Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Kaksi villisikaa ulkoilee eläintarhan aitauksessa.

Villisikojen määrä on kääntynyt laskuun

Villisikakannan nopea kasvu on taittunut. Luke kertoo, että viime vuonna metsästäjät saivat saaliiksi noin tuhat sikaa. Määrä laski neljänneksellä vuodesta 2021. Myös eläin havainnot ovat vähentyneet.

Villisikoja Ranuan Eläinpuistossa

Luonnonvarakeskuksen asentama seurantapanta aiheutti vammoja pyhtääläisen villisian kaulaan

Luke on pannoittanut Kaakkois-Suomessa ja Itä-Uudellamaalla yli 20 villisikaa viime vuosina käynnissä olevan tutkimushankkeen vuoksi. Pääsääntöisesti pannat ovat toimineet luotettavasti.

Suomen ja Venäjän rajaa Imatralla.

Itärajalle on tulossa 200 kilometriä järeää aitaa, ja tällaisia vaikutuksia sillä on eläimiin

Raja-aidan pystyttämisen seurauksena susia, karhuja ja villisikoja tulee vähemmän Venäjältä Suomeen. Esimerkiksi villisian estämiseksi suunniteltiin aiemmin villisika-aitaa, mutta siitä luovuttiin.

Kaksi villisikaa ulkoilee eläintarhan aitauksessa.

Villisikakanta vahvistuu Pohjois-Karjalassa, Pohjois-Savossa tavattu vain vaeltavia yksilöitä

Leudot talvet auttavat villisikaa levittäytymään ja lisääntymään yhä pohjoisempana. Pohjois-Karjalasta on muodostumassa uusi sika-alue, Pohjois-Savossa sikakanta on edelleen vakiintumaton.

Villisika kuvattuna Varkauden keskustassa.

Nainen kohtasi villisian Varkauden keskustassa lauantai-iltana

Villisiat eksyvät vain harvoin kaupunkialueelle. Yleensä ne välttelevät ihmistä, mutta loukkaantunut villisika voi olla vaarallinen.

Omatekoinen liikennemerkki, jossa villisian kuva.

Henkilöauto törmäsi villisikaan Kouvolassa – poliisi varoittaa loukkaantuneesta eläimestä

Metsästäjät etsivät loukkaantunutta villisikaa maastosta tiistain aikana, mutta sitä ei löytynyt.

kaksi villisikaa seisoo korkeassa ruohikossa

Poliisi tutkii rikkoivatko kokeneet metsästäjät lakia, kun villisika haavoittui Vaalimaalla – alueelle annettiin vaaratiedote

Poliisi tutkii muun muassa, onko villisian metsästyksessä käytetty lainvastaisia pyyntimenetelmiä.

Villisika syö

Loukkaantunut villisika liikkui Vaalimaalla – etsinnät lopetettiin tuloksettomina

Villisika oli loukkaantunut metsästyksen yhteydessä. Metsästäjät etsivät villisikaa tiistain aikana koirien kanssa.

Vildsvinsungar.

Afrikkalainen sikarutto voi levitä rekkakuskien eväsroskien mukana Suomeen, varoittaa Ruokavirasto – uhkaisi monen elantoa

Ruokavirasto on pystyttänyt afrikkalaisesta sikarutosta varoittavia kylttejä huoltoasemien rekkaparkeille ja teiden levikkeille.

Tarhattuja villisikoja.

Kaksi kulkutautia ja inflaatio romahduttivat villisikatilojen määrän Suomessa – yrittäjä: "Vaikea sanoa, paljonko meitä jää jäljelle"

Villisikatarhat ovat käyneet Suomessa harvinaisiksi. Afrikkalaisen sikaruton uhka vaati investointeja, joihin moni yrittäjä ei ollut valmis. Myös korona-aika on koetellut alaa.

Taina Liekari kukkivan puun edessä.

Suomalainen nainen päätti kävellä Fuengirolasta Turkuun – Taina Liekarin, 52, jalkapatikka Euroopan halki kestää viisi kuukautta

Koronapandemian lopun kajo on saanut ihmiset unelmoimaan suuria. Taina Liekari päätti toteuttaa yhden unelmansa ja kävelee 4 500 kilometriä Euroopan halki Espanjasta Suomeen.

Villisika juoksee heinikosta järven jäälle Helsingin Viikissä helmikuussa 2022. Valokuvaaja sai tallennettua harvinaisen otuksen.

Luontokuvaaja ällistyi Helsingin Viikissä, kun ruovikosta ilmestyi villisika – lue tästä, miten voit bongata eläimiä omasta lähimetsästäsi

Harrastelijavalokuvaaja Janne Salomeren mukaan luontokuvauksessa ei kannata lähteä merta edemmäs kalaan. Isoimmat kuvasaaliit löytää usein omasta tutusta lähimetsästä, kunhan tuntee alueen ja osaa pysähtyä ja kuunnella.

Susia Ähtärineläinpuistossa

Suurpetojen DNA-tutkimus Jokioisille

Luke pystyy omassa laboratoriossaan tutkimaan suuria näytemääriä. Etuna on myös se, että analysointi tulee nykyistä edullisemmaksi.

rajalinjaa itärajalla

Suomen mahdollisen raja-aidan tiellä monta estettä – muutaman vuoden vanha selvitys itärajan panssariverkkoaidasta ei suositellut rakentamista

Itärajan villisika-aidasta tehty selvitys piti ongelmana sitä, että aitaan jäisi runsaasti aukkoja esimerkiksi vesialueiden kohdalle. Maailmalla raja-aitojen kustannukset ovat vaihdelleet runsaasti.

Villisika seisoo korkeassa ruohikossa

Riistakeskus kannustaa villisikojen metsästykseen pohjalaiskunnissa – Etelä-Pohjanmaalla elelee jo vakiintunut lauma

Pohjanmaalla ja Keski-Pohjanmaalla tehdään säännöllisesti havaintoja villisiasta, vaikka eläimiä tavataan Suomessa eniten Etelä- ja Kakkois-Suomessa. Etelä-Pohjanmaalla villisiat tuottavat jo jälkeläisiä.

Kaksi villisikaa

Villisikoja on viime aikoina liikkunut lähellä asutusta Kotkassa – riistapäällikkö: "Ei ole harvinaista"

Tavallisesti liikkuvimmat laumat koostuvat nuorista villisioista ja emoista. Kaakkois-Suomen riistapäällikkö Henri Mutanen kertoo, että tavallisesti villisiat tulevat asutuksen lähelle etsiäkseen ruokaa.

Kirjeenvaihtaja Maija Salmi.

Shakira joutui Barcelonassa villisikahyökkäyksen uhriksi – nyt kaupungissa mietitään, mitä kadut vallanneille eläimille pitäisi tehdä

Arkea maailmalta: Ihmiset ruokkivat eläimiä, jotka ilmastonmuutos ja asutuksen leviäminen ovat ajaneet kaupunkiin.

Villisika Ranuan Eläinpuistossa

Villisikoja ei ole havaittu viime päivinä Stora Enson Oulun tehdasalueella, mutta Limingassa on liikkunut kuvaukseen sopiva kolmikko

Viime viikonloppuna Stora Enson Oulun Nuottasaaren tehdasalueella liikkuneista eläimistä ei ole tehty alueella uusia havaintoja. Sen sijaan poliisi on saanut tietoa, että Limingan Tupoksessa on liikkunut villisikoja tällä viikolla.

Stora enson tehdas alue

Oulun villisikakolmikko on harvinainen vieras, eikä poliisikaan muista vastaavaa: eläimiä yritetään houkutella esiin ruuan avulla

Stora Enson tehdasalueella havaittiin kolme villisikaa viime viikonloppuna. Sittemmin eläimiä ei ole näkynyt, mutta tilannetta seurataan yhä, sillä villisiat voivat olla vaarallisia.

Villisikoja villisika tarhalla Suomussalmella.

Kolme villisikaa juoksentelee tehdasalueella Oulussa – eläin voi olla vaarallinen haavoittuneena tai ahdistettuna

Kolmen villisian liikkeet tallentuivat tehtaan turvakameraan lauantaita vasten yöllä. Stora Enson tehdasalueella työskenteleviä ja liikkuvia on tiedotettu asiasta, sillä villisiat voivat olla vaarallisia.

Karhun kallo, johon on kirjoitettu numero merkiksi kuulumisesta museokokoelmaan.

Ihmiskunnan käsistä karannut into antibiootteihin näkyy Ruotsin karhujen hampaissa ja Saksan villisikojen kärsissä

Antibiootteja ja niille vastustuskykyisiä bakteereja alkoi ilmetä myös villieläimissä sen jälkeen, kun teollinen valmistus räjäytti antibioottien käytön ihmisillä ja karjalla. Ruotsissa on tutkittu karhuja, Saksassa metsäkauriita ja villisikoja.

Villisika Ranuan Eläinpuistossa

Pohjois-Karjalassa sattui kaksi villisikakolaria lähes samalla kellonlyömällä sunnuntai-iltana

Henkilöauto törmäsi villisikaan Enossa ja rekka Kontiolahdella.

Kaksi villisikaa

Vahva villisikakanta osassa Kanta-Hämettä – täysin tarkkaa tietoa kannasta ei ole

Tammelaan, Renkoon ja Lopelle on syntynyt vahva villisikojen keskittymä. Kanta-Hämeestä on kaadettu viimeisen vuoden aikana vain runsaat kymmenen villisikaa, sillä eläin on haasteellinen metsästettävä. Villisika on varovainen ja nopea eläin.

Venus-jääkarhu uiskentelee vedessä helteisenä päivänä.

Näin jääkarhut selviytyvät helteellä Ranualla – Tarjolla varjoa, kylmäallas ja herkkupalaksi vihanneksista tai lihasta tehty "mehujäätelö"

Ranuan eläinpuistossa eläimille annetaan helteellä suihkuja. Lisäksi eläinten "työpäivää" helpotetaan tarjoamalla ruokaa niin, että siitä ei tarvitse kilpailla. Joillekin eläimille ruoka maistuu helteellä heikommin.

Mimmu Juntunen ampui villisian Juntusrannalla

Mimmu Juntunen, 15, ampui harvinaisen ja vaikean saaliin Suomussalmella – villisikoihin liittyy riskejä ihmisille ja sioille

Villisian lihaa kehutaan hyvänmakuiseksi, mutta eläimeen liitetään myös monenlaisia riesoja, kuten kuumetta ja lihassärkyjä aiheuttava trikiiniloinen. Villisian mukana Suomeen voi tulla myös tuhoisa afrikkalainen sikarutto.

Villisika Ranuan Eläinpuistossa

Suomen villisikakanta kasvanut entisestään

Luonnonvarakeskuksen arvion mukaan villisikoja on eniten Kaakkois-Suomessa.

Närbild, vildsvin.

Villisiat ovat satunnaisia vieraita Keski-Pohjanmaalla

Villisikoja tavataan Suomessa eniten eteläisessä Suomessa ja kaakossa rajan tuntumassa.

Villisika Ranuan Eläinpuistossa

Villisikojen metsästykseen toivotaan yhtenäistä tahtotilaa – pienikin populaatio saattaa olla suuri uhka sikateollisuudelle

Suomen riistakeskus toivoo toimia nyt Isojoki–Karijoki–Kauhajoki-alueella, missä villisikakannan pelätään kasvavan.

Juvan Koikkalassa ammuttiin lauantaina 14 villisikaa.

Etelä-Savossa nähtiin hurja villisikajahti – 14 villisikaa kaatui samasta laumasta

Riistakeskuksen mukaan ei ole tavatonta, että villisikoja metsästettäisiin kerralla näin iso määrä.

Linderöd-sika karsinassa

Harvinainen linderödsika hurmaa olemuksellaan – alkuperäisrotu viihtyisi ulkona ympäri vuoden, mutta sikaruton uhka pitää possut sisällä

Linderödsika ehti melkein kuolla sukupuuttoon kotimaassaan Ruotsissa. Marika Ja Sami Koski ihastuivat rotuun eläintarhassa.

Villisikoja riistakamerakuvassa yöaikaan.

Villisiat vetivät tutkijoita höplästä, kun niitä yritettiin loukuttaa – lähettivät pienet "tiedustelupossut" matkaan

Villisika muutti takaisin Suomeen, kun talvista tuli leutoja. Nyt villisikojen käyttäytymistä halutaan tutkia, sillä niiden liikkeistä ei pohjoisessa tiedetä paljon mitään.

Ett vildsvin

Uusi uhka vaanii autoilijaa – 200 kilon karju voi aiheuttaa tuhansien eurojen vahingon

Villisikaonnettomuudet ovat selvässä kasvussa. Eläin on väritykseltään tumma, minkä takia sitä on vaikea syyspimeällä huomata.

villisika

Villisika näyttää viihtyvän Tammelassa – kolareitakin sattuu enemmän

Tammelaan on syntynyt tiettävästi parikin pahnuetta.

Villisiat ruokailemassa

Imatran Mansikkalassa auton kanssa kolaroinutta villisikaa ei löytynyt – etsinnät lopetettiin

Imatralla valtatie kuudella aamuyöllä auton kanssa törmännyttä villisikaa ei ole etsinnöistä huolimatta löydetty. Kolaripaikalta ei myöskään löytynyt verta tai villisian karvoja, joten eläimen uskotaan jatkaneen matkaansa.

Villisika.

Poliisi varoittaa imatralaisia mahdollisesti vaarallisesta villisiasta

Mansikkalassa auton alle jäänyt villisika jatkoi matkaansa Imatrankosken suuntaan.

Villisikoja villisika tarhalla Suomussalmella.

Villisika levittäytyy länteen Suomessa – Riistasuunnittelija: "Puheet siitä, että ne kaikki olisivat tarhakarkureita, ovat hiljentyneet"

Esimerkiksi Pohjanmaalla villisikahavaintoja on tehty poikkeuksellisen paljon tänä vuonna. Metsästäjät arvelevat, että hirvimetsällä niitä tulee varmasti vastaan.

Karhunmetsästäjät odottavat Sotkamon Tipasojalla tietoja.

Karhuluvat hupenevat Kainuussa vauhdilla – aamun jahdissa Sotkamossa karhu vaihtui villisiaksi

Sotkamon lupa-alueella karhunpyyntiin on halukkuutta nuoremmalla polvella, vanhempi kaarti pyytää hirveä.

vasta nostettuja sinisiä ja punaisia perunoita pellolla

Peruna kasvaa Pirkanmaalla hyvin heinäkuun sateiden jälkeen, eikä rutto kiusaa - ainakaan vielä

Hyvään satoon on heinäkuun puolivälin tilanteen perusteella hyvät mahdollisuudet. Perunapellollakin kaikki riippuu viime kädessä säänhaltijan oikuista.

Villisikoja pellolla Hanhijärvellä.

Villisiat muuttumassa uhkarohkeiksi – leviävät kaupunkeihin ja voivat olla vaarallisempia kuin susi tai karhu

Nuoria villisikoja on nähty tänä kesänä jopa keskellä kaupunkia. Harhailevaa villisikaa ei pidä lähestyä.

Kuvassa on Sinebrychoffin puisto, missä ihmiset ottavat aurinkoa ja nauttivat hellepäivästä.

Tuesday's papers: Returning to normal, travel takes off, boar hunt in Helsinki

Morning papers look at the end of the state of emergency, reviving travel, media use and a boar hunt in the capital.

Talo jossa Käpylän ampuminen tapahtui

Poliisi lopetti kolme villisikaa Helsingissä – emä oli käyttäytynyt uhkaavasti

Kaksi villisioista oli tavattu Käpylässä ja kolmas Tapanilassa. Villisikojen eksyminen Helsinkiin on hyvin harvinaista.

Ett vildsvin

Ensimmäinen Suomessa pannoitettu villisika paineli heti Venäjälle – vaarallinen sikarutto voisi tuhota Suomen sikatalouden

Pantaseurannan avulla halutaan saada tietoa villisikojen liikkumisesta Suomen olosuhteissa.

Villisikoja Ranuan Eläinpuistossa

Kolmen villisian karkumatka toi omistajille rikostuomion

Käräjäoikeuden mukaan nainen syyllistyi eläintaudin leviämisvaaran aiheuttamiseen.

Villisika

Vaarallisen sikaruton uhka laittaa villisikojen liikkeet tarkkaan syyniin – tutkijat asentavat villisikoihin seurantalaitteita

Suomen villisikakanta on Luonnonvarakeskus Luken arvion mukaan pienentynyt vajaat 30 prosenttia. Vaara afrikkalaisen sikaruton leviämiseen Venäjältä Suomeen on kuitenkin suuri.

Jänis hyppää metsässä.

Lauhan talven vitsaukset: väärän värinen jänis, märkä siili ja kiepitön riekko

Villisiat ja hippiäiset viihtyvät lauhassa kelissä.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle