Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Arktisten merialueiden pitäisi parhaillaan peittyä jäällä – kasvu ennätyksellisen hidasta

Arktinen merijää suli tänä kesänä mittaushistorian toiseksi pienimpään kokoonsa.

Arktinen merijää suli kesällä mittaushistorian toiseksi pienimpään kokoonsa

"Olemme matkalla kohti kausittaista jäätöntä Jäämerta", sanoo yhdysvaltalaistutkija.

Tutkimus vahvistaa: jääkarhut ovat vaarassa kadota miltei kokonaan vuosisadan loppuun mennessä

Jos ilmaston lämpenemisen aiheuttama merijään sulaminen ei hellitä, jääkarhujen ravinnonsaanti vaikeutuu merkittävästi.

Koronapandemian yllättämä Jäämeren suurtutkimus jatkuu uusin konstein – yllätyksiin varauduttiin, mutta ei sentään tähän

Kaksi Helsingin yliopiston tutkijaa aloittaa osuutensa Jäämerellä ajalehtivalla aluksella, kunhan ovat olleet kaksi viikkoa karanteenissa Saksassa.

Heikolla jäällä – pohjoismainen jännityssarja arktisissa maisemissa

Pohjoismainen jännityssarja tarttuu ilmastokysymyksiin.

Jäälautalla ajelehtivat tutkijat selvittävät arktisen merialueen tilaa – katso kuvat pimeyden ja jääkarhujen keskeltä

Iso kansainvälinen hanke kerää monen tieteenalan voimin uutta tietoa ilmastonmuutoksen nopeista vaikutuksista arktisiin merialueisiin. Suomalainen jäätutkija viipyi asemalla lokakuusta tammikuuhun.

Pohjoisella napaseudulla oli lämmin joulukuu

Esimerkiksi Alaskassa oli yli 10 astetta tavanomaista lämpimämpää.

Ei ehkä tunnu siltä, mutta juuri nyt on maailmanlaajuisesti tavallista lämpimämpää

Suomen kylmän sään syyllinen on pohjoisessa oleva laaja korkeapaine. Arktiksen sulaminen voi kuitenkin lisätä kylmää ilmaa tuovia pohjoistuulia.

Jääkarhujen määrä romahtamassa kolmanneksen, kun merijää hupenee

Tutkimuksen mukaan uhanalaiseksi luokitellun jääkarhun kannat saattavat romahtaa rajusti jo seuraavan 35 vuoden aikana.

Merijään määrä on romahtanut viime kuukausina

Merijään pinta-ala on vähentynyt hyvin nopeasti viime kuukausina niin pohjoisessa kuin etelässäkin.

IBO: Arktinen alue on nyt ennätyksellisen lämmin

The Independent Barents Observer -nettijulkaisu kertoo, että osassa pohjoista napa-aluetta lämpötila on ollut 14 astetta normaalia korkeammalla. Jopa Huippuvuoret kärsi vesisateista lokakuussa, kun normaalisti siellä on silloin lunta ja pakkasta.

IBO: Pohjoinen jäämeri on lämmennyt neljä astetta jäättömillä alueilla

Tanskalaisen tutkimuslaitoksen mukaan jäättömän veden lämpötila on noussut Pohjoisella jäämerellä, koska auringon säteily imeytyy paremmin jäättömään veteen kuin jäähän.

Arktisen merijään sulaminen alkoi tänä vuonna normaalia aiemmin – video näyttää jään hupenemisen

Pohjoisen jäämeren jääpeite heijastaa auringonvaloa pois ja auttaa siten pitämään arktisen alueen viileänä, Nasan tutkija selittää. Kun jää sulaa, tumma meri imee itseensä enemmän aurinkoenergiaa.

Kesäkuu oli ennätyksellisen lämmin

Maapallo oli ennätyksellisen lämmin kesäkuussa, kertovat ennakkotiedot Japanin meteorologisesta laitoksesta. Tosin vuoden 2016 kesäkuu oli yhtä lämmin kuin viime vuonnakin, joten ennätys jaetaan nyt kahden viimeisen vuoden kesken.

Lentäjiä kehotetaan huomioimaan mursut Alaskassa

Matalalla lentävät lennot saattavat pelottaa mursuja, jotka ovat nousseet Alaskassa maalle.

Arktisilla alueilla taas ennätysvähän merijäätä

Viime vuonna arktisen merijään pinta-ala oli 13 000 neliökilometriä suurempi, kuin nyt.

Arktinen merijää pienenee edelleen

Norjan Polaari-instituutin jääkarhututkimus: tilanne on kaikkien aikojen pahin.

Pohjoinen napajäätikkö suli taas huomattavan pieneksi

Pohjoisella Jäämerellä on mitattu merijään laajuutta satelliittien avulla vuodesta 1979 alkaen. Mittausjakson aikana merijään minimilaajuus on pienentynyt 13,4 prosenttia vuosikymmenessä.

Kesäkuu oli maailmanlaajuisesti kuumin sitten tilastoinnin aloittamisen

Yhdysvaltain liittovaltion sää- ja valtamerentutkimusorganisaatio NOAA:n mukaan mennyt kesäkuu oli maailmanlaajuisesti lämpimin 135 vuoteen. Myös tämän vuoden ensimmäisen puoliskon keskimääräinen lämpötila on korkein mitattu.

Merijää aiheuttaa ongelmia kokeneellekin merenkävijälle

Laivojen merijäässä navigoinnin avuksi kehitetään parempia työkaluja. Navigointiin liittyvät kysymykset ovat erityisen vaativia arktisilla merillä, missä olosuhteet ovat ankarat ympäri vuoden.

Arktisen alueen valtiot lupaavat vähentää hiili- ja metaanipäästöjä

Suomi ja muut Arktisen neuvoston jäsenmaat tapasivat perjantaina Kanadan Iqaluitissa. Kokouksessa luvattiin pyrkiä vähentämään etenkin mustan hiilen ja metaanin päästöjä, jotka ovat arktiselle alueelle erityisen haitallisia.

Pohjoisnavan merijää alkoi sulaa kesken talven

Pohjoisnavan merijään pinta-ala on vuodenaikaan nähden erittäin pieni. Näyttää siltä, että merijää voi sulaa kesän aikana ennätyspieneksi.

Arktisen keskuksen johtaja siirtyy Suomen ympäristökeskukseen

Lapin yliopiston Arktisen keskuksen johtaja, professori Paula Kankaanpää on valittu Suomen ympäristökeskuksen Merikeskuksen uudeksi johtajaksi. Hän aloittaa tehtävässään elokuussa.

Kymmenettuhannet mursut kerääntyivät rannalle Alaskassa – video

Arviolta jopa 35 000 mursua kerääntyi alaskalaiselle rannalle lepäämään. Ilmiön taustalla on lämpenevän ilmaston aiheuttama merijään vähyys.

Huonosti heijastava hanki on lumen surma

Tuoreesta väitöstutkimuksesta selviää, että lumi ja jää heijastavat valoa koko ajan vähemmän arktisella merialueella. Sen sijaan ne imevät valon itseensä ja muuttavat valon lämpöenergiaksi. Tämä aiheuttaa lumipalloefektin, jossa lumen ja jään sulaminen nopeuttaa sulamisprosessia entisestään.

Merijäätä viime vuosia laajemmalla alueella

Pohjoisen Jäämeren merijään laajuus oli syyskuussa yli miljoona neliökilometriä suurempi kuin vuosi sitten. Silti merijään koko oli pitkän ajan keskiarvoa pienempi.

Jäämeri on nyt jäinen ja hapan

Pohjoisella Jäämerellä on ollut enemmän jäätä kuin monena viime kesänä. Kesän jääminimi oli tämänvuotista suurempi viimeksi vuonna 2009. Viime vuosina Jäämeri on myös nopeasti muuttunut entistä happamammaksi, mikä haittaa monia merieläimiä.

Arktisen merijään heijastavuus on pienentynyt

Arktisen merijään albedo eli heijastavuus on pienentynyt viimeisen kolmen vuosikymmenen aikana, kertoo Ilmatieteen laitoksen tutkimus. Arktisen merijäävyöhykkeen albedo säätelee kesäkuukausina alueen säteilytasetta ja on siksi tärkeä tekijä arktisen ilmaston kannalta.

Arktisen jään sulaminen muuttaa meriluontoa rajusti

Arktisen jään sulaminen saa merilevän kasvamaan voimakkaasti. Pohjaan painuva levämassa muuttaa meriluontoa ja vie mennessään ravinteet.

Arktisen alueen lumipeite sulaa

Lumenpeittämä maa-ala arktisella alueella vähenee nopeasti, kertoo Ilmatieteen laitos. Lumen määrä vähenee pohjoisella pallonpuoliskolla jopa merijäätä nopeammin.

Tarvitseeko jää oman perustuslain?

Pitäisikö arktiselle merijäälle säätää oma perustuslaki? Tätä pohditaan Arktisen keskuksen Pohjoisen ympäristö- ja vähemmistöoikeuden instituutin (PYVI) järjestämässä työpajassa esi maanantaina. Työpajassa mietitään, olisiko arktisen merijään käyttöä mahdollista säädellä oikeudellisesti uudella tavalla.

Tutkijat: Arktisen alueen jäähävikki Yhdysvaltoja suurempi

Pohjoisnapaa ympäröivä jäämassa on tämän vuoden aikana kutistunut ennätyksellisen pieneksi.

Arktinen merijää sulanut ennätyspieneksi

Yhdysvaltalaistutkijoiden mukaan Arktisen merijään pinta-ala on nyt pienin koko mittaushistorian aikana.

Myrsky hajotti pohjoisnavan jääpeitteen

Voimakas myrsky on hajottanut pohjoista Jäämerta peittävän merijään. Yhtenäistä napajäätä on pohjoisessa nyt ennätyksellisen vähän ajankohtaan nähden.

Nasa löysi jäänalaisen ”sademetsän” Jäämereltä

Nasan tutkijat ovat löytäneet voimakkaasti kukkivia planktonkasvustoja arktisen merijään alta Alaskan edustalta. Tutkijat vertaavat yllättävää havaintoa sademetsän löytymiseen keskeltä autiomaata.

Viime vuodet ovat olleet poikkeuksellisen lämpimiä

YK:n ilmatieteen järjestön WMO:n mukaan viimeksi kuluneiden 15 vuoden aikana on mitattu maailman 13 lämpimintä vuotta. Kuluvasta vuodesta on tulossa mittaushistorian kymmenenneksi lämpimin.

Arktinen merijää erityisen vähissä tänä vuonna

Pohjoisen jäämeren jääpeite on sulanut ennätysalhaalle, ilmenee tuoreista satelliittikuvista. Yhdysvaltain kansallisen jään- ja lumentutkimuskeskuksen mukaan jääpeite oli tänä vuonna toiseksi pienemmillään vuonna 1979 alkaneiden mittausten aikana. Vähiten jäätä oli 2007.

Pohjoisnavan jääpeite kohta pienimmillään

Pohjoisen Jäämeren merijää on sulanut tänä vuonna lähes ennätyksellisen pieneksi. Napajään sulaminen oli viime kuussa 26 prosenttia nopeampaa kuin elokuussa keskimäärin.

Tutkimus: Grönlannin jäätikkö suli ennätyksellisen paljon

Viimeisin merkki maapallon lämpenemisestä tulee maailman suurimmalta saarelta. Grönlannin jääkerros suli viime vuonna enemmän, kuin mitä se on sulanut puoleen vuosisataan, kertoo Yhdysvaltain kansallinen valtameren ja ilmakehän tutkimuslaitoksen (NOAA) tiistaina julkaisema tutkimus.

Globalisaatio muokkaa arktista aluetta

Kansainväliset toimijat haastavat valtiot arktisella alueella, sanoo tutkija Lassi Heininen Lapin yliopistosta. Kylmän sodan jälkeen arktinen alue on noussut muun muassa ympäristö- ja alkuperäiskansajärjestöjen mielenkiinnon kohteeksi.

Jääntutkimussatelliitti lähetettiin onnistuneesti matkaan

Maapallon jäätiköitä ja merijäätä tutkiva CryoSat-ympäristösatelliitti laukaistiin torstaina onnistuneesti avaruuteen. Euroopan avaruusjärjestö ESA lähetti satelliitin Baikonurin avaruuskeskuksesta Kazakstanista. Myös suomalaiset ovat olleet mukana kehittämässä satelliittia.

Merijäätä enemmän kuin 2000-luvulla keskimäärin

Ilmatieteen laitoksen mukaan Itämeri on tällä hetkellä jäässä laajemmalta alueelta kuin keskimäärin 2000-luvulla. Itämeren jäällisen alueen koko on nyt 182 000 neliökilometriä eli selvästi suurempi kuin keskimäärin viimeisen kymmenen vuoden aikana. Jäätilanne vastaa tällä hetkellä normaalia talvea.

Arktinen merijää teki taas pienuusennätyksen

Pohjoisen merijään laajuus oli lokakuun alussa pienin, mitä koskaan on tuona vuodenaikana mitattu, kertoo Yhdysvaltain lumi- ja jäätietokeskus NSIDC. Jääala on syksyn aikana kasvanut poikkeuksellisen hitaasti.

Pohjoinen napajää sulanut taas huolestuttavasti

Pohjoinen napajää on saavuttanut tämän kesän minimilaajuutensa ja alkanut taas kasvaa talvea kohti, arvioi norjalainen Nansenin tutkimuskeskus. Sulaminen on ollut voimakasta, jääala oli tilastoidun historian kolmanneksi pienin.

Pohjoisen jäämeren sulaminen ei hellitä

Kanadan pohjoisrannikolla kesäaikaisen jään reuna on loitontunut neljässä vuosikymmenessä kaksinkertaiseksi. Viikonloppuna havaittu jään reuna oli loitontunut 128 kilometrin päähän rannikolta, kun se vielä 1960-luvulla oli ainoastaan 64 kilometrin päässä.

Jäämeren hallintaa pohditaan

Arktisen merijään sulaminen vauhdittaa keskustelua Jäämeren hallinnasta. Yleensä merialueilla on voimassa kansainvälinen sopimus alueen hallinnoinnista, mutta Jäämerellä kattavia sopimuksia ei ole.

Arktinen merijää ohentuu

Pohjoinen merijää ohenee nopeaa vauhtia. Tutkijat pitävät havaintoa ensimmäisenä varmana merkkinä siitä, että arktisen merijään kokonaismäärä pienenee ilmaston lämpenemisen myötä, kertoo BBC.

Viime tammikuu lämpimin koskaan mitattu

Vuoden 2007 tammikuu oli maailmanlaajuisesti lämpimin koskaan mitattu tammikuu. Maailman ilmatieteen järjestön mukaan tammikuun keskilämpötila oli 12,7 astetta, kun pitkän ajan keskiarvo on 12,1.

Tutkijat: Arktinen merijää kutistunut

Arktinen merijää kutistui 14 prosenttia viime ja toissa vuonna, 2005, sanovat ilmastontutkijat. He katsovat havainnon kertovan kasvihuoneilmiöstä.