Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

kuvituskuva erilaisista uhista joita Suomi kohtaa

Mitä kaikkea Venäjä voi tehdä Suomelle, kun kriittiset Nato-viikot alkavat? Näin asiantuntijat vastaavat

Venäjä on toistuvasti uhannut vastatoimilla, jos Suomi liittyy Natoon. Yle kysyi asiantuntijoilta, millaista uhkaa Venäjä voi kohdistaa Suomeen lähiviikkoina ja -kuukausina.

Anonyymi kybersotilas. Lavastettu tilanne.

Näin sinä voit varautua mahdollisen Nato-jäsenyyden aiheuttamiin kyberuhkiin – listaamme kuusi tapaa

Tavallisen ihmisen kannattaa varautua mahdollisiin kyberhyökkäyksiin huolehtimalla riittävästä kotivarasta. Yle keräsi asiantuntijoilta vinkkejä mahdollisiin uhkiin varautumiseen.

Hotell Kämps ingång via Glogatan i Helsingfors.

Cyber attack hits upscale Helsinki hotels affecting 15k customers

The breach also affected other hotels in Finland, according to a Nordic Hotels & Resorts spokesperson.

Kirsi Mäntysaari kietoutuneena hopeanväriseen pelastuspeittoon.

Jos pitkä sähkökatko yllättää – muista kotivara ja hidasta kodin viilenemistä pelastuspäällikön vinkeillä

Kyberturvallisuuden suomalaiset asiantuntijat ovat varoitelleet tietoturvahyökkäysten lisääntymisestä. Miten pärjäisit, jos kyberhyökkäys veisi sähköt päiviksi tai jopa viikoiksi?

Anonyymi kybersotilas. Lavastettu tilanne.

Kybervarusmies uskaltaa venyttää ja rikkoa rajoja, sanoo eliittijoukkoon kuuluva Antti – hänen kaltaisiaan Suomi etsii nyt palvelukseen

Puolustusvoimat on uudistanut kybervarusmiesten koulutuksen. Nyt eliittijoukkoon haetaan suoraan erikoisjoukkohaussa jo ennen varusmiespalvelukseen astumista.

1. maaliskuuta Venäjä teki ohjusiskun Kiovan tv-torniin.

Analyysi: Ukrainan sota toi kyberaseet rintamalle, jolla ei ole rajoja – nyt verkkohyökkäyksiin varaudutaan kaikkialla, myös Suomessa

Toistaiseksi Ukrainan sota ei ole näkynyt lisääntyneinä hyökkäyksinä Suomen verkkoympäristössä. Mutta kun kyberaseet on tuotu näyttämölle, niiden käyttö on todennäköistä, kirjoittaa Ylen toimittaja Teemu Hallamaa.

Elstolpar på ett grönt och snöigt fält.

Vaasan yliopiston tutkijat ehdottavat energia-alalle yhteisiä kyberturvallisuusharjoituksia – "Kyberturvallisuudessa ihminen on heikoin lenkki"

Joskus organisaatiossa kyberriskejä torjutaan teknisesti erinomaisilla ratkaisuilla, mutta esimerkiksi ihmisten toiminnasta aiheutuvat käytännön riskit jäävät huomiotta. Vaasan yliopiston kysely toteutettiin kesällä 2021.

Lauri Kontro

Lauri Kontron kolumni: Kriisi testaa yhteiskuntamme toimintavarmuuden 

Ukrainan sota koskettaa myös jokaista suomalaista. Suomi on saari ja olemme riippuvaisia kansainvälisestä kaupasta. Huoltovarmuus on nyt päivän sana, kirjoittaa Kontro.

Lähikuva: mies kirjoittaa kannettavalla tietokoneella.

Huoltovarmuuskeskus: "Kyberasiantuntijoista, lannotteista ja maakaasusta voi tulla pulaa"

Venäjän vastaiset laajat pakotteet ja niistä mahdollisesti seuraavat vastatoimet voivat aiheuttaa ongelmia Suomen huoltovarmuudelle. Edessä on myös pohdinta pitääkö huoltovarmuuden varautumistasoa nostaa nykyistä korkeammalle.

UPIn johtava tutkija Charly Salonius-Pasternak A-studiossa

Johtava tutkija hoputtaa selkeitä toimenpiteitä kyberturvallisuuden parantamiseksi Suomessa

Poikkeuksellisen runsaat häiriöt lentoliikenteelle tärkeässä gps-järjestelmässä ovat nostaneet keskusteluun Suomen kyberturvallisuuden.

Tietokoneita ja datakaapeleita serverisalissa.

Ukrainan sota nosti kyberhyökkäysten riskit tapetille – Lahdella vahva valmius, joka opittiin kantapään kautta

Lahden kaupunkiin kohdistui kesällä 2019 iso kyberhyökkäys. Kaupunginjohtajan mukaan niihin on varauduttava muulloinkin kuin kriisiaikana.

Nordean logosta osa.

Nordeaan kohdistunut kyberhyökkäys oli "poikkeuksellisen hyvin toteutettu", sanoo asiantuntija – hyökkääjän taustoista ei tietoa

Nordean mobiili- ja verkkopankeissa oli tiistaina häiriöitä poikkeuksellisen pitkään. F-securen Mikko Hyppönen suosittelee mobiilivarmenteen käyttöä, jotta tunnistautuminen ei riippuisi pankeista.

Anonymous ryhmän logo lipussa.

Hakkeriryhmä Anonymous julisti kybersodan Venäjää vastaan – väittää kaataneensa useita Venäjän hallinnon sivustoja

Venäläisen RT-kanavan sivuilla ajettiin ainakin jonkin aikaa ukrainalaista musiikkia. Anonymous-ryhmän salamyhkäisen toiminnan takia on vaikea sanoa, ovatko kaikkia tehdyt kyberhyökkäykset todella sen tekemiä.

Jarno Limnéll

Informaatiosota on jo käynnissä – asiantuntija kertoo, mitä jokaisen tulisi tietää kyberhyökkäyksistä ja trolleista

Kysyimme Aalto-yliopiston kyberturvallisuuden professori Jarno Limnélliltä, onko Suomeen kohdistuvien kyberhyökkäysten riski Euroopan kiristyneen turvallisuustilanteen myötä kasvanut.

Kontteja lastataan laivan kannelle.

Merirosvot iskevät nyt laivojen ja satamien sähköisiin järjestelmiin – kyberpiraatit pystyvät sekoittamaan koko maailmankaupan

Kyberhyökkäykset ovat kasvava uhka kansainväliselle merenkululle. Asialla on perinteisiä merirosvoja ja muita rikollisia, mutta myös valtioita, joilla on poliittisia tavoitteita.

Osuuspankin kyltti Mikkelissä

Сайт банка Osuuspankki подвергся кибератаке - OP: данные клиентов банка и их денежные средства остались нетронутыми

Как сообщает группа OP в Твиттере, атака хакеров успешно отражена, и работа сайта теперь восстановлена.

Sähköpostin suodatusappi kännykän näytöllä

Rikolliset pyrkivät nyt kaappaamaan koko älypuhelimen – pahimmillaan tunkeutuja voi äänittää puhelimellasi huoneessa käymääsi keskustelua

Tietoturva-ammattilaisten mukaan pankkihuijaukset ja henkilön tunnistamistietojen kalasteluyritykset ovat lisääntyneet selvästi. Erilaiset huijausyritykset keskittyvät jatkossa yhä enemmän mobiiliin.

Bild på en telefon hållen i högerhand med nödcentralsapplikationen öppen.

Finland to warn of cyber security threats via 112 app

The app is available in all major app stores. 

Jenna Hietakangas, Pinja Jokinen ja Sara Korkia-aho ottavat selfietä yhdessä ihmishahmoa muistuttavan humanoidirobotin kanssa.

Voiko robotiikassa olla vastaus pahenevaan hoitajapulaan? Tulevaisuudessa robotti pitää seuraa, kantaa tavarat ja vie pesulle

Robotit ovat jo tuttuja teollisuudessa, ja nyt ne tekevät tuloaan myös hoito- ja hoivatyöhön. Yle kysyi kahdelta robotiikan asiantuntijalta, miltä hoivatyön tulevaisuus näyttää.

Xiaomin 5G-puhelimia esillä belgradilaisessa kauppakeskuksessa

Liettua paljasti Xiaomin kännyköiden sensuroivan käyttäjän hakuja ja kehotti ostoboikottiin – suomalaisasiantuntija pitää paljastusta vakavana

Liettuan viranomaisten mukaan Xiaomi-puhelimien sisään on rakennettu ohjelmisto, joka sensuroi Kiinalle epämiellyttäviä sanoja ja sloganeita. Suomessa Kyberturvallisuuskeskus selvittää asiaa.

Näytölle ilmestynyt kiristysviesti.

Uudet laivat ovat täynnä verkkoon yhdistettyjä laitteita ja se altistaa ne kyberhyökkäyksille – myös tuliterä Aurora Botnia on kelluva tietokone

Uudet laivat ovat täynnä satoja, jopa tuhansia sensoreita, jotka välittävät tietoa aluksen toiminnasta ja kunnosta. Reaaliaikainen data säästää paljon rahaa, mutta mitä enemmän laitteita on kiinni verkossa, sitä suurempi on kyberturvallisuusriski.

Någon ligger ned i en fåtölj och visar sina telefon. På skärmen står "social" och där finns personens sociala medier-appar.

Sosiaalisessa mediassa kampanjoidaan nuorten koronarokotuksia vastaan – Rokotetutkimuskeskuksen Rämet tyrmää: Oikeastaan kaikki tieto harhaanjohtavaa

Rokotetutkimuskeskuksen johtajan Mika Rämetin mukaan sosiaalisessa mediassa leviävät Pelastetaan lapset -sivuston koronarokotteita koskevat väitteet ovat joko tahattomasti tai tahallisesti virheellisiä ja harhaanjohtavia.

Sormet tietokoneen näpppäimillä.

Teknologiayhtiö Accenture palkkaa 100 työntekijää Jyväskylään

Perinteisen koodaamisen lisäksi etsitään testaamisen, suunnittelun, viestinnän ja johtamisen osaajia. Yhtiön mukaan Jyväskylästä työskentelevät pääsevät mukaan globaaleihin projekteihin.

Puolalaiset rajavartiat tarkistavat läpivalaisulla henkilöautoa.

Suomi osti itärajalle läpivalaisulaitteet kiinalaisyhtiöltä – Liettuassa yhtiön teknologian tilaus kiellettiin turvallisuusriskinä

Suomen tulli myöntää MOT:lle saaneensa kiinalaisyhtiöstä varoituksia, muttei pidä hankintaa riskinä. Liettuan hallituksen mukaan laitteet voivat kerätä tietoa rajaliikenteestä. Yhtiö kiistää ja syyttää Liettuaa osallistumisesta Yhdysvaltain kauppasotaan.

käsi läppärin näppiksellä

IT experts criticise Finland's patchwork cyber security

Finland's national cyber security director, however, says he doesn't accept this negative assessment.

käsi läppärin näppiksellä

Asiantuntijat näkevät Suomen hajanaisessa kyberpuolustuksessa Vastaamon kaltaisia aukkoja suurillekin iskuille

Liikenne- ja viestintäministeriö julkaisi tällä viikolla kaksi ohjelmaa, joilla halutaan estää muun muassa Vastaamon kaltaisia tapauksia paremmin.

Sähköpostin suodatusappi kännykän näytöllä

Kyberturvallisuuskeskus varoittaa uusista huijausviesteistä – haittaohjelmat yrittävät varastaa käyttäjän salasanoja ja muita tietoja

Haittaohjelma leviää niin, että ensin puhelimeen saapuu suomenkielinen tekstiviesti. Viesti sisältää linkin sovelluksen latausta tarjoavalle sivulle. Sivulla oleva latauslinkki tarjoaa asennuspakettia, joka sisältää haittaohjelman.

Sotilaita asepuvuissa

Kansanedustajilta tukea sille, että Suomi lähettäisi sotilaita Ruotsin puolustuksen tueksi – kysely selvitti kantoja turvallisuuspolitiikkaan

Ulkopoliittisen instituutin kyselyn mukaan kansanedustajat kaipaavat "kriisinyrkkiä" tulevaisuuden kriisien varalle. Lisäksi enemmistö vastaajista katsoo turvallisuustilanteen heikentyneen.

Huoltovarmuuskeskuksen välittämä kuva Etelä-Suomessa sijaitsevasta varmuusvarastosta.

Raportti moittii Suomen huoltovarmuuden hoitoa sekavaksi – HVK:n johdon mukaan kehittämistyö on hyvässä vauhdissa – ministeri lupaa vahvistaa johtamista

Raportin tekijät näkevät epäselvyyksiä siinä, miten Suomen huoltovarmuudesta vastaaville tahoille, kuten ministeriöille ja Huoltovarmuuskeskukselle laissa määritellyt roolit ja vastuut toteutuvat käytännössä. Huoltovarmuuskeskuksen johto sanoo yhteistyön sujuvan hyvin.

Puolustusministeri Antti Kaikkonen.

Coronavirus delays defence review

The four-yearly report was due to be published this month.

Puolustusministeri Antti Kaikkonen.

Uutissuomalainen: Puolustusselonteko voi viivästyä kesäkuun puolelle

Nyt valmistuva puolustusselonteko painottuu aiempaa enemmän kyberturvallisuuteen.

Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu XAMK:in Kouvolan toimipiste.

Xamkiin ennätysmäärä hakijoita – verkkokoulutukset vetivät hakijoita

Noin 4 800 hakijaa valitsi Xamkin ykkösvaihtoehdokseen.

Facebookin logo tietokoneen ruudulla.

Facebook data dump includes 1.4m names from Finland

In total data from 533 million accounts was leaked. 

Varusmiehet pakkaavat reppuja Masi maastoautoon

Varusmiesten kyberpuolustuksen koulutus siirtyy Tikkakoskelta Riihimäelle

Siirto tarkoittaa myös lisäystä kybervarusmiesten koulutukseen.

Miehen kädet kannettavalla tietokoneella.

Hundreds of Finnish organisations at risk from email hack

Finland's National Cyber Security Centre warns that many email servers may have already been compromised.

Miehen kädet kannettavalla tietokoneella.

Kyberturvallisuuskeskus varoittaa: Sadat organisaatiot ovat riskissä päätyä tai ovat jo päätyneet sähköpostipalvelinten tietomurron kohteeksi

Murron esto ja jäljitys kuuluvat palvelinten ylläpidolle, kuten yritysten, kuntien tai yhdistysten organisaatioille.

Historiallinen sähköinen äänestys eduskunnan lehtereiltä. Kansanedustajat jaettu istuntosalin permannolle sekä lehterille äänestämään Pekka Haaviston luottamuksesta.

Pitäisikö nettiäänestystä kiirehtiä epidemian vuoksi? Vaakakupissa painavat vaalisalaisuus ja helppous – molempia ei saa, sanoo kyberturvallisuuden asiantuntija

Uusinkaan teknologia ei kyberturvallisuuteen erikoistuneen asiantuntijan mukaan kykene poistamaan vaalisalaisuutta uhkaavia ongelmia.

Ihmisiä terassilla auringonlaskun aikaan.

Huijarit vetoavat nyt ihmisten matkustushaluun: Matkailijoille kaupataan väärennettyjä todistuksia negatiivisesta koronatestistä

Pandemian aikana rikolliset ovat huijanneet ihmisiä kauppaamalla sitä, mistä kulloinkin on kysyntää: suojavarusteita, rokotteita, tietoja, rakkautta.

Johtoja tietokoneen USB-porteissa.

Maailman vaarallisin haittaohjelma Emotet on saatu kaadettua

Haittaohjelma levisi väärennetyissä sähköposteissa ja varasti tietoja.

Ihmistä rokotetaan

Koronarokotteen myyjiksi esittäytyvät huijarit lisääntyneet netissä – hyväuskoinen voi menettää rahansa, tietonsa tai jopa henkensä

Aitojen rokotteiden myyntiin netissä asiaa tutkinut kyberturvallisuusyhtiö ei ole törmännyt.

Eronen Traficomin aulassa.

Torniolaislähtöinen Juhani Eronen nousi it-vaikuttajien listalle

Kyberturvallisuuskeskuksen johtajava asiantuntija Juhani Eronen on tullut tutuksi koronapandemian myötä kyberasioiden kansantajuistajana.

Mies kävelee Googlen logon editse

Googlen kompurointi nostaa esiin huolen koko internetin haavoittuvuudesta

"Tunnin katko osoitti, miten paljon me tietyn ison yrityksen palveluja käytämme", Kyberturvallisuuskeskuksen Matias Mesiä toteaa.

Miehen kädet kannettavalla tietokoneella.

Yritykset kärsivät verkkorikollisuudesta selvästi useammin Suomessa kuin muualla Euroopassa

Lähimmät vertailumaat Ruotsi ja Tanska ovat kirineet tietoturva-asioissa Suomen edelle liki kaikilla mittareilla.

Kädet kirjoittavat kannettavalla tietokoneella. Ruudussa teksti salasana, sen alla palkki, jossa mustia palloja salasanaa kuvaamassa.

JAMK alkaa opettaa terveydenhuollon väelle, miten tietoturvauhkilta voi välttyä - ensimmäinen koulutus Jyväskylässä syksyllä

Jyväskylän ammattikorkeakoulu rakentaa digitaalista sairaalaympäristöä, jossa voi harjoitella tietoverkon uhkatilanteita.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle