Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Kauko Launonen pitelee Tum Tum -nallea.

Kauko Launonen joutui luopumaan lähes tuhannesta keräämästään nallesta – kotiin jäi vain Tum Tum, joka kulkee mukana lähes kaikkialle

Ranualle on avautunut tuhannen nallen ja nalleaiheisen esineen kokoelma. Kokoelman takana on yksi nalleihin rakastunut mies.

Inlagda gröna tomater

Hyödynnä vihreät tomaatit tekemällä maukas säilyke

Vihreät tomaatit muhivat hyviksi maukkaassa liemessä.

Viisi hotsin syönnin MM-kisojen kilpailijaa syömässä hotseja

Hotsin syönnin maailmanmestarin ensikommentit: "Ei kovin hyvältä tunnu, mutta onhan tämä hieno saavutus"

Maailma sai ensimmäisen hotsin syönnin mestarin torstaina. Voittaja söi kolme hotsia ajassa 32 minuuttia ja 10 sekuntia.

Uutisvideot: Saudiprinssi Alwaleed esittelee vankilanaan toimivaa luksushotellia

Saudi-Arabia vapautti luksushotelliin teljetyn prinssin – esitteli olojaan kameroille vain hetkeä aiemmin

Prinssi vapautui vain muutamia tunteja kansainväliselle medialle antamansa haastattelun jälkeen.

Riku Siivonen

Joulukolumni: Bengt, Jorma ja Arska joulupöydässä

Työelämästä kohkataan kovasti, mutta oikeastaan kyse on yhteisöllisyydestä, kirjoittaa vieraileva kolumnistimme Riku Siivonen.

Kahvi valmistumassa leirinuotiolla.

Retkieväissä maistuu vapaus – Professori: "Raikkaan ilman pitäisi olla hyvä hajualusta syömiselle"

Vapaus voi saada ruoan maistumaan paremmalta. Retkellä jo nälkä tekee eväistä maukkaampia.

Sinappia lasipurkissa.

Miedot ja perinteiset sinapit maistuvat suomalaisille – vaikka sinappinsa voisi maustaa miten vaan

Esimerkiksi homejuusto, kaneli, kahvi ja persilja sopivat sinapin mausteeksi. Suomalaisten sinappimaku muuttuu kuitenkin hitaasti.

Turun sinappia

Melkein kaikki valmistetaan Kiinassa, mutta tuotanto saatetaan palauttaa kotimaahan yleisön pyynnöstä

Kuluttajapalaute voi saada aikaan, että halpamaassa tehty tuote tuleekin takaisin kotimaiseen valmistukseen. Paluu voi johtua myös kaupallisista ja laadullisista syistä sekä roboteista.

tuubihammastahna

175 vuotta puristelua – Tuubin keksijä ei ollut hammastahnasta kuullutkaan

John Rand halusi maalata maisematauluja, mutta väri kuivui aina kesken kaiken. Jotain piti keksiä.

Kärkkäri on oululainen perinnemakkara

"Kärkkäri sinapilla ja sipulilla" – oululainen perinnemakkara täyttää 60 vuotta

Kärkkäri ei ole valtakunnallisesti yhtä tunnettu kuin mustamakkara, mutta Oulun seudulla sitä pidetään arvossa. Rasvassa hitaasti paistettava kärkkäri on pitänyt pintansa, vaikka pikaruoka- ja makkaramarkkinoille on tullut paljon kilpailijoita.

Makkara-annos

Kokin vinkki: Näin valmistat huippuhyvän kesämakkaran

Makkaran grillaus onnistuu taitamattomammaltakin kokilta. Herkkumakkara syntyy oikeassa lämpötilassa ja lisukkeet huomioiden.

makkara ja sinappia

Sinapin kaksi sesonkia säikäytti aloittavan yrittäjän

Sinapilla pitää olla tarina. Sillä pienet sinapinvalmistajat pyrkivät erottumaan markettien isoista sinappimerkeistä. Hyvä sinappi antaa tilaa ruuan omalle maulle ja potkaisee vasta sitten.

Asta Asunmaa ja Viola Peltoniemi tutkimassa Violan puutarhan vanhaa raparperiä.

Sokeriin topattuna tai sinapin korvikkeena – raparperi taipuu vaikka mihin

Raparperi korvaa taitavan ruoanlaittajan käsissä omenan tai sitruunan. Raparperin ystävä löytää sille käyttötapoja lähes loputtomasti. Viola Peltoniemen puutarhassa kukoistaa yli 50-vuotias perintöherkku.

Atria-kyltti Nurmon tehtaan katolla.

Citing allergy risk, Atria recalls frankfurters

Finnish food company Atria is withdrawing its Balkan-brand frankfurters from the shops, after some of the packages were inadvertently found to contain mustard seeds. People with mustard allergies may have a reaction to the product due to the seeds, which are not listed on the product's label.

Atrian Rehti Balkan -nakki.

Atria vetää nakkeja myynnistä: Allergiariski

Myynnistä vedettävät nakit sisältävät sinapinsiementä, mutta sitä ei ole mainittu pakkausmerkinnöissä. Sinapille allergiset voivat saada nakeista oireita.

Tippaleipiä

Söisitkö sinä vappumunkin sinapilla? – Leipomoissa paistetaan nyt vappuherkkuja urakalla

Vappuleivonnaisten, tippaleipien ja munkkien, menekki tuo kiireitä leipomoihin vapun alla. Kaikki eivät kuitenkaan vappuherkuista välitä.

Sinapin raakaaineita pöydällä.

Hyvän sinapin salaisuus: Maku ja rakenne

Hyvän sinapin maun salaisuus ei olekaan sinappijauheessa, kertoo ruokatuotannon lehtori Sampo Kantele.

cubano

Kuubalainen voileipä ei ole Kuubasta

Helsingin Torikortteleissa järjestetyssä ruokatapahtumassa oli tarjolla cubano-voileipiä, joiden alkuperäismaa ei ole nimestään huolimatta Kuuba.

Kolakinkku lähtöasetelmissa.

Joulun erikoisuus – keitä joulukinkku kolajuomassa

Perinteisesti kinkku paistetaan uunissa noin sadassa asteessa hitaasti hauduttaen. Kinkun voi myös keittää kypsäksi. Kinkun voi kypsyttää vaikkapa mausteliemessä, omenamehussa, viinissä tai kolajuomassa. Kolajuomassa keittäminen kuulostaa radikaalilta, mutta maku on kokeilemisen arvoinen.

Tuula Saariniemi

Luonnonvaratuottajien koulutus hyvässä vauhdissa Kemijärvellä

Lapissa kasvaa ja kasvatetaan monia luonnon raaka-aineita, joista voidaan jalostaa erilaisia tuotteita, elintarvikkeita tai vaikkapa kosmetiikkaa. Näin tehdään Kemijärvellä, missä luonnonvaratuottajien aikuiskoulutus on päässyt hyvään vauhtiin. Oppilaitoksesta yrittäjiksi valmistuville kaivataan yhteisiä tuotantiloja.

Sananen – Punaisen lihan ystävä

Vuodenajasta riippumatta moni suomalainen kulkee vapaaehtoisesti syöpäpötkylä kädessään. Ennen se oli ohut ja sytytettävä, nyt se on makkaranmallinen ja tuhrinut jo sinapilla maineesi. Terveysvalistus on ihanan haastavaa!

citykanit puistossa

Hans Välimäki: Citykani kypsyy mukavasti ja maistuu hyvälle

Vuosittain metsästettävistä reiluista tuhannesta kanista valtaosa päätyy tutkimuskäyttöön tai Korkeasaaren eläinten ruoaksi. Metsästyskausi alkaa syyskuun alussa.

Rosvopaistin kuoppa tekeillä.

Rosvopaisti – ruoka, jonka valmistukseen tarvitaan lapio

Rosvopaisti on suomalaisia klassikkoruokia. Laukaassa valmistetaan tänään rosvopaistia sadoille veteraaneille. Rosvopaistin valmistelut ovat alkaneet aamuyöstä, valmista tulee iltapäivällä.

Juhannusherkkuja kaupassa.

Yrittäjän kesäsesonki alkaa nyt – Tämä on huoltoaseman yllättävä juhannussuosikki

Paltamon Kontiomäessä toivotaan aurinkoisen sään pysyvän koko päivän, sillä se pitää kokemuksen mukaan autoilijat juhannuksen menoliikenteessä lomatunnelmissa.

Syysretken kohokohta: nuotiolla paistettu makkara

Lihaisa makkara, sinappi ja nuotio – siinä on suomalaisen suosikkiresepti

Verkkokyselyssä jauhomakkaran kannattajiksi ilmoittautui joka neljäs. Muille maistuu paremmin lihaisa makkara. Yli 2000 vastaajan joukossa oli satakunta, joille makkara on kaikkiaan ällö ajatus.

Tapio Wirkkalan suunnittelemat sinappilasit

Aarteenetsintä: sinappilasi

Kerättiinkö sinun kotonasi sinappilaseja?

Meiran toimitusjohtaja Raimo Sinisalo kulkee Aleksis Kiven kadun ja Sturenkadun risteyksessä sijaitsevan paahtimon katolla.

Stadin tunnistettavin tuoksu syntyy Vallilassa – kahvipaahtimon aromit leviävät kauas

Keväisen Helsingin vallitsevia tuoksuja ovat meri, puistot, kasvit, ruoka ja toisinaan myös laitapuolen kulkijat ja kosteat porttikongit. Yksi on kuitenkin ylitse muiden: Vallilassa sijaitsevan kahvipaahtimon tuoksu leviää laajalle ja tuo omaleimaisen tuoksun Helsingin kattojen ylle.

Rypsiporsasta vedetään takaisin – tuotteessa virheellinen merkintä

Laadultaan moitteettoman tuotteen etiketistä puuttuu maininta sinapinsiemenestä.

Lähikuva appelsiineistä kaupassa.

Mikä saa sinut boikotoimaan kauppaa ja tuotteita?

Yksi ei poliittisista syistä osta israelilaisia appelsiineja, kun taas toinen ei suostunut ostamaan ulkomailla valmistettua Turun Sinappia. Nyt osaa kuohuttaa Magneettimedia ja siihen liitetty tavarataloyhtiö. Mikä saa sinut lopettamaan tiettyjen tuotteiden ostamisen tai tietyissä liikkeissä käymisen?

Huoltoalus SpaceX Dragon kiinnittyneenä kansainvälisen avaruusaseman robottikäteen.

Avaruusaseman joululahjat tulivat vihdoin perille

Lähdöstään myöhästynyt Dragon-alus vei kansainväliselle avaruusasemalle tieteellisiä tarvikkeita ja ruokaa, myös hartaasti odotettua sinappia

Kari Tuhkasen mukaan tavaralahjoituksia ei ole polvillaan joutunut anelemaan tiukasta taloustilanteesta huolimatta.

Joulu tulee talkoovoimin vähäosaisillekin

Vuoden suurin perhejuhla voi yksinäiselle tai vähävaraiselle olla synkkää aikaa ilman vapaaehtoisten tukea. Naantalissa iloitaan kasvaneesta avustusinnosta talouden tiukentuessa.

Mies juo punaviiniä lasista.

Etsitkö sopivaa viiniä joulupöytään? "Jouluruoat, sinapit ja sillit vievät hienolta viiniltä terää pois"

Luota omaan makuun ja valitse joulupöytään sellainen viini, joka maistuu muulloinkin, vinkkaa viiniasiantuntija. Hänen mukaansa joulupukin kuva etiketissä ei vielä takaa viinin maistuvuutta.

Harri Savunen.

Kokenut taksiautoilija: Ei ole kuskin tehtävä höpistä asiakkaalle vaan toisin päin

Pitkän linjan taksiautoilijalla Harri Savusella on asiakkaille ohje: pussaaminen takapenkillä on sallittua, mutta syöminen ei.

Kauko Juhantalo Yle Satakunnan studiossa

Grandees out to usurp inexperienced MPs at next election

Senior figures in the opposition Centre Party are unhappy with the current generation of parliamentarians. Several old boys say they want to return to parliament because the new generation of politicos just don’t cut the mustard.

Kymenlaaksolainen läppä valmiina menossa uuniin.

Läppää ja sultsinaa – perinneherkut tunnetaan vain omassa maakunnassa

Suomen ruokaperinne on kirjava, lähes jokaisella alueella on omat perinneherkkunsa. Monesti yhdellä alueella kasvaneen perinneherkku on toisaalla asuvalle tuntematon. Keräsimme yhteen paikallisia erikoisuuksia.

Broilerin fileesuikale.

SOK vetää broilerin fileesuikaleita myynnistä – saattavat sisältää sinapinsiementä

Rainbow-fileesuikaleet vedetään myynnistä, sillä tuotteen valmistuksen yhteydessä valmistajalta on päässyt tuotteen sekaan pieni määrä sinapinsiementä sisältävää marinadia.

Makkaroita vadilla

Unohda chilit ja aurajuustot – Makkaramestarikisassa luotetaan nyt perinteisiin makuihin

Yksi tykkää jauhoisesta, toinen lihaisasta, kolmas mausteisesta, neljäs juustoisesta – sinapilla tai ilman. Mutta mikä on paras makkara, ja sille paras sinappi? Se selviää arvovaltaisen raadin makustelu-urakan jälkeen, kun vuoden makkara- ja sinappimestarit seulotaan lauantaina Tammelan Makkaramarkkinoilla.

Kyytönjuustopihvejä ja marjasinappia ja -ketsuppia

Insinööri tekee sinapin vaikka mustikasta – lähiruoka kaipaa tasaista laatua ja ajassa elämistä

Hyvin suunniteltu on valmiiksi tehty. Raija Kauppisen ajatustyö saattaa viedä joskus vuosia, mutta sen jälkeen hänellä on maistuva ja toimiva resepti.

Auran Sinapin mainos Turun Sanomissa

Sinappinaljailu vauhdissa: "Ei enää maanpetturien sapuskaa pöydälle!"

Ihmisten sinappisuhteesta kasvoi melkein elämää suurempi asia vuonna 2003, kun Turun Sinapin valmistus päättyi Turussa. Nyt tuotteen valmistus on palannut takaisin Suomeen, ei kuitenkaan Turkuun. Runsaan kymmenen vuoden takaiset tunteet ovat vieläkin pinnassa.

Turun sinappia

Iconic Finnish brand returns home after a decade abroad

The nation's leading mustard brand is launching production near Kajaani, promising genuine Finnish "sinappi" by Midsummer.

Turun sinappia

Turun Sinappi palasi Suomeen – uusi koti on nyt Pohjois-Pohjanmaalla

Turun Sinappi teki matkan maailmalla ja palasi takaisin Suomeen. Kotimaiseksi valmistajaksi on valittu pyhäntäläinen Maustaja.

Turun Sinappia hyllyssä.

Turun Sinapin valmistus palaa Suomeen

Turun Sinapin valmistus alkoi Turussa vuonna 1948. Valmistus siirtyi vuonna 2003 kohun saattelemana Ruotsiin.

Porkkanalaatikko

Kokkiopiskelija on arka joululaatikon tuunaaja

Kokiksi opiskelevia pyydettiin kokeilemaan erilaisia ratkaisuja porkkana- ja lanttulaatikon maustamisessa Etelä-Kymenlaakson ammattiopistossa. Piparilla maustettua porkkanalaatikkoa pidettiin epäonnistuneena kokeiluna.

Valmis kermainen kardemummakastike tarjoiluehdotus.

Näin teet erilaista kastiketta kinkulle - katso ohje

Punaviinikastike, omenakastike ja sinappikastike ovat tuttuja joulupöydän sulostuttajia. Kermainen kaardemummakastike on hieman erilainen jouluherkkujen kostuttaja.

makkaran jakoa torilla

Makkara maistui ja juttu luisti joulukuun hämärässä

Yle Kainuu jatkoi perinteitä ja grillasi makkaraa Kajaanin Kauppatorilla nyt kolmannen kerran. Makkara maistui kansalle sekä kyytipojaksi tarjoiltu lämmin mehu. Samalla kun kuuma makkara sai suun liikkumaan vikkelään vaihtuivat myös päivän kuulumiset paikalle tulleiden ihmisten kanssa.

Jope Ruonansuu

"Jouluhässäkkää on, kuulikko"

Kemiläislähtöinen Jope Ruonansuu julkaisi fanien toiveesta joululevyn perjantaina. Joulukiireitä huumorimiehellä riittää lähes aattoon asti, mutta sitten laulaja-koomikko asettuu joulun viettoon ja sinapin keittoon.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle