Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Psykologi ja asiakas taluttavat tiellä islanninhevosia

Ratsastusterapeuttien rinnalle on kasvanut monisatapäinen joukko hevosavusteisia ohjaajia – uusi ala sai ensimmäistä kertaa laatukäsikirjan

Alan uudempi tulokas, sosiaalipedagoginen hevostoiminta (SPHT) suoristi rivinsä, vaikka räikeitä epäkohtia ei ole.

Janina Tiihonen ja hevonen

Menikö ohi? Lue tästä viikon parhaat jutut!

Hyvää naistenpäivää! Jos kaipaat viikonloppuusi lukemista, tässä on koostettuna tältä viikolta kiinnostavia juttuja!

Leena Vilkka

Leena Vilkan kolumni: Pähkel oli tuntihevonen, joka auttoi minut eteenpäin pysähdyksen tilasta, johon lapseni kuolema minut suisti

On uskallettava kohdata ja kiintyä, vaikka tiedämme että kaikki päättyy aikanaan, kirjoittaa eläinfilosofi Leena Vilkka.

Janina Tiihonen hevosen selässä

21-vuotias sai aivoverenvuodon kolarissa, toisen pudottuaan hevosen selästä – ja nousi uudestaan ratsaille: "Ei pidä lopettaa elämistä"

Lääkäri neuvoi vaikean aivovamman saanutta Janina Tiihosta lopettamaan ratsastamisen. Tiihonen osti oman hevosen. Ratsastusterapia on hiljattain hyväksytty itsenäiseksi kuntoutusmuodoksi.

Värikkäitä toppeja rivissä hengarissa

Kuusi huippujuttua sunnuntai-iltaan: Hämmästy miten paljon pikamuoti saastuttaa ja lue miten autokauppa pian mullistuu

Luitko jo nämä? Kokosimme sinulle viikon parhaita juttuja, jotka saatoit arjen kiireessä ohittaa.

Einari Purra tervehtii terapiahevosta Niiloa. Ratsastusterapeutti Lena Lassila apuna.

Äiti iloitsee lihasheikkoutta sairastavan poikansa kehityksestä – 9-vuotias ylittää itsensä terapiahevosen selässä

Ensi vuoden alussa ratsastusterapia on tukihoidon sijaan itsenäinen hoitomuoto, mikä tuo entistä useammat korvatun terapian piiriin.

Sanni Lehtonurmi ja Aava-hevonen.

Hevonen pelasti äidin ja tyttären välit – "Emme pystyneet puhumaan mistään ilman dramaattista riitaa"

Sanni Lehtonurmi sai hevostoiminnasta apua vuorovaikutustilanteisiin sekä tunteiden hallintaan ja ilmaisuun.

Ratsastusterapia-tutkimukseen osallistuva mies hevosen selässä. Kaksi naista seisoo hevosen vieressä.

Hevosen liike auttaa selkäkipuihin mutta miksi? Tutkija selvittää ratsastusterapian vaikutukset

Ratsastusterapiaa on käytetty Suomessa lääkinnällisenä kuntoutuksena 25 vuoden ajan, mutta silti siihen liittyy myös harhakäsityksiä.

Ratsastusterapeutti auttaa hevosen selässä olevaa kuntoutettavaa

Ratsastusterapiaan tullaan jopa parin tunnin taksimatkan takaa

Kuntoutus vaatii lääkärin lähetteen lisäksi osaavan ratsastusterapeutin, sopivan hevosen ja paljon aikaa. Kuntoutus voi kestää jopa useita vuosia.

Tyttö hevosen selässä.

Hevonen teki ihmeitä 16-vuotiaalle Lotalle – vaikeasti vammaisen tytön ryhti suoristui ja hän oppi puhumaan sanoja

Vaikeasti vammainen Lotta Porvari on saanut ratsastusterapian avulla paremman ryhdin, pystyy ratsastamaan etuperin ja takaperin ja jopa seisomaan hevosen selässä. Ratsastusterapiasta on saatu hyviä kokemuksia myös muualla: alle kouluikäiset ovat oppineet kävelemään ja MS-potilaat ylläpitämään kävelykykynsä.

Hevonen ratsastuskentällä.

Satulattomuus tuo ihmisen lähemmäs hevosta – Ratsastusterapia voi auttaa takaisin työelämään

Ratsastusterapeutteja on koulutettu Suomessa vuodesta 1988 alkaen. Apua terapiamuodosta löytyy esimerkiksi selkävaivojen kanssa kamppaileville.

Islanninhevonen Askur on yksi terapiakeskuksen kahdeksasta hevosesta.

Hevonen on älykäs terapeutti

Rovaniemen Norvajärven terapiakeskuksessa tarjotaan eläin- ja luontoavusteista toimintaterapiaa. Fysioterapeuttisen ratsastuskuntoutuksen lisäksi keskuksessa annetaan vähemmän tunnettua hevosavusteista psykoterapiaa.

Skatan tila sijaitsee Helsingin Vuosaaressa.

Helsinki hakee miljoonia kiinteistökaupoilla – Ostajaa etsitään muun muassa kiistellylle Skatan tilalle

Helsinki tavoittelee 25 miljoonan euron tuloja kiinteistöjen myynnillä. Kaupunki harkitsee aiempaa tarkemmin, mitä rakennuksia sen kannattaa korjata ja ylläpitää. Myytävien rakennusten listalla ovat muun muassa Skatan tila Vuosaaressa ja Cafe Regatta Töölössä.

Australianpaimenkoira Luka oli monen vanhuksen suosikki

Eläinterapiaa hyödynnetään liian vähän

Eläinavusteisten työmenetelmien asiantuntijat muistuttavat, että eläinten avulla on saatu apua muun muassa kehitysvammais-, nuoriso- ja vanhustyössä. Alalle toivotaan lisää tutkimusta, rahoitusta ja verkostoitumista.

Maria tekee tuttavuutta Doris-hevosen kanssa.

Fysioterapeutti kaipaa tunnustusta ratsastusterapialle: "Toisinaan tehokkain vaihtoehto"

Vaikka tietoisuus ratsastusterapian tarjoamista mahdollisuuksista on lisääntynyt, Kela ei toistaiseksi tunnusta sitä itsenäisenä terapiamuotona. Harvinaista lihasten surkastumistautia sairastavalle Maria-tytölle ratsastus on sekä fyysisesti että psyykkisesti tärkeää.

Hevonen kellii Kukkolan pihalla.

Hevonen auttaa syömishäiriöistä?

Hevoset on valjastettu auttamaan lapsia ja nuoria Kontiolahdella. Sosiaalipedagoginen hevostoiminta ei kuulu Kela-tuen piiriin.

Ratsastusterapia auttaa kehoa ja mieltä

Lapissa saa ratsastusterapiaa Nor-Ther-terapiakeskuksessa Rovaniemellä. Vuodesta 2008 lähtien toiminut keskus auttaa sekä mielenterveyden että ruumiin vaivoja kärsiviä.

Tiziana-hevonen ja Sanna Mattila-Rautiainen

Ratsastusterapiassa työn tulokset näkyvät nopeasti

Ratsastusterapia rantautui Suomeen ensimmäisen kerran noin 25 vuotta sitten. Tällä hetkellä ratsastusterapeutteja maassamme on 160. Ratsastusterapian kasvanut kysyntä on johtanut siihen, että Ypäjällä aloitetaan joka toinen vuosi uusien tulevien ratsastusterapeuttien 3,5 vuotta kestävä koulutus.

Hevostenhoitaja taluttaa hevosta ulos pilttuusta.

Hevostallilla tehdään pitkää päivää

Hevosyrittäjien työhyvinvointi kaipaa panostamista. Kasvava ala tarjoaa työpaikan yhä useammalle, mutta työn vaativuus tulee monelle yllätyksenä. Työskentely hevosten kanssa on tapaturma-altista ja työn fyysisyys aiheuttaa esimerkiksi selkävaivoja.

RATSASTUS: Pellikka ja Sirun Oliver estemestareiksi

Suomenhevosten estemestaruuden nappasivat Ypäjällä Maija-Riikka Pellikka ja ori Sirun Oliver, jotka suoriutuivat päivän molemmista kierroksista virheittä. Ratsukon lopputulokseksi jäi kaksi virhepistettä

Bokalle eduskuntatalon edessä

Bokalle juossut jo tuhansia euroja hyväntekeväisyyteen

Puumalassa valmennettavana oleva Bokalle-hevonen on juossut jo tuhansia euroja hyväntekeväisyyteen. Puolentoista vuoden aikana ravuri on voittanut hyväntekeväisyyteen kaikkiaan lähes 30 000 euroa ollessaan Eduskunnan Hevosystävien Seuran sijoitusravuri.

hevonen terapeuttina

Hevosen halailu hoitaa huolien murtamaa

Ratsastusterapiasta on saatu hyviä kokemuksia muun muassa vammaisten kuntoutuksessa, mutta hevosia voi hyödyntää myös mielen hoidossa. Eläimestä huolehtiminen ja sen tarjoama läheisyys voivat auttaa esimerkiksi työuupunutta tai masentunutta saamaan uuden otteen elämästä. Saarijärvellä Glenna-tammaa saa halata silloin, kun tuntuu, ettei kukaan muu enää ymmärrä.

Kultsi-ruunaa käytetään ratsastusterapiassa.

Hevonen toimii liikuntakyvyttömän jalkoina

Ratsastusterapeutti Anne Rautio-Honkavaaran asiakkaista suurin osa elää pyörätuolissa. Hevosen selässä he pääsevät luontoon.

Niihamaan tulossa erityisratsastustalli

Erityisratsastuksen ja ratsastusterapian tarjonta on monipuolistumassa Tampereella. Kaupunginvaltusto käsittelee tänään asemakaavaa, joka mahdollistaa uuden erityisratsastustallin rakentamisen Niihamaan nykyisen Ratsastuskeskuksen läheisyyteen.

Pitkäniemi valmistautuu muutokseen

Pitkänniemen alue Tampereen ja Nokian rajalla muuttuu lähivuosina voimakkaasti. Pitkäniemi tunnetaan etenkin psykiatrisesta sairaalasta, mutta kehätien tuntumaan on syntymässä myös vahva ympäristörakentamisen ja ratsastuskoulutoiminnan keskittymä