Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Jaan Kaplinski.

Virolainen runoilija, filosofi ja kääntäjä Jaan Kaplinski on kuollut

Jaan Kaplinski menehtyi pitkään sairastettuaan. Hän oli kuollessaan 80-vuotias.

Kuopion kaupunginteatterin juliste näytelmästä Kun kyyhkyset katosivat.

Virolaisohjaaja tuo Sofi Oksasen teoksen Kuopioon: "On tärkeää muistaa, miksi on paettu"

Virolaisohjaaja Priit Pedajas pitää Sofi Oksasen Kun kyyhkyset katosivat -näytelmää nyt pakolaiskeskustelun aikana ajankohtaisempana kuin koskaan. Hän työstää Kuopion kaupunginteatterin näyttämölle ohjausta Oksasen Kansallisteatterille kirjoittamasta käsikirjoituksesta.

Virolaisia kirjoja.

Suomalaisten viinaralli tukee Viron kulttuuria – miljoonia euroja kirjallisuudelle

Suomalaiset rahoittivat virolaista kulttuurielämään pelkästään viime vuonna neljällä miljoonalla eurolla. Tukimiljoonat ovat peräisin Viroon jätetyistä alkoholi- ja tupakkaveroista.

Lennart Meren dokumenttielokuvista kertova näyttely on avoinna Kouvolan pääkirjastossa

"Olemme sukulaiskansoja, mutta emme tunne toisiamme" – Lennart Meri kuvasi kiellettyä aihetta sinnikkäästi

Se mitä Ville Haapasalo teki 2010-luvulla tv-sarjassaan, teki Lennart Meri jo yli 40 vuotta aiemmin. Kirjailija ja poliitikko esitteli dokumenteissaan pieniä suomensukuisia kansoja, vaikka aihe oli neuvostoaikaan kaikkea muuta kuin hyväksytty.

Vironkielisiä kirjoja.

Finnish booze rally helps fund Estonian literature

Finns crossing the Gulf of Finland to stock up on booze are helping to fund Estonian literature and cultural activities, as a portion of alcohol taxes in the Baltic country are allocated to culture foundations.

Tallinnan keskiaika tallentuu dekkarifilmiksi

Historioitsija kiittää Indrek Harglaa keskiajan oivallisesta elävöittämisestä, joka herättää kiinnostusta Tallinnan historiaan. Ensimmäiset 1400-luvulle sijoittuvista salapoliisiromaaneista on käännetty jo suomeksi, ja nyt on tulossa myös elokuva.

Kaisu Lahikainen valittiin vuoden lauritsalalaiseksi 24.8.2012.

Kaisu Lahikainen valittiin Vuoden lauritsalalaiseksi

Valinta tehtiin ensimmäistä kertaa. Lahikainen on toiminut aktiivisesti Lauritsalan hyväksi.

Kalevipoeg-eepoksen ensimmäisen kansanpainoksen sivu.

Tiesitkö tämän: Viron kansalliseepos painettiin Kuopiossa

Viron kansalliseepoksen ensimmäinen kansanpainos painettiin Kuopiossa vuonna 1862. Painos on esillä Kuopion kaupunginkirjastossa.

Imbi Paju.

Imbi Pajun kirja julkaistaan myös Virossa

Viron ja Suomen lotista kertova Suomenlahden sisaret julkaistaan Virossa elokuussa.

Taitavat suomennokset palkittiin

Tämänvuotisen Mikael Agricola -palkinnon saa Kaisu Lahikainen virolaisromaanin suomennoksesta. Toinen merkittävä kääntäjien tunnustus, J. A. Hollon palkinto menee Kristiina Revolle Stanislavskin teoksen suomennoksesta.

Kaisu Lahikaiselle Mikael Agricola -palkinto

Lappeenrantalainen Kaisu Lahikainen on saanut tämän vuoden Mikael Agricola -palkinnon. Tunnustus tuli Ene Mihkelsonin romaanin Katkuhaud suomennoksesta Ruttohauta.

Viron osasto kirjamessuilla Helsingin Messukeskuksessa.

Virolaista kirjallisuutta on suomennettu ennätysmäärä

Viro on torstaina avattujen Helsingin kirjamessujen teemamaa. Viron kirjallisuus ja kulttuuri ovat näyttävästi esillä tapahtumissa ja maan omalla osastolla. Virolaista kirjallisuutta on julkaistu tänä vuonna suomeksi ennätysmäärä.

Imbi Paju

Paju: Historiaa ei tulisi käyttää lyömäaseena

Virolainen kirjailija ja elokuvaohjaaja Imbi Paju toivoo, että sotaa ei käytettäisi valtion vahvuuden mittana. Hänen mukaansa pitäisi keskustella enemmän sotien aiheuttamasta tunneperinnöstä.

Tallinnan lentokentän matkustajamäärä kasvoi rajusti

Tallinnan lentoaseman kautta kulki elokuussa 40 prosenttia enemmän matkustajia kuin viime vuoden elokuussa. Tammi-elokuun matkustajamäärä kasvoi noin 38 prosenttia.

Imbi Paju

Ennätysmäärä virolaista kirjallisuutta suomeksi

Tänä vuonna julkaistaan runsaasti tuoretta virolaista käännöskirjallisuutta. Monien virolaiskirjailijoiden tekstejä voi nyt lukea ensi kertaa suomeksi. Viro on myös lokakuussa järjestettävien Helsingin kirjamessujen teemamaa.

Ulla-Maija Määttänen.

Puhdistuskeskustelua

Jos kirjasta on ilmestynyt pari artikkelia, joissa arvostellaan lopputulosta, onko kirjasta syntynyt kohu? Sofi Oksasen Puhdistus-romaanista ei käyty Viron lehdistössä vilkasta keskustelua. Sellainen syntyi vasta, kun Helsingin Sanomat julkaisi jutun virolaistoimittajan kirjoittamasta artikkelista, jossa nähtiin kirjan antavan väärän kuvan Virosta ja virolaisista.

Tampere täyttyy runoista viikon ajaksi

Tänään alkava Runokaupunki -tapahtuma tarjoaa sekä tunnetujen runoilijoiden esityksiä että uusia avauksia esimerkiksi Twitter -runouden muodossa.

Merkittävä virolainen kirjallisuuspalkinto meni suomalaiselle

Suomalainen kirjailija Mika Keränen on voittanut merkittävän virolaisen kirjallisuuspalkinnon. Viron kulttuurirahasto valitsi Keräsen kirjoittaman lasten seikkailuromaanin viime vuoden parhaaksi lastenkirjaksi.

Pronssisotilas Tallinnassa

Jaan Kaplinski ja Mart Laar tähdittävät historiapäiviä Asikkalassa

Historiariita Viron ja Venäjän välillä saanee uutta valaisua Asikkalassa käynnistyvillä suomalaisilla historiapäivillä. Venäjällä on perustettu historiakomissio ja ryhdytty laatimaan lakia historian vääristelyä vastaan. Virolaisia asia huolestuttaa.

Imbi Paju

Kirjailija Imbi Paju: "En pelkää leimaamista"

Imbi Pajun dokumentti ”Suomenlahden sisaret” on saanut ensi-iltansa useissa maissa, Suomessa se saa kansallisen ensi-iltansa viikon kuluttua FST:llä. Dokumentissa suomalaiset ja virolaiset lotat kertovat rajat ylittävästä yhteistyöstään 1920-luvulla ja naisten ylläpitämän ainutlaatuisen siviilipuolustuksen kohtalosta toisen maailmansodan aikana.

Merisäätarralle vinoiltiin aamulähetyksessä

Kumpi on merkittävämpi suomalainen: Oskar Merisäätarrakanto vai Veijo Merisäätarra? Uljain lintu ainakin on merisäätarrakotka.

Suomeen saapuva virolaisesitys kertoo riuskasta saaristolaisemännästä

Helsingissä vierailee viikonloppuna mainetta niittänyt virolainen harrastajateatteriryhmä Randlane. Se esittää Jüri Tuulikin kirjoittaman näytelmän Meretagune asi, joka kertoo pienellä Abrukan saarella elävästä riuskasta maalaisemännästä.

Mielenosoittajat pitävät dokumenttielokuvaa Venäjä-vastaisena

Tampereella paljon keskustelua herättänyt Soviet Story -dokumenttielokuvan maanantainen esitys poikii mielenosoituksen Hervanataan. Mielenosoituksen järjestäjät pitävät elokuvaa Venäjä-vastaisena ja historiaa väärentävänä.

Imbi Paju: Mielenosoitukset todistavat kirjan tarpeellisuuden

Kirjaa vastaan tähdätyt mielenosoitukset osoittavat sen tarpeellisuuden, sanoi Imbi Paju Radiouutisten Ykkösaamun haastattelussa. Hän toimitti Viron menneisyyttä käsittelevän 'Kaiken takana oli pelko'- artikkelikokoelman yhdessä Sofi Oksasen kanssa.

Tallinnan lentoasema nimettiin Lennart Meren kunniaksi

Viron hallitus on päättänyt nimetä Tallinnan lentoaseman maan entisen presidentin Lennart Meren mukaan. Lentokentän uusi nimi tulee voimaan 29. maaliskuuta, jolloin on tullut kuluneeksi 80 vuotta Meren syntymästä. Lennart Meri kuoli 76-vuotiaana vuonna 2006.

Virolta ei protestia taitoluistelumitaleista

Kansainvälisen taitoluisteluliiton hallituksen jäsen Tjasa Andrée-Prosenc kertoo, että Viron taitoluisteluliitolta ei ole tullut naisten yksinluistelun tuomaritoiminnasta virallista protestia.

Viron kansanmurhaoikeudenkäynti viivästyy

Virossa ehdotetaan kansanmurhasta syytetyn Arnold Meren oikeudenkäynnin lykkäämistä. 89-vuotiaalle Merelle terveystarkastuksen tehneet lääkärit ovat sitä mieltä, ettei syytetyn terveydentila kestäisi oikeudenkäyntiä ja mahdollista vankilatuomiota.

Virossa alkaa Arnold Meren kansanmurhaoikeudenkäynti

Virossa alkaa tiistaina kansanmurhaoikeudenkäynti edesmenneen presidentin Lennart Meren serkkua Arnold Merta vastaan. Merta syytetään osallisuudesta Hiidenmaan saaren asukkaiden karkotuksiin Siperiaan vuonna 1949. Hän on myöntänyt osallistuneensa pakkosiirtojen järjestelyyn, muttei syytteen mukaisessa roolissa.

Kansainvälinen Eeva Joenpelto -palkinto lopetetaan

Kaunokirjallisuuden kansainvälinen Eeva Joenpelto -palkinto lopetetaan. Lohjan kaupunki on päättänyt lopettaa joka kolmas vuosi jaetun palkinnon, koska se ei ole tuonut kaupungille toivottua näkyvyyttä.

Virolaiskirjailija Jaan Kross haudattiin koruttomasti

Pidetty ja arvostettu virolaiskirjailija Jaan Kross haudattiin lauantaina koruttomin menoin. Siunaus toimitettiin Tallinnan Kaarlen kirkossa.

Kirjailija Jaan Kross kuollut

Viron tunnetuimpiin kirjailijoihin kuulunut Jaan Kross on kuollut. Tänään Tallinnassa kuollut Kross oli 87-vuotias.

Lennart Meren serkulle syyte kansanmurhasta

Viron edesmenneen presidentin Lennart Meren serkku Arnold Meri on saanut syytteen kansanmurhasta. Viron valtionsyyttäjän mukaan neuvostoarmeijassa palvellut Arnold Meri osallistui toisen maailmansodan jälkeen 251 virolaisen pakkosiirtoon Siperiaan.

Torjutut muistot julkaistaan syksyllä viroksi

Viron neuvostomiehityksen aikaisia kyydityksiä ja karkotuksia kuvaava kirja Torjutut muistot julkaistaan syksyllä viroksi ja ruotsiksi. Imbi Paju kertoo teoksessaan äitinsä ja tätinsä aiemmin vaietun tarinan.

Kommunististen vainojen jättämät muistot on torjuttu Euroopassa

Neuvostomiehityksen aikana kymmeniätuhansia virolaisia vangittiin ja karkotettiin syytettynä kommunisminvastaisesta toiminnasta. Dokumenttiohjaaja Imbi Pajun kirja Torjutut muistot kertoo hänen äitinsä ja tätinsä tähän asti vaietun tarinan.

Lennart Meri saatettiin haudan lepoon Tallinnassa

Viron entinen presidentti Lennart Meri on saatettu sunnuntaina haudan lepoon. Puoliltapäivin alkanut siunaustilaisuus järjestettiin Tallinnan Kaarlen kirkossa, jossa oli lähiomaisten lisäksi paikalla noin tuhat kunniavierasta.

Three Presidents to Honour Estonian Colleague

President Tarja Halonen and her two predecessors will attend the funeral of former Estonian President Lennart Meri. He will be buried in Tallinn on Sunday March 26th.

Suomen presidentit Viroon Meren hautajaisiin

Presidentit Tarja Halonen, Martti Ahtisaari ja Mauno Koivisto matkustavat viikon kuluttua sunnuntaina pidettäviin Viron presidentin Lennart Meren hautajaisiin.

Virossa surtiin Lennart Meren kuolemaa

Virossa on vietetty keskiviikkona kansallista surupäivää maan entisen presidentin Lennart Meren kuoleman vuoksi.

Presidentti Lennart Meri oli myös merkittävä kirjailija

Tiistaina kuollut Viron entinen presidentti Lennart Meri teki merkittävän elämäntyön paitsi poliitikkona ja Viron uudelleen itsenäistymisen keulahahmona, myös kirjailijana ja elokuvaohjaajana.

Halonen: Finland Lost a Good Friend

Finland's President Tarja Halonen says the passing away of former Estonian President Lennart Meri meant a close and warm friend had been lost.

Halonen: Suomi menetti hyvän ystävän

Presidentti Tarja Halonen sanoo Suomen menettäneen Lennart Meren poismenon myötä läheisen ja lämpimän ystävän.

Lennart Meri 1929 - 2006

Baltian maiden neuvosto julkaisi yhteisen itsenäisyysjulistuksen (TV-uutiset 1.7.1990) Viron parlamentti aikoo antaa itsenäisyysjulistuksen (TV-uutiset 20.8.1991)

Lennart Meri kuollut

Viron entinen presidentti Lennart Meri on kuollut Tallinnassa 76 vuoden iässä.

Jaan Krossin muistelmat suomennettiin

Viron tunnetuimman kirjailijan Jaan Krossin muistelmat on julkaistu suomeksi. Kross on julkaissut pitkän kirjailijanuransa aikana kymmeniä teoksia. Moneen otteeseen Nobel-ehdokkaanakin olleen 85-vuotiaan Krossin teosten keskeinen teema on vapaus.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle