Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Katso uusin Yle Mix: Osaatko tunnistaa väärennetyn videon?

Miten harmiton kuvasovellus ja pahimmillaan sodanjulistus liittyvät toisiinsa?

Kuningatar Elisabet pantiin tanssimaan pöydällä – tv-kanavan esittämä väärennetty video nostatti arvosteluryöpyn Britanniassa

Channel 4 -kanava sanoo halunneensa osoittaa deepfake-videoiden vaarat. Arvostelijat syyttävät ongelman liioittelusta.

Vanhensimme Sanna Marinia vuosikymmenillä – ja se oli niin helppoa ja nopeaa, että pelottaa

Kuvankäsittelyohjelmien klassikosta Photoshopista julkaistiin viime viikolla uusi versio, ja nyt siihen tuli paljon uusia manipulointityökaluja.

Mikä on deepfake-video, valeuutinen tai Trollitehdas-peli? Yle Uutisluokan videot ja tehtävät auttavat tunnistamaan verkon ansat

Minkälaista on työskennellä trollitehtaassa? Mitä feikkikuvia somessa liikkui Amazonin sademetsäpalojen aikaan? Mikä on deepfake-video? Yle Uutisluokan toimittaja Kreeta-Maria Kivioja johdattaa videolla median erilaisiin ilmiöihin ja antaa vinkkejä, kuinka parantaa medialukutaitoa. Paina vain play ja hyödynnä valmiit tehtävät.

Jokerit owner threatens legal action over newspaper's photoshopped logo

Finland's biggest daily put the face of Russian President Vladimir Putin into an illustration of the hockey team's logo on the cover of its monthly magazine.

Lisäämme pupunkorvia Snapchatissa ja vaihdamme sukupuolta FaceAppissa – Koneoppiminen on tehnyt tiedon manipuloinnista arkipäivää

Vielä muutama vuosi sitten videon manipulointi vaatii paljon työtä ammattilaisilta. Nyt jokainen voi muokata todellisuutta vaikka kännykällä. Samalla jokainen voi löytää kasvonsa pornovideolta.

Microsoft oikoo virheellisiä tietoja – monien rakastama MS Paint ei katoa mihinkään

Internetin käyttäjät kauhistuivat maanantaina, kun tiedotusvälineet uutisoivat suositun piirustusohjelman kuolemantuomiosta.

Legendaarinen piirustusohjelma Paint vetonaulana – itärajan laneissa ei oteta turhan ryppyotsaisesti

Yli sata nuorta saapuivat välipäiviksi Parikkalaan pelaamaan yhdessä. Tyypillisesti kilpailtavien verkkopelien lisäksi kisataan taiteessa ja pilkkimisessä.

Valokuvaamoissa kuvataan nyt vastasyntyneitä sekä edustuskuvia työnhakua varten

Studiokuvaus valokuvaamossa pitää pintansa digikuvausbuumista huolimatta. Nykyisin ammattilaisen halutaan kuvaavan jo ihan vastasyntyneitä tai vasta parin viikon ikäisiä vauvojakin. Myös ansioluetteloon liitettävät sekä lemmikkien kuvat kuvautetaan yhä useammin ammattilaisella.

Menikö jo överiksi? NHL-huippulupauksen naama erikoisessa taulussa

Joillekin faneille Edmonton Oilersin Connor McDavid on yhtä kuin Jeesus.

Sari Helin: Kun vanhukset katosivat

Vanhat ja ryppyiset muistuttavat meitä vääjäämättömästä tulevasta, vaikka me kuinka yrittäsimme photoshopata elämämme ikinuoreksi, pohtii Sari Helin blogissaan.

"Täten julistamme Painorauhan – rauhan olla omankokoisensa!"

Media tuuttaa jatkuvaa kuvaa siitä, miltä täytyy näyttää selviytyäkseen elämässä. Utopistiset vartalonkuvat johdattavat elämään jatkuvassa syyllisyyden tunteessa. Kansainvälinen Älä laihduta -päivä kyseenalaistaa jatkuvan laihduttamisen.

Levin MC-rinteen lumetus teki näyttäviä haloilmiöitä taivaalle

Sirkan kylässä Kittilässä ihmeteltiin viime perjantaina kummallisia valoja pimeällä taivaalla, jotka näkyivät jopa sateenkaaren väreissä. Sirkan kylässä asuva valokuvaaja Pauli Hänninen sai ystävältään puhelun näistä valoilmiöistä.

Tekniikka ei ole enää este tai hidaste valokuvataiteessa

Laadukkaiden ja helppokäyttöisten kameroiden yleistyminen auttaa uusia lahjakkuuksia nousemaan pinnalle, toisaalta taiteilijoilta vaaditaan persoonallista tyyliä. Kolmen kokkolalaistaiteilijan yhteisnäyttelyssä yhdistetään rohkeasti erilaisia tekniikoita.

Ruosniemen panimo aikoo laajentua

Vuonna 2011 perustettu pienpanimo tuo markkinoille uuden tuotteen ja aikoo nelinkertaistaa tuotantonsa.

Eksotiikka ja arki vetävät työväenopistoissa

Opistoissa on tarjolla niin japania, saippuan valmistusta kuin naisten hurmaamistakin. Jooga ja espanja säilyvät kestosuosikkeina.

Nettiin ladatut valokuvat voivat paljastaa kotitalosi

Kännykät ja digikamerat saattavat käyttäjän tietämättä tallentaa valokuviin yksityiskohtaista tietoa, jonka perusteella voi selvitä esimerkiksi nimimerkin suojissa kirjoittavan bloggaajan henkilöllisyys.

Niinistön valokuva kummastuttaa ammattilaisia

Tasavallan presidentin virallista valokuvaa on arvosteltu valokuvausblogeissa muun muassa puutteellisesta valaistuksesta.

Patriarkan kultakello käynnisti kritiikkiryöpyn Venäjällä

Venäjän ortodoksikirkon patriarkka Kirill on joutunut kovan arvostelun kohteeksi Venäjällä väitetyn ylellisen elämäntyylinsä takia. Venäläismedian ja bloggareiden hampaisiin ovat joutuneet erityisesti patriarkan kallis kello ja luksusasunto Moskovan keskustassa.

Digikuvaaja etsii oppia kamerakerhosta

Digivalokuvauksen suosio näkyy myös kamerakerhojen jäsenmäärissä. Suomen sata valokuvauskerhoa ovat kasvattaneet jäsenkuntaansa kymmenen prosenttia tänä vuonna. Kerhoista haetaan mm. koulutusta.

Huippukamera ei tee mestarivalokuvaajaksi

Taito onnistua tilanteessa kuin tilanteessa erottaa valokuvaamisen ammattilaisen taitavasta harrastajasta, muistuttaa lahtelainen valokuvaaja Aki Loponen. Valokuvaa ei tehdä vieläkään tietokoneen ruudulla, vaan huolellisesti suunnitellussa kuvaustilanteessa. Hyvä kamera ei yksin tee kenestäkään mestaria.

Sosiaalisessa mediassa kytee valokuvaajan rahasampo

Nuoret eivät tyydy mihin tahansa kuvaan esiintyessään sosiaalisessa mediassa. Netissä pitää näyttää hyvältä. Osa nettiyhteisöjen jäsenistä käy otattamassa kuvansa ammattilaisella. Sosiaalisen median kuvabisnes on kuitenkin edelleen tuotteistamatta.

Edwina Goldstone murtaa muureja

Mitä sinä muistat lapsuudestasi ja menneisyydestäsi? Ovatko muistot varmasti oikeita? Entä kun katsot sisimpäsi syvyyksiin, kuka sinä olet? Mitä muistoja ja merkityksiä eri paikkoihin liittyy? Mikä meistä lopulta tekee sen, mitä olemme? Edwina Goldstone pohtii taiteessaan Suuria Kysymyksiä.

Kesäkuun kesäkuvakisan voitto lemmikkikuvalle

Aamu-tv:n kesäkuun kesäkuvakilpailun voiton vei helsinkiläisen Viljami Pirttimaan ottama koirakuva. Kesäkuun "Valon juhlaa" -kuva-antia esitteli Aamu-televisiossa kilpailun päätuomari Pekka Punkari. Kilpailu jatkuu. Heinäkuun teema on "Hetki lomalla".

Vanhan valokuvan voi entrata

Monen kodin kätköistä löytyy menneisyyden aarteita, valokuvia. Ajan kuluessa varsinkin värikuvat voivat haalistua tai kellastua, mutta niitä voi vuosikymmentenkin jälkeen parannella. Myös kuvan säilyttäminen vaikuttaa siihen, kuinka se kestää aikaa.

Vain osa väärennetyistä resepteistä paljastuu

Suomessa väärennetään vuosittain yli tuhat lääkereseptiä. Viime vuonna paljastui noin 1 350 reseptiväärennöstä. Tietokoneelta tulostetut reseptit ovat Suomen Apteekkariliiton mukaan helpoimpia väärentää.

Työttömien yhdistysten väki nuortuu

Työttömien yhdistyksiin tulee taantuman takia aiempaa nuorempaa väkeä. Jäsenten keski-ikä on ollut korkea, mutta nyt yhdistykset vetävät myös alle 40-vuotiaita. Kysyntää on etenkin kuvankäsittelykursseille ja tuunaustyöpajoille.

Kesäviiri onkin Photoshop-kuva?

Joensuun kesäviirikilpailun voittajatyö näyttää paljastuneen Photoshop-kuvankäsittelyohjelman valmiiksi kuvaksi. Kaupungin kadunvarsilla liehuvan viirin aihe on peräisin tunnetun kroatialaisen graafikon suunnittelemasta sivellinsarjasta.

Tosia vai muokattuja kuvia?

Uutiskuvan manipulointi on epätoden viestin välittämistä kuvalla. YLEllä uutiskuvia ei manipuloida, mutta silti suuretkin uutistalot sortuvat kuvilla valehtelemiseen. Keskeistä on viestin vastanottajan tietoisuus kuvan muokkaamisesta.