Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Lohen hinta ennätyskorkealla – katso miten joulukalojen hinnat vaihtelevat paikkakunnittain

Norjan lohi on Suomen kysytyin joulukala, jonka hinta muuttuu lähes päivittäin. Yle selvitti joulun suosituimpien kalojen markkinahintoja kahdeksasta kaupungista.

Grillattua kyytä ja pemmikaania – Näistä erikoisista makupaloista Jaakko Kolmonen muistetaan

Keittiömestari Jaakko Kolmonen oli suomalaisten televisionkatsojien kestosuosikki vuosikymmenien ajan.

Lipeäkala ui uuteen nousuun – vain nimi rasittaa

Toinen on koukussa lipeäkalaan, toinen ei voi sietää sitä. Ruokakirjailija Markku Haapion mielestä kalan nimi on harmillisen luotaantyöntävä niin hienolle herkulle.

Kirjailija Sisko Istanmäen lapsuudessa kuusi tuoksui hevoselta ja koti kapakalalta

Kirjailija Sisko Istanmäki muistaa lapsuuden jouluja hyvällä. Kuusi oli korea ja se tuoksui – hevoselta. Isä piilotti lahjat samaiseen piironkiin, joka seisoo nyt kirjailijan omassa makuuhuoneessa. Lipeäkalakin maistuu edelleen, mutta siitä Istanmäki syö itsensä irti jo ennen joulua.

Ethical fish finds its way onto Finnish Christmas tables

A veteran fishmonger shares his observations and tips on changing tastes in seafood for holiday feasts.

Lipeäkala ei ole ollut turskaa enää vuosiin

Perinteinen lipeäkala tehdään nykyään molvasta. Turskaa se ei ole ollut sitten 1970-luvun.

Vanhan hopean saa kiiltämään oikeilla opeilla

Hopean puhdistukseen löytyy monia konsteja ja erilaisia aineita. Hankaamista ei kuitenkaan suositella naarmuuntumisen takia. Erityisesti kaaliruuat, sinappi ja lipeäkala tekevät halllaa hopeisille aterimille.

Lipeäkalan valmistus onnistuu parhaiten ilman suolaa

Jos aiot tehdä jouluksi lipeäkalaa itse alusta pitäen, olet jo myöhässä. Perinteen mukaan kalat laitettiin likoamaan Annan päivänä. Valmislipeäkala ehtii mainiosti jouluksi, mutta valmistuksessa on muutama niksi, jotka taitamalla jouluherkku valmistuu.

Lipeäkala on ennakkoluulottoman herkkua

Lipeäkala on joulunajan ruoka, joka vääjäämättä jakaa ihmiset kahteen leiriin. Keittiömestari Olli Karvonen kehottaa epäluuloisiakin kokeilemaan herkkua. Lipeäkalan valmistus vaatii tarkkuutta, mutta on pohjimmiltaan helppoa ja yksinkertaista. Katso keittiömestarin ohje tästä!

Hyvä lipeäkala keitetään hiljaa hymyillen

Keskiajalta periytyvä ruokalaji, lipeäkala, kuuluu edelleen monen ruokapöytään jouluna. Porilaisen kalauppiaan Eija Mäkisen mukaan lipeäkalaa ostavat nykyään myös nuoremmat asiakkaat. Suurin osa ostaa valmista lipeäkalaa, mutta vielä on niitäkin asiakkaita, jotka haluavat valmistaa lipeäkalansa itse kuivatusta kalasta.

Mätiä myydään jo kilokaupalla

Joulun kalaruokaperinteet ovat hiljalleen muuttumassa. Esimerkiksi lipeäkalaa tai jouluhaukea kyselee yhä harvempi asiakas. Sen sijaan mädin kysyntä on kasvussa. Myyntiä ei ole hidastanut edes viimeaikoina noussut hinta.

Säpäkkä silli säväyttää juhlapöydässä

Joulunajan juhlapöytään kannattaa kattaa kalaa. Kala on terveellistä, kevyttä ja siitä saa myös värikkäitä ja näyttäviä lajitelmia. Perinteisen graavilohen ohella voi kokeilla vaikkapa inkiväärisilliä tai silakkasushia.

Kokki Kolmonen poistaisi riisipuuron joulupöydästä

Suomalainen pilaa jouluruoat laittamalla niihin liikaa erilaisia aineksia ja lisukkeita. Opetusneuvos, keittiömestari Jaakko Kolmonen ei innostu myöskään riisipuurosta, jonka hän poistaisi jouluateriasta kokonaan. Sen sijaan lipeäkalan suosion hän uskoo tänä vuonna kasvavan.

Lipeäkala onkin hajuaan herkullisempi!

Ylen aikaisen studioon levisi tänään joulun suosikki- tai inhokkihaju. Joillekin vahvanhajuinen kalaruoka kuuluu välttämättömänä osana joulupöytään, toisille se on ikävä muisto lapsuudesta.

Niukkuus ei vienyt joulutunnelmaa sota-ajan Teiskossa

Joulu on jo ovella....ja sen odottaminen aina yhtä jännittävää! Minkälaista joulua vietettiin Teiskossa 1940-luvulla? Irma Kulmala ja Jukka Mattila olivat kumpikin silloin lapsia, mutta muistavat yhä elävästi joulupöydän antimet ja rekikulkusten kilinän.

Joulukalaa kolmannessa polvessa

Kala kuuluu suomalaiseen joulupöytään, ja joulu onkin vuoden suurinta kalasesonkia. Mäkisen kalaliikkeessäkin kauppa käy kuumana.

Maustepippuri ei ole pippuri

Lipeäkala ei ole mitään ilman maustettaan. Keittiömestari Matti Mäkilä joutui opettamaan ranskalaisille sen saloja, sillä ranskalaiset eivät tunteneet lainkaan maustepippuria! Mutta pippurien sukua maustepippuri ei ole, vaikka kelpo mauste onkin.

Giuseppe La Mela tarjoaa joulupöydässään lipeäkalaa italialaisittain

Joulupöytään kuuluvat ehdottomasti sekä lipeäkala sekä panettone. Italialaista joulukakkua panettonea kannattaa syödä kuohuviinin kera, kertoo yli 20 vuotta Suomessa asunut Giuseppe La Mela