Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Moottoripyöräkauppa käy kiivaana, mutta romutuspalkkion piiriin menopeli ei kelpaa sitkeästä lobbauksesta huolimatta

Moottoripyörien kovaa kysyntää rajoittaa tällä hetkellä saatavuus. Maahantuojilla on varastot käytännössä tyhjinä, kun Suomeen saatavat moottoripyörät ja mopot menevät suoraan ostajalle. Syynä on koronakriisistä johtuva maailmanlaajuinen komponenttipula.

Pentti Korpi romutti 44 autoaan ja odottelee yhä, saako niistä romutuspalkkioita luvatusti – nippuromuttajille on maksettu jo 650 000 euroa vahingonkorvauksia

Traficom ehti saada vuodenvaihteessa 323 nippuromutushakemusta, ennen kuin sekä ohjeistuksissa että laissa painettiin jarrua. Hakemuksista noin puolet on Traficomin mukaan selviä. Valtiokonttori on maksanut vahingonkorvauksia jo 50 tapauksessa.

Romutuspalkkiorahat varattu tältä vuodelta loppuun

Traficom kertoo, että romutustuen 8 miljoonaa euroa on varattu viidessä kuukaudessa loppuun.

Auto menee kaupaksi millin palasinakin – kilpailu metallista on kovaa

Suomen seitsemässä automurskaamossa paloitellaan tänä vuonna 70 000 autoa. Silti melkein toinen mokoma jää hyödyntämättä.

Romutuspalkkiokokeilu sai jatkoa

Romutuspalkkiokokeilulle on myönnetty viiden miljoonan euron lisärahoitus. Autoalan Tiedotuskeskuksen mukaan kokeilu jatkuu vuoden loppuun tai kunnes lisämääräraha on käytetty.

Elokuussa romutettiin enemmän autoja kuin koskaan

Innon taustalla on valtion ja autokauppojen tukema romutuspalkkiokampanja, joka ylitti kaikki odotukset. Autonsa kierrättänyt on saanut 1 500 euroa alennusta uudesta autosta.

Romutuspalkkiokokeilu saanut suomalaiset kierrättämään henkilöautoja

Valtion ja autoalan yhteinen romutuspalkkiokokeilu on vilkastuttanut autojen kierrätystä. Kampanjan tarkoituksena on uudistaa Suomen autokantaa.

Saastuttavat autot halutaan pois liikenteestä rahalla

Suomessa ajetaan Euroopan vanhimmilla autoilla. Autokannan uusiutumista aiotaan vauhdittaa romutuspalkkiokokeilulla. Puoli vuotta kestävä kokeilu alkaisi ensi vuoden heinäkuussa.

Autopurkamoissa eletään hiljaiseloa – virallinen kanava ei vedä

Metallin alhaiset maailmanmarkkinahinnat heikentävät tulosta autopurkamoilla. Purkamoita ja ympäristöministeriötä harmittaa myös, kun iso osa romutettavista autoista ei päädy ollenkaan Suomen virallisiin kierrätysautojen vastaanottopisteisiin. Kun virallinen kanava vuotaa, myös ajoneuvorekisterissä kummittelee.

Edelleen lähes puolet autoista "haudataan" väärin

Suomen Autopurkamoliitto on jo vuosia ollut huolissaan siitä, mihin virallisen kierrätyksen ohi menevien autojen ongelmajätteet päätyvät.

Romutettavaksi päätyy yhä useammin ajokuntoinen auto

Noin puolet autoista on yhä ajokuntoisia päätyessään romuksi. Autonromut jäävät lojumaan navettojen taakse yhä harvemmin.

Miten haamuautot saadaan kierrätysjärjestelmän piiriin?

Suomessa liikennekäytöstä poistuu vuosittain 100 000 ajoneuvoa, mutta romutustodistuksia niistä kirjoitetaan vain 65 000. Hukkaan jää vuodessa siis 35 000 autoa, ja vuosien myötä tällaisiksi ”haamuautoiksi” on jäänyt peräti 620 000 ajoneuvoa. Miten romuautot sitten saadaan virallisen kierrätysjärjestelmän piiriin?

Autonraadot rahaksi romuttamossa

Marraskuun loppuun saakka kestävässä kampanjassa romuautojen kierrättäjille jaetaan arvoseteleitä. Lähes kolmannes romuautoista jää vuosittain kierrättämättä.

Parikymppinen on autona ikäloppu

Vanhoista autoista yhä useampi saa uransa jälkeen uuden elämän joko varaosina tai raaka-aineena. Syynä on romuautojen kierrätys, joka on tehostunut Suomessa viime vuosina.

Autoja kierrätetään ennätystahtiin - monet jäävät silti hukkateille

Autoja kierrätetään tällä hetkellä ennätyksellisen paljon. Viime vuonna romutustodistuksia tehtiin enemmän kuin koskaan, alkuvuonna tahti on ollut vieläkin kovempi. Kaikki autot eivät kuitenkaan päädy oikeaan paikkaan.

Kierrätys tavoittaa vain osan romuautoista

Nelisenkymmentä prosenttia käytöstä poistuneesta autokannasta jää yhä virallisen kierrätyksen ulkopuolelle. Keski-Pohjanmaan, Pietarsaaren seudun ja Kalajokilaakson alueella romutettavaksi menee kierrätysyrityksiin vuosittain satoja autoja.

Kierrätyksessä auto saa kunnialliset hautajaiset

Autokierrätys herättää tällä hetkellä kiinnostusta enemmän kuin aiemmin. Viime heinäkuussa autoja romutettiin yli 6800 kappaletta ja määrät ovat olleet tämän vuoden puolella nousussa.

Autoja romutetaan enemmän kuin koskaan

Autojen valtuutetut vastaanottoverkostot saivat heinäkuussa romutettavaksi autoja enemmän kuin milloinkaan aikaisemmin. Romutusmäärät olivat olleet kasvussa jo alkuvuoden aikanakin. Henkilöautojen keskimääräinen romutusikä on kasvussa.

Puolet romuautoista jää kierrättämättä

Romuautoja on kierrätetty tänä vuonna tuntuvasti viime vuotta aktiivisemmin. Autoista on kirjoitettu romutustodistuksia parhaina kuukausina jopa puolet enemmän kuin viime vuonna. Silti noin joka toinen autonraato jää yhä asianmukaisesti kierrättämättä.

Romuautojen kierrätys vähentynyt

Kierrätykseen tuotavien romuautojen ja metalliromun määrä on vähentynyt . Kuusakosken aluejohtajan Juha Ahvenaisen mukaan metallien hinnanlasku, taantuma ja autojen romutuspalkkion poistuminen ovat vähentäneet vastaanotettavan metalliromun määrää alkuvuonna.

Stena Metalli lomauttaa Kotkassakin

Kierrätystoimintaa keskittynyt metalliyhtiö räätälöi lomautukset eri toimipisteissa niin, että asiakaspalvelu ei keskeydy

Autoilijoilla epätietoisuutta romutustodistuksesta

Lakimuutos henkilö- ja pakettiauton rekisteristä poistosta on aiheuttanut jonkin verran epätietoisuutta. Marraskuun alusta lähtien rekisteristäpoisto on vaatinut romutustodistuksen.

Autojen kierrätys takkuaa edelleen

Autojen kierrätys kangertelee edelleen, vaikka niin kutsuttu romuautolaki on ollut voimassa jo kaksi vuotta. Virallisissa keräyspisteissä romutetaan yhä vain pieni osa käytöstä poistetuista autoista.

Vain joka viides auto romutetaan lain mukaan

Vain vajaa viidennes Suomessa romutetuista autoista kierrätettiin lain edellyttämällä tavalla viime vuonna. Kaikkiaan Suomessa romutettiin viime vuonna yli 90 000 henkilö- tai pakettiautoa, joista vain 16 prosenttia kierrätettiin virallisten vastaanottopisteiden kautta.

Kampanja patistaa kierrättämään autoja

Perjantaina käynnistyi loppuvuoden jatkuva kampanja käytöstä poistettavien autojen kierrättämiseksi ympäristöystävällisesti lain vaatimalla tavalla.

Kampanja lisäsi rajusti autojen kierrätystä

Suomessa kierrätettäväksi tuotavien autojen määrä kasvoi rajusti viime vuoden lopulla Suomen Autokierrätyksen ja Stena Metallin kampanjan myötä. Reilun kahden kuukauden aikana Suomen Autokierrätyksen vastaanottopisteissä kirjoitettiin yli 2 200 romutustodistusta. Tämä kolminkertaisti romutettavien autojen määrän Stenan verkossa.