Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Paula Tiessalo: Aikuisilta puuttuu äiti ja siksi tammikuussa erotaan enemmän kuin muulloin

Oman tarvitsevuuden ja heikkouden kieltäminen kaataa parisuhteita, kirjoittaa Paula Tiessalo blogissaan.

Heli Vaarasen kolumni: Jos haluat lapsen, älä tuhlaa aikaasi toisen vetkutteluun

Kolmekymppinen, joka ei halua vauvaa, mutta haluaa pitää kiinni parisuhteestaan vastaa vältellen kuin poliitikko, kirjoittaa psykoterapeutti Heli Vaaranen.

Heli Vaarasen kolumni: Onko sinulla ihmissuhteissasi ikuisen uhrin rooli? 

Psykoterapeutti Heli Vaaranen tarjoaa kolumnissaan ajatustehtävän, jolla uhriajattelun voi kääntää päälaelleen.

Varpaan imeskelyn vuoksi sylkykupiksi joutunut herttuatar Sarah sai lopulta armon brittilehdiltä – "Olen ikuinen lapsi, se johtaa ongelmiin"

Ylen ulkomaantoimituksen kesäsarjassa kurkistetaan, mitä kansainvälisen julkisuuden unohtamille ihmisille kuuluu.

Heli Vaarasen kolumni: Kaipaatko lomaasi romantiikkaa? Pohjusta se, niin saat, mitä haluat

Psykoterapeutti Heli Vaaranen tarjoaa kolumnissaan vinkkejä, kuinka pariskunta voi virittää kesälomaansa romantiikkaa.

Heli Vaarasen kolumni: Mitä opetat lapsillesi vuorovaikutuksesta

Huutoa vaikeampaa on puhua hiljaisella äänellä, kun on tärkeää sanottavaa, kirjoittaa psykoterapeutti Heli Vaaranen.

Heli Vaarasen kolumni: sairauslomalla ehdin pohtia viisi ohjetta rentouttavaan sunnuntaihin

Työn vaatimukset tunkevat monelle mieleen jo kesken sunnuntain rentoutumisen. Psykoterapeutti Heli Vaaranen tarjoaa kolumnissaan vinkkejä, miten välttää pian alkavan työviikon ennakkostressi.

Heli Vaarasen kolumni: Vanhat parit tietävät, miten suhde pysyy ja paranee – viisi ohjetta onnelliseen liittoon

Puhuminen, läheisyys ja tiiminä toimiminen auttavat pysymään yhdessä, kirjoittaa psykoterapeutti Heli Vaaranen.

Heli Vaarasen kolumni: Älkää sopiko mistään ennen parisuhteeseen sitoutumista – lupaukset eivät pidä kuitenkaan

Parisuhdesopimukset perustuvat outoon harhaan, että tulevaisuus olisi jokaisella tiedossa, kirjoittaa psykoterapeutti Heli Vaaranen.

Deittailubisnes kukoistaa ulkomailla, nyt suomalaisiakin valmennetaan paremmiksi rakastajiksi: "Ei näitä opetettu koulussa"

Jere Pohjankoski oppi deittivalmennuksessa kuuntelemaan ja ymmärtämään naisia paremmin. Suomalaiset ovat asiantuntijoiden mukaan avoimempia puhumaan parisuhteista ja myös kehittämään itseään.

Heli Vaarasen kolumni: Liian moni luo ihannekuvan tulevasta kumppanistaan – ennakko-odotukset kannattaa hylätä ja maksimoida sattuma

Haluaisitko löytää kumppanin, mutta nettideittailu ei kohdallasi toimi? Kannattaa lähteä kotoa ja tehdä sellaista, mikä saattaa pelottaa, kirjoittaa psykoterapeutti Heli Vaaranen.

Heli Vaarasen kolumni: Oletko parisuhteessa hiljaisen kanssa, tässä kymmenen kullanarvoista neuvoa

Sellaista vuorovaikutuksen tapaa, joka ei toimi, ei kannata jatkaa. Pyri muutokseen, ja aloita itsestäsi, kirjoittaa psykoterapeutti Heli Vaaranen.

Heli Vaarasen kolumni: Haluatko pitkän parisuhteen? Tässä pelastusoperaation ABC

Parisuhteen kriittisessä pisteessä tasainen alamäki houkuttaa helppoudellaan enemmän kuin vaikea ylämäki. Jos et halua menettää parisuhdettasi, lopeta laiskottelu, kirjoittaa psykoterapeutti Heli Vaaranen.

Heli Vaarasen kolumni: Älä suosi aina suomalaista

Et voi väittää olevasi moniarvoinen ja maahanmuuttomyönteinen, ellet käytä heidän palvelujaan, kirjoittaa Heli Vaaranen.

"Istuimme kotisohvalla vierekkäin ja tunsin itseni suunnattoman yksinäiseksi" – Neljä asiantuntijan vinkkiä parisuhteen pelastamiseksi

Ihana puoliso, suloiset lapset ja kaunis, itse rakennettu omakotitalo. Ruusa ja Aku Hentilä elivät unelmaansa, mutta heidän parisuhteensa ajoi päin seinää.

Heli Vaarasen kolumni: Kuinka monet juhlat aiot pilata tänä kesänä?

Avioerojen ja uusien suhteiden villissä maastossa, perhejuhlista ja nuorten parien häistä on tullut eronneiden vanhempien ja heidän uusien kumppaneidensa kolmiodraaman näyttämöitä, kirjoittaa Heli Vaaranen. Voit keskustella aiheesta jutun lopussa.

Heli Vaarasen kolumni: Milloin on aika heittää hanskat tiskiin parisuhteessa?

Riidat parisuhteessa ovat tuikitavallisia. Mutta jos riitely on jatkuvaa tai väkivaltaista tehdään vahinkoa niille, joita eniten rakastetaan eli omille lapsille. Lapsi joutuu räsynukeksi kahden riitelijän välille, kirjoittaa Heli Vaaranen.

Uhkaako harrastamisesi mennä överiksi? Asiantuntija antaa viisi vinkkiä, joiden avulla puntaroida varustelukierrettä

Tarvitsetko oikeasti vielä yhtä uutta kameraa, kitaraa tai onkivapaa? Psykiatrin mukaan rajanveto intohimoisen harrastuksen ja överiksi menevän varustelukierteen välillä on hankalaa.

Parisuhdekouluttaja: Parisuhdekeskusteluja ei kannata järjestää

Marianna Stolbowin mielestä suhde hoituu parhaiten kertomalla toiselle arjessa, mitä päässä liikkuu.

Heli Vaarasen kolumni: Näin valitset puolison oikein

Rakkaus on sen verran outoa, että siitä tehtyihin lupauksiin tarvittaisiin pessimistinen vihkikaava, kirjoittaa Heli Vaaranen.

Kolumni: Laske kymmeneen ennen kuin eroat tekstiviestillä

Ero on joskus väistämätön, mutta sen voi hoitaa hyvin tai huonosti. Tai sitten hyvin huonosti tekstiviestillä, kirjoittaa Heli Vaaranen.

Kuopion oma kriisiryhmä ryhtyy paikkaamaan kriisikeskuksen supistuvia palveluja

Kuopion kaupungin kriisivalmiustyöryhmän toiminta laajenee ensi vuonna suuronnettomuuksien hoidosta myös pienempien kriisien purkuun.

Kun parisuhde kriisiytyy, tulisi ensiksi tarkastella omia käytösmalleja

Mitä tehdä, jos parisuhde on ajautumassa tai jo ajautunut kriisiin? Terapeuttien mukaan tärkeintä on pysähtyä ja kuunnella aidosti, mitä toisella osapuolella on sanottavanaan. Hienot lomamatkat eivät parisuhdetta korjaa, sillä muutokset pitää tehdä arjen keskellä.

Kolumni: Nopein tapa pilata avioliitto

Sen saa tuhottua helposti. Avioliiton pelastamisessa on kuitenkin kyse yksinkertaisista asioista, joita ei vain haluta tehdä, kirjoittaa Heli Vaaranen.

Parisuhdeväkivallan uhrina mies jää yksin: ”Kuvitteletko sinä kaiken?”

Parisuhdeväkivaltaa kokeneet miehet sanovat, etteivät miehet saa apua, koska heidän kokemuksiaan ei oteta vakavasti. Miehet kertovat, miten sekä viranomaisten että ystävien on vaikea suhtautua heidän kokemuksiinsa, koska naisten tekemä väkivalta on yhä tabu.

Kolumni: Milloin aiot selvittää välisi aikuisen lapsesi kanssa?

Suomessa vallitsee varhainen itsenäistymisen ihanne muihin maihin verrattuna. Nuoret muuttavat lapsuudenkodeistaan niin nuorena, että aivot eivät ole ehtineet kehittyä vielä aikuisiin mittoihin, kirjoittaa kolumnistimme Heli Vaaranen.

Brexit ajaa parisuhteet kriisiin – Katso videolta, kuinka EU sytyttää perheriidan

Britanniassa jopa perhekunnat jakautuvat EU:n kannattajiin ja vastustajiin. Jokapäiväinen elämä pyörii kansanäänestyksen ympärillä, eikä perheriidoilta voi välttyä.

Ystävältä pyydetään lohdutusta, mutta ei isoa rahalainaa

Kun ystävä tarjoaa apuaan, kiitos on erityisen tärkeä sana. Ystävyys vaatii nimittäin enemmän huolenpitoa kuin suhde siskoon tai veljeen. Ystäviltä pyydetään apua varsinkin silloin, kun halutaan jakaa iloja ja suruja. Todella isoja palveluksia ystäviltä ei sen sijaan yleensä kehdata pyytää.

Halu muuttuu, himon kohde vaihtuu – seksuaalisuuden muutokset haastavat parisuhteen

Perheenäiti löytää aviomiehen rinnalle tyttöystävän. Tai mies kiinnostuu sidontaleikeistä, jotka kauhistuttavat puolisoa. Seksuaalisuuden muutokset haastavat myös parisuhteen muuttumaan.

Meri-Toppilan puukotusten taustalla kolmiodraama

Kahden ihmisen puukotukseen päättyneen teon taustalla on parisuhteeseen liittyvä kolmiodraama. Puukottaja on myöntänyt tekonsa.

Tavallisista kodeista kaivataan lomailupaikkoja lapsille

Pohjois-Suomesta etsitään perheitä, jotka voisivat tarjota kodissaan lomanviettopaikan lapselle. Lomakotia voivat tarvita lapset, joiden perheellä ei syystä tai toisesta ole mahdollisuutta viettää lomaa yhdessä. Pelastakaa Lapset ry:n Anne Kirkonpellon mukaan Kemi-Torniossa on entuudestaan viisi lomakotia.

Vanhemmilla on iso kynnys pyytää apua, mutta muutosta on näkyvissä

Ydinperheet elävät nykyään usein ilman tukiverkostoja. Minä-keskeisessä yhteiskunnassa avun hakeminen koetaan vaikeaksi, mutta pientä muutosta on havaittavissa ainakin Kainuussa.

Neuvoloissa vaietaan synnytyksen jälkeisestä seksistä

Perhe-elämässä tapahtuvat muutokset raskauden ja synnytyksen jälkeen saattavat ajaa vauvaperheitä parisuhdekriisiin. Moni liitto päättyy eroon, kun lapsi on vuoden, parin ikäinen. Kätilöliiton puheenjohtajan mukaan neuvoloissa ja sairaaloissa ei osata tarpeeksi kertoa siitä, millaiseksi esimerkiksi seksielämä muuttuu synnytyksen jälkeen.

Kännykät puolustavat parisuhdetta armeijalta

Lisääntyneet viestintämahdollisuudet vähentävät varusmiesten parisuhdekriisejä. Varusmiehet hakeutuvat aiempaa harvemmin sosiaalikuraattorin puheille ihmissuhdeongelmissa. Palvelusaika kuitenkin koettelee parisuhdetta, sillä kolmasosa seurustelevista varusmiehistä eroaa palvelusaikana.

Ulkonäön arvostelu ja alistaminen lisääntyneet parisuhteissa

Monille henkisen väkivallan lopettaminen on fyysistä vaikeampaa. Yhä useammassa parisuhdekriisissä taustalla on puolison vähättely ja ulkonäön arvostelu.

Parisuhdekriisi iskee usein joulun jälkeen

Moni asettaa tavoitteeksi jaksaa kriisissä olevassa parisuhteessa ainakin joulun yli ja toivoo kriisin ratkeavan joulun aikana. Tammikuussa lähdetään muita ajankohtia useammin pariterapiaan.

Keskustele: Miksi mies ei puhu?

Vaikeneeko suomalainen mies edelleen ihmissuhdeasioista? Mikä saa miehen vaikenemaan?

Rakkauden loppu on usein itsetuhoisten ajatusten taustalla

Ongelmat ihmissuhteissa sekä psyykkiset sairaudet ovat yleisimmät syyt itsetuhoisten ajatusten taustalla, kertoo selvitys valtakunnalliseen Kriisipuhelimeen tulleista soitoista. Miehillä on itsetuhoisia ajatuksia naisia useammin.

Parisuhteessa tarvitaan tahtoa vihkikaavan jälkeenkin

Rakastumisen huuma kestää korkeintaan kolme vuotta, sitten alkaa työ parisuhteen eteen. Pitkä parisuhde antaa turvaa ja hyvinvointia, mutta se vaatii joskus myös uhrauksia ja sietämistä.

Pienten lasten vanhempien parisuhteet kriisissä - miehet hakevat apua

Erityisesti 30 – 39 -vuotiaat pienten lasten vanhemmat hakeutuivat yhä enemmän perheneuvonnan avun piiriin. Hämeenlinnassa seurakunta on joutunut palkkaamaan lisää neuvojia. Arjen hektisyys ja työ- ja perhe-elämän yhteensovittamisen vaikeudet kuormittavat parisuhdetta.

Miesten puhumattomuuden myytti murtumassa

Mikkelin seudulla toimiva Miesten asema -hanke on osoittanut, että miehet tarvitsevat kuuntelijaa ja rohkaisijaa monissa elämäntilanteissa.

Oman onnen etsiminen johtaa usein eroon

Parisuhdekouluttaja Jaana Petrell kertoo, että erojen takana on usein oma henkilökohtaisen onnen etsiminen. Perhekeskeinen ajattelu on hänen mukaansa jäämässä itsekkään ajattelun varjoon. Petrellin mukaan vanhaa parisuhdetta on aina helpompi työstää kuin rakentaa kaikki alusta.

Naisnäkökulmaa talon rakennuttamiseen

Laura Lähteenmäki ja Ulla Ahvenniemi kirjoittivat yhdessä kirjan talon rakennuttamisesta naisnäkökulmasta. Kirjassa kerrotaan niin talon rakennuttamisen ilot, surut kuin parisuhteen kriisin aiheetkin.

Työpaineet voivat ajaa parisuhteen kriisiin

Yhä useammat pariskunnat ja perheet hakevat ammattiapua ihmissuhdeongelmiinsa. Jonot Väestöliiton perheneuvonnassa ovat kasvaneet ja ajanvaraus on miltei tukossa avunpyynnöistä. Suomalaiset vaativat parisuhteelta entistä enemmän romantiikkaa, ja suhteet ajautuvat kriisiin aiempaa nopeammin.

Väkivaltaisuuteensa apua hakeva mies elää usein ruuhkavuosia

Omasta väkivaltaisuudestaan huolestuneet miehet ovat usein 30 - 34-vuotiaita. Ensi- ja turvakotien liiton Jussi-työstä apua hakeneista miehistä joka viides on hieman yli 30-vuotias.

Perheväkivallan sovittelu vähäistä

Perheväkivaltatapauksia sovitellaan aivan liian harvoin, ilmenee Sosiaali- ja terveysalan tutkimus- ja kehittämiskeskus Stakesin tutkimuksesta.