Uusimmat artikkelit
”Minulla on ufon kokoinen pää, mutta nyt siinä on pienempi otsa” – kallonhionnassa käynyt Sergey Hilman on tyytyväinen itseensä
Tosi-tv-julkkis Sergey Hilman uskoo, että ihmiset luovat eläinten tavoin ensivaikutelman ulkonäön perusteella. Sean Ricksin vieraat pohtivat Yle Perjantain jaksossa ulkonäköä.
Jopa syntymäsokealla Tuukka Ojalalla on ulkonäköpaineita – pitäisikö ulkonäön kommentointi lopettaa?
Syntymäsokean Tuukka Ojalan kokemus ulkonäöstä rakentuu toisten kertoman ja kirjallisuuden pohjalta. Ulkonäkötyöhön keskittynyt väitöskirjatutkija Anna Grahn ehdottaa, ettemme kommentoisi ulkoisia piirteitä lainkaan.
Planin kyselyn mukaan viidennes nuorista on kohdannut vähättelyä urheiluharrastuksessaan
Koon ja ulkonäön kommentointia joutuvat kuuntelemaan erityisesti tytöt. Pojat kohtaavat haistattelua, rasismia ja väkivaltaista kieltä.
Kyselytutkimus: Britanniassa tyttöjen ja nuorten naisten onnellisuus on laskenut tasaisesti viimeiset 15 vuotta
Tyttöjä ja nuoria naisia ahdistaa erityisesti lisääntyneet ulkonäköpaineet ja seksuaalinen ahdistelu, selviää Britanniassa tehdystä kyselytukimuksesta.
Asta Lepän kolumni: Kuka oikeasti voimaantuu poseeratessaan vähissä vaatteissa?
Kuka voimaantuu pukiessaan ylleen pikkuruiset pyllybikinit? Tarkoittaako kehopositiivisuus tosiaan tätä, miettii Leppä.
Essee: Maksoin 20 000 euroa, jotta minun ei tarvitsisi hävetä huonoa ihoani
Sileän ihon jahtaaminen on tuskallista, kallista ja turhaa.
Meikkaamisesta lisää itsevarmuutta miehille? Elmer Andberg, 20, jakaa Tiktokissa ulkonäkövinkkejä
Elmer Andberg viettää pari tuntia peilin edessä päivittäin ja uskoo, että miehet voisivat paremmin jos he panostaisivat ulkonäköönsä.
Ympäristön paine voi lisätä meikkaamista, mutta myös rajoittaa sitä – Yle Uutisluokan kokeilussa kaksi seiskaluokkalaista vaihtoi osia päiväksi
Yläkoululaiset ottivat Yle Uutisluokan haasteen vastaan: Alexis Ochieng tuli kouluun poikkeuksellisesti ilman meikkejä ja Merituuli Minkkinen meikattuna. Tytöt kertovat, miten ulkonäköpaineet vaikuttavat heihin.
”Sä näytät röllipeikolta”, haukkuivat muut lapset jo päiväkodissa – isä leikkautti poikansa hörökorvat, jotta kiusaaminen loppuisi
Kiusaamisen takia leikataan esimerkiksi suuria luomia, näkyviä arpia tai hörökorvia. Leikkaus on tuonut monille itsevarmuutta, mutta kiusaamisen loppumista se ei takaa.
Tässä tulevat Sinkut paljaana -sarjan kolmannen kauden uudet sinkut!
Sinkut paljaana -realitysarjan kolmas kausi julkaistaan Yle Areenassa 4.4.2023.
Miisa Asikainen on saanut aiemmin vihaa somessa, koska on lihava – kun hän kertoi raskaudestaan kommentointi muuttui julmemmaksi: "Minulle ja vauvalle on toivottu kuolemaa"
Monelle naiselle raskausaika voi olla vapautus ulkonäköpaineista- ja normeista. Kehopositiivisuusvaikuttaja toivoo, että omaa vatsaa rakastettaisiin aina, ei vain raskaana.
Ronja Salmen kolumni: Laihuus tekee paluuta – osaammeko tällä kertaa vastustaa sitä?
Uuden vuoden kunniaksi on aika karistaa turhat sometilit ja vihaseurattavat. Epärealististen kauneusihanteiden karsiminen somesta vaatii vaivannäköä, kirjoittaa Salmi.
Ensihoitaja Eetu Virpi, 21, on kyllästynyt siihen, että hänen ammattitaitoaan kyseenalaistetaan hoikkuuden takia - "Haluan lisää massaa"
Eetu Virpi, 21, on aina ollut hoikka. Ongelma hoikkuudesta tuli, kun se liitettiin miehisyyden ja ammattitaidon puutteeseen.
Sixpack, tuuheat hiukset ja leveät hartiat – miehen ihannekuva on kapea, mutta miesten ulkonäköpaineista ei juuri puhuta
Ulkonäköpaineiden tutkiminen on keskittynyt muihin sukupuoliin kuin miehiin, mutta nyt on poikien vuoro. Millaista on kasvaa mieheksi maailmassa, jossa somevirta tulvii sixpack-kuvia ja normit pakottavat ahtaaseen muottiin?
Juuso Kunelius, 26, löysi itsetuntonsa vasta muutettuaan Helsinkiin – "Mä sovin vitsiksi ja kevennykseksi, kun olen tämän näköinen”
Juuso oli aina "se hieman pyöreämpi lapsi". Äidin sairastumisesta alkunsa saanut lohtusyöminen johti painon nousuun ja itsetunnon murenemiseen.
”Tuntuu nöyryyttävältä, etten löydä vaatteita 'normaalien ihmisten' kaupoista” – Mico Budde, 28, haluaisi vihdoin oppia hyväksymään kehonsa
Mico Budden suhde omaan kehoonsa on ollut pitkään vaikea. Paino on jojoillut ja ahmimisesta tuli nuoruusvuosina arkea.
Naisjohtaja on aina silmätikkuna – on ollut vuosisatoja, sanoo tietokirjailija: ”Ulkonäköön kiinnitetään huomiota hämmästyttävän paljon”
Naiselta vaaditaan edelleen miestä suurempaa pätevyyttä, sanoo palkittu tietokirjailija Pekka Valtonen. Hän perehtyi tuoreessa teoksessaan menneiden vuosisatojen naishallitsijoihin.
Nopeasti etenevä kuolio tuhosi ison osan Katja Tammisen ihosta – "Olen paljon muutakin kuin nämä arvet"
Rankinta toipumisessa on ollut muiden ihmisten katseet.
Taneli Kempin, 28, pään sisällä asuu rumaksi haukkuva mörkö – mutta se vaikenee, kun hän vetää näyttävät vaatteet ylleen
Drag-artisti kärsii sekä fyysisistä että mielen sairauksista. Taiteestaan hän on saanut helpotusta molempiin.
Lävistykset ja tatuoinnit estivät nuoren Milo Topran malliuran – nyt asenne on toinen, mutta taustalla ei ole pelkkä kehopositiivisuus
Seinäjokelaiseen rockmallitoimistoon pääsee, vaikka olisi lävistyksiä ja tatuointeja. Mallin kriteerit ovat muuallakin aiempaa sallivammat. Tutkijoiden mukaan muutoksen taustalla voi olla halu lisätä vaatteiden myyntiä, eikä pelkkä kehopositiivisuus.
Deittiohjelmien osallistujat ovat usein kuin samasta muotista – formaatin sanelemia ehtoja voi olla kuitenkin vaikea väistää
Kehojen moninaisuutta on vain vähän television deittiohjelmissa, vaikka ulkonäköpaineita kritisoiva puhe on lisääntynyt. Televisiokanavat painottavat, että osallistujien valinnassa merkitsee kokonaispersoonallisuus.
Sami-Petteri Asikainen inhosi “miestissejään” kunnes löysi avun selfieistä – “Valehtelet, jos väität rakastavasi itseäsi 24/7”
Selfien avulla voi oppia näkemään itsensä realistisemmin.
Seksistä puhutaan vapaammin kuin koskaan ja siitä voi syntyä kuva, että nautinto on velvollisuus – tietokirjailija Marika Haataja: "Saako tässä ajassa olla myös haluamatta?"
Naisia kannustetaan löytämään oma seksikkyytensä, mutta miesten seksuaalisuus on jämähtänyt peniskeskeisyyteen.
Eino Nurmisto puhuu avoimesti syövästään, mutta hattu päässä – ”Kaljun paljastaminen tuntuu liian intiimiltä”
Eino Nurmisto toipui syövästä, mutta identiteettikriisi jäi.
Asta Lepän kolumni: Tarkoittaako “arvokkaasti vanheneminen” elävältä kuolemista?
Ihmisten ikääntyminen on tässä kauniiden ja nuorten kehojen someajassa niin suuri yllätys, että siitä revitään jo uutisia. Samalla pitäisi osata vanheta mystisesti “oikein”, Leppä äimistelee. Kolumnin voi myös kuunnella.
Ennen Marika Lamminmäki häpesi melkein kaikkea, nyt hän tekee meikkivideoita Instagramiin – kannustus kumoaa ilkeät kommentit "sata–nolla"
Tutkimuksen mukaan aktiivinen ja osallistuva sosiaalisen median käyttö voi suojata häpeän tunteilta, passiivinen seuraaminen puolestaan voi aiheuttaa niitä.
Katariina Isoaho, 22, saattaa miettiä somekuvan julkaisemista yön yli, ja silti se jää arkistoon – julkaisupaineita voi vastustaa luonnollisuudella
Somemaailman kauneusihanteet saavat monet miettimään omien kuvien julkaisemista. "Rumien" kuvien julkaiseminen on kapinointia sitä vastaan ja voi lievittää ulkonäköpaineita.
Sera Savolainen, 22, halusi armeijaan jo pikkutyttönä – "Ymmärräthän, että siellä pitää olla miesten edessä vähissä vaatteissa", sanoi kutsuntalääkäri
Yhteiskunnallinen vaikuttaja on saanut kuulla ulkonäöstään koko ikänsä. Asepalveluksen hän haluaa suorittaa paitsi henkilökohtaisista myös poliittisista syistä.
Johanna Malisen kolumni: Sinkut paljaana -sarja paljasti, kuinka inhottavasti välillä suhtaudun muiden naisten ulkonäköön
Olen aina ajatellut, että jokainen saa tehdä ulkonäölleen mitä haluaa. En kuitenkaan aina elä, kuten opetan, kirjoittaa Malinen.
Oletko harmaantunut jo nuorena? Yle etsii haastateltavia
Yle etsii haastateltavia harmaantumista käsittelevään juttuun.
Iho verestää ja kädet halkeilevat, mutta häpeää Teemu Kalliojärvi ei enää tunne – 35-vuotias oululaismies on esimerkki uudesta ilmiöstä
Asiantuntija kiittää miehiä sosiaalisessa mediassa orastavasta kehopuheesta: se antaa tilaa kaikenlaisille kehoille. Entinen kilpahiihtäjä Teemu Kalliojärvi pääsi eroon häpeästä, mutta se vaati armollisuuden opettelua.
Mirella Ojala, 22, innostui valkaisemaan hampaitaan, eikä hän ole suinkaan ainoa: Yhä useampi nuori aikuinen tavoittelee valkoista hymyä
Yhä useampi nuori aikuinen hakeutuu hampaiden valkaisuun. Ilmiö on havaittu myös hammaslääkäriketjujen asemilla. Suuhygienistin mukaan satsaaminen valkaisuhoitoon heijastuu usein myönteisesti hampaiden hoitamiseen muutenkin.
Sanna-Maria Seilamolla ei ollut töitä, joten hän alkoi julkaista treenejään Instagramiin – nyt hänellä on yli 750 000 seuraajaa
Sanna-Maria Seilamo alkoi julkaista kuntosali- ja kotijumppatreenejä Instagramiin, kun hän ei löytänyt vasta valmistuneena kauppatieteiden kandidaattina töitä. Nyt fitness-vaikuttajan työ työllistää hänet kokopäiväisesti.
Hyvääkin tarkoittavat sanat voivat huokua läskivihaa – 9 syytä, miksi toisen kehon kommentointi ei ole hyvä idea
Miksi kenenkään kehoa ei pitäisi koskaan kommentoida?
Mimmi Tick laihtui 40 kiloa leikkauksella, samalla muuttui käsitys itsestä ja suhde muihin – “Dissaaminen on vähentynyt”
Moni uskoo, että laihana elämä olisi onnellisempaa, eikä suotta: lihavuusleikkauksen läpikäyneet kokevat elämänlaatunsa parantuneen huimasti. Leikkaus muuttaa kehoa, mutta sillä on vaikutuksia myös psyykeen ja sosiaalisiin suhteisiin.

Ruotsalaisnuorten värityskirjasta uupuvat ampiaisvyötäröt ja valtavat silmät – tekijä: "Vahingoittavan kauneusihanteen omaksuu jo hyvin pienenä"
Vääristynyt kauneusihanne jää mieleen jo lapsena ja yläkoulussa asiasta puhuminen on liian myöhäistä, sanovat asiaan tarttuneet neljä nuorta. He perustivat yrityksen edistämään terveempää kehonkuvaa.

Porilainen miesporukka aloitti taistelun ylipainoa vastaan: voittaja laihdutti 33,9 kiloa ja sai hääkassaan 1000 euroa
Porilaisen lähiöpubin miesporukka löi vetoa tammikuussa, kuka laihduttaisi eniten juhannukseen mennessä. Voittaja selvisi tänään. Ylen A-studio seurasi porukan kisatunnelmia jo aiemmin finaalin aattona.
Näkökulma: Afrokiharat ovat paljon muutakin kuin "vain hiukset" – ja siksi niistä pitää puhua enemmän
Afrohiuksista ei vielä(kään) puhuta tarpeeksi.

Miesten ulkonäköpaineet tiedetään, mutta niistä ei puhuta – Tuure Boelius: "Miehillä ei ole velvollisuutta tuntea siitä huonoa omaatuntoa"
Ulkonäkö merkitsee tutkimusten mukaan miehillekin enemmän kuin vanhastaan ajatellaan. Sosiaalinen media lisää paineita, ja ne ovat tutkijan mukaan yleisempiä kuin väestötason aineistot antavat ymmärtää. Ongelma ei ole tabu, mutta huonosti tunnettu.
Somessa kaikki on täydellistä, ja silti vaatimattoman luonnollista – toimittajakaksikko kysyi, mitä ulkonäköpaineita koemme somessa, ja sai viestitulvan
Somessa elämä ja ulkonäkö näyttäytyy täydellisen upeana ja luonnollisen vaivattomana, vaikka taustalla voi olla paljon työtä ja kuvanmuokkausta. Yhteiskunnassa vallitsee vahva laihdutuskulttuuri ja kauneusihanteiden epätasa-arvo, sanovat somen ulkonäköpaineista kirjoittaneet Katri Norrlin ja Nelli Kenttä.
Meikitön missi? Sellaiseksi tähtää 26-vuotias Minna Huttunen: "Jos valittaisiin tavanomaisempi, se voisi vähentää ulkonäköpaineita"
Tutkijan mukaan naisen arvo on totuttu määrittelemään tämän ulkonäön kautta. Tämän on huomannut myös Huttunen, jota yhteiskuntamme ulkonäkökeskeisyys ahdistaa. Siksi hän hakee missikisoihin ilman meikkiä.
Mari Korpelaa pelotti, kun hän otti kuvaa itsestään alusvaatteissa – nyt hän piirtää muiden alastomia vartaloita ja puhuu kehorauhan puolesta
Some on ulkonäkökeskeinen, mutta asiantuntijan mukaan se tarjoaa myös kanavan erilaisille kehonkuville.
Aleksanteri Hakaniemi putosi huipulta ja katosi somesta, mutta löysi itsensä uudelleen – dramaattinen tarina vai normaalia artistin urakehitystä?
Lyhyen tauon jälkeen valokeilaan astuu "oikea Aleksanteri".

Lääkäriltä painava viesti nuorille naisurheilijoille: "Siinä vaiheessa uraa ei kuulu miettiä sekuntien tai senttien viilaamista painonhallinnalla"
Liikuntalääketieteen erikoislääkäri Katja Mjösund kannustaa nuoria kasvamaan rauhassa naisiksi ja urheilijoiksi. Aikuisena kehon hallintaan ja urheilullisuuteen voi vaikuttaa turvallisemmin kuin kehittyvässä iässä.

Lola Odusoga ei puhu kehopositiivisuudesta, koska ei pidä sanasta: "Itse olen puhunut aina suvaitsevaisuudesta kaikilla osa-alueilla"
Lola Odusogan menestyksekkäästä missivuodesta tulee kuluneeksi 25 vuotta.
Naisilla ulkonäön tuottamaa hyötyä paheksutaan, miehillä taas ei – väitös: suomalaiset luulevat olevansa vain vähän ulkonäkökeskeisiä
Erica Åbergin väitöksen mukaan asenteissamme nainen ei saa hyödyntää ulkonäköään taloudellisen edun tavoitteluun.
”Nuorten naisten sairautena pidettyä syömishäiriötä ei ole otettu tarpeeksi vakavasti”
Kaikki sukupuolet ja iät ovat alttiita syömishäiriöille.
Emilia Kujalan kolumni: Pelko tyhmäksi paljastumisesta vaanii julkisessa keskustelussa
Keskusteluun osallistumalla saattaa paljastaa, ettei tiedä aiheesta tarpeeksi, kirjoittaa psykoterapeutti Emilia Kujala.
Johanna Malisen kolumni: Kuvankäsittelysovelluksella vyötärö kapenee, peppu pyöristyy ja mieli mustenee muutamassa minuutissa
Somekuvien muokkaaminen on houkuttelevampaa kuin koskaan, mutta siitä kiinnijääminen on noloa. Siksi kuvankäsittelyn aiheuttamista tunteista ei juuri puhuta, kirjoittaa Johanna Malinen.