Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Rene Kuukkanen leikkaa naudanlihaa. Taustalla roikkumassa ruho.

Juhannus on miljoonien kilojen lihajuhla: Vaikka lihaa syödään yhä vähemmän, grillissä se tirisee lähes aina

Lihan ja lihatuotteiden kulutus pienenee Suomessa vuosittain. Siitä huolimatta kesä on lihansyönnin kulta-aikaa ja grillissä valmistuvan aterian pääraaka-aine on lähes aina liha.

Vaasan kauppahalli kuvattuna ulkoa.

Vaasan kauppahalli on palvellut jo 120 vuotta – kaupan uskotaan käyvän jatkossa vähintään yhtä kauan, vaikka toiminta oli välillä vaakalaudalla

Kauppahallin omistajaa edustava kiinteistösijoitusyhtiö on tyytyväinen halliin, vaikka tyhjiä liiketiloja löytyykin. Asiakkaat hakevat vanhasta kauppahallista tunnelmaa ja erikoistuotteita.

H-Lihapalveluiden yrittäjä Harri Lähteenmäki seisoo lihatiskin takana.

Juhannus on lihakaupassa vuoden kolmanneksi vilkkain sesonki – lihatiskillä keskustellaan entistä useammin hinnasta ja alkuperästä

Jyväskyläläinen liha-alan yrittäjä Harri Lähteenmäki kertoo, että lihan alkuperä kiinnostaa kuluttajia enemmän kuin ennen. Lihakauppa käy kuitenkin entiseen tapaan.

Mies on kyykistynyt tyttärensä viereen, pitää toisessa kädessä muovikassia.

Kuopion kauppahallissa liikkuu väkeä aatonaattona - joulupöytään ostetaan lihaa ja kalaa

Aatonaatto on vuoden vilkkain päivä ruokakaupoissa. Joulupöydän herkkuja haetaan myös kauppahalleista.

Kuvassa on lihatiski Helsingissä Pasilan Triplan Prismassa heinäkuussa 2020.

Lihakauppias Helsingin päätöksestä tarjoilla vain kasvis- ja kalaruokaa: Ei ihmisen tarvitse joka päivä lihaa syödäkään

Ylen haastattelemat lihakauppiaat ihmettelevät Helsingin kaupungin päätöstä lopettaa lihan tarjoileminen kaupungin tilaisuuksissa. Kauppiaat olisivat toivoneet kaupungin tekevän syvällisen analyysin lihan syönnin ympäristövaikutuksista ennen totaalikieltoa.

Oulun kauppahalli remontissa tammikuu 2020

Oulun kauppahallin viiteen myymäläpaikkaan haetaan yrittäjiä, haussa muun muassa kala- ja lihakauppiaita

Kauppahallissa on 14 myymäläpaikkaa, joista viisi on vielä täyttämättä ja ne kilpailutetaan nyt.

Carita Löfmark teki kauppaa Vaasan kauppahallissa viimeistä päivää.

Lihaa myytiin toistaiseksi viimeistä päivää Vaasan kauppahallissa

Pitkä perinne loppuu, kun Löfmarkin lihakauppa katoaa Vaasan kauppahallista. Yrittäjä lopettaa terveyssyistä.

Oulun Kauppahalli

Oulun kauppahallin loppujen myyntipaikkojen kilpailutus viivästyy

Halliin on valittu tarjouskilpailun perusteella yhdeksän yritystä. Jäljellä olevat viisi hallipaikkaa on määrä kilpailuttaa elo-syyskussa

Pihvilihaa kaupan lihatiskillä.

Rikkinäinen pihvikone vammautti lihatiskin työntekijän Hämeenlinnassa

Työsuojelutarkastuksen mukaan pihvientekokoneen turvarajakatkaisin oli ollut viallinen jo vuodesta 2016.

Oulun kauppahalli 110 vuotta

Oulun kauppahallin remontti on käynnistymässä vuodenvaihteessa

Työt kestävät ainakin 10 kuukautta.

Vegaaniaktivistit osoittivat mieltä Pariisissa 24. helmikuuta 2018.

Lihakauppiaat ja vegaaniaktivistit sotajalalla Ranskassa - kauppiaat haluavat suojelua, aktivistit syyttävät kansanmurhasta

Useat lihakaupat ovat joutuneet viime kuukausien aikana hyökkäysten kohteiksi.

mies syö ruokaa muovirasiasta

Pursuaako jääkaappisi muovirasioita? – Kemikaalien takia kannattaisi suosia lasisia ja keraamisia säilytysastioita

Muoviastia on hyvä ruoan kuljetukseen, mutta ruokaa ei kannata säilyttää niissä.

Yle Uutiset Keski-Suomi: Lihanleikkaaja kantaa teräsesiliinaansa ylpeydellä

"Yäk, kuinka voit tehdä tätä?" – Lihanleikkaaja kantaa teräsesiliinaansa ylpeydellä

Rene Kuukkanen tuntee ammattiylpeyttä, vaikka moni kavahtaa lihanleikkaajan työtä.

Poika äyskärö vettä veneestään Tangierin saaren edustalla.

Luettavaa sunnuntaiksi: Hukkuva saari Washingtonin kupeessa, talo täynnä 15,5 neliön koteja ja vanhan ajan lihakaupasta menestys

Tämä on Ylen lukupaketti, josta löydät ajankohtaista luettavaa joka lauantai ja sunnuntai.

poroerotus Skalluvaarassa Utsjoella

Poronlihan kysyntä on pysynyt hyvänä – kilohinta viime vuoden tasolla

Saamenmaalla suurin osa poronlihasta myydään edelleen teurastamoille, ja sitä kautta liha kulkee kauppoihin ja ruokapöytiin. Poronlihan kilohinta on tänä syksynä kymmenen euron paremmalla puolella.

Henrik Erikson ennen ja jälkeen suuren painonpudotuksen

50 kiloa reilussa neljässä kuukaudessa – Lihakauppiaan uskomaton elämänmuutos

Porilainen Henrik Eriksson saavutti terveen miehen mitat vain muutamassa kuukaudessa. Painonpudotuksen salaisuutena oli täyskäännös elintavoissa, jota kroppa oli huutanut jo pidemmän aikaa.

Privet! Kerstin Kronvall

Vapaapäivien määrä on Venäjällä vakio – sunnuntaille sattunut vapaa pidetään maanantaina

Venäläinen logiikka ei aina heti aukea suomalaiselle. Mutta paikallinen ajattelutapa on mainio, kun sen oikein oivaltaa, kirjoittaa kirjeenvaihtajamme Kerstin Kronvall.

Lihaa kaupan lihatiskillä.

Lahden ainoa lähiruokakauppa vaikeuksissa – juhlapyhien menekki ei kata arjen tappioita

Hintakilpailu ja kauppatorin muutto takaisin omalle paikalleen hiljensivät asiakasvirran, harmittelee Bengamin Maatilatorin omistaja Ismo Eerola.

Mies palvelee asiakasta Turun kauppahallissa.

Ylen kysely: Hyvä asiakaspalvelija auttaa tarvittaessa, mutta ei tuputa seuraansa

Kysyimme ihmisiltä, millaista on hyvä asiakaspalvelu ja millainen on hyvä asiakaspalvelija. Vastausten perusteella on selvää, että asiakaspalvelua kaivataan, mutta se ei saa tuntua tyrkytykseltä.

Perävaunu kallellaan ojassa. Viereisen aidan takana näkyy muutama sika. Pelastuslaitoksen työntekijöitä työssään.

Onnettomuuslihalla tiukat kriteerit – loukkaantunut eläin ei päädy kaupan tiskille

Eläinkuljetuksen aikana tapahtuneissa onnettomuuksissa loukkaantuneita eläimiä ei voi löytyä kauppojen lihatiskeiltä, sillä eläimille tehdään tarkastus jo onnettomuuspaikalla. Hätälopetettu eläin päätyy hävitettäväksi.

Perrchenhevosen kavio

Yle Hämeen satatonnarit: kemikaalit, muslimit kaupassa ja Ulla-hevonen

Ihmisen hormoonitasapainoa häiritsevät kemikaalit, kauppiaiden uudet haasteet muslimiasiakkaiden kanssa sekä suuri suomenhevonen Ulla. Nämä jutut keräsivät eniten lukijoita Yle Hämeen sivuille vuonna 2015. Myös AC/DC, Lidl ja onnettomuudet kiinnostivat.

Lihakauppiaat Eero Perämaa ja Kari Voutilainen

Kaikkien tuntema lihakauppias jää eläkkeelle Kuopion kauppahallista – takana huima 46 vuoden ura

Kun Eero Perämaa aloitti työt Kuopion kauppahallissa nuorena poikana, sian ruhot kannettiin olkapäällä alakerrasta ylös myymälään ja paloiteltiin asiakkaiden nähden. Moni asia on muuttunut, mutta puukkoa pitää edelleen osata käyttää.

kauppias Mohamed Batisha

Porin halal-lihakaupan uusi omistaja: Pakolaiset muuttivat tilanteen

Mohamed Batisha ryhtyi Satakunnassa lihakauppiaaksi juuri ennen pakolaiskriisin alkua. Nyt kaupan asiakkaista iso osa on turvapaikanhakijoita.

huutokauppa, meklari

Riistan makuun ei pääse, jos ei tunne metsästäjiä

Riistaruokaa himoitsevan kannattaa luoda henkilökohtaiset suhteet metsästysseuroihin. Marketin lihatiskiltä herkkua ei heru.

kuvassa hietalahden kauppahalli sisältä

Mainostoimisto lähti kilpasille lihakauppiaan kanssa – miljoonatarjous voi panna Hietalahden myynnin uusiksi

Kauppahallille on löytynyt viime hetkillä 3 – 4 uutta ostajaehdokasta. Helsinki on kaavaillut myyvänsä hallin siellä jo toimivalle pitkän linjan yrittäjälle, mutta nyt ostajia on ilmaantunut muiltakin tahoilta - ja kalliimmalla hinnalla.

Kuvankaappaus videolta Sastamalan teurastamolta syys- tai elokuussa. Teurastaja tainnuttaa lammasta ennen varsinaista teurastamista.

Food safety watchdog to probe dubious slaughterhouse practices

The Finnish Food Safety Authority Evira says it plans to investigate slaughterhouse practices in Finland. Following the release of undercover video footage showing violent treatment of animals at abattoirs on Yle’s investigative programme MOT on Monday night, Evira said it will get to the bottom of activists’ claims that some butchers have been guilty of animal protection violations.

Hietalahden kauppahalli.

Hietalahden hallin uusi vuokraisäntä ei miellytä ravintolayrittäjiä

Hietalahden hallin omistajaksi mielivä lihakauppa Roslund haluaa säilyttää perinteikkään hallin lähinnä raaka-aineiden kauppapaikkana.

Kuvassa ravintolan ruoka-annos, pekoniin käärittyä hirvenfilettä ja perunamuusia.

Riista ei päädy metsästä kotikokkien lautaselle – jänistä tuodaan Argentiinasta saakka

Riistaliha tekisi kauppansa, mutta sitä ei ole edelleenkään tarjolla tavalliselle kuluttajalle. Paistit päätyvät metsästäjin pakastimiin, vaikka tänä vuonna esimerkiksi hirviä kaadetaan 45 000 kappaletta.

Kaupan hyllyllä lihaa pakkauksissa.

Kauppiaspari pitää kiinni palveluperinteestä – "Lähinnä on tietysti kyselty, että kannattaako tämä"

Lihan käsittely ja pakkaus ovat nykyään käytännössä vain isojen kauppojen työtä, sillä pienissä tyydytään valmispakkauksiin. Sääntöön löytyy tietysti aina poikkeuksia.

varjokuva veitsestä tappajan kädessä

Ylen kesädekkari: Lihatiskistä löytynyt jalka paljasti ihmiskaupan – miten käy Aune-mummon?

Kaupan lihatiskistä löytyneen ihmisen jalan ympärillä pyörii ihmiskauppabisnes, jonka uhrit tulevat Turkista. Keksitkö sinä tarinalle loppuhuipennuksen?

Painajaisissa ahdistus voi muuttua kauhuksi.

Kansanedustajan omistamissa ruokakaupoissa myydään ihmislihaa – miten jännäri jatkuu?

Lukijoiden kanssa aloittamamme dekkari on edennyt jännittävissä merkeissä. Nyt tarina kaipaa jatkoa. Keksitkö sinä, mitä tapahtuu seuraavaksi?

Ahdistus

Kaupan lihatiskistä löytyi ihmisen jalka – tiedätkö sinä, mitä on tapahtunut?

Otsikossa on alkuasetelma dekkarille, jonka ensimmäisen lauseen on kirjoittanut kansainvälisesti menestynyt suomalainen kirjailija. Kirjoita dekkari valmiiksi yhdessä meidän kanssamme.

varjokuva veitsestä tappajan kädessä

Kaupassa tehtiin karmea löytö – kirjoita kanssamme jännitystarina!

Ruokakaupan lihamestari vetäisi aamulla kahvit väärään kurkkuun, kun hän huomasi, että lihatiskillä retkotti lampaankoipien ja siansorkkien keskellä ihmisen jalka. Miten tarina jatkuu?

Sydämen muotoinen kivi etusormen ja peukalon välissä.

Värikoodasitko itsesi vahingossa sinkuksi? – punainen on varattu, vihreä vapaa

Ystävänpäivän kunniaksi kaupalliset toimijat repäisevät leikkimielisin sinkkuteemoin. Esimerkiksi kuntosalilla pukeudutaan vihreään tai punaiseen sen mukaan, onko sinkku vai varattu. Sinkun mielestä yhteiskunta usuttaa pariutumiseen.

Urretxun pikkukaupungin lähistöltä löytynyt  lähes kymmenen kiloa painava sieni esillä paikallisessa lihakaupassa.

Kymmenkiloinen jättisieni löytyi Pohjois-Espanjasta – video

Pohjois-Espanjan Baskimaasta löytyi viikonloppuna lähes kymmenen kiloa painava jättiläissieni.

Nenäpäivän muffinsseja

Porissa herkuteltiin Nenäpäivän hengessä – video

Porin ensimmäinen Nenäpäivä-tapahtuma sai pöydät notkumaan koululaisten leipomista herkuista.

Nenäpäivän muffinsseja

Tule mukaan perjantaina – koululaisten Nenäpäivä-herkkuja Porin Mikkolassa!

Herkuttele hyvää -tapahtumassa koululaiset myyvät leipomiaan herkkuja. Porin Mikkolan Citymarketin kauppakäytävällä pöydät notkuvat perjantaina 17.10. kello 14 - 17. Raati valitsee Nenäpäivän hengessä tehdyistä herkuista koreimmat.

Hirvi

Hirvenlihaa saa, jos sitä osaa kysyä

Kotimainen hirvenliha pysyy vaikeasti ostettavana herkkuna. Lihatiskille myytäväksi ei kotimaista lihaa riitä, mutta hyllyn alta sitä saattaa löytyä, jos vain osaa kysyä.

Naarashirvi koivutaimikossa.

Pohjoiskarjalainen hirvenliha ehtii harvoin kaupan tiskille

Maakunnan hirvisaaliin määräksi arvioidaan lihassa laskettuna noin 200 000 kiloa. Tästä edelleenkin vain pieni siivu päätyy kaupan tiskille. Syitä ovat muun muassa se, että suhteellisen vähäsitä saalismäärää on jakamassa monta metsästäjää. Lisäksi elintarvikelainsäädäntö koetaan lihakauppaa rajoittavaksi.

Syyriaan lähtenyt jihadisti opiskeli Kokkolassa

Kaupungin ammattikorkeakoulussa opiskellut bangladeshilaismies on liittynyt islamistitaistelijoihin Syyriassa. Kokkolasta hän muutti Helsinkiin, jossa radikalisoituminen alkoi.

Kiertävä kauppahalli tuo pienelle kylälle lähikaupasta kadonneen lihatiskin.

Lihatiski katosi kyläkaupasta - kiertävä kauppahalli paikkaa

"Saisiko olla päivän tarjous; keittokinkkua tai makkarakassi," kuuluu kysymys Kestilän kylälle pysähtyneen kauppahalliauton luukulta. Renkailla liikkuva lihatiski on harvinainen näky, mutta ei niin harvinainen kuin kyläkaupan omat lihatuotteet.

Anders Westerholm on yksi Story -kahvila-ravintolan pyörittäjistä.

Uudet yrittäjät tuulettavat Helsingin historiallista kauppahallia

Helsingin Vanha Kauppahalli avaa ovensa pitkän remontin jäljiltä. Asiakkaita palvelevat niin tuttu kauppiaskunta kuin uusi sukupolvi. Viisi uutta yrittäjää liittyy kolmenkymmenen kauppiaan sakkiin.

Lihapaloja kaupan lihatiskillä.

Sisäfilee jää kuluttajilta kaupan tiskiin – kauppakassit täytetään tarjousjauhelihalla

Kalliimpien lihatuotteiden kysyntä on laskenut entisestään ja arkisempikin liha tekee parhaiten kauppansa, kun se on hyvässä tarjouksessa. Lihakauppiaille pilkahduksen paremmasta tuo lähestyvä grillikausi.

Naudan kieli

"Kokkiohjelmat ovat lihakauppiaan painajainen"

Televisiosta tursuavat kokkiohjelmat saavat nykyihmiset koettamaan keittiössä toinen toistaan erikoisempia ruokia. Sinänsä hieno kulinarismin rikastuminen kotitalouksissa tuo paineita lihakauppiaille. Porin Kauppahallissa lihatiskiä pitävä Jussi Häyry joutuu yhä useammin myymään eioota.

Tungettelevia lihakauppiaita Salon Kuusjoella

Viikonvaihteessa Kuusjoella liikkuneet miehet ovat muun muassa tunkeutuneet vanhusten koteihin ja vaatineet rahaa lihatuotteista.

Pihvit paistetaan kuumalla parilalla

Talvigrillauksessa pätevät samat opit kuin kesällä

Oulun Viskaalin lihakaupassa työskentelevä Joonas Hämäläinen lähtee hurtilla huumorilla Pakkasgrillauksen SM-kisoihin. Hyvän mielen tapahtumassa ovat mukana Hämäläisen ohella Sami Garam, keittiömestarit Risto Mikkola ja Jouni Talvinen sekä hotelliyrittäjä Matti Hurtti.

Hämeen Vuoden yrittäjät makkaramestari Jussi Ali-Lekkala ja toimitusjohtaja Riikka Ali-Lekkala-Toivo Makulihasta poseeraavat tuotteiden kanssa

Makkaroihin mallaslageria, puolukkaa, nokkosta ja mozzarellaa kokeileva lihayritys palkittiin

Vinkeästi nimetyt tuotteet ja ennakkoluulottomat makukokeilut auttoivat tammelalaista Makulihaa noutamaan Kanta-Hämeen maakunnallisen yrittäjäpalkinnon. Kahden sisaren omistama yritys jalostaa lihaa vajaat 800 000 kiloa vuosittain. Seuraavaksi yrittäjät tähtäävät valtakunnan markkinoille.

Hirven lihaa lihatiskillä

Villisorsaa, biisonia, strutsia - erikoisuus myy lihatiskissä

”Mitä uutta on tarjolla? ” kysyy lihakauppaan astuva asiakas yhä useammin. Kauppiaan haaste on tarjota yllätyksiä asiakkaille, eivätkä perinteiset lihat enää riitä. Kinkkukauden jälkeen tarjolla on muun muassa skotlantilaista villisorsaa.

Helena Ranta

Helena Rannan ensimmäinen asiakas oli lihakauppias

Oikeushammaslääkäri Helena Ranta on parinkymmenen vuoden aikana nähnyt pahuutta niin Balkanilla, Irakissa kuin Kauhajoella. Mutta kyynistynyt hän ei ole.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle