Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Hanne Kinnunen ja inkivääri.

Hän keksi kasvattaa Suomessa inkivääriä – sato viedään käsistä, vaikka kasvia ei meinattu tunnistaa samaksi

Hanne ja Jukka Kinnunen ovat Suomen ainoat inkivääriä kasvattavat puutarhaviljelijät. Liperissä kasvatettu inkivääri myydään tuoreena ja kuivaamattomana.

Lipstikkaa kaupan yrttihyllyllä.

Sieniruokaa ilman voita ja kermaa? Yrtit voivat tehdä ruuasta elämyksen

Suomessa läträtään mielellään sieniruokiin voita ja kermaa, mutta voiko sienistä syntyä maukasta evästä ilman valtavaa rasva-annosta? Kyllä voi, sanovat kokki ja kirjailija.

Simaa ja serpentiiniä

Aina samaa simaa? – tuunaa juomasi limellä, inkiväärillä tai yrteillä

Perinteiseen simaan kyllästyneille löytyy uusia makuvaihtoehtoja. Makua voi hakea esimerkiksi limestä ja yrteistä ja väriä verigreipistä. Toiminnanjohtaja Tuija Biskop martoista pohti pyynnöstämme uusia vaihtoehtoja. Tosin juoman saaminen vappuaatoksi saattaa olla aika tiukalla.

Kattila, jossa inkiväärin paloja kiehumassa

Näin teet inkivääristä flunssa-ajan juoman

Inkiväärijuuri on monipuolinen flunssaisen olon helpottaja. Sillä kerrotaan myös olevan myönteistä vaikutusta vatsan ja nivelien ongelmiin. Flunssakauden virkistävän terveysjuoman saa halvalla ja helposti tuoreesta inkivääristä.

Valmis nauris-omenakeitto

Nauriin ja omenan yllättävä liitto - katso ohje

Kotimaiset nauriit ja omenat ovat pyöreimmillään ja parhaimmillaan juuri nyt. Tästä etukäteen erikoisesta, toisilleen sopimattomasta kaksikosta saat maukkaan keiton. Poikkeavan liiton mahdollistajana toimii inkivääri.

Mies niistää.

Miten suojaudut talven taudeilta?

Yksi juoksee flunssaa pakoon, toinen pesee miltei pakonomaisesti käsiään ja kolmas tuplaa c-vitamiininsa. Millä konsteilla sinä pyristelet pöpöjä vastaan?

Simalasi ja sitruunoita.

Simasuu nauttii sitruunajuomaa ympäri vuoden

Sima on totuttu yhdistämään vapun janojuomaksi, mutta poreilevan sitruunajuoman ystävät nauttivat juomasta kesät talvet. Siman makua voi terästää esimerkiksi aniksella, raparperilla ja inkiväärillä.

Lohi-ceviche

Ceviche on muotitietoisen ruoka

Ceviche on tullut ruokapöytiimme uutena yllätyksellisenä herkkuna. Jokainen itseään kunnioittava kulinaristi tekee nykyisin cevicheä.

Kattila, jossa inkiväärin paloja kiehumassa

Inkivääri kiehuu terveyttä

Inkivääri on tullut tutuksi yhä useammalle suomalaisellekin. Tätä Aasiasta kotoisin olevaa kasvia käytetään niin mausteena kuin erilaisiin omaan terveyteenkin liittyvissä asioissa. Inkiväärikasvia on viljelty Kiinassa muun muassa lääkkeeksi jo ainakin 5 000 vuotta.

Silliä kahdessa lasikupissa

Säpäkkä silli säväyttää juhlapöydässä

Joulunajan juhlapöytään kannattaa kattaa kalaa. Kala on terveellistä, kevyttä ja siitä saa myös värikkäitä ja näyttäviä lajitelmia. Perinteisen graavilohen ohella voi kokeilla vaikkapa inkiväärisilliä tai silakkasushia.

Kurpitsakeitto ja kurpitsapiirakka

Maria valmistaa Halloween-tyyliin kurpitsakeittoa ja kurpitsapiirakkaa

Suklaamousse ja karamelisoitu omena

Helppo suklaamousse ja karamelisoitua omenaa

Sasun ateriakokonaisuuden päättää herkullinen jälkiruoka, jonka valmistamiseen ei tarvita kananmunaa eikä liivatetta. Itse mousseen ei myöskään lisätä sokeria. Annos saa makeutensa lisäkkeeksi valmistettavasta karamelisoidusta omenasta.

Kaupan inkivääripala on joskus hyvin kasvuvoimainen

Inkiväärillä flunssaa vastaan

Tuore inkivääri on tunnettu tuhansia vuosia kotikonstina moniin vaivoihin. Kokemusperäisesti varmimpia on sen lievittävä vaikutus alkavan flunssan oireisiin. Kuuman inkiväärijuoman reseptejä on yhtä monta kuin käyttäjiäkin.

Rapumuffini ja kirpeä mangosalaatti

Rapumuffinit

Timo Lepistön resepti vie makumatkalle Aasiaan. Rapumuffinien lisukkeeksi on tarjolla kirpeää mangosalaattia. Reseptissä tarvittavat chilin ja inkiväärin voi korvata myös sweetchili-kastikkeella, jos sellaista jääkaapista löytyy.

Haudutettua vasikanposkea

Nyt tulee pataan! Kotikokin ehkä hieman harvemmin käyttämä vasikanosa saa seurakseen papucassoulet, juures-inkivääripyrettä ja olutvaahtoa.

Inkivääristä aasialaista makua ja flunssajuomaa

Itämaisten ruokien myötä yleistynyt inkivääri sopii joulunkin ruokiin. Inkivääri maustaa lanttulaatikon ja pikkuleivät, mutta väkevä mauste voi helpottaa myös tukkoista nenää.