Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Kovia kokenut Litmasen patsas on taas töhritty

Lahden Kisapuistoon vuonna 2010 pystytetty jalkapalloilija Jari Litmasen patsas on taas joutunut ilkivallan kohteeksi.

Mäkihyppääjälegenda Matti Nykäsen patsashanke vastatuulessa Jyväskylässä – Nykänen itse myötämielinen patsaalle

Joukko jyväskyläläisiä vaikuttajia on tehnyt valtuustoaloitteen mäkihyppääjälegenda Matti Nykäsen patsaan suunnittelun selvittämiseksi.

Sensuroimaton Lahti-näyttely hämmentää Helsingissä: "Onko siellä oikeasti tällaista?"

Lihaa mukissa, hautakiveä muistuttavaa patsaan jalustaa ja muita lahtelaisia erikoisuuksia esitellään eri paikkakunnilla. Rujoa, mutta aitoa lahtelaista elämänmenoa voi ihmetellä parhaillaan Helsingissä. Näyttelyn kokoaja kertoo tallentaneensa elämää Suomen Chicagossa sellaisena kuin se on.

Nuoret katuvat Jari Litmasen patsaan huputusta – korvaavat hölmöilyn työllä

Jari Litmasen patsaan Lahdessa kaavuttaneet nuoret ovat ilmoittautuneet. Nuoret olivat pahoillaan hölmöilystään ja haluavat hyvittää asian.

Jari Litmasen patsaan kaavuttaminen oli liikaa – Lahti teki rikosilmoituksen

Jalkapalloilija Jari Litmasen patsaalle oli viikonvaihteessa puettu valkoinen Ku Klux Klan -henkinen kaapu. Poliisille on tehty tutkintapyyntö patsaan kaavuttamisesta.

ESS: Jari Litmasen patsas puettiin Ku Klux Klanin kaapuun

Jalkapallotähden kunniaksi pystytetty patsas puettiin Lahdessa viime yönä.

Lahdessa on jälleen Kuningas

Kuningas Litmasen patsas valvoo Kisapuistossa uuden Kuninkaan otteita.

Jari Korkki: Huligaanilarppi

Ruotsin jalkapallopäättäjät eivät ole uskaltaneet ahneuksissaan katsoa totuutta silmiin. Nyt heidän on pakko, kirjoittaa Jari Korkki blogissaan.

Näkökulma: Kaadetaan patsashankkeet

Nolo, nolompi, patsashanke. Kolumnissaan toimittaja Tanja Perkkiö ei ymmärrä, miksi ihmisillä on himo tehdä patsaita niin sanotuista merkkihenkilöistä.

Edes Kisapuisto ja Malinen eivät saaneet FC Lahden kurssia kääntymään

Juha Malisen debyytti FC Lahden päävalmentajana toi 0-2- tappion sarjakakkoselle Vaasan Palloseuralle. VPS:n maaleista vastasivat ulkomaanavut Tomi Ameobi sekä Jordan Seabrook. VPS:lle kyseessä oli viides voitto kauden seitsemästä vierasottelusta, Lahdelle tappio oli neljäs perättäinen kotikentällä.

Kunnaksen Kärki: Litmanen, Granlund ja Mattsson

Tämän viikon Kunnaksen Kärki liittää yhteen kolmen eri lajin urheilijat. Kun allekirjoittanut pureutuu suomalaisen yhteiskunnan erääseen piirteeseen. Ainaiseen marinaan.

Litti tuli takaisin Kisapuistoon

Vahingoitettu patsas oli korjauksessa muutamia viikkoja. Tiistaina Lahden oma jalkapallotähti palasi Kisapuistoon entistä ehompana.

Litmasen patsaan korjauksen maksaakin Lahti

Jari Litmasen patsas on siirtymässä FC Reippaalta Lahden kaupungin hallintaan. FC Reipas ilmoitti ennen vuodenvaihdetta kaupungille, että se ei pysty hoitamaan alkuperäisen sopimuksen mukaista ylläpitovastuutaan patsaasta.

Yksityisyrittäjä haluaa maksaa Litti-patsaan korjauksen

Tihutyöntekijöiden turmeleman jalkapalloilija Jari Litmasen muistopatsaan jalusta joutuu odottamaan korjaamista ensi kevääseen. Remontille on yllättäen ilmaantunut rahoittaja.

Marraskuun kuva: Litti-patsas uudessa valossa

Lokakuun kuvan ottaja Miia Autio asuu muualla, eikä juurikaan tunne jalkapallokenttien sankarin Jari Litmasen tarinaa ja patsaan syntyhistoriaa. Hänen silmissään Lahden Kisapuiston pukukoppien eteen asemoitu patsas näyttää koomiselta.

On vain yksi kuningas

Jari Litmanen on ollut viime aikoina otsikoissa pariinkin eri otteeseen. Hanski Kinnunen pohtii suunvuorossaan jalkapallokuninkaan merkitystä nyt ja tulevaisuudessa.

Litti-patsaan töhrijät yhä tavoittamatta

Lahdessa jalkapalloilija Jari Litmasen patsaan töhrijöitä ei ole vielä saatu kiinni. Kisapuiston näköisveistos tuhrittiin alkuviikosta liki kauttaaltaan vaalealla spraymaalilla. Patsaan veistäjän mukaan Litmasen näköispatsas saadaan puhtaaksi.

Jari Litmasen patsas töhrittiin taas

Jalkapalloilija Jari Litmasen patsas on jälleen joutunut ilkivallan kohteeksi Lahdessa. Veistos on sotkettu liki kauttaaltaan vaalealla maalilla. Kisapuistossa alle vuoden päivät seisonutta patsasta on tärvelty aiemminkin.

Patsaan sotkija iski Lahden keskustassa

Lahden Alatorin puiston keskellä lepäävä Herääminen-patsas on joutunut ilkivallan kohteeksi. Naispatsasta on tuhrittu päähän ja rintoihin. Saman puiston marmorinen veistos joutui 70-luvulla niin pahan tuhon kohteeksi, ettei sitä voitu enää korjata.

Maallikoiden tekemät julkkispatsaat puhuttavat taiteilijoita

Suomeen on noussut viime vuosina useita julkkisten patsaita ja muistomerkkejä. Kuvanveistäjien mielestä veistosten teko kannattaisi jättää ammattilaisille.

Litti kohtaa FC Lahden - ja kannattajat

Jalkapallon Suomen cupin välierässä riittää jännitettä, kun Jari Litmanen pelaa ensimmäistä kertaa entistä seuraansa vastaan torstai-iltana. HJK ja Litmanen isännöivät FC Lahtea Helsingissä pelattavassa ottelussa.

Kuvia ei kannata kumarrella, mutta ei räjäytelläkään

Tuija Veirto käsittelee suunvuorossaan tuhotyön kohteeksi joutunutta Jari Litmasen patsasta.

Soodapuhallus saa Litmasen taas kiiltämään

Ilkivallan kohteeksi joutuneen Jari Litmasen patsaan korjaaminen alkoi Lahdessa. Patsas puhdistetaan polttoyrityksen jättämistä jäljistä, jonka jälkeen se patinoidaan uudestaan. Myöhemmin on tarkoitus korjata haljennut jalusta, joka on töiden kallein osuus. Töiden maksajasta ei ole vielä tietoa.

Litmas-patsaan vahingoittamisesta iso lasku

Lauantaina Lahden Kisapuistossa tärvellyn Jari Litmasen patsaan korjaus maksaa tuhansia euroja. Suurin urakka tulee olemaan kivisen jalustan korjaaminen tai uusiminen. Kaupunkilaiset ovat tyrmistyneitä jalkapalloilijan patsaan tärvelemisestä.

Poliisi kaipaa lisätietoja Litmasen patsassotkun selvittämiseksi

Poliisi pyytää lisätietoja Jari Litmasen patsaan vahingoittamisesta. Lahden kisapuistossa sotkettiin ja yritettiin polttaa Litmasen patsas pääsiäisenä varhain lauantaiaamuna.

Veikko Kankkonen: Lahti tarvitsee mäkihyppypatsaan

Lahdessa on puhuttu 1970-luvulta saakka mäkihyppääjäpatsaasta, mutta edelleen lahtelaista mäkihyppyä kunnioittava patsas antaa odottaa itseään. Patsashanke on syystä tai toisesta aina torpedoitu, toteaa mäkihyppylegenda Veikko Kankkonen.

Pele nokittaa Litmasen - patsas ja museo

Yksi maailman kaikkien aikojen parhaista jalkapalloilijoista - joidenkin mielestä jopa paras - brasilialainen Pele ja yksi Brasilian tunnetuimmista arkkitehdeista Oscar Niemayer tapasivat torstaina Rio de Janeirossa julkaistakseen viralliset suunnitelmat jalkapallolegendalle rakennettavasta kunnianosoituksesta.

Hämäläisyyskin katoamassa

Päijät-Hämeen Liiton kehittämisjohtaja Marja Koivula maistelee tämänkertaisessa Suunvuorossaan käsitteitä päijäthämäläisyys, kotiseutu ja seutukunta. Lukioikäiset eivät hänen mukaansa koe itseään edes hämäläisiksi.

Turistivirta Litmasen patsaalle alkoi

Lahden Kisapuistoon noussut jalkapalloilija Jari Litmasen patsas kerää kehuja paikan päällä vierailleilta ihmisiltä. Pronssinväristä veistosta pidetään esikuvansa näköisenä ja tyylikkäänä.

Reini: Unkari-ottelussa on revanssin paikka

YLE Urheilun jalkapalloasiantuntija Juha Reini näki läheltä surullisenkuuluisan Unkari-ottelun loppuhetkien draaman vuonna 1997. Hänen mukaansa Suomen on aika ottaa revanssi tiistain EM-karsintaottelussa Helsingin Olympiastadionilla.

Jari Litmanen Ajax-vuosilta Elävässä Arkistossa

Suomen kaikkien aikojen jalkapalloliljan Jari Litmasen patsas paljastetaan Lahden Kisapuistossa sunnuntaina 10. lokakuuta. Katso Ylen Elävästä Arkistosta juttu Litmasesta vuodelta 1992 sekä haastattelut vuosilta 1994 ja 1995.

Graniittijalusta jo odottaa Litmasen patsasta

Jalkapalloilija Jari Litmasen patsas paljastetaan Lahden Kisapuistossa sunnuntaina 10. lokakuuta. Graniittinen jalusta odottaa jo puistossa lahtelaiskuvanveistäjä Reijo Hutun tekemää pronssipatsasta.

Litmasen patsastilaisuuteen halutaan kahvia ja pullaa

Jalkapallotähti Jari Litmasen patsaan paljastustilaisuuteen kaivataan tarjoilua. Tilaisuus on lokakuun 10. päivänä Kisapuistossa, jonne on kutsuttu arvovaltaista vierasjoukkoa. FC Reippaan johto on kääntynyt Lahden kaupungin puoleen saadakseen tilaisuuteen nyt kahvit ja pullat.

Litti-patsaalle kivijalka ensi viikolla

Jari Litmasen näköispatsaan pystytys alkaa Lahden Kisapuistoon ensi viikolla. Ensin rakennetaan perusta - patsaan julkistamispäiväksi on valittu "Suomen kaikkien aikojen kympin" mukaan symbolinen 10.10.2010.

Kuvanveistäjät haukkuvat Litti-patsaan

Suomen kuvanveistäjäliitto on antanut murskaavan arvion jalkapalloilija Jari Litmasta esittävän patsaan luonnoksista. Liitto on tutustunut Lahteen tulevaan veistokseen kolmen luonnoksen perusteella.

Litmasen patsas valua vaille valmis

Jalkapalloilija Jari Litmasen näköispatsaan valutyöt pääsevät käyntiin kesän aikana. Patsashankkeen käynnisti Litmasen kasvattajaseura FC Reipas runsas kolme vuotta sitten.

Kirjailijatalo sai suurapurahan jo ennen aloittamistaan

Päijät-Hämeen kulttuurirahasto jakoi tänä vuonna apurahoja yhteensä 360 000 euroa kaikkiaan 60 hakijalle. Rahasto valitsi maakunnallisesti vuoden merkittävimmiksi hankkeiksi Sysmän kirjailijaresidenssin perustamisen sekä Taide- ja muotoilukeskus Ars Auttoisen kehittämisen.

Litmaspatsaan ympärillä vielä paljon epävarmuutta

Jari Litmasen patsaan pitäisi olla pystyssä lokakuussa, mutta hankkeessa on vielä monta mutkaa. Patsaan tarkka paikka on päättämättä ja paljon pienoispatsaita myytävänä, jotta patsas saadaan valmiiksi määräajassa.

Litmasen patsasehto: "En halua malliksi"

Jalkapalloilija Jari Litmasen patsashankkeen kuperkeikka saa uusia vivahteita. FC Reippaan puheenjohtajan mukaan Jari Litmasen "reunaehto" patsasasiassa oli heti alussa - ettei hän suostu malliksi taiteilijalle.

Litti-patsaan nurinmeno kiusallinen isku lahtelaiselle jalkapalloväelle

Jalkapallotähti Jari Litmasen patsashankkeen kaatuminen kismittää Lahdessa. Hankkeen alullepanija syyttää patsastyön keskeytystä hätäilystä ja veistostyötä pitkään valmistellut taiteilija kysyy toimeentulonsa perään. Litmas-patsaan hautaamisesta oli tehty hiljainen päätös jo kuukausi sitten.

Litmasen patsashankkeesta lopulliset ratkaisut keväällä

FC Reipas ja Suomen Palloliitto selvittävät pikaisesti kuinka Jari Litmasen patsashanke voitaisiin sittenkin toteuttaa. FC Reipas on jäädyttänyt Lahden urheilukeskukseen suunnitellun patsashankkeen toistaiseksi rahapulan ja negatiivisen julkisuuden vuoksi.

Litmasen patsashanke jäädytetään

FC Reipas ry:n hallitus on päättänyt, että hankkeen saaman negatiivisen julkisuuden ja taloudellisen tilanteen takia Jari Litmasen patsashanke jäädytetään toistaiseksi.

Litmaspatsas laitettu jäihin Lahdessa

Päätöksen taustalla on FC Reippaan puheenjohtajan Harri Metsäsen mukaan rahapula sekä hankkeen saama negatiivinen julkisuus.