Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Enontekiön Väärtipäivillä puhutaan lähiruuasta ja kuullaan meänkielistä reggaeta

Väärtipäivät-tapahtuma kokoaa paikalliset ja mökkiläiset yhteen Enontekiöllä tulevana viikonloppuna.

Kuin karhun käpälä koukkaisi lohia keskellä köngästä – perinteinen heittonuotta kokoaa kyläläiset joelle pienessä norjalaiskylässä

Näätämöjoen jokisuulle, Kolttakönkään rantakivikolle on aseteltu leveä heittonuottaverkko. Tätä käpäläksi kutsuttua heittoverkkoa kolttasaamelaiset ovat heittäneet Näätämönjoella jo vuosisatoja.

Luminen juhannus on himohiihtäjän unelma – Kilpisjärven kesäkisat lykitään metrisessä hangessa

Sata metriä pitkän kesäkisaladun lumipeite on paksuimmillaan metrin syvyinen.

Porokuninkuuskisojen suopunkikädet ovat Siirtola ja Kaarretkoski

Tänä vuonna Inarin Porokuninkuuskisojen suopunginheittokilpailuiden voittajat tulevat Sattasniemen paliskunnasta.

1500-luvulta lähtien Marianpäivä on koonnut saamelaiset yhteen Enontekiölle – Perinne elää yhä

Marianpäivien markkinat kokoavat saamelaiset Enontekiön Hettaan tulevana viikonloppuna.

Alkuperäiskansojen Ijahis idja -musiikkifestivaali streamataan kotisohville – Konsertteja, suopunginheittoa ja ajankohtaista keskustelua

Suomen ainoa saamelaismusiikkiin keskittyvä festivaali "Ijahis idja" alkaa tänään perjantaina Inarissa.

Katso video suopunginheiton SM-kisoista – Magga ja Kavakka ovat uudet Suomen mestarit

Suopunginheiton SM-kisat käytiin perjantaina Sodankylässä Pohjois-Suomessa.

Kansanedustajat heittivät suopunkia eduskunnan liikuntapäivänä

Eduskunnassa vietettiin torstaina liikuntapäivää. Järjestelyistä vastannut lappilaiskansanedustaja Eeva-Maria Maijala (kesk.) esitteli muille kansanedustajille suopunginheittoa.

Poromies heitti parhaiten Inarin suopunkisprintissä viikonloppuna

Inarin Ijahis Idja -alkuperäiskansojen musiikkifestivaali tunnetaan musiikkitarjonnastaan, mutta tänä vuonna festivaalin yhteydessä pidettiin saamelaiset urheilukisat. Lajeina olivat suopunkisprintti ja suopunginheitto.

Kahdeksan tunnelmapalasta Ijahis idja -festivaalista Inarista

Tämänvuotinen Ijahis idja -alkuperäiskansojen musiikkifestivaali Inarissa oli isompi, poliittisempi ja kirjavampi kuin koskaan. Tässä artikkelissa tunnelmapalasia viikonlopusta Suohpanterrorin performanssista suopunginheittoon.

Alkuperäiskansojen musiikkifestivaalin tunnelmiin pääsee radiokonsertissa ja kotisohvilla

Tänä viikonloppuna on mahdollista kuunnella ja katsella Saamenmaan suurimpien artistinimien konsertteja suoraan Inarista. 19.–21.8. järjestettävän alkuperäiskansojen musiikkifestivaali Ijahis idjan tunnelmiin pääsee Yle Sámi Radiossa ja nettilähetyksissä perjantaina ja lauantaina.

Inarissa harvinainen tilaisuus osallistua suopunkisprinttiin – vielä ehtii mukaan!

Tämän vuoden alkuperäiskansojen musiikkifestivaali Ijahis idjan ohjelmassa on myös urheilukilpailut, johon kuuluvat suopunginheittokilpailut ja suopunkisprintti. Kaikilla on harvinainen tilaisuus osallistua ampumahiihdon tapaiseen suopunkisprinttiin.

Suopunginheitto kiinnosti Tuusulan taiteiden yössä – "Saamelaisuus on jotenkin erilaista suomalaisuutta"

Saamelaisuus näkyi ensimmäistä kertaa Tuusulan taiteiden yössä. City-Sámit-yhdistyksen järjestämässä Saamenmaa-tapahtumassa pääsi oppimaan lisää saamelaiskulttuurista vaikkapa suopunginheiton ja laavustelun lomassa.

Norjalaiset hallitsivat Tankavaaran suopunginheittokisaa – Nils Mathis Eira uusi voittonsa

Nils Mathis Eira Norjan Kaarasjoelta päihitti lauantaisessa finaalissa koutokeinolaisen Mikkel Andreas Eiran. Kilpailu vetää osallistujia myös kauempaa arvokkaan pääpalkintonsa, tuliterän mönkijän vuoksi.

Alkuperäiskansojen Ijahis idja -musiikkifestivaalin ohjelma julki: Kirjavaa kulttuuria, keskustelua ja urheilua

Alkuperäiskansojen Ijahis idja -musiikkifestivaalin ohjelma on julkaistu. Tänä vuonna festivaali pitää sisällään musiikin lisäksi teatteria, keskustelua ja urheilua. Lisäksi festivaalikonsertti jakautuu tänä vuonna kahdelle illalle.

City-Sámit ja SÁRA kutsuvat saamelaisperheet ulkotapahtumaan Paloheinään

Kaupunkisaamelaisten City-Sámit-yhdistys ja Lapin yliopiston SÁRA-hanke järjestävät pääkaupunkiseudun saamelaisille koko perheen ulkotapahtuman Helsingissä lauantaina 21. toukokuuta. Tapahtumassa on lapsille Gufihtareiden eli maahisten polku ja aikuiset pääsevät kilpailemaan suopunginheitossa.

Pikalaaki on Porokuningas 2016 – "En osannut odottaa voittoa"

Taneli Paso ja hänen kilpaporonsa "Pikalaaki" Pintamon paliskunnasta veivät tämän vuoden porokuninkuuden viime viikonloppuna Inarissa. Omistaja Taneli Paso ei olisi uskonut nuoren kilpaporonsa yltävän lajin suurimman kilpailun voittoon. Suopunginheiton nopeimmat olivat Jenni Kaaretkoski ja Niko Näkkäläjärvi.

120 poroa laukkoo viikonloppuna Inarijärven jäällä – Porokuninkuusajot vetävät vuodesta toiseen

Perinteiset Porokuninkuusajot kokoavat jälleen viikonloppuna väkeä Inarijärven jäälle. "Kunkkareihin" on ilmoitettu tänä vuonna 120 poroa ja suopunginheittokilpailuihinkin odotetaan 50 kisaajaa. Kilpailunjohtaja Juha Mikkola iloitsee, kun tapahtuma pitää suosionsa vuodesta toiseen.

Vuotson Lapin markkinat järjestetään parin vuoden tauon jälkeen

Vuotson Lapin Markkinat järjestetään parin vuoden tauon jälkeen elokuun ensimmäisenä viikonloppuna. Teemana ovat tänä vuonna sukupolvet.

Saamelaismuseo sai todellisia harvinaisuuksia – mukana syntisenä kielletty sarvilakki

Saamelaisesineiden kokoelmien palauttaminen on ainutlaatuista. Tamperelaisen Museokeskus Vapriikin noin kolmenkymmenen esineen kokoelma pääsee saamelaismuseo Siidaan.

Tänä vuonna porokuningas voi tulla Suomesta, Norjasta tai Ruotsista

Porokisakauden perinteikäs huipennus järjestetään jo 63. kertaa tulevana viikonloppuna Inarissa. Tänä vuonna kuninkuusluokassa nähdään aidosti pohjoismainen kisa ja voittaja tulee joko Suomesta, Norjasta tai Ruotsista.

Miksi ralleissa on nolla-autot?

Tunturirallin 50-vuotisjuhlarallin ensimmäisessä numeroidussa eli kolmen nollan autossa istuvat keminmaalainen Ilkka Suhonen ja kemiläinen Jouni Lappalainen. Kunniatehtävä siis, mutta mikä onkaan nolla-auton tehtävä?

Yläasteikäiset kokoontuvat saamelaisnuorten olympialaisiin Inariin

Suomen saamelaisnuorten yhdistys SSN kokoaa yläasteikäiset saamelaisnuoret perjantaina Inariin kilpailemaan saamelaisnuorten olympialaisissa. Lajit vaihtelevat suopunginheitosta salibandyyn.

Suohpanterror tukee Utsjoen kaivosvastaista liiketta katutaidenäyttelyllä

Näyttely pystytetään näinä päivinä utsjokisten pihoille ja on nähtävillä ensi viikosta lähtien aina lokakuun loppuun.

Kolttakulttuuriviikolla on tarjolla monipuolisesti ohjelmaa

Sevettijärvellä järjestetään Kolttakulttuuriviikon tapahtumia elokuun lopulla. Kolttakulttuurisäätiön järjestämässä kolmipäiväisessä tapahtumassa voi tutustua monella tavalla kolttasaamelaiseen kulttuuriin.

Mattus vei mönkijän Tankavaaran suopunginheittokisassa

Viikonloppuna järjestettiin Tankavaaran kultakylässä suopunginheittokisat, jonne oli ilmoittauduttu Norjaa myöten. Pääpalkinto, eli mönkijä, jäi kuitenkin tällä kertaa Suomeen.

"Kuka todella löysi Inarin ohjuksen?"

Sodankylän Askasta löytyy kuollut mies, joka on sidottu hihnoilla poron perään. Hän on tunnettu kovien juttujen lehtimies. KRP:n rikosylikomosario Kari Kairijoki saa tutkittavakseen mystisen tapauksen, jonka jäljet vievät lukijan neljännesvuosisadan takaiseen Inarin ohjuslöytöön.

"Suohpanterror onnistuu siirtämään saamelaisten kohtaaman vääryyden tämän päivän mediakuvastoon"

Propagandajulisteryhmä Suohpanterrorin (su. Suopunkiterrori) töitä on näytteillä Helsingissä lokakuun lopusta lähtien. Jari Tamminen Voima-lehdestä sanoo, että Suohpanterror siirtää nerokkaasti kohtaamansa historiallisen vääryyden tämän päivän mediakuvastoon länsimaisen viihdepropagandan keinoin.

Unna Junná palaa ruutuun sunnuntaina

Saamenkielinen lasten-tv Unna Junná vie katsojat sunnuntaisin laavulle, maistelemaan kuivattua haukea sekä opettaa heittämään suopunkia. Tänä vuonna nähdään yhteensä 30 uutta jaksoa Unna Junnáá.

Suomalainen maailman poronhoitajien johtoon

Enontekiöläinen Juha Magga on valittu maailman poronhoitajien puheenjohtajaksi seuraavalle neljävuotiskaudelle. Magga toimii myös Suomen porosaamelaisten puheenjohtajana.

Porojen MM-kisojen toivotaan jatkuvan

Kilpailijat toivovat porojen maailmanmestaruuskisojen jatkuvan. Ensimmäiset MM-kisat järjestettiin Luostolla viikonloppuna. Kilpailijat uskovat, että MM-kisojen arvo vain paranisi vuosien saatossa.

Yli sata poroa MM-ajoissa Luostolla

Porojen MM-kilpailut järjestetään Sodankylässä Luostotunturilla viikonvaihteessa. Toistasataa poroa ja porokuskia mittelöi maailmanmestaruudesta. Luostolla etsitään myös maailman parasta suopunginheittäjää.

Näpistelyjä ja varkauksia ympäri Lappia

Viikonlopun aikana Lapissa on sattunut useampi varkaus.

Hirvi pelastui Kemijoen sulasta

Palokunta pelasti sulaan juosseen hirven Savukoskella maanantaina aamupäivällä. Metsästyskoirien ajattama hirvi juoksi osittain jäätyneeseen Kemijokeen Savukosken eteläpuolella.

Sattaslaiset ykkösiksi suopungin SM-kisoissa

Ensimmäistä kertaa järjestetyissä suopunginheiton SM-kilpailuissa pitkänäperjantaina vahvoilla oli järjestävä paliskunta eli Sodankylän Sattasniemi.

Ounasrinteen vesivuoto kuntoon

Rovaniemen Ounasrinteellä rikkoontunut runkovesiputki saatiin korjattua maanantaina illalla kello kahdeksan aikaan. Vesikatkon jälkeen vesi voi olla värjääntynyttä, mutta juoksutus poistaa värjääntymät.

Vesikatkos Rovaniemen Ounasrinteellä

Vedentulo katkesi maanantaiaamuna kymmenissä talouksissa Rovaniemen Ounasrinteellä. Napapiirin Veden mukaan syynä on runkovesijohdon rikkoontuminen Suopungin ja Hankamutkan risteyksen läheisyydessä.

Ensimmäiset Joulupukkien SM-kisat järjestetään Syötteellä

Pudasjärven Iso-Syötteellä järjestetään kaikkien aikojen ensimmäiset joulupukkien suomenmestaruuskisat. Joulupukit kisaavat muun muassa kauneimpien joululaulujen laulamisessa, liukurimäessä, suopunkitaistossa ja lankkusuksihiihdossa.

Ilkivaltaa työmaalla Rovaniemellä

Roska-astia sytytettiin palamaan Suopungintiellä Rovaniemellä torstaiaamuyöllä yhden ja kahden välillä. Tulipalo oli uhkasi lähellä olleita kolmea työmaakoppia.

Saamenmestaruudesta kilpaillaan vielä kesälajeissa

Saamelainen urheiluliitto on viiimein löytänyt kesäkisojen järjestäjän. IL Nordlys kutsuu nyt kilpailijat Karasjoelle.

Kaksikko varasti mopon

Orion RX50 -merkkinen mopo varastettiin Rovaniemen Kiekerötieltä sunnuntaina hieman ennen puoltayötä. Mopon omistaja oli saanut soiton naapurilta, että mopoa ollaan juuri varastamassa.

Porokuninkuudesta taistellaan Inarissa

Inarissa kisaillaan tänä viikonloppuna 58. kerran porokuninkuudesta. Kaksipäiväisiin kilpailuihin on ilmoitettu 140 kilpaporoa Suomesta ja Norjasta. Kilpailut alkoivat lauantaina kuninkuussarjan ryhmäajoilla ja kilpasarjojen karsinta-ajoilla. Sunnuntaina ratkaistaan kaikkien sarjojen voittajat.

Flamenco ja saamelaisuus kohtasivat Poroferiassa

Pohjoinen ja etelä kohtasivat viikonloppuna Oulun kauppatorilla. Poroferia-tapahtumassa esiteltiin saamelaisuutta ja andalucialaista flamencokulttuuria.

Poro Feria kirmaa Oulun kauppatorille

Poro Feria kokoaa tulevana viikonloppuna yhteen Euroopan eteläisimmän ja pohjoisimman kulttuurin, pohjoisen saamelaisuuden ja andalusialaisen flamencokulttuurin Oulun kauppatorille. Kansainvälistäkin kiinnostusta herättänyt tapahtuma järjestetään nyt neljättä kertaa.

Luonnonjoulukuusia kerätään Lapissa

Jäteyhtiö Napapiirin Residuum kerää joulukuusia tammikuun 11. päivään asti. Rovaniemen, Ranuan ja Pellon jäteasemille kuusen voi tuoda maksutta.

Vesi poikki Rovaniemen Ounasrinteellä

Rovaniemellä on katkos vedenjakelussa Ounasrinteen Suopungin alueella maanantain ja tiistain välisenä yönä. Napapiirin Vesi tekee runkojohdon liitostöitä puolenyön ja kello kolmen välillä.

Pesukone kärähti Sodankylässä

Käynnissä ollut pesukone syttyi tuleen Sodankylässä puoli yhdeltä sunnuntai-iltapäivänä. Tuli levisi omakotitalon seinärakenteisiin, mutta suuremmilta vahingoilta vältyttiin.

Porokisat kiinnostavat edelleen

Porokuninkuudesta kilpaillaan 57. kertaa Inarissa tänä viikonloppuna. Vuoden porokuninkuudesta kilpailee 24 eniten cup-pisteitä talven aikana porocupissa kerännyttä poroa.

Poro Feria Oulu torilla helmikuussa

Poro Feriassa kohtaavat Euroopan pohjoisin ja eteläisin kulttuuri. Tapahtuma tuo markkinahumun lisäksi torille sekä poroja että flamencotanssioita.