Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Mansikoita ja maitohorsman varsia kattilan vieressä

Marjoista saa irti enemmän kuin uskotkaan – katso ohje: mansikan kannoista syntyy oivaa kesäjuomaa

Hyödyksi voi käyttää myös mehustuksen ohessa syntyvää mäskiä sekä marjojen kukkia ja lehtiä.

Vanha paloauto ajettuna ulos tallista

Maailmansodan jaloista Suomeen tullut Sussex-paloauto konservoidaan sitruunahappokiisselillä kuntoon

Vanhan paloauton konservointi on loppusuoralla Riihimäellä. Kansainvälisestikin harvinaisen autovanhuksen ruostevaurioita puhdistetaan kemiallisesti sitruuna- ja fostorihapolla.

Mahlaaa juoksutetaan koivusta.

Virkistävää janojuomaa koivun kyljestä – mahlaa heruu jopa 15 litraa vuorokaudessa

Koivun mahlaa hamuaville tulee pian kiire. Sään lämmetessä puut käyttävät varantonsa omaan kasvuun eikä mahlaa enää heru. Viileissä pakoissa mahlaa voi vielä saada.

Mahlaputki koivun kyljessä.

Nyt juoksee mahla

Ihmiset ovat kautta-aikojen hakeneet apua vaivoihinsa luonnosta. Koivun-mahlaa on käytetty esimerkiksi reuman nivelreuman ja allergiaoireiden lievittämiseen. Pääosin vettä sisältävä mahla on todellinen luonnontuote, joka sisältää muun muassa vitamiineja ja antioksidantteja.

Mahlan talteenottoa.

Mahlasesonki on nyt kiivaimmillaan

Poijaksen tilalla Karttulassa koivun mahlaa on kerätty kolmisenkymmentä vuotta. Koivun mahla sisältää runsaasti erilaisia kivennäis- ja hivenaineita.

Nainen laittaa pyykkiä pesukoneeseen.

Konstit on monet: Haiseva pyykinpesukone kuriin!

Pesty pyykki voi yllättää tunkkaisella hajulla, jos itse pesukonetta ei ole puhdistettu säännöllisesti. Työtehoseuran tutkijan ykköskonstit pesukoneen puhtaanapitoon ovat sitruunahappokäsittely ja aina silloin tällöin mahdollisimman kuuman pesulämpötilan käyttö.

Oulaisissa ratsastuskoulu Ratsu-Ateljeessa hevosia suojellaan ötököiltä omatekoisella aineella, jota taputellaan hevosen päälle.

Mutakuorrute ja mönjä suojaavat hevosta ötököiltä

Vihaiset ötökät voivat pahimmillaan ajaa hevosen hulluuden partaalle. Neuvokkailla hevosenomistajilla on kuitenkin keinonsa tässä taistossa.

Kahvinkeitin

Kallista kahvia ei kannata pilata likaisella keittimellä

Kun kahvi on kallista, ei arvokasta juomaa kannata suodattaa likaisella kahvinkeittimellä. Pieni siivoustyö palkitsee tekijänsä. Kaupoista löytyy paljon valmiita puhdistusaineita, mutta perinteisemmillä keinoillakin pärjää hyvin.

Juha Ohtonen

Terveyttä pullosta, tai sitten ei

Juha Ohtosen päässä kuplii terveysvaikutteisesti.

Mahlan juoksutuksen ABC

Mahlan keräämiseen ei ihmeellisiä työkaluja tarvita - mukana pitää olla vain porakone, ämpäri tai muoviletku. Nyt on viimeiset mahdollisuudet mahlan keräämiseen. YLE Satakunta lähti metsänhoitaja Tapani Hännisen kanssa metsään.

Kuvassa nainen puhdistaa käsienpesuallasta

Kalkkijäämät vaativat viitseliäisyyttä

Kalkkikertymiä löytyy joka paikasta, missä ollaan veden kanssa tekemisissä. Joillain paikkakunnilla, kuten Kokkolassa, vesijohtovesi on niin kovaa, että kalkkiongelma on erityisen hankala.

Kevät saa mahlan virtaamaan

Poijaksen marja-ja mahlatilalla Karttulassa eletään mahlan juoksutuksen vilkkainta aikaa. Pullo poikineen elämän eliksiiriä lähtee maailmalle. Koivun mahlaa pidetään terveysvaikutteisena luonnontuotteena.

Nainen laittaa pyykkiä pesukoneeseen.

Pahanhajuinen pyykki pistetään koneen piikkiin

Mustat t-paidat haisevat pahalle pesun jäljiltä. Pesuainevalmistaja ei ota syytä kontolleen, vaan kääntää katseen pyykin pesijään -ja pyykkikoneeseen.

Pyykinpesukone

Löyhkä lähtee pesukoneesta sitruunahapolla

Pesukonetutkijan mukaan suomalaiset pesevät usein pyykkinsä liian alhaisissa lämpötiloissa sekä vähillä huuhtelukerroilla. Zeoliittipitoiset pesuaineet ovat suurin hajun aiheuttaja.