Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Oats more popular than ever in Finland

A commodoties report finds that, per capita, residents ate 9.5kg of oats in 2019 - and 200 eggs.

Prisma: Lihantuotanto, uhka maapallolle?

Mitä seurauksia maailmanlaajuisella lihantuotannolla on?

Pouttu irtisanoo 9 ja lomauttaa koko henkilöstön

Lihatalon taloutta painoivat lihan menekin lasku ja hinnan nousu. Yt-neuvottelujen päättymisestä kertoi ensin Keskipohjanmaa-lehti verkkosivuillaan.

Lihaa kului Suomessa vähemmän kuin edellisvuonna – Miksi sika yhä ohittaa kanan usealla kärsänmitalla?

Naudan ja possun kulutus laski selvästi, mutta siipikarjan suosio ja hintojen nousu pitivät kokonaiskulutuksen vakaana.

Tutkijoiden hätähuuto: Ilmaston lämpeneminen tuomassa ennenkokemattoman ahdingon

Luonnontutkijat ovat tuskastuneita, sillä vaikka ilmastonmuutoksen uhka on tunnettu jo vuosikymmeniä, olennaisia muutoksia sen hidastamiseksi ei ole tehty.

Keskiviikko 25.9.2019 (radio)

Uusi ilmastoraportti on synkää tekstiä. Ilmastoaktivisti Greta Thunberg sai vaihtoehto-Nobelin. Wärtsilä irtisanoo. Suomalaiset syövät vähemmän lihaa.

Analyysi: Liha ei maistu entiseen malliin – mutta johtuuko se sateista, sikarutosta, suolistosyövästä vai etiikasta?

Lihan kulutuksen kasvu on pysähtynyt ja kääntymässä laskuun. Mutta onko käänne pysyvä, kysyy taloustoimittaja Antti Parviala.

Report: Finns eating more meat than ever before

Efforts aimed at reducing consumption in Finland are hampered by meat's strong position in Finnish food culture.

Suomalaiset syövät nyt enemmän lihaa kuin koskaan – Professori: Lihansyönti ei vähene verotuksella tai muilla tempuilla

Lihansyönnin vähentäminen ei ole helppoa, koska lihalla on vahva asema suomalaisessa ruokakulttuurissa.

Lihaton burgerpihvi nosti uudet kasviproteiinit kaikkien huulille – myynti kasvaa, mutta lihaa uutuustuotteet eivät syrjäytä, kertovat ruokakaupat

Erilaiset makkarat pitävät edelleen kärkeä myydyimpien grillituotteiden listalla, kertoo K-ryhmä.

Olisiko Suomi valmis kasvispitoisempaan ruokaan? Liha on monille intohimo, mutta asiantuntijat huomaavat arvojen myös muuttuneen

Kasvisruuan lisääminen jakaa mielipiteet. Osa pitää sitä järkevänä, toiset ovat jyrkästi ruokailuun puuttumista vastaan.

Vatsat täyttyvät nyt tavalla, jota aiemmat sukupolvet ihmettelisivät – Näin liha valloitti suomalaisten lautaset

Viime vuosikymmenten hitti on broileri, jonka naistenlehdet poimivat 80-luvulla kevyen syömisen trendinä Yhdysvalloista.

Animalian johtoon on valittu polvijärveläinen Erja Laakkonen

Animalia vaatii, että tuleva eduskunta ottaa eläinkysymykset vakavasti.

Helsingin yliopistossa kehitellään kestävän kehityksen mukaisia reseptejä

Koska suuri osa suomalaisista syö lounaan koulussa tai työpaikalla, on ateriapalveluilla merkittävä rooli tutustuttaa ilmastokestäviin kasvisruokavaihtoehtoihin ja totuttaa niiden käyttöön osana arkiruokailua.

Maryan Abdulkarimin kolumni: Teollinen eläintuotanto – ihmiskunnan historian suurin rikos?

Vetoamalla lihansyönnin terveysriskeihin, kieltäydymme uskomasta ihmisen kykyyn olla moraalisesti vastuullinen valinnoistaan, kirjoittaa Maryan Abdulkarim.

Raportti: Lihansyöntiä vähennettävä rajusti, jotta kaikille riittää ruokaa maapallolla

Maailmassa tarvitaan väestönkasvun vuoksi noin puolet enemmän ruokaa kuin nyt vuoteen 2050 mennessä, arvioi World Resources Institute -järjestön raportti.

Sinilevää Suomenlahdella poikkeuksellisen paljon – jopa ennusteita enemmän

Suomen ympäristökeskus ennakoi kesäkuun alussa suureen osaan Suomenlahtea huomattavaa sinileväkukintojen riskiä. Tilanne on jopa ennusteita huonompi.

Herätys: Sote-järjestöjen rahoitus levällään, grillimestarien kasvisvinkit, lännessä ukkossateita

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Tätä Suomi syö ja juo: liha maistuu entiseen tahtiin, maito ei enää yhtä hyvin

Luonnonvarakeskus on julkaissut tuoreita tietoa siitä, mitä syömme ja juomme.

Suomalaiset juovat täysmaitoa yhä enemmän

Luonnonvarakeskus on selvittänyt suomalaisten kulutustottumuksia elintarvikkeiden, hedelmien sekä vihannesten osalta.

Teuraslehmän hätääntynyt katse sai Janica Karastin luopumaan lihansyönnistä – "Tajusin, että kohta se kuolee"

Suomalaiset syövät lihaa vuosi vuodelta enemmän, vaikka kasvissyönti on trendikästä. Ihmiset ovat kuitenkin aikaisempaa tarkempia syömänsä lihan suhteen.

Herätys: Keinolihaa lupaillaan ruokapöytiin, #metoo aiheutti Ruotsissa vyöryn, sää enimmäkseen poutainen

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Joka viides vähentänyt lihankulutustaan – Tutkimus: Kasvisruoka valitaan nyt maun takia

Tuoreen tutkimuksen mukaan kasvisruokapäiviä viettää jo kolmasosa suomalaisista. Syyt valita kasvisruoka lihan sijaan ovat aiempaa moninaisemmat.

PTT: Ruoan hinta kääntyy nousuun ensi vuonna

Kasviruoan suosiosta huolimatta lihan kulutus jatkaa kasvuaan.

Suomi kärkipäätä ylikuluttajana – Ruotsi rasittaa maapalloa vielä enemmän

Global Footprint Network -tutkimuslaitos listasi maailman suurimmat ylikulutusmaat. Luxemburg ykkönen, Suomi kärkipäässä. Tänään vietetään maailman ylikulutuspäivää.

Riistan kulutus romahtanut alle kolmasosaan 2000-luvun alusta

Suomalaiset soivät vuonna 2014 yli 76 kiloa lihaa henkilöä kohden. Riistaa tästä oli vajaat puolitoista kiloa.

Oppilas kannustaa kaupunkia vähentämään lihaa kouluruoassa: "Pystyisin elämään ilman"

Kouvolan kouluissa punaista lihaa syödään aiempaa vähemmän. Ainakin osa oppilaista näyttää suhtautuvan pikku hiljaa tehtyyn muutokseen myönteisesti.

Kouvolan kouluissa ei mässäillä lihalla

Ympäristöjärjestö WWF laskee, että moni koululainen saa punaista lihaa lautaselleen suosituksia enemmän. Järjestön kyselyn mukaan Kouvolassa lihankulutus on maltillista. Kaupungissa on siirrytty entistä kasvispainotteisempaan ruokaan muutama vuosi sitten.

Eläinsuojelujärjestö: Lihan kulutusta pitävät yllä luutuneet käsitykset

Suomalaisten lihankulutus on parissa kymmenessä vuodessa noussut reippaasti. Animalian mukaan lihan kulututusta pitävät yllä vanhentuneet käsitykset.

Rasvasota suli pois – Suomi riitelee nyt lihasta

Ravitsemustieteen professori Mikael Fogelholm toivoo, että ylilyönnit lihakeskustelussa saataisiin vähenemään. Hän ihmettelee myös sitä, että lihasta on tehty eräänlainen demoni. Samaan aikaan suomalaiset syövät lihaa tuplasti suosituksiin nähden.

Makkaransyöjät pelästyivät – WHO sai yhteydenottotulvan

Tuore tutkimus prosessoidun lihan ja suolistosyövän yhteydestä on saanut ihmiset huolestuneiksi. WHO muistuttaa, ettei lihansyöntiä tarvitse lopettaa kokonaan.

Analyysi: Mitä uutinen punaisen lihan ja syövän yhteydestä oikein tarkoittaa?

Punainen liha ei ole yhtä vaarallista kuin tupakka tai asbesti. THL:n professorin mukaan uutisoinnissa prosessoidun punaisen lihan ja syövän yhteydestä on täydellinen väärinymmärrys.

Karitsalla herkuttelu lisääntyy – maistuu muutenkin kuin pääsiäisenä

Lampaan liha on kuulunut jo pitkään perinteisen suomalaisen pääsiäispöydän kattaukseen. Viime vuosina erityisesti karitsan lihan kulutus on kasvanut. Lihansyöjää miellyttää tällä hetkellä kotimainen lähituote.

Unohda hiilinjalanjälki – nyt tarkkaillaan ravinnejalanjälkeä

Lappeenrannan teknillinen yliopisto sekä maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus pyrkivät muokkaamaan Suomeen kestävän ravinnetalouden. Tutkijat uskovat, että koko maailman väestön riittävä ravinnonsaanti on mahdollista ravinnejalanjälkeä tarkkailemalla.

Pilaammeko ympäristön ja terveytemme syömällä punaista lihaa?

Ravitsemustieteilijät ja ympäristöasiantuntijat ovat yhtä mieltä siitä, että lihankulutusta tulisi Suomessa vähentää. Syynä ovat lihan aiheuttamat terveysriskit, mutta tuore ravitsemissuositus perustelee lihankäytön vähentämistä ensimmäisen kerran myös ympäristösyillä. Lihantuottajien mukaan kulutus ei ole Suomessa niin suurta, kuin miltä tilastot näyttävät.

Kiinassa kampanjoidaan kissojen ja koirien syömistä vastaan - moni ravintola tarjoaa koira-aterioita "erikoisuutena"

Hongkongilainen järjestö aloitti kampanjan, joka pyrkii vähentämään kissan ja koiran lihan kulutusta. Järjestö on levittänyt julisteita Pekingiin, Shanghaihin ja Kantoniin.

Mitä sait lihattomasta lokakuusta?

Lokakuussa moni suomalainen osallistui kampanjaan, jossa ruokavaliosta jätettiin pois liha. Osallistuitko? Olisitko valmis luopumaan lihansyömisestä kokonaan?

Sami Luste: Jotain mätää ja sen mahdollisuudet

Biokaasutekniikka on yksi monista tavoista tuottaa energiaa jätteistä. Mikkelin ammattikorkeakoulun ympäristöteknologian laitoksen tutkimuspäällikkö Sami Luste pohtii sen käyttöä kolumnissaan. Tekniikan avulla voidaan käsitellä maatuvien jätteiden virtoja, tuottaa energiaa sisältävää biokaasua ja ottaa talteen ravinteita. Biokaasutekniikka myös vähentää kasvihuonekaasupäästöjä verraten siihen, että mädäntyvä aines päätyisi kaatopaikoille tai komposteihin.

Lääkäri epäilee lihatonta lokakuuta

Yli 25 000 suomalaista on lähtenyt mukaan lihaton lokakuu -haasteeseen vastalauseena yhä kasvavalle lihan kulutukselle. Verisuonikirurgi Taija Sompin mielestä väite lihan vähentämisen hyödyistä ei perustu mihinkään.

Laboratoriopihvi maistui hieman puisevalta - "mehukkuus puuttui"

Lontoossa esiteltiin ja maistettiin maailman ensimmäistä laboratoriossa kasvatettua pihviä. Tutkijat uskovat keinolihan voivan mullistaa ruoantuotantoa.

Vastuullisen soijan hyödyntäminen Suomessa vielä heikkoa

Suomeen tuodaan vuosittain soijaa noin 200 miljoonaa kiloa, josta vain neljännes on tuotettu vastuullisten standardien mukaisesti. Soijan lisääntynyt tuotanto aiheuttaa maailmalla monia ongelmia, kuten metsäkatoa. WWF selvitti miten suomalaiset elintarvikeyritykset huomioivat hankinnoissaan vastuullisen soijan.

Itämeritutkijat: Lihansyönti pilaa Itämerta enemmän kuin kasvisruokailu

Itämeri voisi paremmin, mikäli entistä suurempi joukko ihmisiä siirtyisi kasvisruokaan. Tilanne on kuitenkin juuri päinvastainen: lihankulutus kasvaa koko ajan.

Lihansyönnillä on tulevaisuus

Hevosenlihakohu ei ole murentanut suomalaisten lihansyöntihaluja. Tulevaisuudessakin lihaa syödään, vaikka kulutuksen ääripäät lisääntyvät. Kotimaisuus, terveystietoisuus ja ympäristötietoisuus ovat lihankulutuksen trendejä pitkällä tähtäimellä.

Ruotsiin vaaditaan lihaveroa

Ruotsalaiset syövät naudanlihaa viidenneksi eniten maailmassa.

Kauppa saa lihan hinnasta aiempaa enemmän

Kauppa ottaa yhä isomman osan kuluttajan maksaman sianlihan hinnasta. Kun samaan aikaan rehun hinta on noussut, ovat sianlihantuottajat ajautuneet ahdinkoon. Kauppa vetoaa kustannusten nousuun, mutta hallituksessakin myönnetään kaupan neuvotteluaseman markkinoilla vahvistuneen.

Keinotekoinen liha - ratkaisu ruokapulaan?

Ihmisten määrä maapallolla lisääntyy sellaista vauhtia, ettei ruuantuotanto tahdo pysyä perässä. Lisäksi monissa väkirikkaissa maissa, kuten Kiinassa lihan kulutus on kasvanut elintason myötä. Lihan syönnin arvioidaan tuplaantuvan muutamassa vuosikymmenessä. Moni pitää kehityssuuntaa mahdottomana, sillä jo nyt lihakarjan rehun kasvattaminen vie noin kolmanneksen maailman viljelyyn kelpaavista alueista.

TS: Lihaa syödään ennätysmäärä

Elintarviketeollisuusliiton mukaan suomalaiset syövät tänä vuonna ennätyksellisen paljon lihaa, kirjoittaa Turun Sanomat. Lihaa syödään yli 74 kiloa henkeä kohden. Tänä vuonna on kasvanut etenkin sianlihan kulutus huolimatta sikaloiden oloista nousseesta kohusta ja sianlihan kallistumisesta.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle