Uusimmat artikkelit
Sinappisilakka, josta tuli sukuperinne – sitä on ollut joulupöydässä 50 vuotta
Ei tule joulua ilman sinappisilakkaa.
Kauko Launonen joutui luopumaan lähes tuhannesta keräämästään nallesta – kotiin jäi vain Tum Tum, joka kulkee mukana lähes kaikkialle
Ranualle on avautunut tuhannen nallen ja nalleaiheisen esineen kokoelma. Kokoelman takana on yksi nalleihin rakastunut mies.
Puolustusvoimissa tehdään torstaisin yli 20 000 annosta hernekeittoa – "Onhan se ihan hyvää ruokaa, varsinkin, jos siihen laittaa sinappia"
Puolustusvoimien perinteinen ruoka, hernekeitto, koostuu kotimaisista raaka-aineista.
Hyödynnä vihreät tomaatit tekemällä maukas säilyke
Vihreät tomaatit muhivat hyviksi maukkaassa liemessä.
Sinappipikkelöity kurkku on nopeatekoinen herkku, joka säilyy viikkoja
Antaa raikkautta useimmille ruokalajeilla.
Itse tehty sinappi kruunaa joulupöydän – tässä Strömsön kaksi herkullista vaihtoehtoa
Mausta sinappi inkiväärillä tai omenalla.

Hotsin syönnin maailmanmestarin ensikommentit: "Ei kovin hyvältä tunnu, mutta onhan tämä hieno saavutus"
Maailma sai ensimmäisen hotsin syönnin mestarin torstaina. Voittaja söi kolme hotsia ajassa 32 minuuttia ja 10 sekuntia.

Saudi-Arabia vapautti luksushotelliin teljetyn prinssin – esitteli olojaan kameroille vain hetkeä aiemmin
Prinssi vapautui vain muutamia tunteja kansainväliselle medialle antamansa haastattelun jälkeen.

Joulukolumni: Bengt, Jorma ja Arska joulupöydässä
Työelämästä kohkataan kovasti, mutta oikeastaan kyse on yhteisöllisyydestä, kirjoittaa vieraileva kolumnistimme Riku Siivonen.

Retkieväissä maistuu vapaus – Professori: "Raikkaan ilman pitäisi olla hyvä hajualusta syömiselle"
Vapaus voi saada ruoan maistumaan paremmalta. Retkellä jo nälkä tekee eväistä maukkaampia.

Miedot ja perinteiset sinapit maistuvat suomalaisille – vaikka sinappinsa voisi maustaa miten vaan
Esimerkiksi homejuusto, kaneli, kahvi ja persilja sopivat sinapin mausteeksi. Suomalaisten sinappimaku muuttuu kuitenkin hitaasti.

Melkein kaikki valmistetaan Kiinassa, mutta tuotanto saatetaan palauttaa kotimaahan yleisön pyynnöstä
Kuluttajapalaute voi saada aikaan, että halpamaassa tehty tuote tuleekin takaisin kotimaiseen valmistukseen. Paluu voi johtua myös kaupallisista ja laadullisista syistä sekä roboteista.

175 vuotta puristelua – Tuubin keksijä ei ollut hammastahnasta kuullutkaan
John Rand halusi maalata maisematauluja, mutta väri kuivui aina kesken kaiken. Jotain piti keksiä.

"Kärkkäri sinapilla ja sipulilla" – oululainen perinnemakkara täyttää 60 vuotta
Kärkkäri ei ole valtakunnallisesti yhtä tunnettu kuin mustamakkara, mutta Oulun seudulla sitä pidetään arvossa. Rasvassa hitaasti paistettava kärkkäri on pitänyt pintansa, vaikka pikaruoka- ja makkaramarkkinoille on tullut paljon kilpailijoita.

Kokin vinkki: Näin valmistat huippuhyvän kesämakkaran
Makkaran grillaus onnistuu taitamattomammaltakin kokilta. Herkkumakkara syntyy oikeassa lämpötilassa ja lisukkeet huomioiden.

Sinapin kaksi sesonkia säikäytti aloittavan yrittäjän
Sinapilla pitää olla tarina. Sillä pienet sinapinvalmistajat pyrkivät erottumaan markettien isoista sinappimerkeistä. Hyvä sinappi antaa tilaa ruuan omalle maulle ja potkaisee vasta sitten.

Sokeriin topattuna tai sinapin korvikkeena – raparperi taipuu vaikka mihin
Raparperi korvaa taitavan ruoanlaittajan käsissä omenan tai sitruunan. Raparperin ystävä löytää sille käyttötapoja lähes loputtomasti. Viola Peltoniemen puutarhassa kukoistaa yli 50-vuotias perintöherkku.

Citing allergy risk, Atria recalls frankfurters
Finnish food company Atria is withdrawing its Balkan-brand frankfurters from the shops, after some of the packages were inadvertently found to contain mustard seeds. People with mustard allergies may have a reaction to the product due to the seeds, which are not listed on the product's label.

Atria vetää nakkeja myynnistä: Allergiariski
Myynnistä vedettävät nakit sisältävät sinapinsiementä, mutta sitä ei ole mainittu pakkausmerkinnöissä. Sinapille allergiset voivat saada nakeista oireita.

Söisitkö sinä vappumunkin sinapilla? – Leipomoissa paistetaan nyt vappuherkkuja urakalla
Vappuleivonnaisten, tippaleipien ja munkkien, menekki tuo kiireitä leipomoihin vapun alla. Kaikki eivät kuitenkaan vappuherkuista välitä.

Hyvän sinapin salaisuus: Maku ja rakenne
Hyvän sinapin maun salaisuus ei olekaan sinappijauheessa, kertoo ruokatuotannon lehtori Sampo Kantele.

Kuubalainen voileipä ei ole Kuubasta
Helsingin Torikortteleissa järjestetyssä ruokatapahtumassa oli tarjolla cubano-voileipiä, joiden alkuperäismaa ei ole nimestään huolimatta Kuuba.

Joulun erikoisuus – keitä joulukinkku kolajuomassa
Perinteisesti kinkku paistetaan uunissa noin sadassa asteessa hitaasti hauduttaen. Kinkun voi myös keittää kypsäksi. Kinkun voi kypsyttää vaikkapa mausteliemessä, omenamehussa, viinissä tai kolajuomassa. Kolajuomassa keittäminen kuulostaa radikaalilta, mutta maku on kokeilemisen arvoinen.

Luonnonvaratuottajien koulutus hyvässä vauhdissa Kemijärvellä
Lapissa kasvaa ja kasvatetaan monia luonnon raaka-aineita, joista voidaan jalostaa erilaisia tuotteita, elintarvikkeita tai vaikkapa kosmetiikkaa. Näin tehdään Kemijärvellä, missä luonnonvaratuottajien aikuiskoulutus on päässyt hyvään vauhtiin. Oppilaitoksesta yrittäjiksi valmistuville kaivataan yhteisiä tuotantiloja.

Sananen – Punaisen lihan ystävä
Vuodenajasta riippumatta moni suomalainen kulkee vapaaehtoisesti syöpäpötkylä kädessään. Ennen se oli ohut ja sytytettävä, nyt se on makkaranmallinen ja tuhrinut jo sinapilla maineesi. Terveysvalistus on ihanan haastavaa!

Hans Välimäki: Citykani kypsyy mukavasti ja maistuu hyvälle
Vuosittain metsästettävistä reiluista tuhannesta kanista valtaosa päätyy tutkimuskäyttöön tai Korkeasaaren eläinten ruoaksi. Metsästyskausi alkaa syyskuun alussa.

Rosvopaisti – ruoka, jonka valmistukseen tarvitaan lapio
Rosvopaisti on suomalaisia klassikkoruokia. Laukaassa valmistetaan tänään rosvopaistia sadoille veteraaneille. Rosvopaistin valmistelut ovat alkaneet aamuyöstä, valmista tulee iltapäivällä.

Yrittäjän kesäsesonki alkaa nyt – Tämä on huoltoaseman yllättävä juhannussuosikki
Paltamon Kontiomäessä toivotaan aurinkoisen sään pysyvän koko päivän, sillä se pitää kokemuksen mukaan autoilijat juhannuksen menoliikenteessä lomatunnelmissa.

Lihaisa makkara, sinappi ja nuotio – siinä on suomalaisen suosikkiresepti
Verkkokyselyssä jauhomakkaran kannattajiksi ilmoittautui joka neljäs. Muille maistuu paremmin lihaisa makkara. Yli 2000 vastaajan joukossa oli satakunta, joille makkara on kaikkiaan ällö ajatus.
Aarteenetsintä: sinappilasi
Kerättiinkö sinun kotonasi sinappilaseja?

Stadin tunnistettavin tuoksu syntyy Vallilassa – kahvipaahtimon aromit leviävät kauas
Keväisen Helsingin vallitsevia tuoksuja ovat meri, puistot, kasvit, ruoka ja toisinaan myös laitapuolen kulkijat ja kosteat porttikongit. Yksi on kuitenkin ylitse muiden: Vallilassa sijaitsevan kahvipaahtimon tuoksu leviää laajalle ja tuo omaleimaisen tuoksun Helsingin kattojen ylle.
Rypsiporsasta vedetään takaisin – tuotteessa virheellinen merkintä
Laadultaan moitteettoman tuotteen etiketistä puuttuu maininta sinapinsiemenestä.

Mikä saa sinut boikotoimaan kauppaa ja tuotteita?
Yksi ei poliittisista syistä osta israelilaisia appelsiineja, kun taas toinen ei suostunut ostamaan ulkomailla valmistettua Turun Sinappia. Nyt osaa kuohuttaa Magneettimedia ja siihen liitetty tavarataloyhtiö. Mikä saa sinut lopettamaan tiettyjen tuotteiden ostamisen tai tietyissä liikkeissä käymisen?

Avaruusaseman joululahjat tulivat vihdoin perille
Lähdöstään myöhästynyt Dragon-alus vei kansainväliselle avaruusasemalle tieteellisiä tarvikkeita ja ruokaa, myös hartaasti odotettua sinappia

Joulu tulee talkoovoimin vähäosaisillekin
Vuoden suurin perhejuhla voi yksinäiselle tai vähävaraiselle olla synkkää aikaa ilman vapaaehtoisten tukea. Naantalissa iloitaan kasvaneesta avustusinnosta talouden tiukentuessa.

Etsitkö sopivaa viiniä joulupöytään? "Jouluruoat, sinapit ja sillit vievät hienolta viiniltä terää pois"
Luota omaan makuun ja valitse joulupöytään sellainen viini, joka maistuu muulloinkin, vinkkaa viiniasiantuntija. Hänen mukaansa joulupukin kuva etiketissä ei vielä takaa viinin maistuvuutta.

Kokenut taksiautoilija: Ei ole kuskin tehtävä höpistä asiakkaalle vaan toisin päin
Pitkän linjan taksiautoilijalla Harri Savusella on asiakkaille ohje: pussaaminen takapenkillä on sallittua, mutta syöminen ei.

Grandees out to usurp inexperienced MPs at next election
Senior figures in the opposition Centre Party are unhappy with the current generation of parliamentarians. Several old boys say they want to return to parliament because the new generation of politicos just don’t cut the mustard.

Läppää ja sultsinaa – perinneherkut tunnetaan vain omassa maakunnassa
Suomen ruokaperinne on kirjava, lähes jokaisella alueella on omat perinneherkkunsa. Monesti yhdellä alueella kasvaneen perinneherkku on toisaalla asuvalle tuntematon. Keräsimme yhteen paikallisia erikoisuuksia.

SOK vetää broilerin fileesuikaleita myynnistä – saattavat sisältää sinapinsiementä
Rainbow-fileesuikaleet vedetään myynnistä, sillä tuotteen valmistuksen yhteydessä valmistajalta on päässyt tuotteen sekaan pieni määrä sinapinsiementä sisältävää marinadia.

Unohda chilit ja aurajuustot – Makkaramestarikisassa luotetaan nyt perinteisiin makuihin
Yksi tykkää jauhoisesta, toinen lihaisasta, kolmas mausteisesta, neljäs juustoisesta – sinapilla tai ilman. Mutta mikä on paras makkara, ja sille paras sinappi? Se selviää arvovaltaisen raadin makustelu-urakan jälkeen, kun vuoden makkara- ja sinappimestarit seulotaan lauantaina Tammelan Makkaramarkkinoilla.

Insinööri tekee sinapin vaikka mustikasta – lähiruoka kaipaa tasaista laatua ja ajassa elämistä
Hyvin suunniteltu on valmiiksi tehty. Raija Kauppisen ajatustyö saattaa viedä joskus vuosia, mutta sen jälkeen hänellä on maistuva ja toimiva resepti.

Sinappinaljailu vauhdissa: "Ei enää maanpetturien sapuskaa pöydälle!"
Ihmisten sinappisuhteesta kasvoi melkein elämää suurempi asia vuonna 2003, kun Turun Sinapin valmistus päättyi Turussa. Nyt tuotteen valmistus on palannut takaisin Suomeen, ei kuitenkaan Turkuun. Runsaan kymmenen vuoden takaiset tunteet ovat vieläkin pinnassa.

Iconic Finnish brand returns home after a decade abroad
The nation's leading mustard brand is launching production near Kajaani, promising genuine Finnish "sinappi" by Midsummer.

Turun Sinappi palasi Suomeen – uusi koti on nyt Pohjois-Pohjanmaalla
Turun Sinappi teki matkan maailmalla ja palasi takaisin Suomeen. Kotimaiseksi valmistajaksi on valittu pyhäntäläinen Maustaja.

Turun Sinapin valmistus palaa Suomeen
Turun Sinapin valmistus alkoi Turussa vuonna 1948. Valmistus siirtyi vuonna 2003 kohun saattelemana Ruotsiin.

Kokkiopiskelija on arka joululaatikon tuunaaja
Kokiksi opiskelevia pyydettiin kokeilemaan erilaisia ratkaisuja porkkana- ja lanttulaatikon maustamisessa Etelä-Kymenlaakson ammattiopistossa. Piparilla maustettua porkkanalaatikkoa pidettiin epäonnistuneena kokeiluna.

Näin teet erilaista kastiketta kinkulle - katso ohje
Punaviinikastike, omenakastike ja sinappikastike ovat tuttuja joulupöydän sulostuttajia. Kermainen kaardemummakastike on hieman erilainen jouluherkkujen kostuttaja.

Makkara maistui ja juttu luisti joulukuun hämärässä
Yle Kainuu jatkoi perinteitä ja grillasi makkaraa Kajaanin Kauppatorilla nyt kolmannen kerran. Makkara maistui kansalle sekä kyytipojaksi tarjoiltu lämmin mehu. Samalla kun kuuma makkara sai suun liikkumaan vikkelään vaihtuivat myös päivän kuulumiset paikalle tulleiden ihmisten kanssa.

"Jouluhässäkkää on, kuulikko"
Kemiläislähtöinen Jope Ruonansuu julkaisi fanien toiveesta joululevyn perjantaina. Joulukiireitä huumorimiehellä riittää lähes aattoon asti, mutta sitten laulaja-koomikko asettuu joulun viettoon ja sinapin keittoon.