Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Leikkauslauta

Jäännöspuutavarasta syntyy kookokselta tuoksuva leikkuulauta

Leikkuulauta ylijääneestä puutavarasta.

Sokeripaloja, etikkaa ja tiskiriepu hellan päällä.

Siivoa kuin mummo! Isoäidin siivousvinkeillä vähennät arjen kemikaalikuormaa

Ympäristötietoisuus on lisännyt vanhojen siivousmenetelmien suosiota.

Maksaa leikataan leikkuulaudalla.

Ruokapaikoissa leikkuulautojen ja veitsien puhtaudessa huomautettavaa

Suurtalouskeittiöt ja kaupat pärjäsivät parhaiten Rovakaaren ympäristöterveydenhuollon tekemissä mittauksissa, joissa tutkittiin ruokaa tarjoavien paikkojen pintapuhtautta.

porkkanoita

Tiesitkö, että porkkana voi olla myrkyllinen keväällä – Näillä helpoilla konsteilla voit välttää ruokamyrkytyksen

Yersinia Pseudotuberculosis -bakteeri voi lisääntyä porkkanoiden kylmävarastoinnin aikana. Joissakin kouluissa ei tarjota porkkanaraastetta keväällä lainkaan.

Helena Lehtinen

Korut saavat muotonsa vaikka leikkuulaudasta tai kännykästä

Suomen nimekkäimpiin korutaiteilijoihin kuuluva Helena Lehtinen inspiroituu arjesta ja lähellä olevista asioista. Yli 40-vuotisen uran tehnyt taiteilija sanoo elävänsä edelleen unelmaansa, vaikka korutaide on yhä tuntematon taiteenlaji Suomessa, ja elanto korutaiteilijana niukka.

Juhannuskinkku

Yle Turku etsii katuruuan taitajaa kesäkisassa

Yle järjestää loppukesällä ruokakilpailun, johon haetaan osallistujia heinäkuussa. Katuruoka on teemana, ja osallistujan on sitouduttava tekemään annoksensa suorassa nettitelevisiolähetyksessä Lauri Tähkän Lintukodolla.

Kuvassa lounasravintolan noutopöytä ja aterimia, lautasia ja lautasliinoja

Lounasravintolan asiakkaita sairastui – kyse ei ollut ruokamyrkytyksestä

Ravintola Sulossa Kajaanissa levisi kaksi viikkoa sitten todennäköisesti norovirus, joka sairastutti osan ravintolan asiakkaista. Terveystarkastajan mukaan virus levisi jonkin ruoka-aineen välityksellä.

Maksaa leikataan leikkuulaudalla.

Kotikokin viholliset: Huono kattila ja tylsä veitsi

Ruoka-alan ammattilainen suosittelee hävittämään keittöstä kuperan leikkuulaudan ja puhkipaistetun pannun sekä usuttaa kotikokkaajankin veitsenteroitukseen. Kattilakaan ei ole aina puhdas vaikka siltä näyttäisi.

Akis Staboulis pilkkoo sipulia.

Näin pilkot kasvikset oikein

Kasvisten pilkkominen on tarkkaa puuhaa, jossa maltti on valttia. ”Ei kannata matkia sitä, mitä kokkiohjelmissa näkee”, sanoo Ylen aamu-tv:ssä vieraillut ravintolakoulu Perhon lehtori Akis Staboulis.

Tyttö poraa eletroniikkapelin muovikanteen reikää.

Peruskouluun kaivataan lisää pyykkäystä ja porausta

Löylykauhat, leikkuulaudat ja linnunpöntöt ovat mukavia muistoja koulun käsityötunneilta, mutta moni kaipaisi kipeämmin oppia vaikkapa pyykkäykseen tai pieneen pintaremonttiin.

Opettaja neuvoo naista puukäsityöluokassa

Vanhemmat palasivat päiväksi pulpettiin

Tampereen kupeessa Pirkkalassa yläkoululaisten vanhemmat tekivät leikkuulautaa ja opiskelivat historiaa. Opettaja antoi vanhemmille tiukan kotiläksyn.

Lautasia pinossa.

Jyväskylän ravintoloiden hygienia välttävää

Puhtaustaso ei tarkastusten mukaan ole parantunut kolmen vuoden aikana.

Tutkija: Vessanistuin on yksi kotisi puhtaimmista pinnoista

Vessanistuimella on huono maine – sitä pidetään usein keskivertotalouden likaisimpana esineenä. Tutkijoiden mukaan pahemmat bakteerit löytyvät kodeistamme yllättävämmistä paikoista.

Tuppuraisen tapaan valmistettuun uunikalaan tulee omin käsin valmistettua kylmäsavujuustorouhetta.

Näin made pääsee nahkatakistaan

Katso mateen matka leikkuulaudalta uunin kautta lautaselle.

Punajuurikeittoa ja gratinoitua vuohenjuustoa

Kermaista punajuurikeittoa ja gratinoitua vuohenjuustoa

Juha Turtiainen valmistaa kermaista punajuurikeittoa gratinoidun vuohenjuuston kera. Pehmeä keitto viimeistellään kermalla. Leikkuulauta kannattaa suojata vaikka leivinpaperilla ennen punajuuren käsittelyä.

Broilereita.

Salmonella on salakavala

Kotimainen broileri on yleensä turvallista ravintoa ja salmonellabakteeri on harvinainen, kun taas Keski-Euroopasta tuodussa siipikarjan lihassa riski on huomattavasti suurempi. Keittiöammattilaiset muistuttavat, että broilerin käsittelyssä on aina oltava huolellinen ja liha pitää paistaa kypsäksi asti.

Joulukinkkuja pakastealtaassa

Kinkuissa pitää olla valinnan varaa

Ruokakauppojen kinkkusesonki on alkanut. Jouluun on aikaa vielä pitkälti toista viikkoa, mutta moni hankkii potkansa hyvissä ajoin. Kauppiaalla täytyy nykyisin olla tarjolla monenlaisia kinkkuja, jotta jokaiselle perheelle löytyy juuri sopiva.

Puinen leikkuulauta aiheutti sankan savun Kalliossa

Liedelle jäänyt leikkuulauta aiheutti Agricolankadulla sijaitsevassa yksiössä ja rappukäytävässä runsaasti savua. Yksiön asukas oli poissa kotoaan tapahtumahetkellä.

Hellalle jäänyt leikkuulauta syttyi tuleen

Lieden päällä ollut puinen leikkulauta syttyi tuleen Rovaniemen Valtakadulla lauantaina päivällä. Palon havaitsivat kerrostalon yläkerran asukkaat, kun ilmastointihormista tuli savua. Palo ei ehtinyt levitä talon muihin asuntoihin.

Terävä veitsi on keittiön tärkein työkalu

Terävä tekevän veitsi, tylsä veitsi tyhmän miehen

Terävä veitsi on keittiön tärkein työkalu. Veitsen teroittaminen kannattaa tehdä oikein, sillä väärällä menetelmällä veitsen saa jopa pilattua, opastaa kokkilegenda Jaakko Kolmonen. Myös astianpesukone ja väärä säilytys voivat käydä veitselle kohtalokkaaksi. Etelä-Karjalan Radiossa pureuduttiin veitsen oikeaoppiseen teroittamiseen.

Satakuntalaisuus näkyy vahvasti Juureva-mallistossa.

Juureva löysi yhtenäisen linjan

Syyskuussa lanseeratun malliston on toteuttanut 10 maakunnan käsi- ja taideteollisuusalan ammattilaista. Juurevan tavoitteena on ollut parantaa taiteilijoiden toimintaedellytyksiä ja tuoda näkyvyyttä satakuntalaiselle käsityölle. Nyt monipuolinen mallisto viedään myös maakunnan rajojen ulkopuolelle.

Tulipalo ruuhkautti Hämeentien

Tulipalo katkaisi Hämeentien liikenteen kymmenen jälkeen aamupäivällä Helsingissä.