paljon. Turun biologisen museon tutkijan Pekka Käärin mukaan kukkakärpäspopulaatio on monikymmenkertainen normaalikesään verrattuna. Runsaat kukkakärpäsmäärät ajavat lomanviettäjiä sisätiloihin.

Kyy keväthangella ja muita sesongin erikoisuuksia
Lumi ei ole mikään kauhistus kevääseen herääville eläimille, vaikka luonnossa vielä melko hiljaista onkin. Turun Biologisen museon johtajan Pekka Käärin mukaan onnekas voi nähdä jo perhosia tai siilejä - tai käärmeen!

Opiskelijat ilmaiseksi museoihin
Osa turkulaisista museoista laajentaa vapaata sisäänpääsyoikeuttaan. Koululaiset ja opiskelijat pääsevät perjantaina tutustumaan kohteisiin ilmaiseksi.

Keskiajan luonto tutuksi
Suuren suosion saavuttanut Keskiajan luontoilta järjestetään torstaina Turun Aboa Vetus & Ars Nova museossa. Tavallisuudesta poikkeava luontoilta tähyilee lähimetsien sijasta satojen vuosien takaiseen luontoon. Yleisön kysymyksiin ovat vastaamassa muun muassa arkeologian ja biologian asiantuntijat.

Mennään museoon
Museo voi olla hauska paikka ja museo voi olla mukava paikka lapsille. Joona Haarala löysi Ruotsista perinteisen museon, joka on onnistunut vetämään oikeista naruista.

Teatteri ja musiikki suosittuja
Turun kaupunginteatterin viime vuosi sujui suotuisten tähtien alla. Kävijämäärä koko vuoden aikana oli runsaat 69 000 katsojaa. Määrä on suurin useaan vuoteen. Huomattavaa nousua tapahtui myös lasten esitysten osalta, niiden katsojamäärä kasvoi 90-prosenttisesti.

Yli 16 000 nenänpunaista euroa jo koossa
Nenäpäivän keräyssumma Varsinais-Suomessa on kohonnut jo yli 16 000 euroon. Ja summa kasvaa edelleen, sillä lopullinen saldo selviää vastaa ensi viikolla.

Kauppatorista tuli Punainen tori
Punaiset nenät vilkkuvat Turussa ja lähiseudulla perjantaina, Nenäpäivänä. Turun päätapahtuma oli kauppatorilla kello 15.00-17.00 jolloin Wiklundin katolta laskeutuu Nenäpäivän lähettejä.

Kehrääjä on aika kehno vuohenlypsäjä
Lintujen latinankielinen nimi kertoo otuksesta usein enemmän kuin tuttu suomalainen nimi. Nimissä heijastuvat myös nimenantajan arvot ja vanhat uskomukset. Kehrääjä ei ihan oikeasti osaa lypsää vuohta, vaikka vanha nimi niin väittää.

Banaanikärpänen on kiehtova keittiövieras
Banaanikärpäset saattavat lisääntyä jo viikon päästä syntymästään. Tämän vuoksi keittiön pöydälle unohtuneet hedelmät tai biojäteastiat keräävät niitä helposti sankoin joukoin. Lähempää tuttavuutta banaanikärpästen kanssa tehnyt biologi Pekka Käär sanoo pienten öttiäisten olevan kauniita.

Ötökät tutuiksi Turussa
Trooppisten hyönteisten eksoottinen maailma sekä kotimaisten pienten mönkijöitten elämä ovat kohteina biologisen museon perheviikonlopun aikana Turussa. Museoon on tuotu terraarioita, joissa voi seurata heinäsirkkojen ja hepokattien elämää sekä kovakuoriasten ja juoksujalkaisten puuhia.

Käärmekorento löytyi Ötökkäsafarilla
Harvinainen löytö kruunasi kesän ensimmäisen Ötökkäsafarin Turussa. Maastosta löytyi esihistoriallisen näköinen käärmekorento, jonka eräs safarilainen keräsi biologisen museon pihalta.