Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Aiju Salmisen sarjakuvakolumni: Lapsille vähäleluisemmat synttärit

Lapsi ansaitsee syntymäpäivälahjan, mutta voisiko lahjavastuun palauttaa vanhemmille, kysyy Aiju Salminen.

Maailmanrauhaa ja ympäristötekoja – kajaanilaisten joulutoiveiden kärjessä ovat aineettomat lahjat

Työllisyyden ongelmakohdatkin saivat ihmiset kääntymään joulupukin puoleen.

Mäntyharjulle halutaan katutaidekaide joukkorahoituksella

Kuntalaisten halutaan osallistuvan teoksen valintaan ja toteutukseen sen eri vaiheissa.

Äiti päätti, että lapset saavat vain käytettyä tavaraa joululahjaksi – valtaosa sukulaisista ei kuunnellut: "Heistä lapsen on saatava uutta"

Lasten toiveiden täyttäminen vaatii kekseliäisyyttä ja löytöjä kirpputoreilta sekä internetin kauppapaikoista.

Veronpalautukset voi panna surutta kulutukseen – "Yltäkylläinen on kerrankin sallittua"

Jouluna on mahdollistaa kuluttaa ilman huonoa omaatuntoa, tietää tutkijatohtori Henna Syrjälä. Vastuullinen kuluttaminen on kuitenkin muutosvirta, joka voimistuu koko ajan.

Christmas spending expected to stay at previous years’ levels

Renewed faith in the Finnish economy hasn’t yet loosened purse strings among the country’s residents, according to a recent annual survey. Nordea Bank says the average Finn is planning to spend 517 euros on Christmas gifts and supplies this year, roughly the same amount recorded in the last three years.

Saako Älä osta mitään -päivänä ostaa lapselle kalliin lahjan halvalla? Luonto-Liitto vastaa

Eikö juuri tänään kannattaisi tehdä pitkään suunniteltuja kalliita hankintoja?

Suomen luonnonsuojeluliitto: Sähköisen joulukalenterin suosio yllätti

Ne ajat alkavat pikkuhiljaa olla takana, jolloin kaikki joulukalenterit olivat joko itse tehtyjä tai kaupasta ostettuja seinäkalentereita. Vaikka omatekoistenkin kalentereiden suosio on kokenut renessanssia, niin sähköiset joulukalenterit ovat löytäneet paikkansa joulun odotuksessa. Esimerkiksi Suomen luonnonsuojeluliitto julkaisee vain sähköistä kalenteria.

Lahjaksi vuohi tai apua arkiaskareissa – aineettomat joululahjat ilahduttavat pitkään

Perinteisten pakettien lisäksi voi antaa aineettoman joululahjan. Lahjaksi käy vaikka apu pihatöissä ja lahjoitus kehitysmaiden hyväksi.

Black Friday taistelee Älä osta mitään -päivän kanssa

Yhdysvalloista Suomeenkin rantautunut Black Friday on päällekkäin Luonto-Liiton Älä osa mitään -päivän kanssa. Se ei ole sattumaa.

Yhteinen piknik tai gradun oikoluku – verkkopalvelu kannustaa aineettomiin lahjoihin

HSY:n ylläpitämä sivusto pyrkii tarjoamaan iloa ilman jätettä. Aineettomia lahjoja voi lähettää esimerkiksi virtuaalisilla lahjakorteilla.

Eettiset lahjat yhä suositumpia

Tänä jouluna moni saa lahjaksi lahjoituksen uudelle lastensairaalalle tai tukea Filippiinien taifuunin uhreille. Järjestöjen markkinoimia aineettomia lahjoja on tänä jouluna hankittu paljon. Useassa järjestössä eettisten lahjojen menekki on kasvanut rutkasti.

Annatko rahaa avustusjärjestöille – meneekö apu perille?

Näinä päivinä moni meistä ostaa avustusjärjestöjen joulukortteja, antaa aineettomia joululahjoja ja osallistuu apukeräyksiin. Mutta kuinka suuri osa rahasta päätyy lopulta apua tarvitsevalle?

Näkökulma: Miksi jouluihmiset ovat pannassa?

Saako joulusta nauttia koko syksyn vai pelkästään joulupyhinä? Tätä pohtii näkökulmassaan Sari Lehtinen.

"Suomalaiset osaisivat ostaa eettisesti mutta toimivat toisin"

Älä osta mitään -päivä haastaa pohtimaan omaa kulutuskäyttäytymistä. Mikä muu tekisi onnelliseksi kuin ostettu tavara?

Omat arvonsa selvittänyt kuluttaja ei sekoa joulukaupan keskellä

Jokainen ostopäätös on eri tahoille joko kumarrus tai pyllistys. Aina ei ole mahdollisuutta valita, mutta omilla arvoilla voi tehdä helppoja ostopäätöksiä. Ostoskeskuksen jouluviidakkoon on syytä sukeltaa tarkan käsikirjoituksen kera.

Mikä olisi hyvä joululahja ihmiselle, jolla on jo kaikkea?

Verkkokauppojen suosio kasvoi jo viime jouluna paljon, ja tämän joulun myynnistä odotetaan vieläkin suurempaa. Monet verkkokaupat houkuttelevatkin asiakkaita nyt alennuksilla ja ilmaisella toimituksella.

Kulttuurilahjat tehneet kauppansa

Kulttuurijoulukauppa on saavuttanut suuren suosion Mikkelissä. Aineettomia lahjoja, kuten kulttuurielämyksiä ja vaikkapa musiikkioppitunteja myyvä kauppa on ollut avoinna tänä vuonna toista kertaa.

Aineeton lahja on joulun toivotuin

Ylen aikaisen kuulijat jättävät turhat rojut kauppaan ja antavat joululahjaksi lahjakortteja, palveluita ja elämyksiä. Katso tästä kuulijoiden viime hetken joululahjavinkit.

Aineeton lahja auttaa joulun tavaraähkyyn

Joululahjaksi kalanperkausoppitunti tai viikon vapautus kotitöistä? Joulu on perinteisesti antamisen aikaa, mutta aina lahjan ei tarvitse olla uusi ja kallis tai edes tavara.

Hyväntekeväisyyskin vaatii verkon käyttöä

Kuluttajat voivat hankkia joulun alla suosittuja eettisiä lahjoja pääosin - ja usein ainoastaan - verkon kautta. Verkkokauppa on kustannustehokas keino jakaa apua, mutta vähentää kuluttajan mahdollisuuksia antaa eettinen lahja.

Auttaja saa hyötyä hyvästä työstään

Afrikan sarven hätä on tällä hetkellä maailman suurin humanitaarinen kriisi. Apua kaivataan kipeästi, mutta silti harva meistä toimii. Auttamisen välttäminen onkin yhteiskunnassamme tehty helpoksi, sanoo yhteisöllisyyttä ja välittäviä verkostoja tutkinut sosiaalityön professori Aila-Leena Matthies.

Eettinen lahja vie lääkärin kehitysmaahan

Eettinen, aineeton lahja on yksi keino auttaa kehitysmaan tai katastrofialueen asukkaita. Lahjoitus voi olla esimerkiksi syntymätodistus, kuntoutus entiselle lapsisotilaalle, vesipiste tai peltohehtaari. Aineettomia lahjoja voi ostaa muun muassa eri järjestöjen internetsivujen kautta.

Tänään muistetaan toista aineettomasti

Vihreän lipun päivänä 2.2. lukuisissa päiväkodeissa ja kouluissa lapset ilahduttavat jotakuta toista yhteisellä, aineettomalla lahjalla. Eettisiä ja aineettomia lahjoja annetaan ja saadaan yhä useammin myös aikuisten kesken.

Vihreän lipun päivänä ilahdutetaan aineettomalla lahjalla

Tiistaina vietetään valtakunnallista Vihreä lippu -päivää. "Muistetaan toinen toista" on teemana tällä kertaa, ja tarkoituksena on ilahduttaa läheistä aineettomalla lahjalla.

Yritykset vaihtavat joulutervehdyksiä hyväntekeväisyyteen

Aineettomien joululahjojen suosio kasvaa. Moni yritys on käyttänyt joulutervehdyksiin varatut rahat hyväntekeväisyyteen.

Hyväntekeväisyyslahjoista runsauden pulaa

Yhä useampi hyväntekeväisyysjärjestö kauppaa jouluksi aineettomia lahjoja. Kilpailun kiristyessä myös mainonta on lisääntynyt. Ostajan on vaikea erottaa samankaltaisia lahjoja toisistaan.

Unicef piilottaa toivomuskirjeitä pitkin kaupunkeja

Tunnettujen henkilöiden toivomuskääröjä joulupukille voi tiistaiaamuna löytää useissa kaupungeissa. Lahdessa vapaaehtoiset kätkevät paremman joulun toiveita maailman lapsille aamuseitsemästä lähtien.

Joululahjat aiheuttavat päänvaivaa

Joulu lähestyy ja edessä on taas jokavuotinen pulma: mitä ostaa joululahjaksi sellaiselle, jolla on jo kaikkea? YLE Aamu-tv:n ideavieraat suosittelevat tavarapaljouden sijaan yhdistelmälahjoja.

Myllymäen koulu viettää Vihreä lippu -päivää

Koululaiset muistavat toisiaan aineettomilla lahjoilla. Päivää vietetään päiväkodeissa ja oppilaitoksissa, joille on myönnetty vihreä lippu.

Taloustaantuma ei ole syönyt joulukeräyksiä

Järjestöjen joulukeräykset ovat tuottaneet tänä vuonna jopa viime vuotista paremmin. Taloustaantuma ei ole vähentänyt ihmisten auttamishalua ja aineettomat joululahjat ovat kasvattaneet suosiotaan.

Kouluissa liputettiin aineettomien lahjojen puolesta

Lauantain kansainvälistä ympäristökasvatuksen Vihreä lippu -teemapäivää on vietetty ennakkoon monissa kouluissa ja päiväkodeissa. Teemapäivän tarkoituksena on opettaa lapset ja nuoret ilahduttamaan muita yhteisillä, aineettomilla lahjoilla, jotka eivät rasita luontoa. Kolmatta kertaa vietettävän teemapäivän suojelija on presidentti Tarja Halonen.