Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Jani Kaaron kolumni: Vanhan kansan lohturuokaa

Kun kaikki muuttuu liian nopeasti, vierauden tunne valtaa ihmisen. Silloin sitä kai vain kaipaa kalakeittoa, kirjoittaa Jani Kaaro.

Laittomia sirkkoja purkissa ja “vapaan mummon pullat” – Näin uudet elintarvikkeet kikkailevat itsensä markkinoille pakkausmuotoilun avulla

Aalto-yliopistossa tutkittiin, miten suomalaiset elintarvikealan start up -yritykset hyödyntävät muotoilua uusien elintarvikkeiden markkinoinnissa.

Ravintotieteilijät raapivat päätään, kun kansa syö mitä haluaa – mutta parannamme koko ajan, ja 2020-luvulla DASH:in pitäisi kuulua kaikkien arkeen

Ravintosuositukset eli ruokaympyrät täyttävät 70 vuotta. Nyt punaisen lihan ylensyönnistä pyristellään tosissaan eroon.

Tuleeko uusin superruoka Afrikasta? Etiopialainen perinnevilja on vehnää välttävän unelma – ja se patentoitiin jo Euroopassa

Ravinteikas teff oli pitkään Etiopian salaisuus. Nyt sitä myydään urheilijoille ja sen patentista riidellään Hollannissa.

Kymmenettuhannet katsovat Instagramissa, kun Kaluhi Adagala keittää papuja – Minidokumentti: Miksi kenialainen ruokabloggaaja vastustaa lohta ja parsaa?

Keniassa ammatikseen somettavia on yhä enemmän. Bloggaaja Kaluhi Adagala keksi keinot erottua joukosta.

Hän keksi kasvattaa Suomessa inkivääriä – sato viedään käsistä, vaikka kasvia ei meinattu tunnistaa samaksi

Hanne ja Jukka Kinnunen ovat Suomen ainoat inkivääriä kasvattavat puutarhaviljelijät. Liperissä kasvatettu inkivääri myydään tuoreena ja kuivaamattomana.

Pelkkä terveellisyys ei enää riitä ruokavalinnoissa – sokerittomuus, suolattomuus ja luonnollisuus ovat nyt nousevia trendejä

Joku välttelee lisäaineita, toinen tarkkailee suolan määrää. Ruokatrendien tutkija tietää, millaisin perustein suomalaiset ruokansa valitsevat.

Kaura on nyt pop – siihen siirtyvät sekä trendikkäät kuluttajat että viljelijät

Maidon kulutus on vähentynyt jo kauan, mikä tekee markkinoilla tilaa kasvipohjaisille juomille. Jalasjärveläinen Juustoportti alkoi tuottaa maidon rinnalla myös kaurajuomaa, koska haluaa vastata näin trendeihin ja palvella myös entistä tiedostavampia kuluttajia.

Voiko trendiruuilla rikastua? Näin tienattiin nyhtökauralla, härkäpavuilla ja pohjanmaalaisilla viinoilla

Suomalaiset ruokakeksinnöt hakevat vielä kansainvälistä suosiota.

Herätys: Sotaharjoitus Zapad alkaa, suomalaiset syövätkin terveellisesti, Jari Aarnio hovioikeudessa

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Tässä nousijat ja laskijat: Avokado valloittanut suomalaiset, perusmaito ei maistu – syömme yhä terveellisemmin

Ylen selvityksen yllätyslöydös: Suomalaiset näyttävät syövän aiempaa terveellisemmin. Hyvää kehitystä tukevat nykyiset pääruokatrendit.

Suklaasirkat ja torakkaskagenit ovat tulevia trendiruokia - hyönteisruoka yrjöttää ja kutkuttaa suomalaisia

Jauhopukkikuoriaisen toukasta ei purskahdakaan puraistessa suuhun mitään. Hyönteisruoka yllättää monen ensikertalaisen.

Pohjoismainen ruokakulttuuri on muutakin kuin lihapullia – "Syö sitä, mitä kasvaa puutarhassasi"

Lähi- ja villiruokabuumista on kovaa vauhtia tulossa maailmanlaajuinen ilmiö. Pohjoismaisesta ruokakulttuurista povataankin seuraavaa suurta ruokatrendiä.

"Vegaanihaaste meni hyvin, mutta illalla korkataan maitosuklaalevy"

Turkulaispariskunta Laura Antola ja Henri Koskinen noudattivat vegaaniruokavaliota kuukauden.

Tiistai 10.1.2017 (tv)

Perustulokokeilu alkoi. Opiskelijoiden huono kunto huolettaa. Kasvikset ovat nyt trendiruokaa. Säätiedot.

Mitkä ovat vuoden 2017 ruokatrendit? Savoyn keittiömestari: "Ei kasata mitään perkeleen torneja tai puristeta makkaroita"

Vuoden 2017 suurimmat ruokailmiöt jatkavat viime vuoden tapaan tiedostavalla vähälihaisella linjalla, sillä kasvisten ja kasviperäisten valmisteiden myynnin odotetaan kasvavan entisestään.

Majavahampurilainen on Moskovan uusin trendiruoka – Venäjällä tutustutaan nyt omiin ruokaperinteisiin

Pakotteet saivat venäläiset kiinnostumaan paikallisista ruokakulttuureista ja lähiruuasta.

Puoli seiskan friikkipirtelö

Freakyshake on lapasesta lähtenyt pirtelö.

Kauran vienti kannattaa - Helsingin Myllyn investoinnit Vaasaan jatkuvat

Helsingin Mylly on panostanut seitsemän vuotta kauran vientiin. Yritys avasi huhtikuussa toisen kauramyllyn Vaasan tehtaalleen ja lupaa lisää investointeja.

Paikallismyllyt puristuksissa - viisi suurinta määrää tahdin

Lähiruoka-ajattelu ja tuotekehittely pitävät pienmyllyjä vielä pinnalla, vaikka viisi suurinta määräävät tahdin. Suomessa pieniä myllyjä on enää 30 - 40. Aiemmin myllynkivet pyörivät vinhaan ja myllyt olivat pitäjien nähtävyyksiä.

Valmista salaattia ja pilkottuja kasviksia ostetaan vimmatusti – voi vähentää ruokahävikkiä

Valmiit ruoanlaittoon tarkoitetut tuotteet, esimerkiksi valmiiksi kuoritut ja pilkotut vihannekset, kasvattavat suosiotaan. Erityisesti salaattipussit innostavat.

Onko Britannian katuruoka nyt maailman parasta? Lue, mitä Lontoo syö

Brittiläisellä keittiöllä on ollut perinteisesti kehno maine. Juuri nyt Lontoossa kuitenkin väitetään, että briteillä on nykyään jopa opetettavaa muille. Yle kokosi ruokatrendejä, joista Lontoossa parhaillaan kohkataan.

Hyönteisten jalostaminen tarjoaa mahdollisuuksia uusille yrityksille – ”Ruokia ehkä terästetään hyönteisjauholla”

Lihansyönnin tai maidonjuonnin väheneminen ei välttämättä merkitse lihan- tai maidontuotannon vähentämistä Suomessa.

Miksi kasviksen pitää näyttää lihalta? – kerro mielipiteesi ruokatrendeistä

Erilaiset lihankorvikkeet tunkevat voimalla ruokamarkkinoille. Herättävätkö ne uteliaisuutta vai hämmennystä?

Uusia lihankorvikkeita markkinoille – tutkija uskoo, että vaihtoehtoruoka on tullut jäädäkseen

Vaihtoehtoiset kulutustottumukset valtaavat alaa ruokamarkkinoilla. Lihaa korvaavat uutuustuotteet ovat nosteessa.

"Syömistä ei voi hoitaa netissä" – kauppakeskusten ravintola- ja kahvilabisnes kasvaa

Ruokatrendit kulkeutuvat Suomeen nopeasti, ja laadukkaan katuruoan kansainvälinen suosio näkyy myös kauppakeskuksissa. Ruokakulttuurin professori Johanna Mäkelä kannustaa kauppakeskuksia kokeilemaan myös fine diningia, sillä se veisi fine diningin juuri sinne, missä ihmiset liikkuvat.

Raa'an kalan suosio voi tuoda lapamadon takaisin

Loistutkijat arvioivat, että lapamato voi hyötyä ruokatrendistä. Suuri osa johtavia loistutkijoita kokoontuu Turkuun heinäkuussa.

Pieni, pyöreä ja tekee iloiseksi – sitä haluttaisiin mahdollisimman pian

Mansikanistutuskausi alkoi jo, sillä satokauden pidentämiseen on otettu avuksi kasvihuoneet ja pelloilla kasvutunnelit. Itäsuomalaisetkin viljelijät istuttavat jo mansikantaimia, vaikka maassa on vielä lunta. Marja-alalla pyyhkii hyvin ja kotimainen marja on trendiruokaa, tietää Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liiton kiteeläinen puheenjohtaja.

Professori: Lisäaineista vain kaksi on huolestuttavia

Luonnollisuus ja lisäaineettomuus ovat tämän päivän ruokatrendejä. Helsingin yliopiston ravitsemustieteen professori Mikael Fogelholm tyrmää kuitenkin kauhukuvat lisäaineiden vaarallisista yhteisvaikutuksista. Hänen mukaansa ainoastaan kaksi ruuissa ja juomissamme käytetyistä lisäaineista herättää huolta.

Aasiassa uusi ruokatrendi: Muumipeikon tai Pikku Myyn kasvot lautasella

Riisistä, merilevästä, kasviksista ja munista muotoillut hahmot ovat osa japanilaisen pop-kulttuurin "kawaii" eli suloisuus-teemaa.

Toisen kokemus on esimerkkinä dieetin valinnassa – hurahdukset leviävät somessa

Ruokatrendejä tulee ja menee, mutta sosiaalisen median avustuksella ne leviävät nopeammin kuin aiemmin.

Suuri ruoka-ansa – lankesitko sinä?

Ruokatrendien kirjo on ollut viime vuosina valtava. Milloin on vähennetty rasvaa, milloin hiilihydraatteja, milloin näitä yhdessä. Nyt elintarvikkeisiin lisätään innokkaasti proteiinia ja D-vitamiinia.

Perinnesäilöntä ei ole ihan helppoa: Vesiraparperi alkoi kasvaa karvaa

Konstailemattomat 1930-luvun reseptit kiinnostavat taas ruuanlaittajia. Aikanaan Lotta Svärd -lehdissä ja Kotiliesissä julkaistuja reseptejä kokeillaan Lottamuseon koekeittiössä. Perinnesäilöjän kannattaa muistaa puhtaus, ettei pulloon hyökkää home.

Katuruoka on vanha keksintö - Yle etsii trendin parasta taitajaa

Yle Turku hakee parasta katuruuan tekijää kesäkilpailussaan. Katuruoka eli street food on tärkeä ruokatrendi, mutta se on yllättävän vanha keksintö. Nopeasti naposteltavat herkut yleistyvät jopa juhlatarjoiluissa.

Villiruoka ryntää ravintoloihin: "Eksoottisia makuelämyksiä löytyy kotipihaltakin"

Villinä luonnossa kasvanutta ruokaa ja yrttejä on tarjolla vain harvoissa ravintoloissa. Kiinnostus villiruuan hankintaan ja kokkaamiseen on kasvanut jopa räjähdysmäisesti.

Välipaloja on saatava syödä yhdellä kädellä ja likaisin sormin

Kuluttajat suosivat mukaanotettavia välipaloja ja niiden kysyntä kasvaa. Välipaloilta vaaditaan kuitenkin paljon: niiden avaamisen ja säilyttämisen pitää olla helppoa, niitä ei tarvitse kuoria, eivätkä ne saa murustaa ja niitä pitää voida syödä myös likaisin sormin. Asiaa on tutkinut elintarvikealan kehittämiseen keskittynyt Foodwest Oy.

Korpputehdas hakee uutta nousua gluteenittomuudesta

Koiviston Korpputehdas Kauhajoella ryhtyy ensi syksynä valmistamaan pelkästään gluteenittomia tuotteita. Suomalaisista noin kaksi prosenttia sairastaa keliakiaa ja sairauden ainut hoito on gluteeniton ruoka. Lisäksi kysyntää kasvattavat gluteenittomuutta suosivat uudenlaiset ruokatrendit.

Blinit ovat trendiruokaa yhä vahvemmin – hyvällä blinillä on salaisuus

Venäläisen keittiön yksi vanhimmista ruokalajeista vetää suomalaisravintolat täyteen sydäntalvella. Blinipöydissä vierähtää aikaa jopa useita tunteja.

Näkökulma: 346 leikkelettä – tarvitsemmeko todella niitä kaikkia?

Ruokatrendit muuttuvat nopeasti ja etujoukoissa on coolia kulkea. Cooliuden varjopuolena on kuitenkin kauppojen valtava hävikki, joka on Suomessa kymmeniä miljoonia kiloja vuodessa. Haluammeko oikeasti sellaista kehitystä, kysyy Yle Savon toimittaja Anu Pöntinen.

Suurtalouskokki pyöräyttäää annoksen reilulla eurolla

Oululainen Ilkka Haapala on yksi kolmesta suurtalouskokista, jotka ovat ehdolla alan tunnustuspalkinnon saajaksi. Itsensä kehuminen on nuorelle miehelle hankalampaa kuin ruuan tekeminen.

Edullista juhlapöytää koristavat juurekset

Loppuvuoden juhlissa kannattaa varautua nälkäisiin vieraisiin, kokenut kestitsijä kehottaa.

"Jokaisen ruokatrendin perään ei kannata hötkyillä"

Oululainen makkaranvalmistaja Kotivara hakee kasvua ulkomailta. Ruotsista tulee yrityksen liikevaihdosta jo noin neljännes. Yritys tähyää kuitenkin entistä innokkaammin lähimaiden markkinoille.

Olipa trendiä tai perusruokaa, kokki haluaa tehdä itse – "Meille tulee parin kuukauden välein kokonainen lehmä"

Ravintolat elävät ajassa reagoimalla vallalla oleviin ruokatrendeihin. Pari vuotta sitten hitti oli karppaus, nyt tarjotaan esimerkiksi lähiruokaa. Asiakkaat toivovat, että ravintoloiden tarjonnassa repäistään välillä, perusruokaa unohtamatta. Puolivalmisteet eivät kokkia inspiroi.

Ruokatrendit innostavat nuoria säilömään

Säilöntäperinne on saanut uutta nostetta nykyajan trendivirtauksista. Puhtaan lähiruuan suosiminen on houkutellut myös nuoria opettelemaan säilönnän salat.

Hampurilainen voi olla trendikäs laatutuote

Oululaisten ravintoloiden ruokalistalla on tänä päivänä yksi ehdoton suosikki: hampurilainen. Trendikkäät hampurilaiset valmistetaan mahdollisimman pitkälle itse ravintolassa – sämpylät, pihvit ja majoneesit mukaan lukien.

Saima-mitali myönnettiin emeritusprofessori Matti Uusituvalle

Kansainvälisesti arvostettu emeritusprofessori Matti Uusitupa sai Saima-mitalin. Itä-Suomen yliopiston ja Savon Sanomien tunnustus myönnettiin kuopiolaiselle Uusituvalle tieteellisistä ansioista ja työstä kansanterveyden hyväksi.

Luolamiesdieetti: ”Joka kerta kun syön jotain, niin vähän niinku nuorenee siinä”

Paleoruokailija Heikki Ruusunen on keskittynyt hyvän olonsa löytämiseen jo neljä vuotta kivikauden ruokavalion avulla. Hän kertoo löytäneensä ruokavaliostaan avun esimerkiksi astmaan, selkävaivoihin ja masennukseen.

Pula-ajan sapuska osuu nykyisiin ruokatrendeihin

Mikkelissä on torjuttu yksinäisyyttä muistelemalla pula-aikoja ja etenkin pula-ajan ruokia. Mikkelin seudun invalidit ry:n tapahtumassa maisteltiin muun muassa ruisperunahuttua ja tönkkösuolattuja muikkuja.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle