Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Kausityöntekijöitä istuttamassa mansikantaimia pellolla.

Ukrainalaisten kausityöt loppuvat – TE-toimistot odottavat jännityksellä, kuinka moni tarvitsee uuden työn

TE-toimistot valmistautuvat syksyyn kysymysmerkkien keskellä. Kukaan ei vielä tiedä, mihin kausityötä tekevät ukrainalaiset suuntaavat kesän jälkeen.

Kausityöntekijöitä istuttamassa mansikantaimia pellolla.

Ulkomaalaisten työnsaantia helpotetaan taas Pohjois-Savossa – työttömien ukrainalaisten tilanne pysyy vaikeana

Pohjois-Savoon saapuvien EU- ja ETA-alueiden ulkopuolisten työntekijöiden oleskelulupaa voidaan yhä useammin puoltaa ilman erillistä käsittelyä.

Nuori nainen ojentaa pullaa kohti kameraa.

Kesäbistron yrittäjältä loppuivat keinot saada nuoret ymmärtämään, mitä töissä oleminen tarkoittaa – päätti aloittaa kesän työnohjauksella

Kausityössä edes työtehtäviin perehdytys ei aina ole kunnossa. On aniharvinaista, että työntekijöihin satsataan työnohjauksella.

Yrjölän mansikkapellon poimijoita.

Ukrainalaispakolaisten syksyn majoituskuviot huolestuttavat Satakunnassa – kausitöiden loppuminen saattaa tuoda painetta vastaanottokeskukseen

Moni Ukrainasta Satakuntaan tullut turvapaikanhakija on saanut kesäksi sekä töitä että majoituksen maatiloilta. Töiden päättyessä syksyllä voi edessä olla myös uuden majapaikan metsästys.

Aikuinen kattaa aamiaispöytää. Lapset pyörivät ympärillä.

Marjayrittäjä majoitti ukrainalaiset työntekijänsä perheineen jo viikkoja ennen töiden alkamista – tilalle palkattiin myös lastenhoitaja

Suonenjokelaisella tilalla puolet ukrainalaisista on lapsia. Aikuiset ovat päässeet aloittamaan kevättöiden tekemisen.

Kausityöntekijöitä istuttamassa mansikantaimia pellolla.

Marja- ja vihannestilojen ukrainalaisille työntekijöille järjestettiin pikavauhtia työnjohtokoulutus – Savossa osallistujia vielä pyöreä nolla

Ukrainalaisille kausityöntekijöille tarjotaan työnjohtajakoulutusta, koska monet aiemmin työnjohtajina toimineet miehet ovat rintamalla. Savossa osallistujia ei ole vielä lainkaan.

Mansikan taimia kasvamassa Suonenjoella.

Sota vei tutut kausityöntekijät marjatiloilta – ukrainalaisten miesten tilalle on palkattu Suomeen paenneita naisia ja lisätyövoimaa Etelä-Euroopasta

Maa- ja metsätalousministeriön arvion mukaan satokauden aikana Suomessa tulee olemaan puutetta kausityöntekijöistä, sillä aikaisempina vuosina suurin osa heistä on tullut Ukrainasta. Keski-Suomessa ja Etelä-Savossa työntekijöiden määrä koetaan suurimmilta osin riittäväksi. 

Ukrainalainen kausityöstekijä kastelee tuoreyrttejä Varpion puutarhassa Orimattilassa

Uutissuomalainen: Kausityöntekijöiden määrä jää jopa kolmanneksen vajaaksi

Ukrainalaisille myönnettyjen kausityölupien määrä puolittunut viime vuodesta.

Kausityöntekijä kukkien keskellä puutarhan kasvihuoneessa.

Kuopiolaisyrittäjillä suuri pula kausityöntekijöistä – ukrainalaisnainen kertoo, kuinka heidät löydetään töihin

Kuopion seudun yrittäjillä on niin kova pula kausityöntekijöistä, että se haittaa jo yritysten liiketoimintaa. Yrittäjät perustavat oman verkkosivuston työntekijöiden tavoittamiseksi.

Ukrainalainen kausityöstekijä kastelee tuoreyrttejä Varpion puutarhassa Orimattilassa

Pori selvittää ukrainalaisten mahdollisuuksia työntekoon

Pori on palkannut työntekijän, joka käy läpi kaupunkiin saapuneiden ukrainalaisten osaamista ja haluja esimerkiksi kausitöihin.

Hämeenkoskelainen maatalousyrittäjä Saara Kukkonen viilaa konehallilssa yllään sininen toppatakki ja harmaa-keltainen myssy päässään 28. maaliskuuta 2022.

Ukrainan sota toi kausityöntekijät maatiloille perheineen – lapsille kaivattaisiin päivähoitoa

Ukrainalaisia on työskennellyt vuosittain paljon suomalaisilla maatiloilla. Nyt viljelijät majoittavat sotaa pakenevia työntekijöitään perheineen.

Mansikantaimia kasvamassa Suonenjoella kasvatustunnelissa.

Pohjalaisyrittäjät valmiita palkkaamaan ukrainalaisia – yrittäjäjärjestöiltä kyselty jo, miten turvapaikanhakijoiden työllistäminen tapahtuu

Suomen Yrittäjien julkaiseman kyselyn mukaan moni suomalaisyritys on valmiudessa palkkaamaan Suomeen tulevia ukrainalaisia. Pohjalaisissa yrittäjäjärjestöissä suhtautuminen on samanmoinen.

Kypsyneitä ja raakoja mansikoita mansikkapellolla.

Maa- ja metsätalousministeriö on valmis joustamaan, jotta ukrainalaisia kausityöntekijöitä saadaan Suomeen

Suomen alkutuotantoon tarvitaan yhteensä noin 16 000 kausityöntekijää.

mansikoiden lehtiä ja vesipisaroita

Ukrainalaisten kausityöntekijöiden tilanne huolettaa – marjayrittäjä Elina Jukkola: "Tosi vaikeaa on löytää ammattitaitoista väkeä näihin hommiin"

Suuri osa maataolouden kausityöntekijöistä tulee Suomeen Ukrainasta. Hauhtosen vihannes- ja marjatilalle ukrainalaisia olisi tulossa kevättöihin toukokuussa.

Ana Emilia Martinez Hale kasvomaskiin pukeutuneena katsoo kameraan ravintolakeittiössä.

Ana Emilia Martinez Hale tuli Suomeen opiskelemaan, mutta jäi töihin – ja juuri hänenlaisiaan työntekijöitä matkailuala kaipaa

Suomeen on saapunut syyskuun loppuun mennessä enemmän ulkomaista työvoimaa kuin ennen korona-aikaa 2019. Suurin osa heistä on kausityöntekijöitä.

Nataliia Melnyk henkilökuvassa.

Ukrainalaisnainen tuli Suomeen poimimaan marjoja ja päätti jäädä: "Tämä maa antaa lupauksen, joka saattaa toteutua"

Ukrainalainen Nataliia Melnyk saapui Suomeen kausityöhön viime kesänä. Nyt hän on kotiutumassa maahan. Vaikutuksen tekivät luonto ja rauha.

Puolukoita metsässä.

Poliisi: Ukrainalaisia marjanpoimijoita tuotiin kesällä Kainuuseen tekaistuilla papereilla

Poliisi epäilee Pohjois-Suomessa toimivan marjayrityksen kiertäneen koronan vuoksi asetettuja maahantulorajoituksia väärennettyjen kausityösopimusten avulla.

Thai-poimijat keräävät mustikkaa Luumäellä 2018.

Coronavirus infections diagnosed in second group of seasonal workers

Mass testing of 110 foreign berry pickers in Lapland revealed 40 more coronavirus infections.

Puolukoita metsässä.

Coronavirus outbreak among seasonal workers in Kainuu

A group of 74 berry pickers were tested for coronavirus on Monday, with 44 testing positive.

Kausityöntekijät pakkaavat vadelmia rasioihin.

Marjatilojen kausityön valvonta on hidasta ja kestää pahimmillaan vuosia – suurimmat ongelmat liittyvät palkanmaksuun

Kausityötä valvotaan marjatiloilla vuosittain. Itä-Suomessa suurimmat ongelmat liittyvät puutteelliseen tuntikirjanpitoon. Työnantaja ei pysty maksamaan työntekijälle oikeaa palkkaa, jos tehtyjä työtunteja ei tiedetä.

Lähikuva rokutteen pistämisestä naisen käsivarteen, sairaanhoitajan kädessä laastari valmiina odottamassa pistoskohtaan laitettavaksi.

Perniönseudun Lehti: Salon seudun kausityöntekijät ottaneet heikosti koronarokotetta

Vain noin joka neljäs alueen kausityöntekijä on ottanut rokotteen. Taustalla on ulkomailta tulleiden työntekijöiden epäluulo rokotetta ja terveydenhuoltojärjestelmää kohtaan.

mansikkakori pellolla

Mansikan pääsatokausi loppunut Pohjois-Savossa ja paikoin myöhäislajikkeetkin jo kerätty

Helle aikaisti pääsatokautta ja kypsytti useat lajikkeet samanaikaisesti. Satoa jäi tänä vuonna myös peltoon, kun kaikkea ei yksinkertaisesti ehditty keräämään. Osalla tiloista kausityöntekijät pakkailevat jo laukkujaan urakan loppuessa.

Mieheltä otetaan koronatesti

Pohjois-Savon koronatartuntamäärät olleet hienoisessa nousussa – infektioylilääkäri: "Meidän alueellamme ei ole syytä huoleen"

Iso osa Pohjois-Savossa ilmenneistä koronatartunnoista on viime aikoina ollut peräisin ulkomailta. Yhtenä syynä ovat kausityöntekijät, joiden kohdalla positiivinen testitulos on saatu vanhan tartunnan vuoksi. He eivät siis ole kantaneet aktiivista tartuntaa.

Koronan näytteenotto paikka Nuijamaan raja-asemalla

Herkästi leviävää deltavarianttia valuu nyt Venäjältä Suomeen – THL:n mukaan suureen huoleen ei ole syytä

Varmistuneet deltavariantit on sekvensoitu kesäkuun alussa Nuijamaan raja-asemalla otetuista näytteistä. EM-kisaturisteilla todettujen tartuntojen osalta ei vielä tiedetä, onko niissä kyse virusmuunnoksesta. Deltavarianttia on nyt Venäjällä paljon.

Läheltä

Savonlinnassa viisi uutta koronatartuntaa – kaikkien alkuperä ulkomailla

Sosterin alueella Savonlinnassa on todettu viisi uutta koronatartuntaa viime torstain jälkeen. Karanteenissa on yhteensä 18 henkilöä.

Koivu kaatuneena rivitalon päälle.

Tiistai 15.6.2021 (radio)

Sote-uudistus. Marjanpoimijat. Koronarajoituksiet. Myrsky. Sääennuste.

Ulkomaista työvoimaa mansikkatilalla Suonenjoella. Mansikkojen kasvatusastioita rakennetaan.

Berry pickers arrive in Finland, but will they be safe from Covid?

One local health expert says nobody is making sure the farms welcoming seasonal workers have infection control plans in place.

Ulkomaista työvoimaa mansikkatilalla Suonenjoella. Mansikkojen kasvatusastioita rakennetaan.

Ukrainasta yli 50 lentokoneellista marjanpoimijoita Suomeen – tulijoille on tehtävä tiloilla turvallisuussuunnitelma, jota ei valvo kukaan

Maa- ja metsätalousministeriön mukaan ulkomaista kausityövoimaa käyttävien työnantajien on tehtävä erityinen terveysturvallisuussuunnitelma. Suunnitelman laatiminen on pakollista, mutta sen tekemistä ei valvo kukaan.

Alina ja Jevheni kotonaan Kiovassa

Yle tapasi Kiovassa Savoon marjoja poimimaan tulevan pariskunnan – "Unelmoimme muutosta Suomeen"

Suurin osa Suomeen marja- ja maatiloille tulevista tuhansista kausityöntekijöistä on Ukrainasta. Alina ja Jevheni tulevat huomenna Suomeen tienaamaan ja nauttimaan.

Jäätelönmyyjä pyörittelee jäätelöpalloa.

Kesätöitä on tarjolla viime vuotta enemmän –Kauppakamarin toimitusjohtaja: "Nuorten kannattaa olla rohkeasti yhteyksissä yrityksiin"

Keski-Suomen kauppakamarin kyselyyn vastanneista yrityksistä peräti 72 prosenttia kertoo palkkaavansa kesätyöntekijöitä tänä vuonna. Kyselyyn vastanneilla yrityksillä on tarjolla kesätyöpaikkoja jopa enemmän kuin ennen koronaa.

Läheltä

Sosterin alueella kaksi uutta koronatartuntaa, joista molemmat peräisin ulkomailta

Toinen tarunta on ulkomailta palanneella savonlinnalaisella ja toinen ulkomaalaisella kausityöntekijällä. Molemmat tapaukset todettiin rajatestauksessa. Yhteensä 20 henkilö on määrätty karanteeniin.

Alexandra Bogolyubova mansikkapellolla luuppi kädessä.

Double testing, vaccines for seasonal migrant workers

Under new rules, every farm that hires seasonal workers must have a health safety plan and a health contact person.

Alexandra Bogolyubova mansikkapellolla luuppi kädessä.

Marjatilat eivät ole tänä kesänä pinteessä kausityöntekijöiden takia – ulkomaiset poimijat tuplatestataan ja voidaan myös rokottaa Suomessa

Tänä vuonna jokaisella ulkomaalaisia kausityöntekijöitä palkkaavalla tilalla on oltava terveysturvallisuussuunnitelma ja terveysasioiden kontaktihenkilö. Tulijat testataan kahteen kertaan ja heillä on mahdollisuus saada myös rokote Suomessa.

Nuoret pihatöissä

Vielä löytyy nuorille kesätöitä Pohjois-Karjalasta, mutta nyt kannattaa soittaa jo suoraan työnantajille

Mikäli vielä ei ole löytänyt kesätyöpaikkaa, ei kannata heittää toivoa. Duunitorilla oli esimerkiksi keskiviikkona avoinna reilut 80 kesätyöpaikkaa. Töitä löytyy edelleen monilta aloilta ulkohommista siivoukseen ja myynnistä mansikanpoimintaan.

Läheltä

Sosterilla kaksi uutta tartuntaa – sairaanhoitopiiri muistuttaa kausityöntekijöiden työnantajia koronaturvallisuudesta

Tartunnoista toinen ei aiheuta toimenpiteitä. Toisen tartunta on kausityöntekijällä, minkä takia Sosteri muistuttaa kausityöntekijän palkkaajia toimittamaan sairaanhoitopiirille terveysturvallisuussuunnitelman pandemiaan liittyen.

Opaste koronanäytteenottoon Kainuun keskussairaalalla.

Kainuun koronatilanne luisuu huonommaksi – kaikki tartunnat ovat kuitenkin jäljitettävissä

Positiivisten testien osuus kaikista testeistä ratkaisee, onko Kainuu kiihtymisvaiheessa.

Jordgubbar växer på en stor odling på Keskylä gård i Pargas.

Aluehallintovirasto: Moni maatilojen ulkomaalainen työntekijä oli viime kesänä töissä ilman työnteko-oikeutta

Myös työaikakirjanpidossa oli puutteita, jotka ovat jatkuneet useita vuosia.

mansikanpoimijoita pellolla.

Kausityöntekijöiden koronajärjestelyt työllistävät marjatiloja

Työntekijöille täytyy järjestää omat kylpyhuone- ja keittiötilat. Marjatilalliset huolehtivat myös kausityöläisten ruokahuollosta.

Säsongsarbetare plockar jordgubbar

Kausityöntekijöiden koronatestaus vie henkilökuntaresursseja – "Jokin isompi testauspooli tai alueellinen järjestelmä voisi olla tukemassa"

Kausityöntekijöitä on tulossa Sisä-Savoon jopa 3 000 henkeä. Testauksia aiotaan tehdä suoraan tiloilla.

Elina ja Veli-Matti Jukkola

Three times more foreign seasonal farm workers expected in Finland this summer

More than 10,000 foreign seasonal workers are expected this year, mainly from Ukraine, Russia and Thailand.

Elina ja Veli-Matti Jukkola

Viime kevään hämminki tuskin toistuu: Suomeen lennätetään moninkertainen määrä ulkomaisia kausityöntekijöitä – kun ukrainalaiset tulevat, Jukkolan perhe käy heidän puolestaan kaupassa

Tänä vuonna Suomeen arvioidaan tulevan yli 10 000 kausityöntekijää ulkomailta. Pääosin he tulevat Ukrainasta, Venäjältä ja Thaimaasta.

Vihreätakkinen nainen hymyilee hämyisässä baariympäristössä.

Ensimmäiset olivat kahvassa kiinni heti, kun kantapaikka aukeni – Krista Tikkanen: "Tuntuu kuin olisi taas 18-vuotias ja pääsisi ravintolaan"

Ravintolat aukenivat asiakkaille reilun kuukauden sulun jälkeen Pohjois-Pohjanmaalla ja Lapissa Kittilässä.

Sortavalalaiset Artem ja Irina Klemzikova poimivat mansikoita Venälän tilalla Kuopiossa

Seasonal workers arrive in Finland, take Covid precautions

The Finnish agricultural sector needs between 10,000 and 16,000 essential workers each year.

Stiina Lerkki katsoo varhaisperunoiden kasvua.

Kausityöntekijät saapuvat koronaturvallisesti Suomeen – lento Ukrainasta toi jo ensimmäiset

Tänä vuonna kausityöntekijöitä tarvitaan Suomessa 10 000–16 000.

Koronarajoitukset kurittavat yrityksiä

Ylen aamu tänään: Korona kurittaa yrityksiä – millaiset yritykset ovat nyt kaikkein tiukimmilla? Katso lähetys tästä

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International julkisti vuosiraporttinsa. Eläinten ja eri luonnonäänien matkiminen on Rudi Rokin työtä.

Marjanpoimijoita mansikkapellolla

Lounais-Suomen viljelijät palkkaavat ensi kesän ulkomaisia kausityöntekijöitä täyttä häkää

Hallitus antoi linjaukset ulkomaisen kausityövoiman käytöstä ensi kesää varten helmikuun alussa.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle