Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Vuoden nuori muotoilija Laura Väre: "Haluaisin, että jättäisimme kertakäyttökulttuurin"

Vuoden nuori muotoilija Laura Väre haluaa, että esineillä on selkeä käyttötarkoitus ja ne kestävät kulutusta. Kauneudesta ei pidä silti tinkiä.

Mitä tapahtuu lopullisesti pimenneille jouluvaloille? Ne päätyvät kupariksi ja energiaksi

Yhdestä kyntteliköstä ei paljon raaka-ainetta irtoa uudelleen käytettäväksi, mutta silti se kannattaa kierrättää.

Festivo-kynttilänjalasta piti tulla viinilasi – lue 5 tarinaa muotoilija Timo Sarpanevan tutuista esineistä

Timo Sarpaneva on maamme tunnetuimpia muotoilijoita ja hän menestyi myös kansainvälisesti. Parhaiten hänet tunnetaan lasiesineistä, mutta hän hallitsi myös muut materiaalit kankaasta teräkseen.

Vanhat purkit ja lasiset kynttilänjalat kuumaa kamaa kirpparilla – Tarina paras myyntipuhe

Harvinaisuuden määrittely ei ole helpoimpia asioita. Kirpputorilta harvinaisuuksia tavataan ja silloin on hyötyä, jos historiakin on tallessa.

Väsähtäneet jouluvalot saavat uuden hehkun Myllykankaan Matin käsissä

Pienessä pajassa on lähes harras tunnelma. Harmaapartainen mies katsoo johtokasojen ja muuntajien keskellä tyytyväisenä työnsä jälkeä. Vika on löytynyt ja poro loistaa taas.

Heinolan museo sai arvolahjoituksia

Anja Juurikkalan Säätiö on kartuttanut jälleen Heinolan museoiden kokoelmia.

Kynttelikkö oli sytyttää rivitaloasunnon palamaan

Naapuri sammutti Lemin Kuukanniemessä rivitaloasunnon olohuoneen kattoa nuoleskelleen kynttelikön jauhesammuttimella. Pelastuslaitos varmisti, että tuli ei kytenyt kattorakenteissa.

Tarkastaja ei suosittele hintatauluja näyteikkunoihin – "Hinnan etsiminen voi olla ylivoimaisen vaikeaa"

Lain edellyttämät hinnat komeilevat kainuulaisissa näyteikkunoissa hyvin. Puutteita on autokoulujen, parturikampaamojen ja valokuvaliikkeiden ikkunoissa.

Designjoulukuusilla rahaa Romanian lapsille – video

Taiteilijoiden näkemykset joulukuusista keräsivät hädänalaisille lapsille neljännesmiljoonan.

Lucia-mummon kynttiläkruunu aseteltiin tänä vuonna Elvi Pekkarisen kutreille

Lucia-mummoksi on kruunattu tänään Lapinlahdella 91-vuotias Elvi Pekkarinen.

Vanhoja perheaarteita pelastavat kultasepät: Lusikalla on muutakin arvoa kuin mitä vaaka näyttää

Kolmessa polvessa kulkenut hopealusikka voi olla jo pahasti tummunut, mutta sillä on yhä arvoa omistajilleen. Romuksi myymisen sijaan kannattaa miettiä esineen kunnostusta, sillä jokaisella arvoesineellä on tarinansa. Taitava kultaseppä osaa taikoa väsyneeseen kynttilänjalkaankin uuden elämän.

Koristitko pihapensaasi sopimattoman varhain? Tapakouluttaja säästäisi jouluvalot adventtiaikaan

Jos virittäydyt pimeään aikaan jo kyntteliköin ja pihakuusen valoin, olet auttamattomasti etuajassa.

Repi virsikirjoja, tyhjensi jauhesammuttimen – nuorelle tytölle ehdollista kirkon sotkemisesta

Nuori tyttö on saanut ehdollisen vankeusrangaistuksen kirkon töhrimisestä Lahdessa. Tyttö suihkutti jauhesammutinta pitkin kirkkoa, repi kukkia ja heitteli kynttilänjalkoja.

Video: Yhteensä 600 vuotta kauneutta kisaa Lucia-mummon tittelistä – "Fantastista, että meitä muistetaan"

Lucia tuo valkoisine vaatteineen ja kynttiläkruunuineen valoa talven pimeyteen. Lucia-mummotempaus puolestaan tuo iloa ja piristystä vanhusten arkeen. Videolla 80- ja 90-vuotiaat Lucia-kandidaatit kertovat ajatuksiaan.

"Toimii varmasti!" Tiesitkö, että Spede Pasanen kehitteli nämäkin huimat keksinnöt?

Pertti "Spede" Pasasen syntymästä tulee perjantaina kuluneeksi 85 vuotta. Merkkipäivän kunniaksi keräsimme sikermän miehen vähemmän tunnetuista keksinnöistä.

Kuinka monta kynttilää mahtuu itsenäisyyspäivänä ikkunaan?

Itsenäisyyspäivään perinteisesti kuuluvat kynttilät ovat juhlistaneet Suomessa sekä keisarin merkkipäiviä että kertoneet jääkäreiden viestiä. Mutta entä jos ikkunalle laittaa kolmannenkin kynttilän?

Ottavatko naapurin jouluvalmistelut jo hermoon?

Kynttelikkö, ulkovalot, valokaapelit? Glögi, ensimmäiset tortut, kinkun tilaus? Toisille joulu on pitkää tunnelman rakentamista, toisille taas pyhäpäivien rysäys. Mitä tässä vaiheessa saa tehdä - ja onko se ylipäänsä naapurin asia, millaiset valot parvekkeen kaiteeseensa kietoo?

Juha Siltasen poltergeist-näytelmä haastaa lavastajan

Kun esineiden pitää nousta itsekseen ilmaan näyttämöllä, on teatterilavastajan innovoitava jotain erikoista. Suomen kuuluisin poltergeist-ilmiö avautuu katsojien eteen tammikuussa Ylivieskassa. Ohjaaja Saana Finnilä toivoo, että Juha Siltasen haasteellisen tekstin lisäksi yleisöllä on lavalla mielenkiintoista nähtävääkin.

Vanhat tavarat innostavat kierrätyskeskuksen työntekijänkin keräilyyn

Puoli vuotta kierrätyskeskus Entringissä työskennellyt Markku Karjalainen hämmästyy edelleen usein nähtyään kierrätykseen tuodun tavaran ja kuultuaan sen hinnan. Yllätys voi olla se, kuinka edullisesti melkein käyttämättömän kierrätystavaran voi onnistua saamaan tai se, kuinka arvokas aivan vähäpätöisen näköinen tuote voikaan olla.

Perinteinen Lucia-kulkue toi valon myrskyn jälkeen

Lucian päivää vietetään 13. joulukuuta sokeiden ja näkövammaisten pyhimyksen Lucian muistoksi. Lucian päivää on vietetty Suomessa pitkään erityisesti ruotsinkielissä piireissä. Nykyään päivää vietetään myös suomenkielisissä kouluissa ja päiväkodeissa. Tänä vuonna Lucia-neidot saivat pitää kynttiläkruunuistaan kiinni Seija-myrskyssä.

Leijona-kalvosinnappeja, hopeamitaleja ja avaimenperiä – Arkadianmäki laittaa kymmeniä tuhansia lahjatavaroihin

Eduskunta karsii lahjatavaramääriään ja myös niihin käytettävää rahaa.

Valo tulee usein idästä

Koristevalojen kauppakausi on kuumimmillaan. Valo-ostoksilla monia mietityttää paitsi tuotteiden kestävyys myös niiden alkuperä.

Jouluvalojen sekakäyttö voi synkistää juhlatunnelman

Rikkoontuneen pienoishehkulampun korvaaminen ledillä saattaa aiheuttaa vaaratilanteen, jos ei ole tarkkana valaisimen teho- ja jännitevaatimusten kanssa. Tukesin asiantuntijan mukaan jouluvalojen turvallisuudessa on kuitenkin yleisesti menty valoisampaan suuntaan.

Naapurit hämmästelivät makuuhuoneen öistä pauketta

Iltamyöhään kuului makuuhuoneesta epäilyttävä ääni: jumpsis, humpsis. Monilapsisen perheen isä Toivo Mäkinen yritti leventää leipää, ja kaikki keinot olivat sallittuja.

Pitkäkyntiset vierailivat Lassilan seuratalolla Ruokolahdella

Varkaiden mukaan lähti viime viikolla muun muassa pölynimuri, juomalaseja ja mikroaaltouuni. Talkoovoimin hankittujen tavaroiden menetys harmittaa talotoimikuntaa.

Kynttilänjalka kärysi kerrostalossa Lahdessa

Pahkainen kynttilänjalka oli alkanut kyteä ja savuttaa. Kitkerä haju levisi asunnon lisäksi rappukäytävään.

Lintumaista liikehdintää Viinijärven koululla

Joukko eri-ikäisiä viinijärveläisnaisia treenaa viikottain Viinijärven koululla voimistelun suurtapahtumaa varten. Tuhannet naiset eri puolilta kokoontuvat kesäkuussa Lahteen voimistelun suurtapahtumaan. Viinijärveläiset ovat mukana Valkea lintu -joukkonäytöksessä.

Kelpaisiko joululahjaksi yksi Leninin pää?

Kirpputoreilta haetaan persoonallisia, yllätyksellisiä ja halpoja lahjoja. Käytetyn lahjan antaminen vähentää kerskakuluttamista - ekolahja sopii etenkin vanhoista tavaroista innostuneelle keräilijälle.

Suomen Lucia haluaa tuoda iloa

Julia Hanhikoski on valittu Suomen Lucia-neidoksi. Vuonna 2010 Kokkolan Lucian kynttiläkruunua kantanut 18-vuotias abiturientti on huomannut ilon, jota Lucia-neito välittää ympärilleen.

Jouluttaja elää hurmoksessa läpi vuoden

Jouluttajat ovat jo valinneet metsästä sopivan kuusen joulupuuksi, viimeistelevät lahjalistojaan ja maistelevat salaa jouluherkkuja. Kyllä, jo syyskuussa.

Syyrian Assadin sähköpostit paljastavat diktaattorin yksityiselämää

Syyrian presidentti Bashar al-Assad sai Iranilta neuvoja kansannousun tukahduttamiseksi. Tämä selviää presidentin yksityisistä sähköpostiviesteistä, jotka brittilehti Guardian on saanut haltuunsa. Viestit paljastavat tietoja myös presidentin ja hänen vaimonsa luksuselämästä kansannousun keskellä, kertoi Guardian keskiviikkona.

Joensuu-päivän vauva on Keskijärven poikia

Joensuun kaupunki on muistanut Joensuu-päivänä 29.11. ensimmäisenä Pohjois-Karjalan keskussairaalassa syntynyttä joensuulaista vauvaa. Kukat, shekin ja kynttilänjalan sai Keskijärvellä asuvien Aino Lakiasuon ja Petri Hoskosen poikavauva.

Jouluhullut hankkivat koristeet jo tammikuussa

Toiset ottavat joulun vastaan iloiten, kun toisten mielestä jouluhässäkkä alkaa vuosi vuodelta liian aikaisin. Useassa pohjoispohjalaiskunnassa joulu otetaan vastaan lähipäivinä. Joulu avataan perjantaina ainakin Oulussa, Iissä ja Ylivieskassa.

Kirjahyllyyn unohtunut kynttilä sytytti asunnon

Kynttelikköä oli poltettu kirjahyllyn päällä illasta alkaen. Myöhemmin yöllä asunnossa vuokralaisena ollut nainen oli poistunut, mutta kynttilät olivat jääneet palamaan. Lattialle levinnyt palo aiheutti asunnolle yli 11 000 euron vahingot.

Uusi tsasouna kunnioittaa perinteitä

Kajaaniin rakentuu perinteitä kunnioittava, uusi pyhäkkö. Ortodoksisen seurakunnan kymmenvuotinen tavoite on täyttymässä, kun käsinveistetty hirsikirkko pystytetään hautausmaan kupeeseen. Täysin valmiina tsasouna on talvella ja metropoliitta Panteleimon vihkii sen käyttöön ensi kesänä. Pyhäkkö on suunniteltu ja rakennettu perinteitä kunnioittaen.

Veli löi veljeä kynttilänjalalla Närpiössä

Miesten ilta loppui rajuun tappeluun, jossa toinen veljeksistä löi toista kynttilänjalalla päähän.

Jouluperinteet kunniaan!

Jouluisia ovat mietteet itse kullakin, niin myös Jouni Koutosella. Hänkin pitää jouluperinteistään kiinni – tosin ne perinteet eivät kovin jouluisia ole.

Lucia-neito tuo valoa vuoden pimeimpään aikaan

Joulukuun synkeimpään kaamokseen valoa tuovaa Luciaa on juhlittu jälleen maanantaina. Kuusankosken lukion Lucian kruunua kantoi tänä vuonna Maija Rautasuo.

Lucia tuo valoa jouluun

Maanantaina vietetään Lucian päivää. Lucia-neito tuo kynttiläkruunuineen valoa joulunalusaikaan. Tämän vuoden Lucia-neito on 23-vuotias Mirella Uddström.

Joensuun merkkipäivä nostaa esiin merkkitekijät

Joensuun kaupunki juhlii maanantaina 162-vuotispäiviään. Perinteiseen tapaan kaupunki on muistanut eri palkinnoilla ansioituneita tekijöitä ja taitajia.

Tuikkuja ja kynttilöitä ei saa jättää vartioimatta

Joulu on kynttilöiden, tuikkujen ja ulkotulien aikaa, mutta voivat aiheuttaa myös tulipalon. Katso muistilista vaaran välttämiseksi!

Rovaniemi ei säästä joulukyntteliköissä

Rovaniemen kaupungin virastojen ja toimistojen ikkunoissa loistaa tänäkin vuonna satoja kyntteliköitä. Periaate on, että jokaisen työntekijän ikkunalla on vähintään yksi kynttelikkö.

Lucia-neito tuo valoa vuoden pimeimpään aikaan

Sunnuntaina on vietetty perinteistä Lucian päivää. Kynttiläkruunua päässään kantava ja valkoiseen pukeutunut Lucia-neito tuo valoa pimeään joulunalusaikaan.

Kynttiläpaloja syytä varoa

Pelastuspäällikkö Ulf Westerstråhle Etelä-Karjalan pelastuslaitokselta kertoo, että Suomessa sattuu kynttiläpalojen takia vuosittain kymmenkunta kuolemantapausta, joista suuri osa joulun aikaan.

Wenzel Hagelstamin korvaa turkulainen antiikkikauppias

Suositun Antiikkia, antiikkia -ohjelman uusi tähti on turkulainen antiikkikauppias Hans Tritzschler. Hän korvaa Wenzel Hagelstamin, joka alkaa tehdä omaa antiikkiohjelmaansa. Hans Tritzschler tuntee hyvin muun muassa vanhan hopean ja tinan.

Aaltojen alla: Björn jäiden armoilla

On toukokuu vuonna 1891. Höyrylaiva Björnin määränpäänä on Kokkolan Ykspihlaja. Avovesi on kortilla, jäätä on yhä enemmän ja se on yhä kiinteämpää...

Luovuutta ja terapiaa ahjon ääressä

Sysmässä, Vanhakartanon idyllisessä miljöössä sijaitsee maamme suurin paja. Suurimman siitä tekevät kahdeksan ahjoa, joiden ääressä on työskennellyt niin alan harrastajia kuin ammattilaisiakin 30 vuoden ajan.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle