Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Ruokaileva ihminen.

Ukrainan sota lisää suomalaisen ruuan arvostusta entisestään, arvioivat asiantuntijat – ruokatrendeissä näkyy kaipuu tuttuun ja turvalliseen

Sota nostaa painetta ruuan hinnannousuun, ja moni joutuu puntaroimaan ruokavalintojaan entistä tarkemmin. Samaan aikaan sota on saanut monet pohtimaan kotimaisen ruuantuotannon merkitystä.

Yleiskuva

Kriisien koettelema ruoka-ala uskoo yhä suomalaisten laatutuotteiden menestykseen maailmalla

Ukrainassa meneillään oleva sota voi nostaa ruuan hintaa nopeastikin. Silti maailmalla riittää kysyntää puhtaille, terveellisille ja hintaville erikoistuotteille, uskovat suomalaisen elintarvikeviennin asiantuntijat. 

Ylhäältä kuvattu retkiateria puupöydällä ja kahdeksan ympärillä istuvan ihmisen kädet.

Paavit ja Pythagoras ovat nykyisten ruokatrendien edelläkävijöitä

Uusille ruokatrendeille löytyy historialliset esikuvat.

Sushipalanen syömapuikoissa.

Tex-mex on vaihtunut sushiin – kaukokaipuuta potevat lappeenrantalaiset valmistavat kotona aasialaista ruokaa

Sekä aasialaisten ruoka-aineiden kysyntä että tarjonta ovat lisääntyneet Lappeenrannassa.

Kotikokki Juha Sivonen esittelee juuri uunista otettua pizzaa.

Ruokaharrastaja: "Lihan grillaaminen on nähty" – moni ostaa nyt pihalle pitsauunin ja hifistelee taikinan hydraatioprosentilla

Pitsauunit saattavat loppua kaupoista jo alkukesästä. Täydellinen pitsa vaatii päivien valmistelun.

Jani Kaaro

Jani Kaaron kolumni: Vanhan kansan lohturuokaa

Kun kaikki muuttuu liian nopeasti, vierauden tunne valtaa ihmisen. Silloin sitä kai vain kaipaa kalakeittoa, kirjoittaa Jani Kaaro.

burgerpihvi- ja vönerpakkauksia

Laittomia sirkkoja purkissa ja “vapaan mummon pullat” – Näin uudet elintarvikkeet kikkailevat itsensä markkinoille pakkausmuotoilun avulla

Aalto-yliopistossa tutkittiin, miten suomalaiset elintarvikealan start up -yritykset hyödyntävät muotoilua uusien elintarvikkeiden markkinoinnissa.

Lampaanpaistia ja kasviksia lautasella.

Ravintotieteilijät raapivat päätään, kun kansa syö mitä haluaa – mutta parannamme koko ajan, ja 2020-luvulla DASH:in pitäisi kuulua kaikkien arkeen

Ravintosuositukset eli ruokaympyrät täyttävät 70 vuotta. Nyt punaisen lihan ylensyönnistä pyristellään tosissaan eroon.

Etiopialaista injeralettua ja erilaisia kastikkeita.

Tuleeko uusin superruoka Afrikasta? Etiopialainen perinnevilja on vehnää välttävän unelma – ja se patentoitiin jo Euroopassa

Ravinteikas teff oli pitkään Etiopian salaisuus. Nyt sitä myydään urheilijoille ja sen patentista riidellään Hollannissa.

Kaluhi Ngara-markkinoilla.

Kymmenettuhannet katsovat Instagramissa, kun Kaluhi Adagala keittää papuja – Minidokumentti: Miksi kenialainen ruokabloggaaja vastustaa lohta ja parsaa?

Keniassa ammatikseen somettavia on yhä enemmän. Bloggaaja Kaluhi Adagala keksi keinot erottua joukosta.

Hanne Kinnunen ja inkivääri.

Hän keksi kasvattaa Suomessa inkivääriä – sato viedään käsistä, vaikka kasvia ei meinattu tunnistaa samaksi

Hanne ja Jukka Kinnunen ovat Suomen ainoat inkivääriä kasvattavat puutarhaviljelijät. Liperissä kasvatettu inkivääri myydään tuoreena ja kuivaamattomana.

Kasvisruokaa otetaan lautaselle.

Pelkkä terveellisyys ei enää riitä ruokavalinnoissa – sokerittomuus, suolattomuus ja luonnollisuus ovat nyt nousevia trendejä

Joku välttelee lisäaineita, toinen tarkkailee suolan määrää. Ruokatrendien tutkija tietää, millaisin perustein suomalaiset ruokansa valitsevat.

Kaurapelto

Kaura on nyt pop – siihen siirtyvät sekä trendikkäät kuluttajat että viljelijät

Maidon kulutus on vähentynyt jo kauan, mikä tekee markkinoilla tilaa kasvipohjaisille juomille. Jalasjärveläinen Juustoportti alkoi tuottaa maidon rinnalla myös kaurajuomaa, koska haluaa vastata näin trendeihin ja palvella myös entistä tiedostavampia kuluttajia.

Maija Itkonen ja Reetta Kivelä.

Voiko trendiruuilla rikastua? Näin tienattiin nyhtökauralla, härkäpavuilla ja pohjanmaalaisilla viinoilla

Suomalaiset ruokakeksinnöt hakevat vielä kansainvälistä suosiota.

Kasviksia korissa.

Herätys: Sotaharjoitus Zapad alkaa, suomalaiset syövätkin terveellisesti, Jari Aarnio hovioikeudessa

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Ruokatrendit

Tässä nousijat ja laskijat: Avokado valloittanut suomalaiset, perusmaito ei maistu – syömme yhä terveellisemmin

Ylen selvityksen yllätyslöydös: Suomalaiset näyttävät syövän aiempaa terveellisemmin. Hyvää kehitystä tukevat nykyiset pääruokatrendit.

Muurahaisia bataatti-inkiväärisosekeiton mausteena.

Suklaasirkat ja torakkaskagenit ovat tulevia trendiruokia - hyönteisruoka yrjöttää ja kutkuttaa suomalaisia

Jauhopukkikuoriaisen toukasta ei purskahdakaan puraistessa suuhun mitään. Hyönteisruoka yllättää monen ensikertalaisen.

Kokkikilpailussa valmistunut ruoka-annos, jossa on pallasta ja parsaa.

Pohjoismainen ruokakulttuuri on muutakin kuin lihapullia – "Syö sitä, mitä kasvaa puutarhassasi"

Lähi- ja villiruokabuumista on kovaa vauhtia tulossa maailmanlaajuinen ilmiö. Pohjoismaisesta ruokakulttuurista povataankin seuraavaa suurta ruokatrendiä.

Laura Antola ja Henri Koskinen hyväntuulisinä vegaanihaasteen viimeisenä päivänä.

"Vegaanihaaste meni hyvin, mutta illalla korkataan maitosuklaalevy"

Turkulaispariskunta Laura Antola ja Henri Koskinen noudattivat vegaaniruokavaliota kuukauden.

Juha Järvinen

Tiistai 10.1.2017 (tv)

Perustulokokeilu alkoi. Opiskelijoiden huono kunto huolettaa. Kasvikset ovat nyt trendiruokaa. Säätiedot.

dumplings-ravintolassa on jonoa

Mitkä ovat vuoden 2017 ruokatrendit? Savoyn keittiömestari: "Ei kasata mitään perkeleen torneja tai puristeta makkaroita"

Vuoden 2017 suurimmat ruokailmiöt jatkavat viime vuoden tapaan tiedostavalla vähälihaisella linjalla, sillä kasvisten ja kasviperäisten valmisteiden myynnin odotetaan kasvavan entisestään.

Bistro-Krasnodarin nutriahampurilainen.

Majavahampurilainen on Moskovan uusin trendiruoka – Venäjällä tutustutaan nyt omiin ruokaperinteisiin

Pakotteet saivat venäläiset kiinnostumaan paikallisista ruokakulttuureista ja lähiruuasta.

Pirtelöitä rivissä.

Puoli seiskan friikkipirtelö

Freakyshake on lapasesta lähtenyt pirtelö.

Kauraa

Kauran vienti kannattaa - Helsingin Myllyn investoinnit Vaasaan jatkuvat

Helsingin Mylly on panostanut seitsemän vuotta kauran vientiin. Yritys avasi huhtikuussa toisen kauramyllyn Vaasan tehtaalleen ja lupaa lisää investointeja.

Taivalkosken Myllyllä valmistuu talkkunamuroja.

Paikallismyllyt puristuksissa - viisi suurinta määrää tahdin

Lähiruoka-ajattelu ja tuotekehittely pitävät pienmyllyjä vielä pinnalla, vaikka viisi suurinta määräävät tahdin. Suomessa pieniä myllyjä on enää 30 - 40. Aiemmin myllynkivet pyörivät vinhaan ja myllyt olivat pitäjien nähtävyyksiä.

Salaattipusseja kaupan hyllyllä

Valmista salaattia ja pilkottuja kasviksia ostetaan vimmatusti – voi vähentää ruokahävikkiä

Valmiit ruoanlaittoon tarkoitetut tuotteet, esimerkiksi valmiiksi kuoritut ja pilkotut vihannekset, kasvattavat suosiotaan. Erityisesti salaattipussit innostavat.

Ruokakojuja kadulla.

Onko Britannian katuruoka nyt maailman parasta? Lue, mitä Lontoo syö

Brittiläisellä keittiöllä on ollut perinteisesti kehno maine. Juuri nyt Lontoossa kuitenkin väitetään, että briteillä on nykyään jopa opetettavaa muille. Yle kokosi ruokatrendejä, joista Lontoossa parhaillaan kohkataan.

Ylen aamu-tv: Syökö ihmiskunta kestävästi

Hyönteisten jalostaminen tarjoaa mahdollisuuksia uusille yrityksille – ”Ruokia ehkä terästetään hyönteisjauholla”

Lihansyönnin tai maidonjuonnin väheneminen ei välttämättä merkitse lihan- tai maidontuotannon vähentämistä Suomessa.

Nyhtökauraa pannulla.

Miksi kasviksen pitää näyttää lihalta? – kerro mielipiteesi ruokatrendeistä

Erilaiset lihankorvikkeet tunkevat voimalla ruokamarkkinoille. Herättävätkö ne uteliaisuutta vai hämmennystä?

Mifupaketit Valion Seinäjoen tehtaan tuotantolinjalla

Uusia lihankorvikkeita markkinoille – tutkija uskoo, että vaihtoehtoruoka on tullut jäädäkseen

Vaihtoehtoiset kulutustottumukset valtaavat alaa ruokamarkkinoilla. Lihaa korvaavat uutuustuotteet ovat nosteessa.

Katuruokaa.

"Syömistä ei voi hoitaa netissä" – kauppakeskusten ravintola- ja kahvilabisnes kasvaa

Ruokatrendit kulkeutuvat Suomeen nopeasti, ja laadukkaan katuruoan kansainvälinen suosio näkyy myös kauppakeskuksissa. Ruokakulttuurin professori Johanna Mäkelä kannustaa kauppakeskuksia kokeilemaan myös fine diningia, sillä se veisi fine diningin juuri sinne, missä ihmiset liikkuvat.

Sushi on paitsi hyvää, mutta myös kaunista.

Raa'an kalan suosio voi tuoda lapamadon takaisin

Loistutkijat arvioivat, että lapamato voi hyötyä ruokatrendistä. Suuri osa johtavia loistutkijoita kokoontuu Turkuun heinäkuussa.

Ismo Ruutiainen esittelee mansikantaimia kasvihuoneessa.

Pieni, pyöreä ja tekee iloiseksi – sitä haluttaisiin mahdollisimman pian

Mansikanistutuskausi alkoi jo, sillä satokauden pidentämiseen on otettu avuksi kasvihuoneet ja pelloilla kasvutunnelit. Itäsuomalaisetkin viljelijät istuttavat jo mansikantaimia, vaikka maassa on vielä lunta. Marja-alalla pyyhkii hyvin ja kotimainen marja on trendiruokaa, tietää Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liiton kiteeläinen puheenjohtaja.

A-studiossa Mikael Fogelholm ja Anni Sirviö.

Professori: Lisäaineista vain kaksi on huolestuttavia

Luonnollisuus ja lisäaineettomuus ovat tämän päivän ruokatrendejä. Helsingin yliopiston ravitsemustieteen professori Mikael Fogelholm tyrmää kuitenkin kauhukuvat lisäaineiden vaarallisista yhteisvaikutuksista. Hänen mukaansa ainoastaan kaksi ruuissa ja juomissamme käytetyistä lisäaineista herättää huolta.

Riisistä, merilevästä, kasviksista ja munista muotoillut hahmot ovat osa japanilaisen pop-kulttuurin "kawaii" eli suloisuus-teemaa.

Aasiassa uusi ruokatrendi: Muumipeikon tai Pikku Myyn kasvot lautasella

Riisistä, merilevästä, kasviksista ja munista muotoillut hahmot ovat osa japanilaisen pop-kulttuurin "kawaii" eli suloisuus-teemaa.

mittanauha

Toisen kokemus on esimerkkinä dieetin valinnassa – hurahdukset leviävät somessa

Ruokatrendejä tulee ja menee, mutta sosiaalisen median avustuksella ne leviävät nopeammin kuin aiemmin.

leipäpakkauksia

Suuri ruoka-ansa – lankesitko sinä?

Ruokatrendien kirjo on ollut viime vuosina valtava. Milloin on vähennetty rasvaa, milloin hiilihydraatteja, milloin näitä yhdessä. Nyt elintarvikkeisiin lisätään innokkaasti proteiinia ja D-vitamiinia.

Lasipurkki, jossa veteen säilöttyä raparperia. Purkin kansi auki, päällä homekasvustoa.

Perinnesäilöntä ei ole ihan helppoa: Vesiraparperi alkoi kasvaa karvaa

Konstailemattomat 1930-luvun reseptit kiinnostavat taas ruuanlaittajia. Aikanaan Lotta Svärd -lehdissä ja Kotiliesissä julkaistuja reseptejä kokeillaan Lottamuseon koekeittiössä. Perinnesäilöjän kannattaa muistaa puhtaus, ettei pulloon hyökkää home.

Katuruoka on vanha keksintö - Yle etsii trendin parasta taitajaa

Yle Turku hakee parasta katuruuan tekijää kesäkilpailussaan. Katuruoka eli street food on tärkeä ruokatrendi, mutta se on yllättävän vanha keksintö. Nopeasti naposteltavat herkut yleistyvät jopa juhlatarjoiluissa.

Villiruokaa. Siika-annos lautasella.

Villiruoka ryntää ravintoloihin: "Eksoottisia makuelämyksiä löytyy kotipihaltakin"

Villinä luonnossa kasvanutta ruokaa ja yrttejä on tarjolla vain harvoissa ravintoloissa. Kiinnostus villiruuan hankintaan ja kokkaamiseen on kasvanut jopa räjähdysmäisesti.

Eväsleivät tiskissä.

Välipaloja on saatava syödä yhdellä kädellä ja likaisin sormin

Kuluttajat suosivat mukaanotettavia välipaloja ja niiden kysyntä kasvaa. Välipaloilta vaaditaan kuitenkin paljon: niiden avaamisen ja säilyttämisen pitää olla helppoa, niitä ei tarvitse kuoria, eivätkä ne saa murustaa ja niitä pitää voida syödä myös likaisin sormin. Asiaa on tutkinut elintarvikealan kehittämiseen keskittynyt Foodwest Oy.

Kauhajoella leivottuja gluteenittomia sämpylöitä.

Korpputehdas hakee uutta nousua gluteenittomuudesta

Koiviston Korpputehdas Kauhajoella ryhtyy ensi syksynä valmistamaan pelkästään gluteenittomia tuotteita. Suomalaisista noin kaksi prosenttia sairastaa keliakiaa ja sairauden ainut hoito on gluteeniton ruoka. Lisäksi kysyntää kasvattavat gluteenittomuutta suosivat uudenlaiset ruokatrendit.

Blini lisukkeineen.

Blinit ovat trendiruokaa yhä vahvemmin – hyvällä blinillä on salaisuus

Venäläisen keittiön yksi vanhimmista ruokalajeista vetää suomalaisravintolat täyteen sydäntalvella. Blinipöydissä vierähtää aikaa jopa useita tunteja.

ostoskärryissä ruokaa kaupan hyllyjen välissä

Näkökulma: 346 leikkelettä – tarvitsemmeko todella niitä kaikkia?

Ruokatrendit muuttuvat nopeasti ja etujoukoissa on coolia kulkea. Cooliuden varjopuolena on kuitenkin kauppojen valtava hävikki, joka on Suomessa kymmeniä miljoonia kiloja vuodessa. Haluammeko oikeasti sellaista kehitystä, kysyy Yle Savon toimittaja Anu Pöntinen.

Ilkka Haapala

Suurtalouskokki pyöräyttäää annoksen reilulla eurolla

Oululainen Ilkka Haapala on yksi kolmesta suurtalouskokista, jotka ovat ehdolla alan tunnustuspalkinnon saajaksi. Itsensä kehuminen on nuorelle miehelle hankalampaa kuin ruuan tekeminen.

Marita Suontausta

Edullista juhlapöytää koristavat juurekset

Loppuvuoden juhlissa kannattaa varautua nälkäisiin vieraisiin, kokenut kestitsijä kehottaa.

Meetvurstipötköt roikkuvat kypsytysuunissa.

"Jokaisen ruokatrendin perään ei kannata hötkyillä"

Oululainen makkaranvalmistaja Kotivara hakee kasvua ulkomailta. Ruotsista tulee yrityksen liikevaihdosta jo noin neljännes. Yritys tähyää kuitenkin entistä innokkaammin lähimaiden markkinoille.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle