Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Multa kädessä.

Harkitsetko kompostin perustamista – Strömsö tarjoaa kompostoinnin alkeet

Kaikki, mitä sinun tarvitsee tietää kompostoinnista.

Jätteenkuljetusauto poistuu kaarevan portina alla jätekeskuksesta. Vasemmalla koivuja.

Oulun Ruskon jätekeskuksessa aloitetaan mullan valmistus kierrätysraaka-aineesta – kokeilusta halutaan pysyvä

Mullan raaka-ainetta ovat haravointijäte sekä biokaasulaitoksen mädätysjäännös. Tarkoitus on saada testaamalla laadukasta multaa Ruskoon valmistuvalla kentällä.

hjhjh

Kevät on täällä! Puutarhan kevättyöt houkuttelevat ulos

Kevät on täällä! Tässä ohjeet puutarhan kuntoon laittamiseen

Biokaasulaitos pystyy käsittelemään vuodessa 20 000 tonnia biojätteittä ja puhdistamolietteitä.

Mustankorkean biokaasulaitos harjakorkeuteen

Mustankorkean biokaasulaitos saataneen toimintaan jo tänä keväänä. Täyden tuotannon vaiheessa pitäisi olla elokuussa.

Jätevirtamittari Turussa Galilei opiskelijaravintolassa.

Ravintolan jätepuntari näyttää ruoan haaskaajalle surullista naamaa

Turkulaisravintolassa testattava laite herättää ajattelemaan ruokajätteen määrää. Kun ruokailija on palauttamassa likaisia astioita, jätevirtamittarin näytölle ilmestyy grammoina, kuinka paljon ruokaa tuli heitetyksi pois.

Vihreitä kasveja aarimaalla.

Hevonkakkaa tai kanankakkaa pottumaalle, mutta varovaisesti – viherpeukaloiden touhuaika alkaa

Vähäluminen leuto talvi, lämmin huhtikuu ja kolea toukokuu ovat kotipuutarhurille haastava yhdistelmä. Kevättyöt ovat kuitenkin hyvässä vauhdissa.

Jäteyhtiö Stormossenin kaatopaikka

Vaasan seudun jätteet kaatopaikan sijasta hyötykäyttöön

Vaasan ja lähiseudun jätteet eivät enää mätäne kaatopaikalla. Jäteyhtiö Stormossen pystyi viime vuonna hyödyntämään lähes kaiken vastaanottamansa jätteen eri materiaaleiksi ja energiaksi.

Multakasa, jonka edessä perävaunu

Pirkanmaalla voit ostaa biojätteesi takaisin multana

Jätteenkäsittelylaitosten kompostimullan kysyntä kasvaa. Biojätteestä ja lietekompostista syntyy kahdessa vuodessa edullista multaa lähinnä nurmikon pohjaksi.

Perunapenkki

Uuden kasvimaan perustaminen kotipihalle on helppoa

Oma kasvimaa tuottaa lähiruokaa parhaimmillaan. Sellaisen saa perustettua vaikka kotipihan nurmikolle helpoilla, mutta huolellisilla perustustöillä.

Kuvassa kompostointiaumoja Kokkolan jätevedenpuhdistamon pihassa.

Kompostit tuoksahtelevat edelleen Hopeakivenlahdella

Kiusallisia hajuhaittoja aiheuttaneet kompostiaumat säilyvät Kokkolan Hopeakivenlahdella Kokkolassa. Alueelle on valmistunut uusi jätevedenpuhdistamo ja biokaasulaitos on viimeisteluvaiheessa, mutta nekään eivät poista avokompostien tarvetta.

Puutarhassa on suihkulähde ja patsas.

Puutarha on aika laittaa talvikuntoon

On aika valmistaa puutarhat talven varalle, kertoo perinteisen puutarhayhdistyksen puheenjohtaja Arja Sarkanen. Esimerkiksi kasveja ei kannata enää innostaa kasvuun käyttämällä kompostimultaa.

Kompostimullassa voi olla salmonellaa

Irto- ja säkkimullassa riski salmonellaan kasvaa, jos mukana on kompostia. Salmonella on ulosteperäinen bakteeri, joka voi päätyä multatuotteisiin kompostin mukana.

Puutarha voi kukoistaa metsässäkin

Puutarhat hehkuvat edelleen kesän runsaimmassa kukkaloistossaan. Kukkaloiston voi ulottaa myös metsään. Jalasjärven Hirvijärvellä lähes 80-vuotiaat Eila ja Arvo Latvala huolehtivat poikansa avustamana paitsi pihamaasta myös laajasta metsäpuutarhasta.

Toimivasta kompostista ei verso rikkaruohoja

Hyvin toimiva ja käynnissä oleva komposti ei keväisin herättelyä kaipaa, mutta uusi komposti kylläkin. Kompostista saattaa versoa rikkaruohoja, mikä kertoo yleensä siitä, että se ei toimi kunnolla.

NÄKÖKULMA: Verkossa varastetaan muutakin kuin musiikkia

Musiikin ja elokuvien lataaminen ilmaiseksi verkosta on jo vanha juttu. Varastamisessa ei välttämättä tavoitella taloudellista hyötyä, mutta raharosvojakin on verkossa liikkeellä. Kaupallisiin tarkoituksiin pöllitään nyt myös valmiita esityksiä. Pakinassaan Yle Lahden tuottaja Tanja Perkkiö pohtii jakamisen aikaa.

Anneli Salon puutarhassa kukkivat vielä ruusut.

Viisas pääsee vähemmällä syksyn puutarhatöissä

Syksyn puutarhatöissä vähemmän voi olla enemmän. Nastolan Villähteellä kotipuutarhaa luonnon ehdoilla hoitava Anneli Salo rauhoittuu ihailemaan syksyn ruskaa ja jättää ison osan puutarhan töistä hyvällä omalla tunnolla kevääseen.

Lanta haisee Lappeenrannassa

Lappeenrannan keskustan tuntumassa on jo reilun viikon ajan ihmetelty erittäin voimakasta lannanhajua. Hajun lähteeksi on paljastunut Kuutostien varteen levitetty kompostimulta.

Jättikasvit juurtuivat Tuijan kotipihalle

Joroislainen Tuija Osmala hurahti vahingossa jättikasviharrastukseen niin pahoin, että perusti keväällä Suomen Jättikasvisyhdistyksen. Jäseniä on vielä vain kolmisenkymmentä, mutta lokakuun kurpitsakisoissa tarkoitus on levittää jättijuuria muidenkin kasvimaille.

Tanja Korvenmaan palstalla kasvaa muun muassa lehtikaalia ja kurpitsaa sekä salaattia ja retiisejä.

Helsinkiläiset haluavat oman kasvimaan

Pääkaupungissa taloyhtiöiden pihoille nousee uusia laatikkoviljelmiä kuin sieniä sateella. Suosion taustalla ovat muun muassa lähiruuan arvostuksen lisääntyminen ja kaipuu luonnonmukaisempaan elämäntyyliin.

Kuvassa on aumassa hyvin kypsynyttä, biojätteestä tehtyä multaa.

Ruskon kompostilaitos sai Eviran hyväksynnän

Oulun Jätehuollon Ruskon kompostilaitos on saanut Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran hyväksynnän. Mullan tuotteistamiseen etsitään kevään aikana yhteistyökumppania.

Jätehuoltoneuvoja Mari Juntunen (oik.) ja kesätyöntekijä Iina Lilleberg istuttamassa kesäkukkia kompostimultaan Oulussa.

Oulun Ruskon jätekeskuksen kukat omaan kompostimultaan

Oulun Ruskon jätekeskuksen kukkaistutukset on istutettu jätekeskuksessa itse tehtyyn kompostimultaan. Multa on tehty biojätteestä. Seosaineena on risu- ja oksajätteestä tehtyä haketta.

Oulun jätevesiliete haisee Kemissä

Kemin Peurasaaren entiselle lumenkaatopaikalle on toimitettu erehdyksessä keskeneräistä kompostimultaa. Mullan joukossa on Oulun kaupungin jätevesilietettä, joka ei ole ehtinyt kompostoitua riittävästi.

Destian komposti löyhkää Kemissä

Kemin Peurasaaressa asukkaat kärsivät vahvasta kompostin hajusta. Entisen lumenkaatopaikan alueelle on tuotu noin 10 000 kuutiometriä kompostimultaa.

Helsingin veden rakeistamon toimitus myöhässä

Helsingin Veden tilaama Metsäpirtin rakeistamolaitos myöhästyy yli puoli vuotta. Saksalaisen laitetoimittajan piti saada rakeistamo valmiiksi jo viime kesänä.

Environment Minister’s Comments on Waste Incineration Attacked

Comments by Minister of the Environment Jan-Erik Enestam on the incineration of biological waste have been sharply criticised by Finnish environmentalists. In a recent newspaper interview, Enestam said that incineration was preferable to composting.