Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Lähikuvassa on palveluautomaatin näyttöruutu Heinolan sote-asemalla. Lappu ruudulla: Ei toimi.

Heinolassa potilastietojärjestelmän käyttöönotto jumittaa

Päijät-Hämeen hyvinvointialueella suurin muutos näkyy Heinolassa. Ilta-ja viikonloppupäivystys päättyi, mutta digiklinikka tuli tilalle.

Lääkärikyltti ovessa suomeksi ja ruotsiksi.

Kiireettömiä aikoja ei Turun terveysasemilla anneta keskiviikkona – potilastietojärjestelmä vaihtuu

Terveysasemilla hoidetaan välipäivinä pääasiassa kiireellistä hoitoa tarvitsevia asiakkaita. Turun kaupunki toivoo, että kiireettömissä asioissa yhteyttä otettaan vasta tammikuun puolella.

Hoitajia tietokoneen ääressä.

Tietojärjestelmien sekamelska aiheuttaa suurta päänvaivaa Lapissa – yhtenäinen potilastietojärjestelmä saadaan vasta 10 vuoden päästä

IT-asiantuntijat painavat pitkää päivää, jotta kriittiset tietojärjestelmät pysyvät mukana historiallisessa soteuudistuksessa. Tammikuun tavoite on, että palkat juoksevat ja laskut saadaan maksettua.

Turun yliopistollinen keskussairaala Tyks T-sairaala.

Työntekijän epäillään urkkineen satoja potilastietoja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirissä – poliisi tutkii epäiltyä tietosuojarikosta

Poliisin mukaan työntekijä on mahdollisesti urkkinut huomattavan määrän potilastietoja ilman asianmukaista perustetta.

Ulkokuva Heinolan terveyskeskuksen sisäänkäynnistä. Etualalla keltainen kukka-asetelma.

Potilastietojärjestelmä vaihtuu Heinolassa – asiakkaiden kannattaa uusia reseptinsä ajoissa

Potilastietojärjestelmä vaihtuu, kun Heinolan sote-palvelut siirtyvät hyvinvointialueelle vuodenvaihteessa.

Pohjanmaan hyvinvointialueen logo H-talon yläkulmassa.

Pohjanmaan hyvinvointialueen investointisuunnitelma hyväksyttiin – uusi asiakas- ja potilastietojärjestelmä arviolta 20-30 miljoonaa euroa

Hyväksytty investointisuunnitelma sisältää yhteensä neljä hanketta. Uusi, yhtenäinen asiakas- ja potilastietojärjestelmä on hankinnoista tärkein.

Valvira har upptäckt flera riskfall

Yli 600 lääkäriä vaatii Apotti-järjestelmästä luopumista tai ongelmien korjaamista – poikkeuksellinen kantelu saapui Valviraan

Keväällä alkunsa saaneen kantelun allekirjoitti 619 lääkäriä. Valviran mukaan luonteeltaan poikkeuksellisen kantelun käsittely vie useita kuukausia.

Lääkekaappi.

Kalkkitabletti vaihtui psyykenlääkkeeksi: Viidelle potilaalle väärää lääkettä Apotti-järjestelmään liittyneen virheen vuoksi

Vain osastojen työntekijöiden tarkkaavaisuus esti sen, että joku olisi ehtinyt ottaa vääriä lääkkeitä. Apotin toimitusjohtaja sanoo, että tilanteeseen suhtaudutaan vakavasti.

Lapuan terveyskeskus

Lapuan terveyskeskuksen tietoliikenneongelman syyksi paljastui rikkoontunut valokuitukaapeli

Lapualla on tänään pyritty korjaamaan eilisiä tietoliikennekatkoksen jälkiä. Lisätyötä on ollut paljon, kun potilaiden tietoja ja saneluja on syötetty järjestelmiin.

Sairaala Novan aulakäytä jossa ihmisiä.

Laaja ongelma tietojärjestelmissä sekoitti sairaala Novan arjen – johtajaylihoitaja: "Yksittäisiä leikkauksia on jouduttu tänään perumaan"

Johtajaylihoitajan mukaan päivystyspotilaat on pystytty hoitamaan. Vika tietojärjestelmissä saatiin korjattua torstai-iltapäivällä.

Stetoskooppi lääkärien pöydällä

Yli 200 lääkäriä tekee surullisenkuuluisasta potilastietojärjestelmä Apotista kantelun – sen mukaan järjestelmä vaarantaa potilasturvallisuuden

Kantelun allekirjottaneiden mielestä Apotin käyttäminen vie myös merkittävästi aikaa potilastyöstä. Apotin toimitusjohtaja Hannu Välimäki uskoo, että haasteet koskevat vain rajattua osaa potilastietojärjestelmän käyttäjistä.

Lahden keskussairaalan päivystyksen vastaanoton ulko-ovet. Asiakas menossa sisälle.

Häiriö tietojärjestelmässä aiheuttaa viivettä Päijät-Soten palveluihin ja hoitoon

Asiakas- ja potilastietojärjestelmän häiriön ei tiedetä aiheuttaneen potilasturvallisuutta vaarantavia ongelmia.

Potilaan anestesiatiedot näkyvät Esko-potilastietojärjestelmän näytöllä.

Varsinais-Suomen hyvinvointialue aloittaa työnsä kymmenien potilasjärjestelmien viidakossa

Tällä hetkellä Varsinais-Suomessa on 41 erilaista potilastietojärjestelmää, jotka pitäisi jollain aikataululla saada integroitua hyvinvointialueelle. Niiden vähentäminen toistaiseksi ei ole päätöksenteossa, koska siihen ei ole aikaa.

Vasa centralsjukhus i vinterskrud.

Eri järjestelmien käyttö aiheuttaa odotettua enemmän haasteita Pohjanmaan hyvinvointialueella – potilastietojärjestelmän kilpailutusta valmistellaan nyt toistamiseen

Edellisen kilpailutuksen keskeytymisen jälkeen potilastietojärjestelmän hankinnasta vastaavat ovat keskittyneet tarpeiden kartoittamiseen. Nyt ammattilaisia osallistetaan enemmän hankintaprosessiin.

Uutsivahti-sovelluksen Läheltä-toiminnon esittelykuva

Länsi-Pohjaan uusi potilastietojärjestelmä

Muutos voi hidastaa lääkäreiden ja hoitajien vastaaottopalvelua parin viikon ajan.

Uutisvahdin läheltä-listan markkinointikuva, jossa kartta

Eksoten puhelinliikennettä vaivanneet häiriöt on saatu korjattua

Eksoten puhelinyhteydet toimivat eilen rajoitetusti eikä potilastietoihin ollut pääsyä. Häiriöt hidastivat Eksoten puhelinpalveluita.

Helikopterin laskeutumispaikka Sairaala Novan katolla.

Keski-Suomen Aster-päätösten ulkopuolinen selvittäjä on selvillä – sairaanhoitopiirin johtaja Juha Kinnusen asema arvioidaan keväällä

Keski-Suomessa lokakuun puolivälissä kariutuneesta potilastietojärjestelmähankinnasta tehdään ulkopuolinen selvitys.

pappershög

Keski-Suomen Aster-päätökset syynää ehkä kansainvälinen konsulttifirma – selvityksen tekijästä ja yksityiskohdista päätetään pian

Ulkopuolinen selvitys koskee vain Keski-Suomen sairaanhoitopiirin Aster-päätäntää, ei koko neljän sairaanhoitopiirin yhteishanketta.

Sairaanhoitaja potilashuoneessa, Uusi lastensairaala, Helsinki, 8.7.2019.

Satojen miljoonien Aster-hankinta kaatui – Keski-Suomen sairaanhoitopiirin valtuusto hautasi potilastietojärjestelmän

Uutta asiakas- ja potilastietojärjestelmää ovat olleet hankkimassa yhdessä Pohjois-Karjalan Siun sote, Keski-Suomen ja Vaasan sairaanhoitopiirit sekä Etelä-Savon sote-kuntayhtymä Essote. Hankinta olisi edellyttänyt yksimielisyyttä, joten Keski-Suomen kielteinen päätös kaataa Asterin oston kaikilta osapuolilta.

Tietokoneita ja datakaapeleita serverisalissa.

Päijät-Sotea vaivannut tietoliikennekatkos on saatu korjattua – katkoksen syy ei ole vieläkään selvillä

Päijät-Soten tietojärjestelmät toimivat taas normaalisti. Jo keskiviikkona alkanut häiriö oli kestoltaan ja laajudeltaan poikkeuksellinen.

Keski-Suomen sairaanhoitopiirin johtaja Juha Kinnunen istuu työhuoneessaan ja katselee käsiinsä hieman hymyillen.

Mikä epäonnistui satojen miljoonien potilastietojärjestelmän hankinnassa? Aiotko erota? Kysyimme Keski-Suomen sairaanhoitopiirin johtajalta kuusi tiukkaa kysymystä

Keski-Suomen sairaanhoitopiirin valtuuston on määrä päättää tänään vuosia valmistellun asiakas- ja potilastietojärjestelmän hankinnasta. Jos valtuuston päätös on kielteinen, neljän alueen yhteinen hanke nykymuodossaan kaatuu.

Sairaanhoitaja potilashuoneessa, Uusi lastensairaala, Helsinki, 8.7.2019.

Vaasan sairaanhoitopiirin omistajakunnissa harmitellaan uuden potilastietojärjestelmän hankintaprosessin kaatumista

Esimerkiksi Vaasan ja Pietarsaaren kaupunginjohtajat pitävät tapausta valitettavana. Vaasan kaupunginjohtaja Tomas Häyryn mukaan asiasta olisi pitänyt keskustella aikaisemmin.

Siun Soten toimitusjohtaja Ilkka Pirskanen.

Siun soten uusi yhtymähallitus jätti kiistellystä Aster-hankinnasta tehdyt muistutukset pöydälle

Siun soten päätös pysyä mukana neljän sairaanhoitopiirin sosiaali- ja terveyspalveluiden uuden potilastietojärjestelmän hankinnassa näyttää päättyvän Keski-Suomen sairaanhoitopiirin vetäytymiseen. Asian käsittely Siun sotessa ei ole vielä päättynyt.

Vaasan sairaanhoitopiirin johtaja Marina Kinnunen ja muutosjohtaja Göran Honga seisovat kameran edessä.

Vaasan sairaanhoitopiirissä vedetään henkeä, ja sitten keskustelut uuden potilastietojärjestelmän hankkimisesta käynnistettäneen uudestaan – sairaanhoitopiirin johtaja Kinnunen: "Väestön ei tarvitse olla huolissaan"

Vaasan sairaanhoitopiirissä varaudutaan jo ainakin henkisesti käynnistämään uuden potilastietojärjestelmän hankkimisprosessi alusta. Neljän sairaanhoitopiirin yhteinen hanke on kaatumassa, kun Keski-Suomi painoi omalta osaltaan hankkeessa jarrun pohjaan keskiviikkona.

Lääkäri ja potilas

"Kunnat valitsivat pysähtyneisyyden", sanoo pettynyt sairaanhoitopiirin johtaja – satojen miljoonien potilastietojärjestelmän hankinta näyttää kaatuvan

Keski-Suomen sairaanhoitopiirin hallitus on päättänyt, ettei sairaanhoitopiirillä ole edellytyksiä siirtyä Aster-hankinnan seuraavaan vaiheeseen. Neljä aluetta ovat olleet yhdessä hankkimassa uutta asiakas- ja potilastietojärjestelmää sosiaali- ja terveyspalveluihin.

Presentation i auditorium.

Aster-potilastietojärjestelmän kohtalosta keskustellaan tänään Keski-Suomessa, kotimainen vaihtoehto kävi esittäytymässä Vaasan sairaanhoitopiirin edustajille maanantaina

Liian kalliiksi osoittautuva Aster asiakas- ja potilastietojärjestelmä on kohdannut vastustusta Keski-Suomessa. Alueen sairaanhoitopiiri käsittelee järjestelmän kohtaloa tänään. Eilen suomalainen Esko Systems on esitellyt omaa, halvempaa vaihtoehtoa Mustasaaressa.

Lääkäri ja potilas

Vaasan sairaanhoitopiiri lykkää päätöksentekoa kohutusta Aster-potilastietojärjestelmästä

Siirtymistä Aster-projektin toimitusvaiheeseen oli tarkoitus käsitellä ylimääräisessä kuntayhtymän valtuuston kokouksessa 4. lokakuuta. Nyt päätöksentekoa päätettiin kuitenkin siirtää.

Takseja Keski-Suomen keskussairaalan eli Sairaala Novan edessä

Sairaanhoitopiirin johtaja ehdottaa hallitukselle kalliin potilastietojärjestelmän ostamista, vaikka kunnista näytetään punaista valoa Asterille

Johtaja Juha Kinnunen esittää sairaanhoitopiirin hallitukselle potilastietojärjestelmä Asterin hyväksymistä. Useat keskisuomalaiset kunnat ovat päättäneet, etteivät hyväksy Asterin hankintaa. Esimerkiksi Jyväskylässä kaupunginvaltuusto päättää asiasta maanantaina.

En sjukhusbyggnad. Mörka moln på himlen.

Onko parjatulle Aster-potilastietojärjestelmälle vaihtoehtoja? Kaksi kotimaista yritystä uskoo pystyvänsä samaan edullisemmin: "Toteutettavissa huomattavasti halvemmalla"

Suomessa on ainakin kaksi toimijaa, jotka ilmoittavat pystyvänsä toimittamaan vastaavanlaisen asiakas- ja potilastietojärjestelmän kuin mitä Vaasan sairaanhoitopiiri ja kolme muuta sote-aluetta on nyt aikeissa hankkia.

Sairaala Novan päivystyksen sisäänkäynti ovet. Oven suussa teksti Päivystys.

Ensin pomppasivat sairaala Novan kustannukset, nyt sama toistuu Asteri-hankkeessa – kuntien luottamus sairaanhoitopiiriin horjuu Keski-Suomessa

Yle kysyi kunnanhallitusten puheenjohtajilta, nauttiiko sairaanhoitopiirin johto luottamusta. 11 kuntaa vastasi, että luottamus on heikentynyt potilastietojärjestelmä Asterin kustannusten merkittävän nousun vuoksi.

Lääkäri ja potilas

Aster-potilastietojärjestelmä saa tukea sosiaali- ja terveysministeriöltä

Aster-potilastietojärjestelmä on neljän alueen yhteinen hanke. Osa alueista on sen jo hyväksynyt, mutta hankintaan tarvitaan kaikkien alueiden myönteinen kanta.

Lääkäri Lauri Pautola tietokoneen äärellä.

Siun soten lääkärit tekevät Aster-päätöksestä oikaisuvaatimuksen – "Prosessi on ollut demokratiaa halveksuva"

Oikaisuvaatimus tulee käsiteltäväksi Siun soten juuri valitulle yhtymähallitukselle. Suuri osa Siun soten lääkäreistän on vastustanut Aster-hankintaa alusta saakka. Nyt hanke on vaarassa kaatua kokonaan.

Potilastietojärjestelmätyötä Vaasan sairaanhoitopiirissä

Vaasan sairaanhoitopiirin uusi valtuusto perehtyi kiistanalaiseen potilastietojärjestelmään – jättihankinta hyväksytään tai hylätään lokakuun alussa

44 Vaasan sairaanhoitopiirin lääkäriä vastustaa Aster-järjestelmän hankintaa. Neljästä kilpailutuksesta mukana olevasta sairaanhoitopiiristä kaksi on jo hankinnan hyväksynyt. Hankkeen etenemiseen tarvitaan kaikkien hyväksyntä.

Jyväskylän kaupungintalon tiilinen julkisivu aurinkoista taivasta vasten.

Valtava potilastietojärjestelmähankinta entistä enemmän vastatuulessa – Jyväskylän kaupunginhallitus otti kielteisen kannan ja lääkäreiltä vetoomus keskeyttää hanke

Jyväskylän kaupunginhallitus perustelee päätöstään Aster -järjestelmän kustannusten nousulla sekä sillä, että nyt suunnitteilla olevan hankinnan myötä ei olisi oikein sitoa tulevan hyvinvointialueen toimintaa ja taloutta jo ennen niiden perustamista.

Lääkäri Lauri Pautola tähystyshuoneessa laitteiden äärellä.

Uudet potilastietojärjestelmät maksavat satoja miljoonia, mutta niiden käytettävyys on surkea – lääkärin aika tuhraantuu klikkailuun

Sosiaali- ja terveydenhuollon tietojärjestelmähankinnoissa on viime vuosina korostettu dataa. Suosiossa ovat uuden sukupolven tietojärjestelmät, jotka tuottavat paljon tietoa ja auttavat kohdentamaan palveluja. Käytettävyys on jäänyt hankinnoissa jalkoihin.

Sairaanhoitaja potilashuoneessa, Uusi lastensairaala, Helsinki, 8.7.2019.

Multia tyrmäsi potilastietojärjestelmähankinnan nykymuodossaan

Keski-Suomen sairaanhoitopiirin kuntien on määrä ottaa kantaa uuden potilastietojärjestelmän hankintaan syyskuun aikana.

Siun Soten toimitusjohtaja Ilkka Pirskanen.

Kohuttu Aster-hankinta hyväksyttiin Siun soten yhtymähallituksessa – "Valitus voi olla tulossa"

Kiistelty päätös syntyi hallituksessa äänin 8 puolesta ja 2 vastaan. Yksi äänesti tyhjää.  Mikäli kaikki mukana olevat organisaatiot päättävät jatkaa toimitusprojektiin, on Asterin käyttöönoton arvoitu toteutuvan Siun sotessa syyskuussa 2026.  

Sairaanhoitaja laittamassa valvontamonitoria päälle, Uusi lastensairaala, Helsinki, 8.7.2019.

Uuden potilastietojärjestelmän hinta kaksinkertaistumassa Keski-Suomessa – kustannusten kasvu kummastuttaa kunnissa

Uusi potilastietojärjestelmä on osoittautumassa merkittävästi oletettua kalliimmaksi. Hintalappu on yllättänyt Keski-Suomessa. Kunnat linjaavat kantansa hankintaan syyskuun aikana.

Mikkelin keskussairaala, Essoten lattiamatto

Essoten valtuusto hyväksyi uuden potilasjärjestelmän hankinnan – kustannukset yli 50 miljoonaa

Essote, Keski-Suomen sairaahoitopiiri, Vaasan sairaanhoitopiiri ja Pohjois-Karjalan sairaanhoitopiiri ovat hankkimassa uutta potilastietojärjestelmää yhdessä. Essote hyväksyi hankinnan ensimmäisenä. Mikäli uusi järjestelmä hyväksytään, otetaan se käyttöön Etelä-Savossa vuonna 2026.

Ilkka Pirskanen puhuu tiedotustilaisuudessa.

Siun sote ottaa aikalisän kiistellyssä it-hankinnassa – toimitusjohtaja veti yllättäen esityksensä pois: "Asia ei ollut vielä kypsä"

Neljä sairaanhoitopiiriä on valmistellut uuden asiakas- ja potilastietojärjestelmän ostoa yhdysvaltalaiselta it-yhtiöltä. Pohjois-Karjalan sotepalveluista vastaavan Siun soten hallituksen piti päättää osaltaan kaupasta torstaina. Siun soten toimitusjohtaja Ilkka Pirskanen veti kuitenkin asian pois esitylistalta.

Korkein hallinto-oikeus

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä tuomittiin 200 000 sakkoihin

Uhkasakko liittyy potilastietojärjestelmän suorahankintaan vuonna 2016.

Lääkäri ja potilas

Ajanvaraus ei toimi, lähetteet ja potilaskertomukset eivät löydy järjestelmästä – Apotin käyttöönotto HUSin kuvantamispalveluissa epäonnistui

Potilastietojärjestelmää on käytetty HUSin diagnostiikkakeskuksen kuvantamispalveluissa nyt kuukausi ja ongelmia on ilmennyt ajanvarauksessa ja potilastietojen käsittelyssä. HUSin mukaan ongelmat heikentävät potilasturvallisuutta ja hoidon tehokkuutta.

Lääkäri ja potilas

Potilastietojärjestelmien päivitysongelmat on korjattu

Lifecare-järjestelmän päivitykseen liittyvä häiriö koski sairaaloita Hämeenlinnassa ja Riihimäellä sekä kyseisten seutujen terveyskeskuksia.

Lääkäri ja potilas

Helsingissä käyttöön uusi asiakas- ja potilastietojärjestelmä Apotti, sähköinen asiointi siirtyy Maisa-portaaliin

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin yksiköt ovat siirtyneet lähes kokonaan Apottiin.

Sairaanhoitaja potilashuoneessa, Uusi lastensairaala, Helsinki, 8.7.2019.

Potilastietojärjestelmän päivitys hidastaa terveydenhuollon palveluja viikonloppuna

Lifecare-potilastietojärjestelmän päivityksen käyttökatko koskee Hämeenlinnan ja Riihimäen seutuja.

Lääkäri ja potilas

Uusi ja kallis potilastietojärjestelmä tulee käyttöön Helsingissä, Kauniaisissa ja Keravalla – tavoitteena parempi tietoturva

Apotin käyttöönoton ennakoidaan näkyvän viivästyksinä terveysasemilla ja hammashuollossa.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle