Uusimmat artikkelit
Maanantai 21.11.2022 (tv)
Jalkapallon MM-kisat. Ruokatrendit. Vähemmistöt tv-sarjoissa. Sää.
Kekäläisen kiertueella vietettiin yli 100 tuntia kotimaisen ruoan taitajien, tuottajien ja vaikuttajien kanssa
Mikko Kekäläinen kiersi syyskuun lopussa viisi päivää ympäri Suomen oppien muun muassa kotimaisesta satokaudesta, ruoan alkuperästä ja turvallisuudesta sekä ruokatuotannosta. Lähetys on nyt päättynyt.
Vegaanisten tuotteiden myynnin huima kasvu taittui – paljon puhuttujen lihankorvikkeiden myynti on Suomessa jopa vähentynyt
Kasviperäisten tuotteiden myynti on viime vuosina kasvanut nopeasti, mutta nyt kasvu on taittunut. Kauppaketjujen mukaan ilmiölle on monta syytä.
Ukrainan sota lisää suomalaisen ruuan arvostusta entisestään, arvioivat asiantuntijat – ruokatrendeissä näkyy kaipuu tuttuun ja turvalliseen
Sota nostaa painetta ruuan hinnannousuun, ja moni joutuu puntaroimaan ruokavalintojaan entistä tarkemmin. Samaan aikaan sota on saanut monet pohtimaan kotimaisen ruuantuotannon merkitystä.
Kriisien koettelema ruoka-ala uskoo yhä suomalaisten laatutuotteiden menestykseen maailmalla
Ukrainassa meneillään oleva sota voi nostaa ruuan hintaa nopeastikin. Silti maailmalla riittää kysyntää puhtaille, terveellisille ja hintaville erikoistuotteille, uskovat suomalaisen elintarvikeviennin asiantuntijat.
Totuus esivanhempiemme ruokavaliosta – testaa tunnetko perinneruokasanastoa
Perinneruokien nimien historia yllättää.
Paavit ja Pythagoras ovat nykyisten ruokatrendien edelläkävijöitä
Uusille ruokatrendeille löytyy historialliset esikuvat.
Tex-mex on vaihtunut sushiin – kaukokaipuuta potevat lappeenrantalaiset valmistavat kotona aasialaista ruokaa
Sekä aasialaisten ruoka-aineiden kysyntä että tarjonta ovat lisääntyneet Lappeenrannassa.
Ruokaharrastaja: "Lihan grillaaminen on nähty" – moni ostaa nyt pihalle pitsauunin ja hifistelee taikinan hydraatioprosentilla
Pitsauunit saattavat loppua kaupoista jo alkukesästä. Täydellinen pitsa vaatii päivien valmistelun.

Jani Kaaron kolumni: Vanhan kansan lohturuokaa
Kun kaikki muuttuu liian nopeasti, vierauden tunne valtaa ihmisen. Silloin sitä kai vain kaipaa kalakeittoa, kirjoittaa Jani Kaaro.
Laittomia sirkkoja purkissa ja “vapaan mummon pullat” – Näin uudet elintarvikkeet kikkailevat itsensä markkinoille pakkausmuotoilun avulla
Aalto-yliopistossa tutkittiin, miten suomalaiset elintarvikealan start up -yritykset hyödyntävät muotoilua uusien elintarvikkeiden markkinoinnissa.

Ravintotieteilijät raapivat päätään, kun kansa syö mitä haluaa – mutta parannamme koko ajan, ja 2020-luvulla DASH:in pitäisi kuulua kaikkien arkeen
Ravintosuositukset eli ruokaympyrät täyttävät 70 vuotta. Nyt punaisen lihan ylensyönnistä pyristellään tosissaan eroon.

Tuleeko uusin superruoka Afrikasta? Etiopialainen perinnevilja on vehnää välttävän unelma – ja se patentoitiin jo Euroopassa
Ravinteikas teff oli pitkään Etiopian salaisuus. Nyt sitä myydään urheilijoille ja sen patentista riidellään Hollannissa.

Kymmenettuhannet katsovat Instagramissa, kun Kaluhi Adagala keittää papuja – Minidokumentti: Miksi kenialainen ruokabloggaaja vastustaa lohta ja parsaa?
Keniassa ammatikseen somettavia on yhä enemmän. Bloggaaja Kaluhi Adagala keksi keinot erottua joukosta.
Kauramaidon käyttö kasvaa niin, että suosikkituotteet loppuvat kaupoista – Ruokakulttuurin tutkija: kuluttaja haluaa viestiä tiedostavuudesta ja helpottaa arkea
Kauramaitojen valikoima on laajentunut ja kotimaisia tuotteita on tullut lisää.

Mehiläishoitajat mielivät myös trendiruokatuottajiksi – toukista ja siitepölystä lisätuloa hunajan oheen
Hyönteisten elintarvikekäyttö sallittiin Suomessa viime vuonna.

Hän keksi kasvattaa Suomessa inkivääriä – sato viedään käsistä, vaikka kasvia ei meinattu tunnistaa samaksi
Hanne ja Jukka Kinnunen ovat Suomen ainoat inkivääriä kasvattavat puutarhaviljelijät. Liperissä kasvatettu inkivääri myydään tuoreena ja kuivaamattomana.

Pelkkä terveellisyys ei enää riitä ruokavalinnoissa – sokerittomuus, suolattomuus ja luonnollisuus ovat nyt nousevia trendejä
Joku välttelee lisäaineita, toinen tarkkailee suolan määrää. Ruokatrendien tutkija tietää, millaisin perustein suomalaiset ruokansa valitsevat.

Kaura on nyt pop – siihen siirtyvät sekä trendikkäät kuluttajat että viljelijät
Maidon kulutus on vähentynyt jo kauan, mikä tekee markkinoilla tilaa kasvipohjaisille juomille. Jalasjärveläinen Juustoportti alkoi tuottaa maidon rinnalla myös kaurajuomaa, koska haluaa vastata näin trendeihin ja palvella myös entistä tiedostavampia kuluttajia.

Voiko trendiruuilla rikastua? Näin tienattiin nyhtökauralla, härkäpavuilla ja pohjanmaalaisilla viinoilla
Suomalaiset ruokakeksinnöt hakevat vielä kansainvälistä suosiota.

Herätys: Sotaharjoitus Zapad alkaa, suomalaiset syövätkin terveellisesti, Jari Aarnio hovioikeudessa
Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Tässä nousijat ja laskijat: Avokado valloittanut suomalaiset, perusmaito ei maistu – syömme yhä terveellisemmin
Ylen selvityksen yllätyslöydös: Suomalaiset näyttävät syövän aiempaa terveellisemmin. Hyvää kehitystä tukevat nykyiset pääruokatrendit.

Suklaasirkat ja torakkaskagenit ovat tulevia trendiruokia - hyönteisruoka yrjöttää ja kutkuttaa suomalaisia
Jauhopukkikuoriaisen toukasta ei purskahdakaan puraistessa suuhun mitään. Hyönteisruoka yllättää monen ensikertalaisen.

Pohjoismainen ruokakulttuuri on muutakin kuin lihapullia – "Syö sitä, mitä kasvaa puutarhassasi"
Lähi- ja villiruokabuumista on kovaa vauhtia tulossa maailmanlaajuinen ilmiö. Pohjoismaisesta ruokakulttuurista povataankin seuraavaa suurta ruokatrendiä.

"Vegaanihaaste meni hyvin, mutta illalla korkataan maitosuklaalevy"
Turkulaispariskunta Laura Antola ja Henri Koskinen noudattivat vegaaniruokavaliota kuukauden.

Tiistai 10.1.2017 (tv)
Perustulokokeilu alkoi. Opiskelijoiden huono kunto huolettaa. Kasvikset ovat nyt trendiruokaa. Säätiedot.

Mitkä ovat vuoden 2017 ruokatrendit? Savoyn keittiömestari: "Ei kasata mitään perkeleen torneja tai puristeta makkaroita"
Vuoden 2017 suurimmat ruokailmiöt jatkavat viime vuoden tapaan tiedostavalla vähälihaisella linjalla, sillä kasvisten ja kasviperäisten valmisteiden myynnin odotetaan kasvavan entisestään.

Majavahampurilainen on Moskovan uusin trendiruoka – Venäjällä tutustutaan nyt omiin ruokaperinteisiin
Pakotteet saivat venäläiset kiinnostumaan paikallisista ruokakulttuureista ja lähiruuasta.
Puoli seiskan friikkipirtelö
Freakyshake on lapasesta lähtenyt pirtelö.

Kauran vienti kannattaa - Helsingin Myllyn investoinnit Vaasaan jatkuvat
Helsingin Mylly on panostanut seitsemän vuotta kauran vientiin. Yritys avasi huhtikuussa toisen kauramyllyn Vaasan tehtaalleen ja lupaa lisää investointeja.

Paikallismyllyt puristuksissa - viisi suurinta määrää tahdin
Lähiruoka-ajattelu ja tuotekehittely pitävät pienmyllyjä vielä pinnalla, vaikka viisi suurinta määräävät tahdin. Suomessa pieniä myllyjä on enää 30 - 40. Aiemmin myllynkivet pyörivät vinhaan ja myllyt olivat pitäjien nähtävyyksiä.

Valmista salaattia ja pilkottuja kasviksia ostetaan vimmatusti – voi vähentää ruokahävikkiä
Valmiit ruoanlaittoon tarkoitetut tuotteet, esimerkiksi valmiiksi kuoritut ja pilkotut vihannekset, kasvattavat suosiotaan. Erityisesti salaattipussit innostavat.

Onko Britannian katuruoka nyt maailman parasta? Lue, mitä Lontoo syö
Brittiläisellä keittiöllä on ollut perinteisesti kehno maine. Juuri nyt Lontoossa kuitenkin väitetään, että briteillä on nykyään jopa opetettavaa muille. Yle kokosi ruokatrendejä, joista Lontoossa parhaillaan kohkataan.

Hyönteisten jalostaminen tarjoaa mahdollisuuksia uusille yrityksille – ”Ruokia ehkä terästetään hyönteisjauholla”
Lihansyönnin tai maidonjuonnin väheneminen ei välttämättä merkitse lihan- tai maidontuotannon vähentämistä Suomessa.

Miksi kasviksen pitää näyttää lihalta? – kerro mielipiteesi ruokatrendeistä
Erilaiset lihankorvikkeet tunkevat voimalla ruokamarkkinoille. Herättävätkö ne uteliaisuutta vai hämmennystä?

Uusia lihankorvikkeita markkinoille – tutkija uskoo, että vaihtoehtoruoka on tullut jäädäkseen
Vaihtoehtoiset kulutustottumukset valtaavat alaa ruokamarkkinoilla. Lihaa korvaavat uutuustuotteet ovat nosteessa.

"Syömistä ei voi hoitaa netissä" – kauppakeskusten ravintola- ja kahvilabisnes kasvaa
Ruokatrendit kulkeutuvat Suomeen nopeasti, ja laadukkaan katuruoan kansainvälinen suosio näkyy myös kauppakeskuksissa. Ruokakulttuurin professori Johanna Mäkelä kannustaa kauppakeskuksia kokeilemaan myös fine diningia, sillä se veisi fine diningin juuri sinne, missä ihmiset liikkuvat.

Raa'an kalan suosio voi tuoda lapamadon takaisin
Loistutkijat arvioivat, että lapamato voi hyötyä ruokatrendistä. Suuri osa johtavia loistutkijoita kokoontuu Turkuun heinäkuussa.

Pieni, pyöreä ja tekee iloiseksi – sitä haluttaisiin mahdollisimman pian
Mansikanistutuskausi alkoi jo, sillä satokauden pidentämiseen on otettu avuksi kasvihuoneet ja pelloilla kasvutunnelit. Itäsuomalaisetkin viljelijät istuttavat jo mansikantaimia, vaikka maassa on vielä lunta. Marja-alalla pyyhkii hyvin ja kotimainen marja on trendiruokaa, tietää Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liiton kiteeläinen puheenjohtaja.

Professori: Lisäaineista vain kaksi on huolestuttavia
Luonnollisuus ja lisäaineettomuus ovat tämän päivän ruokatrendejä. Helsingin yliopiston ravitsemustieteen professori Mikael Fogelholm tyrmää kuitenkin kauhukuvat lisäaineiden vaarallisista yhteisvaikutuksista. Hänen mukaansa ainoastaan kaksi ruuissa ja juomissamme käytetyistä lisäaineista herättää huolta.

Aasiassa uusi ruokatrendi: Muumipeikon tai Pikku Myyn kasvot lautasella
Riisistä, merilevästä, kasviksista ja munista muotoillut hahmot ovat osa japanilaisen pop-kulttuurin "kawaii" eli suloisuus-teemaa.

Toisen kokemus on esimerkkinä dieetin valinnassa – hurahdukset leviävät somessa
Ruokatrendejä tulee ja menee, mutta sosiaalisen median avustuksella ne leviävät nopeammin kuin aiemmin.

Suuri ruoka-ansa – lankesitko sinä?
Ruokatrendien kirjo on ollut viime vuosina valtava. Milloin on vähennetty rasvaa, milloin hiilihydraatteja, milloin näitä yhdessä. Nyt elintarvikkeisiin lisätään innokkaasti proteiinia ja D-vitamiinia.

Perinnesäilöntä ei ole ihan helppoa: Vesiraparperi alkoi kasvaa karvaa
Konstailemattomat 1930-luvun reseptit kiinnostavat taas ruuanlaittajia. Aikanaan Lotta Svärd -lehdissä ja Kotiliesissä julkaistuja reseptejä kokeillaan Lottamuseon koekeittiössä. Perinnesäilöjän kannattaa muistaa puhtaus, ettei pulloon hyökkää home.

Katuruoka on vanha keksintö - Yle etsii trendin parasta taitajaa
Yle Turku hakee parasta katuruuan tekijää kesäkilpailussaan. Katuruoka eli street food on tärkeä ruokatrendi, mutta se on yllättävän vanha keksintö. Nopeasti naposteltavat herkut yleistyvät jopa juhlatarjoiluissa.

Villiruoka ryntää ravintoloihin: "Eksoottisia makuelämyksiä löytyy kotipihaltakin"
Villinä luonnossa kasvanutta ruokaa ja yrttejä on tarjolla vain harvoissa ravintoloissa. Kiinnostus villiruuan hankintaan ja kokkaamiseen on kasvanut jopa räjähdysmäisesti.

Välipaloja on saatava syödä yhdellä kädellä ja likaisin sormin
Kuluttajat suosivat mukaanotettavia välipaloja ja niiden kysyntä kasvaa. Välipaloilta vaaditaan kuitenkin paljon: niiden avaamisen ja säilyttämisen pitää olla helppoa, niitä ei tarvitse kuoria, eivätkä ne saa murustaa ja niitä pitää voida syödä myös likaisin sormin. Asiaa on tutkinut elintarvikealan kehittämiseen keskittynyt Foodwest Oy.

Korpputehdas hakee uutta nousua gluteenittomuudesta
Koiviston Korpputehdas Kauhajoella ryhtyy ensi syksynä valmistamaan pelkästään gluteenittomia tuotteita. Suomalaisista noin kaksi prosenttia sairastaa keliakiaa ja sairauden ainut hoito on gluteeniton ruoka. Lisäksi kysyntää kasvattavat gluteenittomuutta suosivat uudenlaiset ruokatrendit.

Blinit ovat trendiruokaa yhä vahvemmin – hyvällä blinillä on salaisuus
Venäläisen keittiön yksi vanhimmista ruokalajeista vetää suomalaisravintolat täyteen sydäntalvella. Blinipöydissä vierähtää aikaa jopa useita tunteja.

Näkökulma: 346 leikkelettä – tarvitsemmeko todella niitä kaikkia?
Ruokatrendit muuttuvat nopeasti ja etujoukoissa on coolia kulkea. Cooliuden varjopuolena on kuitenkin kauppojen valtava hävikki, joka on Suomessa kymmeniä miljoonia kiloja vuodessa. Haluammeko oikeasti sellaista kehitystä, kysyy Yle Savon toimittaja Anu Pöntinen.