Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Nekalalaisia palvelee tulevaisuudessa Normaalikoulun pieni kirjasto ja kirjastoauto

Nekalan suljettava kirjasto ei mahdu Tampereen yliopiston Normaalikoulun kirjaston tiloihin.

Kolmasluokkalaiset pyörittävät rapistunutta koulun kirjastoa Piikkiössä – "Hyvät asiat etenevät, kun oppilaat ovat itse niistä innostuneita"

Kirjastot ovat monissa kouluissa huonossa kunnossa. Maanlaajuinen Lukuklaani-hanke tukee lasten lukuharrastusta kehittämällä koulukirjastoja.

Sädesieni tuhosi lasten kirjat, mutta kyläläiset riensivät hätiin

Lapset saivat uuden koulukirjaston Kärkölässä. Lahjoituskirjojen määrä ylitti huimasti odotukset.

Kun rahaa on vähän, oppikirjat hankitaan ensin – koulukirjastot sinnittelevät jopa nollan euron budjetilla

Koulukirjastot käyttävät kirjahankintoihin keskimääräin 200 euroa vuodessa – osa enemmän, osa vähemmän. Kivistön koululla Seinäjoella vanhemmat järjestivät kirjakeräyksen koulukirjaston kokoelmien kartuttamiseksi.

Äidinkielen opettaja sai tarpeekseen "kyökkisuomesta" – ryhtyy nyt pelastamaan suomalaisten lukutaitoa yhdessä tuhansien kollegoidensa kanssa

Nuorille pitää jo lukea tehtävänantoja ääneen, koska he eivät ymmärrä kirjoitettua tekstiä.

Etelä-Savossa Puumala laskee, Hirvensalmi nostaa veroprosenttia – Mikkeli: ”Nostopaine on kova”

Etelä-Savon kunnista enemmistö aikoo pitää kuntaveroprosentin tämän vuoden tasolla. Puumala aikoo ainoana laskea kuntaveroa puolella prosenttiyksiköllä.

Lumikki liian siveetön Qatarissa – kirja joutui pannaan koulussa

Koulun rehtori on pahoitellut kirjan aiheuttamaa pahennusta. Hänen mukaansa tilanne syntyi tahattomasti.

Jännitystä ja kommelluksia, mutta onnellinen loppu – hyvä joulutarina lohduttaa

Joulun perinteiden ja jouluisten tarinoiden äärellä kiireinen ihminen voi rauhoittua. Lohdullinen tarina on terapiaa ja jouluna tarinoihin saa uskoa.

Imatra keventää rakenteita ja satsaa tietotekniikkaan

Aiempaa suuremmat valtionosuudet auttoivat Imatran ensi vuoden talousarvion tasapainoon. Veroprosentti säilyy ennallaan ja yläkoululaiset saavat omat tablettitietokoneet.

Otava lahjoittaa 500 kirjaa Kilpisjärven koulun tuhoutuneeseen koulukirjastoon

Kustannusosakeyhtiö Otava toimittaa kirjalahjoituksen Kilpisjärven koulun väliaikaistiloihin elokuussa.

Oululaiset alistuvat kirjastojen myllerrykseen – jopa kaupungin johdossa ihmetellään

Oulussa kirjastorakennukset tyhjenevät, kun kirjastot siirtyvät koulujen yhteyteen ja omatoimikirjastoiksi. Omatoimikirjastojen kulut kuitenkin ovat alkuvaiheessa isommat kuin tulevat säästöt. Kaupungin mukaan kyse ei ole lakkautuksista, vaan palvelujen yhdistämisestä.

Kirjastoauton käynti kuuluu koulutyön kohokohtiin

Kirjastot ja kirjastoautot ovat vaikeuksissa, kun valtio lopettaa vähitellen tukensa uusille hankinnoille. Kysyntää palvelulle sen sijaan on. Esimerkiksi Lempäälän Lempoisten koululla kirjastoauton poikkeaminen vetää hyllyjen välin täyteen.

Tarvasjoen kirjaston kohtalo huolettaa asukkaita

Adressissa vaaditaan Liedon kuntaa säilyttämään alueen lähikirjastopalvelut. Vuokratiloissa toimivan kirjaston vaihtoehdoksi on väläytetty muun muassa kirjastoautoa.

Vaasan kirjastot sulkevat ovensa kolmeksi viikoksi

Vaasassa on viikonloppuna viimeiset hetket käydä kirjastossa vähään aikaan. Kirjastojärjestelmät uusitaan ja kirjastot menevät kiinni kolmeksi viikoksi.

Kemin kirjastoauto pysyy tallissa toistaiseksi

Kemin kirjastoauto ei liikennöi toistaiseksi. Vuonna 1987 käyttöön otetun auton korjauskustannukset ylittävät budjetoidut määrärahat, jos auton toimintaa jatketaan.

"Oppilas voi poistua käytävään aamunavauksen ajaksi"

Yle Uutisten rehtoreille tekemän kyselyn avoimista vastauksista selviää, että koulujen tavat järjestää toimintaa uskonnollisiin päivänavauksiin osallistumattomille vaihtelevat laidasta laitaan. Toisissa kouluissa on järjestetty vaihtoehtoinen aamunavaus, kun toisissa koulussa oppilas joutuu odottamaan yksin käytävässä.

Halssilalaiset jättivät ahkerimmin kirjastopalautteita

Jyväskyläläiset voivat vielä tänään kommentoida kaupungin kirjastopalveluja. Palautteita on jo jätetty kymmeniä.

Kirjasto tuli keskelle koulua Hätilässä

Maan muista koulukirjastoista hämeenlinnalainen Hätilä poikkeaa mm. sillä, että kirjastoa käyttävät oppilaiden lisäksi myös muut kaupunkilaiset. Esimerkiksi runsas lehtivalikoima houkuttelee Hätilän koulukirjastoon oppilaiden ohessa runsaasti aikuisia. Yhdistetty kombi-kirjasto onkin valittu vuoden koulukirjastoksi.

Lähikirjastojen uudet otteet Oulussa

Oulu ei enää aio karsia lähikirjastojaan. Niiden vuokrakustannuksia leikataan siirtämällä toimintaa kouluihin ja monitoimitaloihin. Aukioloaikojen ulkopuolella yhä useampaan lähikirjastoon pääsee Omatoimikirjaston sähköisellä tunnistaumisella.

Nuorisovaltuusto jakaa rahaa nuorille

Jyväskyläläisnuoret voivat saada nuorisovaltuustolta rahaa omien ideoidensa toteuttamiseen. Yhteensä nuorten ideoihin myönnetään 17 000 euroa.

Denverin kouluammuskelijan uhri kuoli vammoihinsa

Kouluammuskelijan ainoa uhri menehtyi vammoihinsa sairaalassa.

Sananen – Luffe, kom hit!

Moni on vaihtanut puolisonsa koiraan. Kukaan ei ole vielä katunut. Nyt on korkea aika vaihtaa myös osa mököttävistä työntekijöistä iloisiin hännänheiluttajiin!

Lyseon kirja-aarteiden koti halutaan säilyttää sijoillaan

Koulunkäynti Jyväskylän Lyseon vanhassa koulurakennuksessa loppuu vuodenvaihteessa, kun oppilaat ja opettajat siirtyvät Viitaniemen kampukselle rakennettaviin väistötiloihin. Yli 100 vuotta vanhan lyseorakennuksen kohtalo on edelleen avoin.

Kalifornialaisessa yliopistossa ammuskeltu

Kolme ihmistä on haavoittunut. Heidän tilastaan ei ole tietoa. Ampuja on saatu kiinni.

Super-Kauno seikkailee verkkokirjastossa

PIKI-verkkokirjaston lastensivujen maskottina esiintyy tästä lähtien reipas trikoosankari Super-Kauno. Kauno neuvoo muun muassa miten pitää toimia, jos koira syö kirjaston kirjan.

Mukavassa koulussa opiskellaan sohvillakin

Kokkolalaisessa Villan koulussa kirjasto on koulun sydän. Se voi muuntua elokuvateatteriksi. Opetus on osittain siirtynyt pois luokkahuoneista, kun kouluun remontoitiin useita pieniä lukunurkkauksia sohvineen.

Oikeusasiamies näpäytti koulutustoimenjohtajaa

Opettajien syrjintää ei ilmennyt Karsikon koulun kirjaston lopettamisaikeiden yhteydessä. Joensuun koulutustoimenjohtajan mielipiteet saattoivat johtaa päätelmään, että opettajien toivottin vaikenevan asiasta.

Joni Skiftesvik: Pojilla on lupa lukea

Koulukirjastojen merkitys korostuu paikkakunnilla, joissa ei ole kunnallista kirjastoa. Kirjailijat ja kirjan kustantajat ovatkin huolissaan varsinkin poikien lukemisen vähentymisestä. Perinteinen koulukirjasto olisi edelleenkin tarpeen. 

Koulukirjastojen taso huolestuttaa opetushallitusta

Opetushallituksen mielestä koulukirjastojen kirjava taso aiheuttaa epätasa-arvoa ja saattaa tulevaisuudessa näkyä lukutaidon heikentymisenä

Englanninkielisen opetuksen tarve lisääntyy Suomessa

Kasvava osa siirtolaisista muuttaa Suomeen tilapäisesti, jolloin perheen lapsille ei kannata opettaa suomen kieltä. Suomessa on kymmenkunta kansainvälistä koulua, joista yhtä perustetaan parhaillaan Tampereelle. Tänä syksynä aloittaneesta pikkuisesta siirtymäluokasta kasvaa kolmessa vuodessa kokonainen englanninkielinen peruskoulu Tampereen Amuriin.

Ardan kylä ja ihmiset jäivät sydämeen

Sosiaalisen nuorisotyön koordinaattori Päivi Hakola oli kuukauden ajan mentorina pienessä bulgarialaisessa Ardan kylässä. Hän teki kolmen nuoren kanssa vapaaehtoistyötä paikallisella hevosfarmilla toisen ryhmän remontoidessa paikalliseen kouluun kirjastoa.

Urheilupuiston koululle täpärä voitto Tiiä häntä -visailussa

Mikkelin Urheilupuiston koulu voitti Tiiä häntä -juhlavisan. Finaalivastuksena oli Talvisalon koulu Savonlinnasta. Tasaväkinen kisa ratkesi lisäkysymyksen jälkeen pistein 9-8. YLE Etelä-Savon koululaisvisa järjestettiin tänä keväänä kymmenennen kerran.

Kouluille rahaa kirjastojensa kehittämiseen

Kahdeksan pohjoissavolaista koulua saa rahaa koulukirjastonsa kehittämiseen tekijänoikeusjärjestö Kopiostolta. Kuopiossa rahaa saivat Jynkänlahden, Pirtin, Snellmannin ja Vehmasmäen koulut sekä Kallaveden ja Lyseon lukiot. Lisäksi rahaa saavat Siilinlahden koulu Siilinjärvellä ja Tuusniemen lukio.

Merilappilaiset koulukirjastot saavat tukea Kopiostolta

Neljä merilappilaista koulukirjastoa saa tukea Tekijänoikeusjärjestö Kopiostolta. Koulukirjasto - tilaa luovuudelle -kampanjan kannustusrahaa annetaan kolmelle kemiläiselle ja yhdelle torniolaiselle koululle.

Pohjoisen koulukirjastoille tukea Kopiostolta

Tekijänoikeusjärjestö Kopiosto antaa rahallista tukea pohjoissuomalaisille koulukirjastoille. Tavoitteena on lisätä niiden vetovoimaisuutta. Koulukirjastoja juhlitaan torstaina Oulussa Metsokankaan koululla.

Pohjanlinnan koulun remonttiin 2 miljoonaa

Kankaanpään kaupunki on saanut yli 2,2 miljoonan euron valtionavun Pohjanlinnan koulun korjaukseen. Valtionavustuksella peruskorjataan Pohjanlinnan koulurakennuksessa sijaitsevat koulun perus- ja erityisopetuksen tilat, koulukirjasto, ruokailutilat, musiikin opetustilat, hallintotilat ja oppilashuoltotilat.

Kymenlaaksolaisille koulukirjastoille tukea

Kymenlaaksolaiset koulukirjastot ovat saaneet tukea toimintaansa. Tekijänoikeusjärjestö Kopiosto on kampanjassaan myöntänyt kannustusrahaa kolmelle koululle Kouvolassa, sekä kahdelle koululle Kotkassa ja Haminassa.

Koulukirjastot saavat rahaa

Tekijänoikeusjärjestö Kopiosto on kampanjassaan myöntänyt kannustusrahaa kahdelle koululle Imatralla ja Lappenrannassa.

Kopiosto jakoi rahaa koulukirjastoille

Tekijänoikeusjärjestö Kopiosto palkitsi peruskoulujen ja lukioiden parhaat ehdotukset oman koulukirjaston kehittämiseksi. Koulukirjasto – tilaa luovuudelle -kampanjan kautta Kopiosto jakoi 185 koululle kannustusrahaa yhteensä 600 000 euroa. Pääpalkinnot menivät Säkylään, Tampereelle ja Haminaan.

Haminan Aseman koulu palkittiin kirjastoideasta

Haminassa sijaitsevalle Aseman koululle on myönnetty Kopioston 10 000 euron palkinto uudenlaisen koulukirjaston kehittämiseksi. Aseman koulu sai tukea kehitysvammaisten lasten opetukseen tarkoitetun kirjaston luomiseen.

Kopiosto palkitsi Säkylän koulukirjaston

Säkylä on saanut 20 000 euron pääpalkinnon koulukirjaston kehittäjänä. Tekijänoikeusjärjestö Kopioston mukaan Säkylässä on tehty pitkäjänteistä työtä koulukirjaston kehittämiseksi. Palkitsemistilaisuus on iltapäivällä Helsingissä.

Koulukirjastoihin uutta virtaa

Vaasan koulukirjastojen lainauksen sähköistäminen on edennyt loppusuoralle. Tänään mukaan järjestelmään liittyy Vaasassa jo kymmenes koulukirjasto.

Pikkukirjastot halutaan laajempaan käyttöön

Pikkukirjastoille ehdotetaan laajempaa käyttöä Kouvolassa. Kirjastojen käyttöä halutaan monipuolistaa, jottei niitä lakkautettaisi.

Nuorisojoukon häiriköinti uhkaa lopettaa Pilkanmaan kirjaston

Kirjasto on ollut suljettuna viime viikosta lähtien, kun alle 15-vuotiaat pojat häiriköivät kirjastossa. Ongelma on jatkunut Pilkanmaalla jo pidempään.

Pomarkku ei saanut koulutoimenjohtajaa

Kukaan hakijoista ei täyttänyt pätevyysvaatimuksia. Koulutoimenjohtan tehtäviä saa hoitaa jatkossakin lukio-yläasteen rehtori.

Kiikoinen uskoo omaan kunnantaloon

Vanhaksi ja sokkeloiseksi käynyt kunnanvirasto ei vastaa nykyajan tarpeita ja kunta aikoo sijoittaa sen remonttiin vajaa miljoona euroa.

Kirjastopalvelut rajussa murroksessa

Kirjastoille on asetettu kovat toiveet tuleville vuosille. Opetusministeriö haluaa nostaa kirjastohenkilökunnan osaamistasoa ja varmistaa kuntalaisten tiedonsaannin muuttuneessa informaatio- ja mediaympäristössä. Ministeriön tuore strategia painottaa, että kirjasto on kansalaisen perusoikeus.

Kirjastoalalla alkaa täydennyskouluttautuminen

Ammattitehtävien muutos ja siihen liittyvä täydennyskoulutuksen tarve kasvavat kaiken aikaa. Esimerkiksi kirjastoalan henkilöstö joutuu uusimaan ammattitaitoaan sosiaalisen median suuntaan. Muidenkin alojen täydennyskoulutuksella on nyt kysyntää.

Uusi Päätalo-keskus avattu

Kalle Päätalon kirjailijatyötä esittelevä Päätalo-keskus on päässyt uusiin tiloihin Taivalkoskella. Aiempaa hulppeampiin tiloihin on rakennettu muun muassa tarkka kopio Kalle Päätalon työhuoneesta.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle