Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Kajaani osti pikkurahalla muun muassa kolme vesivoimalaa ja lämpövoimalaitoksen – aikeena houkutella lisää teollisuutta

Kaupunginjohtaja Jari Tolosen mukaan kaupalla houkutellaan lisää teollisuutta ja kehitetään yritysalue Renforsin rannan energiatoimintoja.

Kansanedustaja Mikko Savola haluaa pohjalaismaakunnat energiaomavaraisiksi

Savola esittää, että Etelä-Pohjanmaa ja Pohjanmaa yhdistäisivät voimansa energiaomavaraisuuden saavuttamiseksi vuoteen 2030 mennessä.

Rovaniemen Minimaniin omavarainen energiajärjestelmä – myymälää ei kytketä kaukolämpöverkkoon

Kaupan jäähdytysjärjestelmä on liitetty yhteen maalämmön, ilmanvaihdon jäähdytyksen ja kiinteistöautomaation kanssa.

Luonnonsuojelijat valittivat Etelä-Pohjanmaan vaihemaakuntakaavasta

Etelä-Pohjanmaan alueen luonnonsuojelijat ovat tyytymättömiä uuteen vaihemaakuntakaavaan, joka tunnetaan myös turvekaavana.

Ikea rakennuttaa neljä tuulivoimapuistoa Pohjanmaalle ja Varsinais-Suomeen – haluaa olla kokonaan energiaomavarainen

Ikea rakensi ensimmäisen tuulipuistonsa Kemin Ajokseen. Pian ruotsalaisyritykselle valmistuu neljä uutta tuulipuistoa, joiden avulla Ikea tähtää energiaomavaraisuuteen.

Energiaomavarainen alue suunnitteilla Seinäjoelle – yritykset tuottaisivat, jakaisivat ja käyttäisivät itse energiansa

Roveksen teollisuusalueelle suunniteltava yritysyhteisö ja Lakeuden Etapin uusi jäteasema tukisivat toisiaan. Jäteaseman rakentaminen alkaa ensi vuonna.

Älykylästä lääke maaseudun tyhjenemiseen – Sodankylälle 8000 euron panostus oli liikaa ja kunta on menettämässä pilottihankkeen

Arctic Smart Village -älykylään nousisi oma biovoimalaitos, kalankasvattamo ja kasvihuone.

Trump laajentaa voimakkaasti öljyn- ja kaasunetsintää merialueilla

Kyseessä on laajin porausohjelma vuosikymmeniin. Ulommista merialueista avataan poraukselle jopa yli 90 prosenttia.

Ikea tarttui Suomen tuettuun tuulivoimaan – uusiutuva energia osaksi imagoa

Huonekalujätin uusin investointikohde on Kemin Ajoksen tuulipuisto. Suomessa Ikea hyötyy myös markkinaehtoisesta takuuhinnasta eli syöttötariffista.

EU hyväksyi Venäjän lainoittaman ydinvoimalahankkeen Unkarissa

EU on seurannut hanketta tarkasti, koska unioni on huolissaan Venäjän vaikutusvallan kasvusta.

Ikean myynti on noussut kahdeksan vuotta, keittiökalusteet käyvät kaupaksi

Maailmanlaajuisesti Ikea-konsernissa tehtiin ostoksia 34 miljardilla eurolla. Yhtiö kertoo sijoittaneensa miljardin ilmastonmuutostyöhön.

Säästötavoitteet ohjaavat kuntia energian pihistelyyn

Suomi haluaa päästä entistä pihimmäksi energian käyttäjäksi. Uusilla vapaaehtoisilla energiatehokkuussopimuksilla tavoitellaan energiaomavaraisuutta ja pienempiä kasvihuonepäästöjä. Haaste on heitetty teollisuuden ja kuluttajien lisäksi myös kunnille.

Uusista rakennuksista halutaan nollaenergiataloja

Lakiesitys lähtee lausuntokierroksille ja uusi laki on tarkoitus saada voimaan jo ensi vuoden alussa. Käytännössä uudet vaatimukset vaikuttaisivat vuoden 2018 alusta rakennuslupahakemuksiin.

Pohjoisessa etsitään väylää energiaomavaraisuuteen – kokeilualueita Suomeen, Ruotsiin ja Norjaan

Pohjois-Skandinavian alueelle kehitetään uudenlaisia energiaratkaisuja. Iin Micropolis vetää Arktinen energia -hanketta, jonka tavoitteena on auttaa Kalottialueen kuntia löytämään uudenlaisia ja pohjoisiin oloihin soveltuvia uusiutuvan energian ratkaisuja.

Vaasa haastaa Tampereen – uusi tornitalo nousee monitoimikorttelin maamerkiksi

Lemminkäinen aikoo laittaa Vaasan ydinkeskustan uuteen uskoon. Vanha linja-autoaseman alue rakentuu kolmen hehtaarin laajuiseksi monitoimikortteliksi, missä voi samalla pysäköinnillä käydä kongressissa, konsertissa, urheilemassa ja kaupassa. Uuden Wasa Station -korttelin maamerkiksi nousee 25-kerroksinen tornitalo.

Kokenut teollisuusjohtaja: Omavaraisuus energiapolitiikan ykköstavoitteeksi

Suomen on syytä turvata energiaomavaraisuus. Raumalaisen BMH-Technologyn toimitusjohtaja Timo Suistio nimeää tämän Suomen energiapolitiikan keskeisimmäksi tavoitteeksi.

Äly upotetaan jatkossa vaikka pöytään – Lapin yliopistolla visioidaan tulevaisuutta uusiksi

Keskitys herpaantuu, kun taskussa kännykkä piippaa ja ilmoittaa uusista viesteistä. Selkävaivat piinaavat, kun työskentelemme hartiat kyyryssä tietokoneen äärellä. Tällainen ympäristö voi tulevaisudessa olla historiaa, sikäli vasta-alkaneen tutkimuksen visiot toteutuvat.

Laukaan ekokoululle rahoitusta

Laukaaseen suunnitteilla oleva ekokoulu sai Tekesiltä rahaa 125 000 euroa. Ekokoulua suunnitellaan kolmen lakkautettavan kyläkoulun korvaavaksi aluekouluksi, joka saisi uuden rakennuksen. Päästös ekologisesti toimivasta koulusta tehdään ensi syksynä.

Humppilassa pyydetään yhä isoa kalaa

Humppilan lentokenttä- ja logistiikka-aluehanke on Suomen mittakaavassa valtava. Tuore video hahmottelee hankkeen suurelta kuulostavia tavoitteita. Vaikka hanke on herättänyt paljon epäilyjä, sen eteen tehdään yhä töitä. Hämeen ammattikorkeakoulu ja Hämeen Liitto ovat mukana hankkeen suunnittelussa. Nyt sitä pohtii myös korkein hallinto-oikeus.

Stubb haluaa energia-asiat seuraaviin hallitusneuvotteluihin

Ensi keväänä on pääministerin mielestä tarkasteltava, miten ydinvoimahankkeet vastaavat Suomen sähkön tarpeisiin.

Alpua on vuoden kylä Pohjois-Pohjanmaalla

Alpuan kylä Raahessa on valittu Vuoden kyläksi. Palkinto irtosi yhteistyöllä ja luovalla hulluudella.

Energiakylät palkittiin vuoden maaseututekona

Vaasan yliopiston Levon-instituutin Energiakylä-hanke on palkittu yhtenä vuoden parhaana maaseututekona. Kylien energiaomavaraisuutta kehittävässä hankkeessa oli mukana 14 pohjalaiskylää.

Stubb maakaasusta: "Varmasti myös terminaali tulee"

Suomen ja Viron pääministerit kertoivat kaasuputki ja -terminaali hankkeen etenemisestä tiedotustilaisuuksissa perjantain vastaisena yönä.

Kalmari ja Wallinheimo: Turvevero alas

Keskisuomalaiset kansanedustajat haluaisivat keventää turpeen verotusta. Keskustan Anne Kalmari ja kokoomuksen Sinuhe Wallinheimo ovat yhtä mieltä siitä, että turve ei ole tällä hetkellä riittävän kilpailukykyinen energiamuoto.

Porošenko: Sodan vaarallisin vaihe ohi

Porošenko esitti arvionsa selostaessaan suunnitelmiaan maan uudistamiseksi.

Teknologia energiaomavaraisuudelle on, nyt pitäisi löytää talorypäs sitä kokeilemaan

Lappeenrannan teknillisen yliopiston mukaan energiaomavaraisuuden lisääminen olisi eteläkarjalaiskylissä mahdollista. Hyötyjä löytyy niin taloudellisesti kuin ympäristön näkökulmasta.

Tutkija: Suomi ei ole kriittisesti riippuvainen Venäjän tuontienergiasta

Lappeenrannan teknillisen yliopiston professori Jarmo Partasen mukaan suomalaiset yritykset ja yhteisöt ovat hyvin varautuneita siihen, että esimerkiksi maakaasun tuonti Venäjältä lakkaisi.

Emergency supplies may be in danger owing to Ukraine crisis

Although Finland has broad emergency stocks of supplies such as grain, medicine and fuel, Finland’s National Emergency Security Agency is carefully monitoring the situation in Ukraine because its consequences may affect Finnish energy supplies. About 70 percent of energy used in Finland is imported, much of it from Russia.

Oulun Eteläisen instituutin johtaja uskoo Lagunaan

Oulun Eteläisen instituutin tuore johtaja Ville Isoherranen on luottavainen maanalaisen Laguna-tutkimuskeskuksen saamisesta Pyhäjärvelle Pyhäsalmen kaivokseen. Hän uskoo, että Laguna-hanke etenee hyvin ja elokuun lopulla järjestettävässä konferenssissa kuullaan hyviä uutisia.

Raanujärven ekotaloa rakennetaan vanhan ajan taitoja kunnioittaen

Ylitornion Raanujärven kylään on nousemassa talo, jonka rakenteet ovat kierrätystavaraa ja rakennustavassa kunnioitetaan entisajan talonrakennustaitoja. Tontille on siirretty vanhan tervolalaisen kyläkoulun hirsikehikko, johon nyt tehdään vesikattoa. Talosta tehdään myös vesi- ja energiaomavarainen.

Taiteilijat tuottavat lämmön ja sähkön itse Kainuun syrjäkylällä – video

Taiteilijatalon vintillä rätisee sähkö. Kesänäyttelyn teoksista pursuaa silmille ja korville kulutusyhteiskunnan tapa käyttää energiaa.

Onko energiaomavaraisuus vain teoriaa - vai jo totista totta?

Vaihtoehtoisia energiamuotoja pohditaan eri puolilla Suomea. Aurinkoa, tuulta, biokaasua on kokeiltu ja hyviä kokemuksia on kertynyt. Jopa kokonaisia kyläyhteisöjä on rakennettu vaihtoehtoisen energian varaan. Millaisia oivalluksia, keksintöjä tai kokemuksia on syntynyt energiaomavaraisuutta tavoiteltaessa?

Ukraine crisis speeding Finnish-Estonian LNG project

According to Finland's Environment Minister Ville Niinistö, a decision will be upcoming soon on a joint Finnish-Estonian proposed liquid natural gas (LNG) terminal project. One key purpose of the venture is to reduce dependence on gas imports from Russia.

Energiaprofessori tekisi teollisuuden miljardien eurojen energiatuista vastikkeellisia

Energiaprofessori haluaa vastikkeettomat energiatuet pois teollisuudelta. Aalto-yliopiston professori Peter Lund laittaisi kaikki energiaan liittyvät valtion tuet ehdollisiksi, koska vastikkeeton raha passivoi yrityksiä.

Unkari tilaa Venäjältä kaksi ydinreaktoria - hinta jopa 10 miljardia euroa

Venäjä antaa Unkarille lainarahaa, jotta ydinreaktorikauppa toteutuu. Kaupasta päättivät maiden päämiehet.

Tuota itse polttoaineesi - auringolla

Myös kotitalouksien energiaomavaraisuuteen avautuu kokonaan uusia näkymiä, kun aurinkosähkön varastointinongelmaan kehitellään akkujen rinnalle kaasuvaihtoehtoa. Ennen bensayhtiö mainosti, että "laita tiikeriä tankkiin", nyt synteettisen metaanin valmistaja voi pian kehottaa laittamaan aurinkoa tankkiin. - Arvokkainta olisi tuottaa itse omat polttoaineet, sanoo johtava tutkija Pasi Vainikka Teknologian tutkimuskeskuksesta VTT:stä.

Kaupunki vakuuttaa: Pori Energian osingot eivät heikennä yhtiötä

Porin apulaiskaupunginjohtaja Kari Hannus sanoo, että hyvää tulosta tehnyt Pori Energia voi maksaa tältä vuodelta myös hyvää osinkoa omistajalleen Porin kaupungille. Pori Energian hallituksen puheenjohtaja on arvostellut Porin vaatimia osinkoja ja lainanlyhennyksiä "hölmöläisten maton jatkamiseksi".

"Hölmöläisen hommaa" – Pori Energia tukee velalla Porin kaupunkia

Pori Energian hallituksen puheenjohtaja Petri Lahtinen on pettynyt siihen, että Pori tilkitsee alijäämäistä budjettiaan ottamalla omistamaltaan Pori Energialta lisää osinkoja. Lahtisen mielestä tämä heikentää Pori Energian taloustilannetta.

Energiaomavaraisuus alkaa auringosta ja tuulesta

Siinä missä toisille energian käyttö konkretisoituu vasta sähkölaskussa, toiset pohtivat mitä voisivat tehdä ollakseen pienelläkin mittakaavalla energiaomavaraisia. Suunnitelmista tekoihin pyrkii muun muassa kuhmolainen radioamatööri Teemu Salminen, joka kerää varavirtaa harrastustaan varten auringosta.

Koko kylä voi pyöriä itse tuotetulla energialla

Pohjanmaan maakunnissa etsitään kylille mahdollisuuksia omaan energiantuotantoon. Energiakylä- hankkeessa tavoitteeksi on asetettu energiaomavaraisuus ja se on jopa mahdollinen saavuttaa. Kylien energiantuotannossa keskeisellä sijalla ovat biomassa ja tuulienergia. Jepualla on rakennettu yksi Suomen suurimpia biokaasulaitoksia energiantuotantoon.

Rasvatukosten määrä Helsingin viemäreissä kasvaa

Ravintolarasva viemäreissä voi nostattaa kaduille pahaa hajua. Rasvatukoksia kertyy edelleen eniten Kluuvikadun viemäriin, jonka alueella on yli 170 ravintolaa.

Pieni lappilainen kylä käänsi ennusteet nurin - Raanujärveltä loppuivat myytävät tontit

Ylitornion Raanujärven kylässä ponnistellaan lappilaisittain harvinaisen ongelman kanssa. Rovaniemeltä noin 50 kilometriä Pellon suuntaan sijaitsevaan kylään olisi enemmän muuttajia, kuin mitä pystytään vastaanottamaan. Taloja ja tontteja ei ole kaupan. Raanujärven houkuttimena ovat toimivat palvelut kuten koulu, päiväkoti ja kauppa. Kyläyhdistys tekee kaikkensa, jotta 200 hengen kylään saataisiin lisää asuntoja.

Väitös: Suomi voisi olla energiaomavarainen

Suomi voisi olla täysin energiaomavarainen maa, todetaan tiistaina tarkastettavassa, filosofian lisensiaatti Pekka Peuran väitöskirjassa. Peuran mukaan yksin bioenergia, eli esimerkiksi puu, olki ja erilaiset kotieläinten lannat riittäisivät isossa osassa Suomea energiantuotantoon.

Ekokylät yleistyvät Suomessa hitaasti

Kempeleessä toimii kymmenen talon ekokylä, joka ei kuulu edes normaaliin sähköverkkoon. Oulun Hiukkavaaraan aletaan rakentaa ainutlaatuisen isoa ekoaluetta.

Etelä-Pohjanmaalle energia- ja ilmastostrategia

Strategian valmistelun aikana selvitään mm. Etelä-Pohjanmaan kasvihuonekaasujen lähteet ja energian tuottaminen ja kuluttaminen. Valmista on tarkoitus tulla vuoden loppuun mennessä.

Hallitus lisäpäivityksin ilmastotavoitteen kimppuun

Suomi haluaa saavuttaa vuodelle 2020 asettamansa ilmastotavoitteet.

Satakunnan suurin kauppakeskus uskoo maalämpöön

Poriin puuvillaan nousee noin 100 000 neliön kauppakeskus. Sen energiantarpeesta suurin osa on tarkoitus tuottaa maalämmöllä.

Lämpö ja sähkö omilla koneilla Korhosten tilalle

Korhosen maatilalla on siirrytty energiaomavaraisuuteen kun tilalla käynnistettiin oma CHP-laitos. Puunkaasutukseen perustuva laitos tuottaa parhaimmillaan 1 200 000 kwH energiaa vuodessa. Laitos on teholtaan 140 kw. Laitos käyttää haketta joka kuivataan prosessista saatavalla lämmöllä.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle