Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Pejantai

”Minulla on ufon kokoinen pää, mutta nyt siinä on pienempi otsa” – kallonhionnassa käynyt Sergey Hilman on tyytyväinen itseensä

Tosi-tv-julkkis Sergey Hilman uskoo, että ihmiset luovat eläinten tavoin ensivaikutelman ulkonäön perusteella. Sean Ricksin vieraat pohtivat Yle Perjantain jaksossa ulkonäköä.

Nuori mies katsoo oikealle valonlähdettä kohti.

Jopa syntymäsokealla Tuukka Ojalalla on ulkonäköpaineita – pitäisikö ulkonäön kommentointi lopettaa?

Syntymäsokean Tuukka Ojalan kokemus ulkonäöstä rakentuu toisten kertoman ja kirjallisuuden pohjalta. Ulkonäkötyöhön keskittynyt väitöskirjatutkija Anna Grahn ehdottaa, ettemme kommentoisi ulkoisia piirteitä lainkaan.

Jalkapalloilijoita istumassa aurinkoisella kentällä.

Planin kyselyn mukaan viidennes nuorista on kohdannut vähättelyä urheiluharrastuksessaan

Koon ja ulkonäön kommentointia joutuvat kuuntelemaan erityisesti tytöt. Pojat kohtaavat haistattelua, rasismia ja väkivaltaista kieltä.

Britanniassa tytöt opiskelevat

Kyselytutkimus: Britanniassa tyttöjen ja nuorten naisten onnellisuus on laskenut tasaisesti viimeiset 15 vuotta

Tyttöjä ja nuoria naisia ahdistaa erityisesti lisääntyneet ulkonäköpaineet ja seksuaalinen ahdistelu, selviää Britanniassa tehdystä kyselytukimuksesta.

Asta Leppä.

Asta Lepän kolumni: Kuka oikeasti voimaantuu poseeratessaan vähissä vaatteissa?

Kuka voimaantuu pukiessaan ylleen pikkuruiset pyllybikinit? Tarkoittaako kehopositiivisuus tosiaan tätä, miettii Leppä.

Kuvituksessa aknekasvoinen patsas katsoo kameraan, taustalla näkyy sileäkasvoisia patsaita.

Essee: Maksoin 20 000 euroa, jotta minun ei tarvitsisi hävetä huonoa ihoani

Sileän ihon jahtaaminen on tuskallista, kallista ja turhaa.

Mies sukii poskeaan puuterihuiskulla ja peilaa itseään kännykästä vakava ilme kasvoillaan.

Meikkaamisesta lisää itsevarmuutta miehille? Elmer Andberg, 20, jakaa Tiktokissa ulkonäkövinkkejä

Elmer Andberg viettää pari tuntia peilin edessä päivittäin ja uskoo, että miehet voisivat paremmin jos he panostaisivat ulkonäköönsä.

Merituuli tavallisena päivänä ilman meikkiä ja kokeilupäivänä meikattuna.

Ympäristön paine voi lisätä meikkaamista, mutta myös rajoittaa sitä – Yle Uutisluokan kokeilussa kaksi seiskaluokkalaista vaihtoi osia päiväksi

Yläkoululaiset ottivat Yle Uutisluokan haasteen vastaan: Alexis Ochieng tuli kouluun poikkeuksellisesti ilman meikkejä ja Merituuli Minkkinen meikattuna. Tytöt kertovat, miten ulkonäköpaineet vaikuttavat heihin.

Anonyymi henkilö.

”Sä näytät röllipeikolta”, haukkuivat muut lapset jo päiväkodissa – isä leikkautti poikansa hörökorvat, jotta kiusaaminen loppuisi

Kiusaamisen takia leikataan esimerkiksi suuria luomia, näkyviä arpia tai hörökorvia. Leikkaus on tuonut monille itsevarmuutta, mutta kiusaamisen loppumista se ei takaa.

Sinkut paljaana -ohjelman kolmannen kauden osallistujat.

Tässä tulevat Sinkut paljaana -sarjan kolmannen kauden uudet sinkut!

Sinkut paljaana -realitysarjan kolmas kausi julkaistaan Yle Areenassa 4.4.2023.

Miisa Asikainen, TikTokkaaja, Tampere.

Miisa Asikainen on saanut aiemmin vihaa somessa, koska on lihava – kun hän kertoi raskaudestaan kommentointi muuttui julmemmaksi: "Minulle ja vauvalle on toivottu kuolemaa"

Monelle naiselle raskausaika voi olla vapautus ulkonäköpaineista- ja normeista. Kehopositiivisuusvaikuttaja toivoo, että omaa vatsaa rakastettaisiin aina, ei vain raskaana.

Kolumnisti Ronja Salmi.

Ronja Salmen kolumni: Laihuus tekee paluuta – osaammeko tällä kertaa vastustaa sitä?

Uuden vuoden kunniaksi on aika karistaa turhat sometilit ja vihaseurattavat. Epärealististen kauneusihanteiden karsiminen somesta vaatii vaivannäköä, kirjoittaa Salmi.

Some Deep Story 7-kauden päähenkilö Eetu Virpi katsoo suoraan kameraan ja puristaa käsillään edessä oleva tankoa.

Ensihoitaja Eetu Virpi, 21, on kyllästynyt siihen, että hänen ammattitaitoaan kyseenalaistetaan hoikkuuden takia - "Haluan lisää massaa"

Eetu Virpi, 21, on aina ollut hoikka. Ongelma hoikkuudesta tuli, kun se liitettiin miehisyyden ja ammattitaidon puutteeseen.

Mies poseeraa

Sixpack, tuuheat hiukset ja leveät hartiat – miehen ihannekuva on kapea, mutta miesten ulkonäköpaineista ei juuri puhuta

Ulkonäköpaineiden tutkiminen on keskittynyt muihin sukupuoliin kuin miehiin, mutta nyt on poikien vuoro. Millaista on kasvaa mieheksi maailmassa, jossa somevirta tulvii sixpack-kuvia ja normit pakottavat ahtaaseen muottiin?

Some Deep Story 7-kauden päähenkilö Juuso Kunelius katsoo kivisen aidan takaa sivulle.

Juuso Kunelius, 26, löysi itsetuntonsa vasta muutettuaan Helsinkiin – "Mä sovin vitsiksi ja kevennykseksi, kun olen tämän näköinen”

Juuso oli aina "se hieman pyöreämpi lapsi". Äidin sairastumisesta alkunsa saanut lohtusyöminen johti painon nousuun ja itsetunnon murenemiseen.

Some Deep Story 7-kauden päähenkilö Mico Budde nojaa seinään silmät kiinni.

”Tuntuu nöyryyttävältä, etten löydä vaatteita 'normaalien ihmisten' kaupoista” – Mico Budde, 28, haluaisi vihdoin oppia hyväksymään kehonsa

Mico Budden suhde omaan kehoonsa on ollut pitkään vaikea. Paino on jojoillut ja ahmimisesta tuli nuoruusvuosina arkea.

Francisco Pradillan maalaus Granadan antautuminen: Muhammad XII antautuu Kastilian kuningattarelle Isabellalle ja Aragonian kuninkaalle Ferdinandille, 1492

Naisjohtaja on aina silmätikkuna – on ollut vuosisatoja, sanoo tietokirjailija: ”Ulkonäköön kiinnitetään huomiota hämmästyttävän paljon”

Naiselta vaaditaan edelleen miestä suurempaa pätevyyttä, sanoo palkittu tietokirjailija Pekka Valtonen. Hän perehtyi tuoreessa teoksessaan menneiden vuosisatojen naishallitsijoihin.

Drag -artisti Taneli Kemppi alias Lady Clapback yläosattomana ja turkoosi peruukki päässään.

Taneli Kempin, 28, pään sisällä asuu rumaksi haukkuva mörkö – mutta se vaikenee, kun hän vetää näyttävät vaatteet ylleen

Drag-artisti kärsii sekä fyysisistä että mielen sairauksista. Taiteestaan hän on saanut helpotusta molempiin.

Malli viimeistelee meikkiä Rock Modelsin tiloissa Seinäjoella

Lävistykset ja tatuoinnit estivät nuoren Milo Topran malliuran – nyt asenne on toinen, mutta taustalla ei ole pelkkä kehopositiivisuus

Seinäjokelaiseen rockmallitoimistoon pääsee, vaikka olisi lävistyksiä ja tatuointeja. Mallin kriteerit ovat muuallakin aiempaa sallivammat. Tutkijoiden mukaan muutoksen taustalla voi olla halu lisätä vaatteiden myyntiä, eikä pelkkä kehopositiivisuus.

Uima-asuiset miehet istuvat rivissä ja nainen kohentaa bikineitään heidän edessään.

Deittiohjelmien osallistujat ovat usein kuin samasta muotista – formaatin sanelemia ehtoja voi olla kuitenkin vaikea väistää

Kehojen moninaisuutta on vain vähän television deittiohjelmissa, vaikka ulkonäköpaineita kritisoiva puhe on lisääntynyt. Televisiokanavat painottavat, että osallistujien valinnassa merkitsee kokonaispersoonallisuus.

Marika Haataja

Seksistä puhutaan vapaammin kuin koskaan ja siitä voi syntyä kuva, että nautinto on velvollisuus – tietokirjailija Marika Haataja: "Saako tässä ajassa olla myös haluamatta?"

Naisia kannustetaan löytämään oma seksikkyytensä, mutta miesten seksuaalisuus on jämähtänyt peniskeskeisyyteen.

Asta Leppä katsoo kameraan

Asta Lepän kolumni: Tarkoittaako “arvokkaasti vanheneminen” elävältä kuolemista?

Ihmisten ikääntyminen on tässä kauniiden ja nuorten kehojen someajassa niin suuri yllätys, että siitä revitään jo uutisia. Samalla pitäisi osata vanheta mystisesti “oikein”, Leppä äimistelee. Kolumnin voi myös kuunnella.

Meikkibloggaaja Marika Lamminmäki kuvattuna kotonaan Sotkamossa 29.4.2022.

Ennen Marika Lamminmäki häpesi melkein kaikkea, nyt hän tekee meikkivideoita Instagramiin – kannustus kumoaa ilkeät kommentit "sata–nolla"

Tutkimuksen mukaan aktiivinen ja osallistuva sosiaalisen median käyttö voi suojata häpeän tunteilta, passiivinen seuraaminen puolestaan voi aiheuttaa niitä.

Katariina Isoaho ottaa selfien.

Katariina Isoaho, 22, saattaa miettiä somekuvan julkaisemista yön yli, ja silti se jää arkistoon – julkaisupaineita voi vastustaa luonnollisuudella

Somemaailman kauneusihanteet saavat monet miettimään omien kuvien julkaisemista. "Rumien" kuvien julkaiseminen on kapinointia sitä vastaan ja voi lievittää ulkonäköpaineita.

Sera Savolainen

Sera Savolainen, 22, halusi armeijaan jo pikkutyttönä – "Ymmärräthän, että siellä pitää olla miesten edessä vähissä vaatteissa", sanoi kutsuntalääkäri

Yhteiskunnallinen vaikuttaja on saanut kuulla ulkonäöstään koko ikänsä. Asepalveluksen hän haluaa suorittaa paitsi henkilökohtaisista myös poliittisista syistä.

Kolumnisti Johanna Malinen

Johanna Malisen kolumni: Sinkut paljaana -sarja paljasti, kuinka inhottavasti välillä suhtaudun muiden naisten ulkonäköön

Olen aina ajatellut, että jokainen saa tehdä ulkonäölleen mitä haluaa. En kuitenkaan aina elä, kuten opetan, kirjoittaa Malinen.

Kuvassa on hiuksia.

Oletko harmaantunut jo nuorena? Yle etsii haastateltavia

Yle etsii haastateltavia harmaantumista käsittelevään juttuun.

Oululainen, 35-vuotias Teemu Kalliojärvi kertoo, miten kehopositiivisuus on muuttanut hänen elämäänsä ja miten hän entisenä kilpaurheilijana on kehoonsa suhtautunut ja suhtautuu.

Iho verestää ja kädet halkeilevat, mutta häpeää Teemu Kalliojärvi ei enää tunne – 35-vuotias oululaismies on esimerkki uudesta ilmiöstä

Asiantuntija kiittää miehiä sosiaalisessa mediassa orastavasta kehopuheesta: se antaa tilaa kaikenlaisille kehoille. Entinen kilpahiihtäjä Teemu Kalliojärvi pääsi eroon häpeästä, mutta se vaati armollisuuden opettelua.

Hammaslääkäri puhdistaa potilaan hammasväliä.

Mirella Ojala, 22, innostui valkaisemaan hampaitaan, eikä hän ole suinkaan ainoa: Yhä useampi nuori aikuinen tavoittelee valkoista hymyä

Yhä useampi nuori aikuinen hakeutuu hampaiden valkaisuun. Ilmiö on havaittu myös hammaslääkäriketjujen asemilla. Suuhygienistin mukaan satsaaminen valkaisuhoitoon heijastuu usein myönteisesti hampaiden hoitamiseen muutenkin.

Someyrittäjä Sanna-Maria Seilamo kuntosalilla nostamassa painoja.

Sanna-Maria Seilamolla ei ollut töitä, joten hän alkoi julkaista treenejään Instagramiin – nyt hänellä on yli 750 000 seuraajaa

Sanna-Maria Seilamo alkoi julkaista kuntosali- ja kotijumppatreenejä Instagramiin, kun hän ei löytänyt vasta valmistuneena kauppatieteiden kandidaattina töitä. Nyt fitness-vaikuttajan työ työllistää hänet kokopäiväisesti.

Mimmi Tick hymyilee kesäiltana ulkona.

Mimmi Tick laihtui 40 kiloa leikkauksella, samalla muuttui käsitys itsestä ja suhde muihin – “Dissaaminen on vähentynyt”

Moni uskoo, että laihana elämä olisi onnellisempaa, eikä suotta: lihavuusleikkauksen läpikäyneet kokevat elämänlaatunsa parantuneen huimasti. Leikkaus muuttaa kehoa, mutta sillä on vaikutuksia myös psyykeen ja sosiaalisiin suhteisiin.

Kaikki ulkonäöt ovat normaaleja, neuvoo Moa Hanselblad

Ruotsalaisnuorten värityskirjasta uupuvat ampiaisvyötäröt ja valtavat silmät – tekijä: "Vahingoittavan kauneusihanteen omaksuu jo hyvin pienenä"

Vääristynyt kauneusihanne jää mieleen jo lapsena ja yläkoulussa asiasta puhuminen on liian myöhäistä, sanovat asiaan tarttuneet neljä nuorta. He perustivat yrityksen edistämään terveempää kehonkuvaa.

Rahan lisäksi voittaja sai suurimman pudottaja pokaalin ja tittelin.

Porilainen miesporukka aloitti taistelun ylipainoa vastaan: voittaja laihdutti 33,9 kiloa ja sai hääkassaan 1000 euroa

Porilaisen lähiöpubin miesporukka löi vetoa tammikuussa, kuka laihduttaisi eniten juhannukseen mennessä. Voittaja selvisi tänään. Ylen A-studio seurasi porukan kisatunnelmia jo aiemmin finaalin aattona.

"Omaan epävarmuuteen kallistuminen korostaa sitä" – näin miehet kertovat ulkonäköpaineista

Miesten ulkonäköpaineet tiedetään, mutta niistä ei puhuta – Tuure Boelius: "Miehillä ei ole velvollisuutta tuntea siitä huonoa omaatuntoa"

Ulkonäkö merkitsee tutkimusten mukaan miehillekin enemmän kuin vanhastaan ajatellaan. Sosiaalinen media lisää paineita, ja ne ovat tutkijan mukaan yleisempiä kuin väestötason aineistot antavat ymmärtää. Ongelma ei ole tabu, mutta huonosti tunnettu.

Nelli Kenttä ja Katri Norrlin kivimuurin edessä.

Somessa kaikki on täydellistä, ja silti vaatimattoman luonnollista – toimittajakaksikko kysyi, mitä ulkonäköpaineita koemme somessa, ja sai viestitulvan

Somessa elämä ja ulkonäkö näyttäytyy täydellisen upeana ja luonnollisen vaivattomana, vaikka taustalla voi olla paljon työtä ja kuvanmuokkausta. Yhteiskunnassa vallitsee vahva laihdutuskulttuuri ja kauneusihanteiden epätasa-arvo, sanovat somen ulkonäköpaineista kirjoittaneet Katri Norrlin ja Nelli Kenttä.

Vaaleahiuksinen nainen istuu punaisella sohvatuolilla.

Meikitön missi? Sellaiseksi tähtää 26-vuotias Minna Huttunen: "Jos valittaisiin tavanomaisempi, se voisi vähentää ulkonäköpaineita"

Tutkijan mukaan naisen arvo on totuttu määrittelemään tämän ulkonäön kautta. Tämän on huomannut myös Huttunen, jota yhteiskuntamme ulkonäkökeskeisyys ahdistaa. Siksi hän hakee missikisoihin ilman meikkiä.

Mari Korpela työhuoneessaan teostensa ympäröimänä

Mari Korpelaa pelotti, kun hän otti kuvaa itsestään alusvaatteissa – nyt hän piirtää muiden alastomia vartaloita ja puhuu kehorauhan puolesta

Some on ulkonäkökeskeinen, mutta asiantuntijan mukaan se tarjoaa myös kanavan erilaisille kehonkuville.

Katja Mjösund ja Janne Karinkanta

Lääkäriltä painava viesti nuorille naisurheilijoille: "Siinä vaiheessa uraa ei kuulu miettiä sekuntien tai senttien viilaamista painonhallinnalla"

Liikuntalääketieteen erikoislääkäri Katja Mjösund kannustaa nuoria kasvamaan rauhassa naisiksi ja urheilijoiksi. Aikuisena kehon hallintaan ja urheilullisuuteen voi vaikuttaa turvallisemmin kuin kehittyvässä iässä.

Jere Sivonen meikkaa Liisa Heikkalaa.

Naisilla ulkonäön tuottamaa hyötyä paheksutaan, miehillä taas ei – väitös: suomalaiset luulevat olevansa vain vähän ulkonäkökeskeisiä

Erica Åbergin väitöksen mukaan asenteissamme nainen ei saa hyödyntää ulkonäköään taloudellisen edun tavoitteluun.

En flicka sitter med armarna i kors i en soffa, man ser inte hennes ansikte.

”Nuorten naisten sairautena pidettyä syömishäiriötä ei ole otettu tarpeeksi vakavasti”

Kaikki sukupuolet ja iät ovat alttiita syömishäiriöille.

psykoterapeutti Emilia Kujala

Emilia Kujalan kolumni: Pelko tyhmäksi paljastumisesta vaanii julkisessa keskustelussa

Keskusteluun osallistumalla saattaa paljastaa, ettei tiedä aiheesta tarpeeksi,  kirjoittaa psykoterapeutti Emilia Kujala. 

Kolumnisti Johanna Malinen

Johanna Malisen kolumni: Kuvankäsittelysovelluksella vyötärö kapenee, peppu pyöristyy ja mieli mustenee muutamassa minuutissa 

Somekuvien muokkaaminen on houkuttelevampaa kuin koskaan, mutta siitä kiinnijääminen on noloa. Siksi kuvankäsittelyn aiheuttamista tunteista ei juuri puhuta, kirjoittaa Johanna Malinen.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle