Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Lasten nukutushammashoito lisääntyy – joillakin lapsipotilailla lähes kaikissa hampaissa reikiä

Hampaiden harjaussuositukset toteutuvat vain alle puolella pikkulapsista.

Pojilla paljon petrattavaa hampaiden harjauksessa – laiskuus periytyy isiltä

Suomalaislapset harjaavat hampaitaan harvemmin kuin lapset Suomen kaltaisissa OECD-maissa.

Vaihtoehtohoidot kiehtovat ja kemikaalikammo saa tekemään hammastahnat itse

Fluoripelko saa ihmiset lopettamaan tavallisten hammastahnojen käytön.

Väitteet ja uskomukset näkyvät potilaan suussa – myös hampaidenhoidosta leviää verkossa vääriä väittämiä

Esimerkiksi fluorittomat hammastahnat ja verkosta tilatut hampaiden valkaisuaineet työllistävät hammaslääkäreitä. 

Nella-koira rakastui hampaiden harjaukseen, eikä päästä emäntää nukkumaan ennen kuin hampaat on pesty – Katso videolta, kuinka opetat saman omalle koirallesi

Koira voi oppia pitämään hampaiden pesusta niin paljon, että pyytää sitä itse. Katso videolta, kuinka koira oppii hammaspesulle muutamassa minuutissa.

Aleksis Salusjärven kolumni: Mainosvideo sote-uudistuksesta on hurmaava fiasko, jossa on selvät klassikon ainekset

Mainonnassa vastuu on tilaajalla. Pahimmassa tapauksessa se saa sekä asiakkaansa että yleisön näyttämään tolloilta, kirjoittaa Aleksis Salusjärvi.

Hammasharjoja, takkeja ja terveyssiteitä – Mikkelissä ihmiset lahjoittivat ahkerasti Asunnottomien yön keräykseen

Mikkelissä keskiviikkoiltana alkava Asunnottomien yön tapahtuma jatkuu yön yli tuomiokirkon kryptassa.

Käytätkö sinäkin hammaslankaa väärin? – 10 pysäyttävää tietoa ja neuvoa suun terveydestä

Suomalaisen nuorison hampaat häviävät vertailussa naapurimaille, aikuisista miehistä vain joka toinen harjaa riittävästi ja joka kolmas pelkää mennä hammaslääkäriin.

Nousiaisissa runkovesijohdon ja kiinteistöjen huuhtelut on saatu valmiiksi

Verkostoon johdettavan veden ylläpitoklooraus jatkuu. Verkostovedestä otettiin eilen näytteet. Tulosten valmistuminen kestää noin viikon.

Treenipaidassasi voi piillä ympäristöriski – tekstiileissä käytetyt hopeahiukkaset päätyvät vesistöihin

Hopeananohiukkasten käyttö tekstiileissä ja terveystarvikkeissa kasvaa, vaikka niiden ihmis- ja ympäristövaikutuksista tiedetään vasta vähän.

Tiesitkö, että kissankin hampaita kannattaisi harjata – katso ohjeet videolta

Tiedätkö mitä kissasi suulle kuuluu? Punottavatko ikeneet, onko plakkia? Taitaa olla hammaspesun paikka. Lue ohjeet ja katso näyte videolta.

Unohditko taas tutun ihmisen nimen? Muistikouluttaja: näin lopetat muistin takkuamisen

Muunna ihmisten nimet kuviksi. Tee arjen rutiinisuoritus takaperin. Rakenna salasanoille kaava. Helli aivoja.

175 vuotta puristelua – Tuubin keksijä ei ollut hammastahnasta kuullutkaan

John Rand halusi maalata maisematauluja, mutta väri kuivui aina kesken kaiken. Jotain piti keksiä.

Liukastuminen lakerikengillä johti neliraajahalvaukseen – sormen liikahdus oli viikon pelastus

Tammikuussa Jari Grekin raajat halvaantuivat. Elokuussa hän pystyy jo kulkemaan pyörätuolilla itse ja jalatkin liikkuvat vähän. Hänelle kuuluu fysioterapiaa alle kaksi tuntia viikossa, joten muusikkokaverit päättivät kerätä rahaa kuntoutusta varten.

Kämäräisen näkökulma: Urheilija on yrittäjä

Urheilijan polulle tulee ihan varmasti kaikenlaisia haasteita ja hidasteita, ja ne opettavat nöyryyttä ja taitoja käsitellä vastoinkäymisiä. Lunta tulee tupaan jossain vaiheessa niin että traktorilla saa kuormata pois ja silloinkin eikun työhousut jalkaan ja eteenpäin. Jokainen huippu-urheilija huomaa miten kova sana pitkäjänteisyys on elämässä, kirjoittaa kiekonheittäjä Sanna Kämäräinen.

Hammaslangan käyttö tulisi opetella maltilla – "Se on tekniikkalaji, ei voimalaji"

Hammaslangan käytössä tärkeintä on unohtaa voiman käyttö ja opetella lankaaminen ajan kanssa huolella. Kokeilemalla selviää se, minkälainen lanka on omalle purukalustolle sopivin.

Yksinhuoltajien lapset harjaavat hampaansa muita paremmin – pesemättömyyden syinä unohtaminen ja väsymys

Tuloerot näkyvät suussa, sillä hyvätuloisten lapsilla on puhtaimmat hampaat. Yllättäen monilapsisissa yksinhuoltajaperheissä näyttäisi kuitenkin vallitsevan Suomen paras hampaiden harjauskuri. Likaisimmat suut löytyvät pojilta ja heidän isiltään.

Etsi itsellesi oma hammaslääkäri – jopa tarve poraamiseen voi vähentyä

Hammaslääkäripelkoa voi helpottaa etsimällä yhden luottohenkilön hammaslääkärikseen. Yhdellä ja samalla hammaslääkärillä asiointi voi myös selventää, kuinka paljon huomiota omat hampaat lopulta tarvitsevatkaan.

Hampaiden valkaisu ei ole riskitöntä – "Rakenne voi muuttua heikommaksi"

Hampaiden valkaisu on lisääntynyt ja ammattilainen suosittelee kääntymään hammaslääkärin puoleen. Hammastahnat vaalentavat hampaita vain parilla ensimmäisellä käyttökerralla tahroja poistaen.

Chelsea Manning todettiin syylliseksi vankilasääntöjen rikkomiseen

WikiLeaks-vuodosta tuomitulta Manningilta löydettiin muun muassa vankilassa kielletty Vanity Fair -lehti ja vanhaa hammastahnaa.

Suomalaisilla "hävettävän huono" hammashygienia – harjaa hampaat pehmeällä harjalla ja usein

Hammasharjoja on monenlaisia, mutta harjaakin tärkeämpi asia on hellä harjausote.

Maistuuko suussa tänään pahalta? Näin peset hampaasi oikein

Suuri osa suomalaisista puhdistaa hampaansa väärällä tekniikalla. Yleinen virhe on suun huuhtelu vedellä hampaidenpesun jälkeen. Pieleen voivat mennä myös hammastahnan valinta ja hammaslangan käytön ajoitus.

Suuhygienistin kova linjaus: "Ei herkkuja ennen kouluikää"

Makean syöminen alkaa huomattavasti nuorempana kuin ennen. Lasten hampaiden hoidossa on suuhygienistin mukaan iso vastuu vanhemmilla ja herkut olisikin syytä jättää vasta kouluikään.

Hammashoidon periferia – hammashoitoon sian karvoja ja käärmeen rasvaa

Ensimmäiset hammasharjat valmistettiin puusta ja sian karvoista. Hammasharjat alkoivat yleistyä Kainuussa vasta 1950-luvulla.

Voiko hampaiden pesusta ottaa kesälomaa? – Muista nämä kolme asiaa

Kesän rytmi ja reissut houkuttelevat joskus jättämään hampaiden pesun tai puhdistuksen arkea vähemmälle. Ei hätää, sanoo hammaslääkäri. Välillä voi ottaa rennosti, kunhan ei kokonaan unohda puhdistuksen perusasioita.

Orvokki-koira antaa kyytiä pikkulasten lääkäripelolle – katso video hammaspesukoirasta työssään

Lapset harjoittelevat huolellista hampaiden pesua ja terveellisiä ruokailutapoja bostoninterrieri Orvokin kanssa Heinolassa. Hammaslääkäristä tulee inhimillinen, kun lapset pääsevät itse kokeilemaan pelätyn lääkärin työtä, sanoo Orvokin omistaja ja hammashoitaja Marjo Suosalo.

Mies piilotteli satojen eurojen arvosta sähköhammasharjan osia vaatteisiinsa

Vartijat kiinnittivät hämeenlinnalaisessa liikkeessä maanantaina huomiota mieheen, joka viipyi sähköhammasharjojen luona pitkään. Mies piilotti hammasharjojen osia vaatteisiinsa.

Kokenut kasvattaja: Koirien hampaiden harjaaminen on turhaa touhua

Eläinlääkärit suosittelevat koirien ja kissojen hampaiden päivittäistä harjaamista. Suomalaiset ovatkin suhteellisen tunnollisia lemmikkiensä suuhygienian suhteen. Kymmeniä koiria maailmaan saattanut kasvattaja kuitenkin kuittaa hampaiden harjaamisen turhanpäiväisenä hössöttämisenä.

Hammasmukin pesu usein unohtuu: ”Kerran viikossa koneeseen”

Hammasmuki kannattaa kiikuttaa astianpesukoneeseen vähintään kerran viikossa. Siivousasiantuntija viimeistelisi pesun vielä reilulla lorauksella kiehuvaa vettä.

Mitä sinä olet pudottanut vessanpönttöön?

Hammasharja, vihkisormus, puhelin... Mitä tavaraa sinun käsistäsi on luiskahtanut pönttöön? Saitko ongittua esineen takaisin?

Hammaspesu kaksi kertaa päivässä riittää – hätätapauksessa syö juustoa

Hampaiden hoitoon liittyy useita kysymyksiä, eikä moniin ole täysin oikeita vastauksia. Esitimme hammashoidon ammattilaisille 9 myyttiä ja kysymystä.

Lasten hampaat huippukunnossa – aikuiset laistavat harjaamisesta

Jyväskylän seudun lapsilla on maan terveimmät hammaskalustot. Aikuisväestön hampaidenhoidossa puolestaan on toivomista: varsinkin miehet ja pojat laiminlyövät hammaspesun. Seurauksena on iensairauksia, joista kärsii kaksi kolmesta suomalaisaikuisesta.

Tähän pystynee vain yksi suomalainen - menee sillä baariin, pesee hampaat, tanssii, pelaa koripalloa …

Vesa Purokuru yhdistää rakkaan harrastuksensa moniin elämäntilanteisiinsa.

Nukketeatteri saa supervoimia yleisöstä - 40-vuotias Teatteri Hevosenkenkä näyttää mallia nuoremmille

Uraauurtava nukkeateatteri Teatteri Hevosenkenkä on selättänyt niin 70-luvun politikoinnin kuin 90-luvun lamankin. Hevosenkengän olemassaolon aikana nukketeatterikenttä on laajentunut ja ammattimaistunut.

Hammaspesusta ei saa vapautusta vanhanakaan

Vanhetessa ihmiset huolehtivat yleensä terveydestään, mutta yksi paikka unohtuu, nimittäin suu. Suun hygieniasta ja hampaista kannattaa erikoishammaslääkärin mukaan pitää ikääntyessä erityistä huolta, sillä hoitamattomassa suussa tikittää terveyspommi. Kaksi pesua päivässä ja hammasvälien putsaus on hammaslääkärin suositus.

Rapisevan pussin kulttuuri syö hampaista kiilteen

Happohyökkäykset ja jatkuva napostelu tuhoavat valistuksesta huolimatta nuorison purukalustoa. Happojen aiheuttama eroosio ja reikiintyminen ovat suuri ongelma. Etenkin hammaskille kärsii jatkuvista happamista hyökkäyksistä.

Bug trap voted 2014’s most useless product

Last summer’s ubiquitous bug trap has been voted the most useless product of the year by the publishers of Finnish Nature magazine. The People’s Choice for the most futile product of 2014 was Pepsodent’s men’s toothpaste, which beat out other strong contenders such as the selfie stick and the pet stroller.

Eräkokemukset jaetaan nykyään netissä – ennen sai hammasharjaakin hävetä

Ennen luonnosta haettiin yksityisyyttä, nyt moni haluaa jakaa kokemuksen heti ja tässä. Vaikka eräilyyn on kehitetty monenlaisia teknisiä vempeleitä, on perinteisille erätaidoille edelleen käyttöä.

Hammasharja johti poliisin autovarkauden jäljille

Hammasharjan huoltoasemalta näpistäneellä oli hallussaan myös varastetun auton avain ja huumausaineita.

Liki kaikkien hampaiden poistaminen 30-vuotiaalta jättää arven myös hammaslääkäriin

Kokeneen hammaslääkärin Leena-Kaisa Hautakosken edessä on ammottanut jos jonkinlaisia hammasrivistöjä. Mieleen ovat jääneet erityisesti nuoret aikuiset, jotka ovat menettäneet lähes kaikki hampaansa. Sydäntä lähellä ovat myös pelkopotilaat.

Jäikö maitotölkki tai säilykepurkki avaamatta? – ratkaisu voi löytyä lähimarketista

Maitopurkin korkki on tiukassa, kurkkupurkin kansi ei aukea ja hammastahnatuubi jumittaa. Märkä tiskiriepu, kuuma vesi ja lopulta veitsi otetaan avuksi, mutta aina nekään eivät auta ja tuote jää pakkaukseensa. Tilanteita, joihin yhä useammin törmää arjessa, mutta joihin on keksitty käteviä apuvälineitä.

Nivelten naksuminen on vaaraton ääni

Nivelet naksuvat monella kävellessä, päätä kääntäessä tai sormia taivutellessa. Joillakin naksumista kuuluu huolestuttavan paljon. Ylilääkäri Mirja Koivusen mukaan syytä pelkoon ei kuitenkaan ole. Epämiellyttävään ääneen ei liity mitään vaarallista.

Eteläkarjalaisnuorten ruokailutottumuksissa ja hampaiden hoidossa on toivomisen varaa

Ylipainoisten nuorten määrä on lisääntynyt samaan aikaan kun useat nuoret jättävät aamupalan ja koululounaan syömättä. Yli 40 prosenttia pojista harjaa hampaansa liian harvoin.

Yhdysvallat varoittaa kenkäpommeista

Jokin on saanut Yhdysvallat juuri nyt valpastumaan kenkien suhteen.

Hammaspeikko rulettaa Lieksassa

Lieksan koululaiset tarvitsevat tukiopetusta hampaidenpesussa. Lieksan keskuskoulun viidesluokkalaisille tehdyssä kartoituksessa ilmeni, että vain 40 prosenttia lapsista pesee hampaansa joka aamu ja 45 prosenttia joka ilta.

Suomesta Venäjälle lentäviltä kiellettiin nesteiden tuominen matkustamoon

Venäjälle matkustavia muistutetaan laittamaan hammastahnat ja muut pienet nestepullot ruumaan meneviin matkatavaroihinsa. Matkustajien kannattaa myös varata lisäaikaa ylimääräistä turvatarkastusta varten.

Yhdysvallat varoittaa lentokenttiä hammastahnatuubeihin kätketyistä räjähteistä

Tiedusteluviranomaiset suuntaavat varoituksen Sotshin olympialaisiin matkustaville.

Hygienistiopiskelija saa sähköhammasharjan - mitä tuotelahjoja sinä olet saanut?

Opiskelijoille jaettavat tuotelahjat ja -näytteet ovat erityisesti lääketieteen alalla hyvin yleisiä. Yle X:n haastattelemat suuhygienistiopiskelijat ovat saaneet muun muassa omat, hintavat sähköhammasharjat.

Mies puhuu miehisyydestään, jos nainen malttaa pitää suunsa hetken kiinni

Mies puhuu kyllä miehisyydestä ja maailmastaan yllättävän avoimestikin jos nainen vain jää kuuntelemaan ja osaa pitää oman suunsa hetken aikaa kiinni. Miehisyyttä voi jopa oppia ymmärtämään. Se on yhtä tärkeää kuin se, että nainen ymmärtää itseään.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle