Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Valtio haluaa sata reseptihoitajaa lisää – lääkkeitä määräävät hoitajat ovat nopeuttaneet potilaiden hoitoa

Reseptejä määrääviä hoitajia on tällä hetkellä 500. Lääkäripulasta kärsivillä alueilla reseptihoitaja voi olla pelastava lisäapu.

Yhä useamman potilaan lääkereseptin kirjoittaa sairaanhoitaja – jo liki viidelläsadalla oikeus tähän

Valtio pisti rahaporkkanaa peliin. Kymmenien reseptihoitajien kouluttamisesta maksettiin työnantajille korvauksia.

Hoitajien ote resepteistä vahvistuu – oikeutta määrätä tiettyjä lääkkeitä puhelimessa kaavaillaan

Reseptihoitajat voivat tulevaisuudessa työskennellä esimerkiksi neuvoloissa. Suunnitelmissa on myös asetusmuutos, jonka myötä virtsatietulehdukseen voisi saada avun ilman vastaanottokäyntiä.

Lisääkö valtion porkkanaraha reseptihoitajien määrää? "Toimintakulttuuri kunnissa muuttuu hitaasti"

Lakiehdotus laajentaisi hoitajien oikeuksia määrätä lääkkeitä myös poliklinikoilla, kotisairaanhoidossa sekä yksityisellä puolella.

Reseptihoitajien virheet hyvin harvinaisia – Tulevaisuudessa sairaanhoitaja voi kirjoittaa yhä useamman reseptin

Ensimmäiset sairaanhoitajat saivat rajatun oikeuden määrätä lääkkeitä vuonna 2012.

Uutissuomalainen: Sairaanhoitajien lääkemääräämisoikeudet laajenemassa

Säädösmuutosten on tarkoitus lähteä lausuntokierrokselle tammi-helmikuussa.

Lääkkeitä määrääviä sairaanhoitajia jo yli 300 – osa kunnista kitsastelee palkkauksessa

Tehy kummeksuu kuntatyönantajan pihistelyä palkkauksessa, koska reseptihoitajat vapauttavat lääkärit vaativampiin tehtäviin.

187 sairaanhoitajaa määrää jo tiettyjä lääkkeitä – Potilaat joskus ihmeissään: "Näinkö perusteellisesti minut tutkitaan?"

Reseptihoitajan työstä vain murto-osa on lääkkeiden määräämistä. Hoitaja tekee normaalia vastaanottotyötä, mutta vie potilaan tutkimuksen astetta pidemmälle.

Sote-säästöjä piti tulla yli 100 miljoonaa – Tarkastusvirasto: Ei ole tulossa

Sosiaali- ja terveydenhuollon työnjaon kehittämisellä ei tulla saavuttamaan sille asetettuja säästötavoitteita, Valtiontalouden tarkastusvirasto VTV toteaa tarkastuskertomuksessaan.

Saimiasta valmistuu lisää reseptihoitajia

Tänä syksynä valmistuu toinen 23 sairaanhoitajan ryhmä.

Kansanedustaja: Reseptihoitajia koulutettava lisää

Kansanedustaja Merja Mäkisalo-Ropponen kiittelee sairaanhoitajien rajattua lääkkeenmääräämisoikeutta, koska se säästää resursseja ja lyhentää jonotusaikoja.

Reseptejä määräävät hoitajat vähensivät potilaiden pompottamista

Iisalmessa ja Sonkajärvellä toimivat sairaanhoitajat ovat kirjoittaneet reseptejä yleisiin kansansairauksiin syksystä lähtien. Alustavien kokemusten mukaan hoitajareseptit ovat vähentäneet lääkärien työnkuormaa ja potilaiden pompottamista.

Reseptihoitajat saavat kohtuullisen korvauksen

Vastikään lisäkoulutuksen kautta reseptinkirjoitusoikeuden hankkineet hoitajat saavat Etelä-Karjalassa kohtuullisen korvauksen työstään. Kaikkialla Suomessa ei kuitenkaan ole näin. Hoitajat ovat joutuneet taistelemaan oikeuksistaan.

Kunnat käyvät reseptihoitajan kukkarolla - Tehy hämmästelee

Ammattiliitto Tehy suosittelee lääkkeitä määräävälle sairaanhoitajalle 500-800 euron kuukausittaista palkanlisää. Osa kunnista maksaa kuitenkin vain 300 euroa. On myös kuntia, jotka haluavat sairaanhoitajan maksavan omasta pussistaan 5 000 euron lisäkoulutuksen.

Lisää reseptihoitajia lääkäripulaa helpottamaan

Toinen ryhmä reseptejä kirjoittavia sairaanhoitajia valmistuu keskiviikkona Jyväskylässä. Ryhmä on kooltaan viisitoista henkeä, ja heidän kouluttajansa ovat Jyväskylän ammattikorkeakoulu ja Itä-Suomen yliopisto.

Hankasalmisilla kahden kuukauden jono lääkäriin

Lääkäripula on koetellut Hankasalmea alkuvuoden ajan. Hankasalmella on neljä lääkärin virkaa, mutta työssä on ollut vain kaksi lääkäriä.

Angiinareseptin voi saada jatkossa hoitajalta

Tuskaisen pitkät jonot lääkärille reseptin saamiseksi voi kohta unohtaa. Täydennyskoulutusta saaneet hoitajat voivat Keski-Pohjanmaalla ja lähialueella määrätä potilaille tiettyjä lääkkeitä syksystä lähtien. Jatkossa siis osa potilaista pystyy hoitamaan asiansa hoitajan kanssa, eikä lääkäriä tarvita ollenkaan.

Reseptihoitajista odotetaan apua arkeen

Pioneerikaksikon toimintaa seurataan Sulkavalla ja Rantasalmella ennen uusia koulutettavia.

Sairaanhoitajat Marianne ja Mirja saavat nyt määrätä lääkkeitä

Ensimmäiset reseptihoitajat ovat valmistuneet tänä keväänä Joensuussa, Jyväskylässä ja Oulussa. Nämä sairaanhoitajat saavat määrätä potilaalle lääkkeitä - tosin rajatusti.

Sairaanhoitajat pääsevät kirjoittamaan lääkereseptejä

Ensimmäiset lääkkeitä määräävät sairaanhoitajat valmistuvat toukokuussa Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulusta. 12 alan kokenutta ammattilaista on saanut silloin yli vuoden kestävän lisäkoulutuksen. Erikoispätevyyden heille myöntää Valvira.

Reseptihoitajat aloittivat opintonsa

Saimaan ammattikorkeakoulussa on aloittanut uudenlaisen lisäkoulutuksen ensimmäinen 16 sairaanhoitajan ryhmä. Noin vuoden päästä he voivat määrätä rohdot vaikkapa silmätulehdukseen tai angiinaan, mutta myös muu osaaminen syvenee.

Sairaanhoitajat saavat odottaa reseptinkirjoituslupaa

Sairaanhoitajien reseptinkirjoitusoikeus toteutuu käytännössä vasta reilun vuoden kuluttua, vaikka laki asiasta tuli voimaan jo heinäkuun alussa. Viivästys johtuu siitä, että Suomessa ei tällä hetkellä ole yhtään hoitajaa, joka täyttäisi tehtävään tarvittavat vaatimukset.

Lääkärit eivät halua hoitajille oikeutta kirjoittaa reseptejä

Yli puolet lääkäreistä vastustaa reseptin kirjoitusoikeuden antamista hoitajille. Mediuutiset -lehden lukijatutkimuksen mukaan noin puolet lääkäreistä arvioi, että lääkärin tehtävien siirtäminen hoitajalle heikentää potilasturvallisuutta.