Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Ksylitolia on syötetty koko kansalle – mitä koivusokeribuumista jäi käteen? Nykylasten suussa muhii uusia katastrofeja

Ksylitolibuumi on hiipunut ysäriltä, mutta makeuttajan suosio pitää pintansa. Miten hyvin oikeastaan tunnemme koivusokerin kyvyt? Juttu on julkaistu tammikuussa 2019.

Käytätkö sinäkin hammaslankaa väärin? – 10 pysäyttävää tietoa ja neuvoa suun terveydestä

Suomalaisen nuorison hampaat häviävät vertailussa naapurimaille, aikuisista miehistä vain joka toinen harjaa riittävästi ja joka kolmas pelkää mennä hammaslääkäriin.

Reikiintyminen voi johtaa hampaan poistoon jo vuoden ikäisenä

Pahimmillaan pieniltä lapsilta voidaan joutua poistamaan hampaita nukutuksessa. Erikoishammaslääkäri Heikki Alapulli sanoo, että suusta on helposti havaittavissa se, miten lapsesta pidetään huolta.

Väitös: Äidin reikiintyneistä hampaista lähtöisin oleva tulehdus vaikuttaa raskauteen ja vauvaan

Hoitamattoman hammaskarieksen aiheuttama tulehdus leukaluussa on yleinen ja suhteellisen helposti hoidettava raskauskomplikaatioiden riskitekijä, Ulla Harjunmaa sanoo.

Naurista vatsantäytteeksi, hermomyrkkyä hammassärkyyn – kasviarkeologi selvittää vuosisatoja vanhojen puutarhojen saloja

Teija Alanko penkoo maanäytteitä ja etsii merkkejä kauan sitten kadonneiden puutarhojen kasveista.

Hoidon lykkääminen voi kostautua – hammasremontti saattaa viedä teho-osastolle

Esimerkiksi paha turvotus nielussa saattaa vaatia nopeaa teho-hoitoa. Sairaalahoitoa vaativien hammassairauksien määrä on lisääntynyt viime vuosina.

Neandertalilaisilla oli aikansa aspiriinia ja penisilliiniä kymmeniä tuhansia vuosia sitten

Mikrobitutkimus kertoo myös, että välit Euroopan tulokkaisiin, meidän esivanhempiimme, olivat intiimit.

Tiesitkö, että kissankin hampaita kannattaisi harjata – katso ohjeet videolta

Tiedätkö mitä kissasi suulle kuuluu? Punottavatko ikeneet, onko plakkia? Taitaa olla hammaspesun paikka. Lue ohjeet ja katso näyte videolta.

Suomalaisten suut kärsivät tulehdustilasta – "Jos koko suu on tulehtunut, se on noin kämmenen kokoinen alue"

Hammasalan ammattilaisten tiedossa on, että suomalaisten suissa vaivaavat hammaskivi ja ientulehdus.

Sadat koululaiset pääsevät lähiviikkoina Suupirssin kyytiin

Kuukauden kokeilun aikana koululaisten hampaita tarkastetaan koulun pihalle ajettavassa Suupirssissä. Tilat ovat pienet, mutta tarkastuksen lisäksi voidaan tehdä pieniä toimenpiteitä.

Hammaskivi saa hammasluun karkaamaan – vahinkoa ei saa takaisin

Hammaskivi on kosmeettinen haitta, mutta se on myös suussa liikkuvien bakteerien väylä, sanoo erikoishammaslääkäri.

Hammashoidon päivystystä keskitetään keskussairaalaan

Maaliskuun lopusta alkaen arkisin klo 15-21, viikonloppuisin ja pyhäpäivinä klo 8-21 lääkäripäivystys on keskussairaalassa suu- ja hammassairauksien poliklinikalla. Poliklinikalle kuljetaan keskussairaalan A-pääsisäänkäynnin kautta.

THL:n ylijohtaja vireillä olevista sokerisuosituksista: "Sokerin vähentämisestä ei ole ainakaan haittaa"

Erkki Vartiaisen mukaan on perusteltua käydä keskustelua siitä, pitäisikö sokerinsaantia vähentää edelleen.

Luurankojen hammaskivi tuo uutta tietoa muinaisen ajan elämästä

Tuhat vuotta vanhoja saksalaisia luurankoja tutkinut kansainvälinen tutkijaryhmä havaitsi, että biomolekyylit säilyvät hämmästyttävän hyvin hammaskivessä.

Äidin hammaslääkäripelko syö lapsenkin hampaita – ksylitoli auttaa

Lääketieteen lisensiaatti Jana Olakin väitöstutkimuksessa selvisi, että vanhempien kokema hammashoitopelko vaikuttaa lasten hammasterveyteen.

Kuinka huolehdit lapsesi hampaista?

Moni vanhempi ohittaa lapsensa suuhygienian ja laistaa lapsen hampaiden pesusta. Joissakin tapauksissa lapsen kaikki maitohampaat on jouduttu poistamaan karieksen vuoksi. Kuinka huolehdit, että lapsesi hampaat pysyvät kunnossa?

Saako lasta suukotella kariespeikosta huolimatta?

Pienten lasten vanhemmille jaetaan neuvolassa ja terveysasemilla liuta suosituksia ja kieltoja. Suhtaudutko ohjeisiin orjallisesti vai uskallatko käyttää kaupunkilaisjärkeä?

Hoitoon pääsy parantunut Länsi-Pohjassa

Ongelmana ollut lähetteiden käsittely on saatu sujumaan aikaisempaa paremmin. Erikoissairaanhoidon hoidon arviointiin on panostettu lisätyöllä ja erityisjärjestelyillä.

Muinaisihmisten hammaskivi on arkeologeille aarre

Hampaisiin kivittynyt plakki, hammaskivi, ei ole vain nykyajan harmillinen vaiva. Muinaisilla ihmisillä sitä oli vielä enemmän. Arkeologeille sillä on paljon kerrottavaa.

Nuoret aikuiset välttelevät hammaslääkäriä

Säännöllinen tarkastus olisi kuitenkin hyödyllinen, vaikka reikiä ei olisikaan. Karies ja  iensairaudet voivat kehittyä vähitellen.

1966 syntyneitä syynätään aiempaa tarkemmin

Vuonna 1966 syntyneitä pohjoissuomalaisia on mukana niin sanotussa kohorttitutkimuksessa vielä yli 10 000. Osallistujien ikääntymisen myötä tämän ja ensi vuoden aikana tehtävä tutkimus on aiempaa kattavampi. Tutkittavat saavat kutsun tutkimuksiin huhtikuun aikana.

Eteläpohjalaisten hampaat porukalla kuntoon

Eteläpohjalaiset terveyskeskukset aikovat yhteisvoimin laittaa pohjalaisten hampaat kuntoon. Terveyskeskukset ja yhteistoiminta-alueet ovat suunnitelleet hankkeen, joka pyrkii edistämään suun terveyttä tuomalla esiin terveellisten elämäntapojen merkitystä.

Pohjois-Suomen kohortti 1966 kutsutaan taas tutkimuksiin

Noin 12 000 vuonna 1966 pohjoisessa syntynyttä henkilöä saa keväällä kutsun terveystutkimukseen. Kyseisten henkilöiden terveyttä seurataan koko elinkaaren ajalta 10 - 15 vuoden välein.

Perhetausta vaikuttaa lasten hampaiden reikiintymiseen

Tuoreen väitöstutkimuksen mukaan perhetausta näkyy lasten hampaiden reikiintymisessä. Tutkija Pia Meurman huomasi, että lyhyemmän koulutuksen ammateissa toimivien vanhempien lapsilla on useammin kariesbakteereja kuin pitempään koulutettujen perheiden lapsilla. Erot alkavat näkyä jo puolitoista-vuotiailla lapsilla.

Astmaatikkojen hampaat alttiita kariekselle

Hampaiden reikiintymistä aiheuttava karies on suomalaistutkimuksen mukaan etenkin astmaa sairastavien riski. Tämän vuoksi astmaatikkojen tulisi kiinnittää erityistä huomiota hampaidensa terveyteen ja pestä ne säännöllisesti.

Hammaslääketieteen historiaa

Omien hampaiden säilyttämisestä tärkeää vasta 60-70-luvuilla

Rovaniemi ei tee lapsille karies-sylkitestejä

Rovaniemen kaupunki ei aio aloittaa uudelleen hampaiden reikiintymistä aiheuttavan karies-bakteerin sylkitestejä lapsille eikä lapsiperheille. Kariesin näkee asiantunteva hammaslääkäri muutenkin, sanoo kaupungin vastaava hammaslääkäri Aino Paananen.

Äidin ksylitoli suojaa lasta hammassäryiltä

Kun äiti käyttää säännöllisesti ksylitolia, lapsi saa pitkäkestoista suojaa kariesbakteereja vastaan. Ensimmäinen reikä lapsen maitohampaisiin ilmestyy useita vuosia myöhemmin kuin verrokkiryhmässä.

Carean tappiot kasvamassa syksyllä

Kymenlaakson sairaanhoitopalvelujen kuntayhtymä Carea on painumassa tänä vuonna miljoonia euroja tappiolle. Elokuun loppuun mennessä Carean tulos oli yli kolme miljoonaa euroa alijäämäinen.

Karies saatava kuriin jo taaperoiässä

Lasten hampaiden reikiintymiseen tulisi puuttua jo 1 - 3 ikävuoden kohdalla. Esimerkiksi pitkään jatkunut tutin käyttö voi lisätä etenkin maitohampaiden reikiintymisriskiä, selviää tuoreesta oululaisväitöksestä.

Imettäminen suojaa kariekselta

Imettäminen antaa luultua paremman suojan lasten hampaille, todetaan tuoreessa ruotsalaistutkimuksessa.

Leikkaukseen kotoa -yksikkö aloittaa

Mikkelin keskusairaalassa aloittaa ensi viikolla toimintansa Leikkaukseen kotoa -yksikkö. Jatkossa valtaosa ennalta suunniteltuun leikkaukseen saapuvista potilaista tulee leiko-yksikköön leikkauspäivän aamuna.

Ksylitoli laittaa karieksen kuriin

Ksylitolia esiintyy luonnossa muun muassa marjoissa ja hedelmissä. Ksylitoli ei ole vieras aine ihmisen elimistölle, vaan sitä muodostuu jonkin verran esimerkiksi ruoansulatuksessa.

Hammassäryt piinasivat muinaisia egyptiläisiä

Hammassärky oli mitä tavallisin piina muinaisessa Egyptissä, kertoo tuhansien egyptiläisen muumioiden terveydentilan kartoitus, joka oli samalla yritys selvittää heidän kuolinsyynsä. Muinaisista vainajista ei ole aiemmin tehty yhtä järjestelmällistä terveystutkimusta.

Karies kuriin Pietarsaaren seudulla

Pietarsaarenseudulla on ryhdytty pysäyttämään nuorten hampaiden reikiintymistä. Apulaisylilääkäri Mikael Skogmanin mukaan karies on tuplaantunut viiden viime vuoden aikana.

Hammashoitoon kustannussäästöjä

Varhaisella ehkäisyllä saavutetaan lasten hammaskarieshoidossa merkittävä kustannussäästö. Tuoreen väitöksen mukaan suuhygienistien ja hammashoitajien toteuttama varhainen hammaskarieksen ehkäisy tuottaa vähäisemmin kustannuksin paremman hammasterveyden alle kouluikäisillä kuin perinteinen hammaslääkärin malli.

Oikaisu: Utsjoella ei tarvita kiireelliseen hammashoitoon maksusitoumusta

Oikaisu viime viikkoiseen Utsjoen hammashoitoa koskevaan uutiseen. Uutisessa terveyskeskuslääkäri Terttu Loikkanen kertoi virheellisesti, että Utsjoen hammashoidon ostopalvelusopimus yksityisen hammaslääkärin kanssa koskee vain akuutteja hammassairauksia ja että siihen tarvitaan maksusitoumus.

Hampaiden alkavan reikiintymisen voi pysäyttää

Hampaiden alkavan reikiintymisen voi pysäyttää omin toimin, muistuttaa Suomalainen Lääkäriseura Duodecim. Peruskonsteja ovat harjaus kaksi kertaa päivässä fluorihammastahnalla, napostelun välttäminen ja veden käyttö janojuomana. Myös ksylitolituotteista on apua.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle