Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Tryffeliä esiteltiin torilla Syyrian Damaskoksessa vuonna 2019.

Herkuttelijoiden himoitsemat tryffelit ovat Syyrian köyhille vaarallista kultaa – Isis ja maamiinat tappaneet toistasataa kaivajaa

Köyhät syyrialaiset poimivat tryffeleitä suurista vaaroista huolimatta. Isis ja maamiinat ovat tappaneet Syyrian aavikoilla viime kuukausien aikana yli 150 tryffelinpoimijaa.

Salem Shamke esittelee kalkkitryffeliä

Suomalaisesta tryffelistä vientihitti Italiaan? – 10 vuotta sitten herkusta ei ollut hajuakaan

Suomessa tryffeleiden viljely ja etsiminen luonnosta on puhjennut nollasta orastavaksi bisnekseksi hetkessä. Matka maailman markkinoille on silti vielä pitkä.

Suomen luonnon villejä tryffeleitä

"Tryffelien kasvatus ei ole salatiedettä" – suomalaiset villiintyivät maailman himotuimmasta ruokasienestä

Tammen juuristossa lymyävät mustat timantit ja kesätryffelit muhivat jo sadoissa kotipuutarhoissa.

Tryffelikoira kaivaa kuoppaa

"Toto ei koskaan näytä huteja" – tryffelikoiralle palkaksi nami, emännälle tryffeli

Kuten muidenkien sienien osalta, syksy on tryffeliharrastajien sesonkiaikaa. Tryffelikoira Toto menee suorastaan "tiloihin", kun se pääsee "tryffelimestoille".

pohjantryffeli dosentti Seppo Huhtisen kädellä

Varsinaissuomalaisesta perunamaasta paljastui poikkeuksellisen suuri tryffelipelto – kilohinta jopa kolme tuhatta euroa

On kaksi pääasiallista tapaa löytää kotimaisia tryffeleitä: hanki maasieniä etsivä koira tai tee otollinen lehtikomposti. Koiran koulutus vie aikaa ja sopivaksi jalostuva lehtikomposti ehkä useita – jopa kymmeniä vuosia.

Tryffeliä raastetaan ruokaan

Perjantai 14.10.2016 (radio)

Olli Rehn ja Marja Nykänen ovat Suomen pankin uudet johtajat. Tutkija sanoo, että vanhempien pitää lukea pikkulapsille ääneen. Thaimaassa alkoi suruvuosi. Helsingin seudulla on paljon maahanmuuttajien halpoja partureita. Tryffeleitä voi pian kasvattaa pihalla.

Bob Dylan

Perjantai 14.10.2016 (tv)

Bob Dylan sai Nobel-palkinnon. Thaimaan kuningas kuoli. Maahanmuuttajien parturi-kampaamot leikkaavat halvalla. Tryffeleitä voi pian kasvattaa omalla pihalla.

Puutarhatyöntekijä Heli Valtonen kastelee Juvalla tryffelitammen taimia.

Maailman kallein ruokasieni tryffeli muhii pian kotipuutarhojen mullassa

Juvan tryffelikeskus valmistautuu myymään ensimmäistä kertaa tammen taimia, joiden juuristoon on ympätty eli lisätty tryffelisienen rihmastoa. Istuttamisen jälkeen puun juuristoon pitäisi kasvaa tryffeleitä.

Postikärryt

Herätys: Mikä Postin toiminnassa ärsyttää, kuka saa kirjallisuuden Nobelin?

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Tryffeliä raastetaan ruokaan

Kotimainen tryffelinkasvatus nousussa

Tryffelinviljely on lisääntynyt viime vuosien aikana. Ensimmäinen suurempi tryffelisato valmistuu muutaman vuoden kuluttua.

tryffeleitä

Säät suosivat tryffeleitä – Joensuusta kelpo löytö

Sienestyskausi alkaa olla ohi, mutta maan uumenista voi yhä löytyä arvosieniä, joiden kilohinta kipuaa tuhansiin euroihin. Lauha syksy on suosinut tryffeleitä.

Tyyne Rautiainen nostaa valmiiksi paistuneen juustoleivän leivinuunista.

Kainuulaiset makaavat superluksuksen päällä

Kainuussa on erinomaisen hyviä raaka-aineita, joita paketoimalla saisi varsinaisia luksustuotteita. 1 000 euron aterian osaset ovat olemassa, vain kokoaja puuttuu, sanoo sotkamolaiseksi keittäjäksi itseään tituleeraava Jari Kropsu.

Tryffelisika Ryffe ja kouluttajansa Jouni Kaartinen

Tässä nuuskii Suomen ainoa tryffelipossu – katso miten Ryffe haistaa "mustan timantin"

Tarhatun tryffelin satokausi on käynnistymässä Suomessa. Juvalla tryffelien metsästykseen käy tiettävästi Suomen ainoa tryffelipossu Ryffe.

Tuottaja Pauliina Hukkanen

Juvalle nousee uusi kesäteatteri vanhaan latoon

Juvan Partalaan on valmistumassa 250-paikkainen ammattikesäteatteri, Kuninkaan Kartanon Kesäteatteri. Samalla alueella toimii hotelli ja kuuluisa tryffelikeskus. Tuottaja Pauliina Hukkasen mukaan alueelle on tavoitteena synnyttää elämyskeskus.

Yle Areena logo.

Tiistai 7.10.2014

Lentoemännät hyväksyivät Finnairin säästöt. Suomi ei tunnusta Ruotsin mukana Palestiinan valtiota. Kymmenet ihmiset osoittivat mieltään Isis-järjestöä vastaan. Led-valon keksijät saivat Nobelin. Syksyn ensimmäiset tryffelit kaivettiin maasta.

Viljelty tryffeli

Etelä-Savosta kaivettu viime viikkoina tryffeleitä

Kaikkiaan Juvan tryffelikeskuksen tarhoilta on tämän ja viime viikona aikana löydetty kuusi tryffeliä, joista suurin on hieman tennispalloa pienempi 58 grammainen tryffeli.

Rauno Leinonen kasvihuoneessaan

Viinirypäleestä huippusato – tryffeli vielä arvoitus

Ilmajokisten Rauno Leinosen ja Jouko Kananojan puutarhassa nautitaan sadonkorjuun hedelmistä. Chilit, kurkut, viinirypäleet ja muu sato jalostetaan herkuteltavaksi. Eksoottisten lajikkeiden puutarhassa jännitetään monia uusia lajikkeita ja niiden mahdollista satoa.

Jaana Lamppu-Blick ja Esa Blick viimeistelevät herkkupuotiaan ennen avajaisia.

Autotallista kivijalkakauppiaiksi: Taiteilijapariskunta löysi elannon arvosienistä

Suomesta ensimmäisten joukossa villitryffeleitä löytänyt pariskunta leipoo arvosienten ympärille uutta uraa. Vaikka markkinat kasvavat hitaasti, suomalaiset ovat nyt valmiimpia erikoisille mauille, sanoo yrittäjäpari.

Viljelty tryffeli

Tryffeleiden kasvatuksessa tarpeellisten puuntaimien tuotantoa lisätään Juvalla

Tavoitteena on onnistua taimituotannossa niin hyvin, että niitä voisi myydä kiinnostuneille.

Kaksi valkoista tryffeliä yhteispainoltaan 950 grammaa myytiin 90 000 eurolla kiinalaismiehelle.

Kiinalainen osti kaksi valkoista tryffeliä kymmenillä tuhansilla euroilla

Pohjois-Italiassa huutokaupattiin 11 valkoista tryffeliä 270 000 eurolla.

Kirsi Saloniemi ja Saku-koira treenaavat entistä paremmiksi tryffelinlöytäjiksi. Tulokset ovat lupaavia.

Tryffelikoira Saku pääsi jyvälle tehtävistään - arvokkaat sienet alkavat löytyä

Mustia tryffeleitä löytyi jo pieni pussillinen. Juvan tryffelikeskuksella kahdeksan sienen syksy, tulevina vuosina tavoitteena on kymmenien kilojen sato.

Viljelty tryffeli

Juvalla edessä tryffelien kaupallistamista

Ensimmäisenä askeleena olisi perustaa yritys myymään puun taimia joihin on ympätty tryffeleitä.

Tryffelikoira Pala etsii sieniä.

Tryffelikoira vainuaa arvosienet, mutta ihminen voi pilata löydön

Sienten etsintään erikoistuneet koirat löytävät huippukalliin sienen jopa kymmenien senttien syvyydestä hetkessä. Leiville tryffelietsintä ei vielä Suomessa lyö, mutta markkinat ovat kasvavat.

Greenpeacen 2. maaliskuuta 2013 julkaisema valokuva kalastajan käsissään pitelemästä pakastetusta valkopilkkahaista, jonka kanta uhkaa romahtaa muun muassa evien vuoksi tehtävän  liikakalastuksen vuoksi.

Sata miljoonaa haita pyydetään joka vuosi

Salainen pyynti lisääntyi räjähdysmäisesti 90-luvun lopulla, kun haineväkeitosta tuli kalliiseen kaviaariin verrattava herkku.

Someone holding Helsingin Sanomat's Työelämä supplement with the article.

Helsingin Sanomat apologises for fake interviews

The editor-in-chief of Finland’s biggest newspaper has issued an apology after revelations that a journalist copied quotes from English-language websites, attributing them to Finnish interviewees.

Viljelty tryffeli

Tryffeleiden viljely onnistui ensi kertaa Suomessa

Juvalla on onnistuttu kasvattamaan ensimmäistä kertaa tarhattuja tryffeleitä Suomessa. Tryffeleitä on löydetty aiemmin luonnonvaraisena, mutta Juvan tryffelikeskus onnistui myös tryffelinviljelyssä. Saavutus on merkittävä, sillä Suomen olosuhteet ovat tryffelinkasvatukselle vaikeat.

Someone holding Helsingin Sanomat's Työelämä supplement with the article.

Mitä mieltä olet Hesarin kopiointijutusta?

Suomalainen bloggaaja ja tietokirjailija Katleena Kortesuo on paljastanut lukijoidensa avustuksella Helsingin Sanomien toimittajan langenneen kopiointiin jutussaan. Mitä mieltä olet tapauksesta? Muuttaako kansalaisten osaaminen ja aktiivisuus mediaa tulevaisuudessa yhä enemmän?

Someone holding Helsingin Sanomat's Työelämä supplement with the article.

Bloggaaja paljasti Helsingin Sanomien valehaastateltavat

Suomalainen bloggaaja ja tietokirjailija Katleena Kortesuo on paljastanut lukijoidensa avustuksella Helsingin Sanomien toimittajan langenneen kopiointiin jutussaan. Tapaus on Suomen oloissa poikkeuksellinen.

Lars C.Ingman ja Anders af Heurlin.

Tryffeleitä odotellaan vesi kielellä Varsinais-Suomessa

Seitsemän tryffeliviljelmää on perustettu parin vuoden aikana vaivihkaa Varsinais-Suomeen. Ensimmäisiä satoja odotellaan aikaisintaan viiden vuoden kuluttua. Tryffelit saattavat maksaa tuhansia euroja kilolta.

Tryffelisato kasvaa uudella menetelmällä

Aalto-yliopiston tutkija Salem Shamekh on kehittänyt menetelmän, jolla voidaan lisätä tryffelisadon määrää tryffeleiden luonnollisessa kasvupaikassa. Menetelmä on kehitetty Aalto-yliopiston bioprosessitekniikan laboratoriossa ja Juvan Tryffelikeskuksessa.

Sisko Siljamo tietää, että tryffeliä on käsiteltävä hellästi.

Juvalla opetellaan tryffeliherkun herkkää makua

Juvan Partalan Kuninkaankartanon keittiössä harjoitellaan herkkujen tekemistä tryffeleistä. Toistaiseksi tarjolla on italiaista tryffeliä, mutta tulevaisuudessa tarkoitus on löytää raaka-aineet omilta pelloilta.

Kalkkitryffeleitä.

Tryffeliviisautta jaossa Juvalla

Juvalla vietetään tällä viikolla tryffeliviikkoa. Tarjolla joka päivä tryffeliaiheisia luentoja. Tarjolla on tietoa aloittajille sekä asiaan jo aiemmin vihkiytyneille.

Tryffeleitä punnitaan Juvalla.

Maailman kallein ruokasieni kasvaa myös Suomessa

Maailman kallein syötävä sieni tryffeli on harvojen herkkua. Suomesta voi löytää luonnonvaraisia tryffelisieniä, mutta Etelä-Savossa on sen sijaan alettu tutkia mahdollisuuksia niiden viljelyyn. Aamu-tv:ssä vieraillut yritysasiamies Antti Kinnunen kaavailee maailman ensimmäisestä arktisesta tryffelistä matkailuvalttia.

Truffle dogs reveal clues about childhood epilepsy

A new epilepsy gene has been found in the Lagotto Romagnolo dogs, known for their gift for truffle hunting. The gene discovery made by Professor Hannes Lohi and his research group at the University of Helsinki and the Folkhälsan Research Center offers a new candidate gene for human benign childhood epilepsies.

Tryffelikoirilta yllättävää apua lasten epilepsian tutkimiseen

Suomessa tehty geenilöytö tarjoaa uuden selityksen lasten ohimeneviin epilepsioihin. Professori Hannes Lohen tutkimusryhmä löysi tryffelikoirina tunnetuista Lagotto romagnolo -koirista uuden epilepsiageenin, joka saattaa selittää myös lasten epilepsian.

Jorma Haranen haluaa puhua varhaisperunan puolesta.

Neitsytperunafestivaali messuaa varhaisperunasta

Suomen ensimmäinen neitsytperunafestivaali temmellyttää ihmisiä viikonvaihteessa Turun Varvintorilla. Paikalla on niin musiikillista kuin tiedollista ohjelmaa ja tietysti itse juhlakalun ympärille tehdyn menyyn antimia. Mutta mikä ihme on neitsytperuna?

Juvan tryffeleistä saa kohta maistiaisia

Juvan tryffelikeskuksessa odotetaan tänä vuonna ensimmäistä tryffelisatoa. Tryffeleiden positiiviset kasvatustulokset ovat innostaneet kehittämään niiden ympärille turisteille tarjottavaa matkailu- ja esittelytoimintaa.

Mirva Arvo-Tamlander.

Kasvata omat tryffelisi!

Maailmankuulusta sienestä tryffelistä suurimmat herkkusuut pulittavat vaikka 5 000 euroa kilosta. Näppärämpi herkkusuu keksi paremman tien makujen maailmaan ja kasvattaa omat tryffelinsä itse.

Opiskelija Eveliina Paksuniemi

Ekoihminen suosii joululahjaksi hyvän mielen tekoja

Rovaniemeläinen opiskelija Eveliina Paksuniemi suosii perinteisten joululahjojen sijaan lahjaksi hyvän mielen tekoja ja lähipalveluja. Käytännön joululahjoiksi nainen suosittelee esimerkiksi lahjakortteja paikallisiin palveluihin.

Kimmo Av Ursin esittelee herkkutattia.

Herkkutattikausi on käynnistymässä Itä-Uudellamaalla

Kuivan kesän vuoksi tattisato on eteläisessä Suomessa vasta nousemassa poimintakuntoon.

Salem Shamekhin käsissä on kalkkitryffeli

Tryffelisato muhii mullan alla

Juvan tryffelikeskuksen koeviljelmällä Etelä-Savossa on kasvatettu tryffelisienen rihmastoa jo neljä vuotta. Käsillä pitäisi pian olla maan ensimmäinen tryffelisato, mutta varmuutta siitä ei vielä ole.

Kalkkitryffeleitä.

Lisää tryffelialaa Juvalle

Juva on laajentamassa tryffelikeskuksen tryffeliviljelmää. Tällä hetkellä tryffelikeskuksen viljelmä on pinta-alaltaan hieman alle 0,5 hehtaaria.

Kalkkitryffeleitä.

Juvan tryffeliviljelylle jatkoa

Juvan tryffelitarhat -hankeelle valmistellaan kansainvälistä jatkoa. Kokemuksia ja vertailevia tutkimuksia on tarkoitus jakaa itävaltalaisten tyrffelinvilejlijöiden kanssa.

Tshernobylin laskeuma kertyy yhä Saksan villisikoihin

Saksan viranomaiset ovat huolissaan maan villisikoihin kertyvästä radioaktiivisuudesta. Saksan villisikakanta kasvaa nopeasti ja eläimiä metsästetään paljon ravinnoksi, mikä kasvattaa säteilyriskiä.

Joensuusta löytyneitä kalkkitryffeleitä.

Tryffeliväki kokoontuu Juvalle

Viitsenkymmentä eurooppalaista tryffeliasiantuntijaa kokoontuu Juvalle parin viikon päästä viikonloppuna. Toisen kansainvälisen tryffelitukijoiden konferenssin järjestävät Aalto-yliopiston Teknillinen korkeakoulu ja Juvan Tryffelikeskus.

Joensuusta löytyneitä kalkkitryffeleitä.

Tryffeliviljelyä Kainuussa?

Mikäli koivu ja mänty soveltuvat tryffelin symbioosipuuksi, on tryffeliviljely mahdollista myös Kainuussa. Viljelyä aiotaan kokeilla Juvalla.

Tryffelikoiria koulutetaan ensi kesänä Juvalla

Viimeaikaiset löydöt ovat herättäneet ihmisten mielenkiinnon tryffeleiden etsimiseen. Juvalla järjestetäänkin ensi kesänä tryffelikoirien koulutusta.

Nurkkapuheet 25.9.2009

Muistiviikko on lopuillaan, päättäjien lähimuisti pätkii. Ei kai dementia vaivaa? Kari Toiviaisen Nurkkapuheitten yhtenä teemana Etelä-Savon Radiossa perjantaina oli päättäjien lähimuisti!

Kymin seurakunnan vanhan hautausmaan alueelta löytyneitä tryffeleitä

Kotkassa harvinainen tryffelilöytö hautausmaalla

Puistotyöntekijä teki yllättävän tryffelilöydön alkuviikolla. Harvinaisia tryffelisieniä löytyi hautausmaalta.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle