Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Lepikot ruskettuvat - kuoriaistoukat aterioivat

Siellä täällä ainakin Pirkanmaalla näkyy ruskettuneita lepikoita. Luonnonvarakeskuksen arvion mukaan syy lienee tietyn kovakuoriaislajin joukkoesiintymä.

Männyt näyttävät ruskeilta ja kuolleilta – ruskomäntypistiäinen on taas asialla

Ruskomäntypistiäisen suursyönti jatkuu tänäkin vuonna. Se tuhoaa männyn neulasia, mutta ei tapa puuta.

Virustauti rokottaa ruskomäntypistiäiskantaa

Viime ja edellisvuonna pistiäiset tekivät tuhojaan laajoilla alueilla.

Havaintoja ruskomäntypistiäisestä ropisee nyt päivittäin – metsien mäntyjen lisäksi tuholaiselle maistuvat myös kotipihojen vuorimännyt

Torjuntatoimet ovat metsissä liian kalliita, mutta kotipihassa voi kokeilla yksittäisten puiden pelastamista toukilta.

Ruskomäntypistiäisiä havaittu Kokkolassa

Neulasten syönti aiheuttaa kasvutappioita männyille.

Laajat hyönteistuhot uhkaavat metsiä Itä-Suomessa ja Kainuussa

Pahin uhka ovat ytimennävertäjät, jotka aiheuttavat männiköissä kasvutappioita.

Suupohjassa ja Järviseudulla ruskomäntypistiäisen toukkia

Toukkia on havaittu enemmän kuin viime kesänä. Useiden vuosien neulasten syönti aiheuttaa kasvutappioita männyille.

Nämä pakkaset eivät vielä hävitä luonnon tuholaisia – myös moni vieraslaji kestää kylmää

Luken erikoistutkija Seppo Neuvonen tietää, että alle 30 asteen pakkaset eivät vielä hätyyttele Suomen luonnon tuholaishyönteisiä. Myös monien vieraslajien pakkaskestävyys on tämän hetken pakkaslukemia kovempi.

Kesän ensimmäiset havainnot ruskomäntypistiäisistä tehty – torjunnalle ei toistaiseksi tarvetta

Havaintoja on tehty Mynämäellä ja Lokalahdella. Metsäkeskuksen erityisasiantuntijan mukaan tilanne ei vielä näytä pahalta. Kotipuutarhoissa pistiäisiä voi torjua, mutta metsäalueilla torjunnalle ei ole tarvetta.

Vaaralliset metsätuholaiset salamatkustivat puupakkauksissa – leviämisestä tappioita metsille

Huolestuttavinta on se, että mäntyankeroisia ja aasianrunkojäärää löytyi puupakkauksista, jotka oli leimojen mukaan käsitelty tuhoojien hävittämiseksi. Kasvituholaisten leviäminen Suomen luontoon aiheuttaisi taloudellisia menetyksiä metsätaloudellemme.

Kovat tuulet ovat vahingoittaneet metsiä

Maa- ja metsätalousministeriön mukaan viime päivien kovat tuulet ovat vahingoittaneet puita eteläisessä Suomessa. Laajamittaisilta tuhoilta lienee kuitenkin vältytty.

Sukkulamato yritti jälleen Suomeen - tuhottiin polttamalla

Mäntyankeroinen on havupuiden tuholainen, joka on levinnyt Euroopassa jo Portugaliin ja Espanjaan.

Metsien tuholaiset tykkäävät helteestä

Pitkä hellejakso saattaa lisätä metsien tuholaisongelmaa. Toistaiseksi ilmoituksia laajoista tuholaisesiintymistä ei ole tullut Etelä- ja Keski-Pohjanmaan metsäkeskukseen, mutta koko totuus paljastuu vasta tulevina viikkoina.

Pirkanmaa välttyy tänä vuonna mäntypistiäisen tuhoilta

Metlan Parkanon tutkimusaseman mukaan alueen metsistä ei ole tänä vuonna tullut havaintoilmoituksia männyn vuosikasvaimia ravinnokseen käyttävistä ruskomäntypistiäisen toukista. Suomessa niitä on näkynyt tänä kesänä lähinnä Turun suunnalla.

Lappi on välttynyt metsien tuhohyönteisiltä

Eteläisessä Suomessa metsää tuhoavia hyönteisiä on nähty jo varhain ja puiden korjuuaikoja on aikaistettu.

Ruskomäntypistiäinen vaeltaa jälleen myös idässä

Mäntymetsien kasvun menetyksiä ruokailullaan aiheuttava ruskomäntypistiäinen on jälleen liikkeellä. Havaintoja lajin massaesiintymistä on eri puolilta Saimaata, ja todennäköisesti pistiäisen tihutöitä löytyy jo Pohjois-Karjalastakin. Metlan tutkija kehottaa metsänomistajia tarkailemaan mäntymetsiään ja ilmoittamaan Metsäntutkimuslaitokselle mahdollisista tuhohavainnoista.

Ruskomäntypistiäiset ryntäsivät Vakka-Suomen mäntypuihin

Monet mökkiläiset ja metsänomistajat ovat tehneet kesäkuun ja heinäkuun vaihteessa havaintoja ruskomäntypistiäisen toukista. Metsäkeskus on saanut satoja ilmoituksia niistä lounaisessa Suomessa. Tuholaisen massaesiintymä tavattiin viimeksi kesällä 2008.

Myrskyt ja kirjanpainajat pahimpia metsäntuhoajia

Metsäntutkimuslaitos Metla on kerännyt tiedot viime vuoden metsätuhoista. Näkyvimmät tuhot myrskyjen lisäksi aiheutti kirjanpainaja-kaarnakuoriainen tappamalla kuusikoita Etelä-Suomessa.

Lumen puute sulkee Itävallan hiihtokeskuksia

Ilman pakkasta rinteisiin ei saada nykyisillä välineillä lunta edes keinotekoisesti. Samaan aikaan allergikot pärskivät kukkimaan puhjenneiden pähkinäpuiden takia.

Kirjanpainajan takia ennätysmäärä metsää nurin

Metsien hyönteistuhohakkuita on tänä vuonna ilmoitettu Metsäkeskukselle yli kaksinkertaisesti vuoteen 2012 verrattuna.

Ruskomäntypistiäisistä selvittiin todennäköisesti säikähdyksellä

Alkukesästä muutamat eteläpohjalaiset metsänomistajat tekivät ikävän löydön männyistä: ruskomäntypistiäisen toukkia oli ilmestynyt puihin parin vuoden tauon jälkeen. Nyt näyttää kuitenkin siltä, että metsätuhoilta vältyttiin.

Pohjois-Savon metsät ovat säästyneet hyönteistuhoilta

Tuhohyönteiset eivät ole päässeet iskemään metsiin, sillä maakunnassa on vältytty puita kaataneilta myrskyiltä viime vuosina.

Kirjanpainajia epidemiaksi asti - pahin tilanne rannikolla ja Etelä-Savossa

Riskialttiita ovat esimerkiksi tuulituhoalueiden reunametsät. Metsänomistajien toivotaan huolehtivan kuusipinot pois metsistä jo heinäkuun puoliväliin mennessä.

Kiinalaiset puulaatikot työllistävät kasvinsuojelutarkastajia

Aasianrunkojääriä on löydetty jo Saksasta, Itävallasta, Italiasta, Ranskasta, Hollannista ja Englannista.

Ruskomäntypistiäinen palasi Etelä-Pohjanmaalle

Etelä-Pohjanmaalla on tavattu männyistä ruskomäntypistiäisen toukkia useassa eri paikassa. Metsäkeskuksen Etelä- ja Keski-Pohjanmaan alueyksikköön on tullut tähän mennessä ilmoituksia vajaasta kymmenestä eri kohteesta. Metsäkeskus seuraa tilannetta tarkkaan lähiviikkojen aikana.

Tykkylumi vaurioitti puustoa Lounais-Lapissa

Metsänomistajia patistellaan korjaamaan tykkylumen vaurioittamaa puustoa pois metsistä hyönteistuhoriskin takia. Lapin metsäkeskuksen mukaan Lounais-Lapin metsissä on viime talven jäljiltä runsaasti tykkylumen vaurioittamaa puustoa.

Trombituhot ovat metsäntutkijan aarreaitta

Pohjois-Karjalassa vuonna 2004 riehunut trombi on tarjonnut metsäntutkijoille varsinaisen kultakaivoksen. Tietoa on saatu metsätuholaisista ja taimien kasvusta sekä lähivuosina myös lahottajasienistä.

Kasvintuhoojia löydettiin aiempaa vähemmän

Kaikki viruksia sisältävät kasvit on hävitettävä, jotta virusten torjunnassa onnistutaan.

Tuhohyönteiset myrskyjen perintönä

Vuodentakaisten Asta- ja Veera-myrskyjen perintönä Etelä-Savon metsiä uhkaavat tuhohyönteiset. Kaikkia kaatuneita puita ei ole saatu korjatuksi pois metsistä, kuten tuhoeläinlaki edellyttää. Kuusipinot on pitänyt poistaa tienvarsilta tähän päivään mennessä.

Mäntyjen pistiäistuho hiipuu

Ruskomäntypistiäisen aiheuttamat tuhot Pirkanmaalla ovat hiipumassa. Parkanon seudulla on parina kesänä havaittu Etelä-Pohjanmaan suunnasta saapuneiden hyönteisten aiheuttamia vaurioita, mutta luonnon omat torjuntakeinot tehoavat jo.

Mäntypistiäistä odotellaan jännityksellä

Metsää tuhoavien mäntypistiäisten leviäminen Kalajokilaakson eteläosissa selviää touko-kesäkuussa, jolloin toukat jälleen ilmestyvät. Toukkien luonnollinen vihollinen, virus, on voinut vähentää kantaa.

Mäntypistiäistä odotellaan jännityksellä

Metsää tuhoavien mäntypistiäisten leviäminen Pohjois-Pohjanmaan eteläosissa selviää touko-kesäkuussa, jolloin toukat jälleen ilmestyvät. Toukkien luonnollinen vihollinen, virus, on voinut vähentää kantaa.

Männyn tyvitervastautia Kyrönmaalla

Männyn tyvitervastauti on levinnyt Kyrönmaalle. Varmistettuja havaintoja ja uusia epäilyjä on Isostakyröstä ja Vähästäkyröstä. Lisäksi Metsäntutkimuslaitos tutkii parhaillaan Ylistarosta tehtyä havaintoa.

Suomalaiskoivun kuoriainen voisi tuhota puita Amerikassa

Kansainvälinen puutavarakauppa voi olla luultua suurempi riski metsien terveydelle. Puutavarassa kulkee rajojen yli paitsi tuhohyönteisiä, myös niiden kanssa eläviä sienilajeja. Näistä on löydetty uusilla DNA-menetelmillä useita puille haitallisia tauteja aiheuttavia sienilajeja.

Miten torjua vieraslajeja?

Maa- ja metsätalousministeriö toivoo kansalaisilta palautetta valtakunnan ensimmäisen vieraslajistrategian valmistelua varten. Erityisesti toivotaan kommentteja jättiputkien ja muiden vieraslajien torjuntakeinoista.

Ruskomäntypistiäisen torjuntaan tulossa lentolevitys

Metsänomistajat ovat saamassa luvan kasvinsuojeluaineen lentolevitykseen. Valtioneuvosto päätti metsätuholakiin esitettävästä muutoksesta torstaina.

Metsänomistajat saamassa luvan kasvinsuojeluaineen lentolevitykseen

Maanomistajille esitetään oikeutta biologisen kasvinsuojeluaineen lentolevitykseen. Valtioneuvosto päätti metsätuholakiin esitettävästä muutoksesta torstaina.

Pistiäistuhot eivät levinneet Pohjois-Pohjanmaalla

Pohjois-Pohjanmaan Metsäkeskuksen alueella ei ole tullut tietoon laajoja ruskomäntypistiäistuhoja. Tuhohavaintoja on kuitenkin tehty yksittäisistä puista tai puuryhmistä. Eniten tuhoja on esiintynyt Kalajokialaakson suunnassa.

Virus hävitti ruskomäntypistiäiset

Ruskomäntypistiäistuhot jäävät tänä vuonna pelättyä vähäisemmiksi pohjoisessa Keski-Suomessa. Tuholainen ehti kuitenkin aiheuttaa alueella kahden vuoden kasvutappiot.

Virus tuhosi ruskomäntypistiäiset

Ruskomäntypistiäistuhot jäävät tänä vuonna selvästi odotettua vähäisemmiksi. Ruskomäntypistiäiskannassa levisi luontainen virus, joka tappoi touko-kesäkuun aikana toukat lähes joka puolella.

Pistiäistuhot helpottumassa Perhonjokilaaksossa

Ruskomäntypistiäisten pahimmalla tuhoalueella Perhonjokilaaksossa epidemia on helpottamassa. Erityisesti Halsualta pistiäiset ovat siirtyneet jo pohjoisemmaksi. Tällä viikolla myös kirvat ovat tuhonneet pistiäisten toukkia.

Mäntypistiäisiltä säästytty

Etelä-Savon metsät ovat säästyneet mäntypistiäisiltä. Metsäkeskus Etelä-Savon johtaja Antti Heikkilän mukaan maakunnan mäntypistiäiskanta romahti viime vuonna.

Mäntypistiäisistä ei ole riesaa Pohjois-Savossa

Pohjois-Savon metsät ovat säästyneet mäntypistiäisiltä. Keski-Suomessa sekä Etelä- ja Keski-Pohjanmaalla mäntypistiäisiä on ollut erittäin paljon. Pohjois-Savoa lähimmät tuholaisesiintymät ovat Keski-Suomessa Pihtiputaalla.

Pistiäiset tekevät tuhojaan Sievissä

Metsää tuhoavat mäntypistiäiset ovat levinneet voimakkaasti Pohjois-Pohjanmaan eteläosiin. Nyt tilanne on erityisen paha muun muassa Sievissä. Pistiäisiä on myös Kalajoella, Ylivieskassa, Alavieskassa ja Nivalassa.

Havupuuvarastot korjattu hyvissä ajoin pohjalaismetsistä

Metsien reunoille välivarastoidut havupuupinot on korjattu määräaikaan mennessä lähes kokonaan pohjalaismetsistä. Hyönteistuholain mukaan kuusipuuvarastot pitää siirtää metsistä viimeistään tänään torstaina.

Mäntypistiäiset nyt riesana Kalajokilaaksossa

Ruskomäntypistiäistuhot ovat laajentuneet Kalajokilaaksoon, jossa pahimmat tuhot ovat havaittu Sievissä. Viime vuonna suurimmat tuhot olivat Toholammin ja Kaustisen metsissä.

Mäntypistiäisiä Varsinais-Suomessa vähän

Ruskomäntypistiäisiä on Varsinais-Suomessa toistaiseksi vähän. Pistiäiset kuitenkin leviävät vuosi vuodelta pidemmälle rannikkoalueelle. Yksittäisten esiintymien koko on toistaiseksi pysytellyt vähäisenä.

Pistiäisvahingot leviävät itään

Ruskomäntypistiäisvahingot leviävät tänä kesänä aaltomaisesti itään. Asiantuntijat arvioivat, että tuhot kestävät kuuden-seitsemän vuoden ajan, mutta samassa metsikössä noin kolme vuotta.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle