Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Nuorisorikollisuus edelleen ennätyksellisen vähäistä, mutta vakavan väkivallan lisääntymisestä näkyy viitteitä – dramaattisesta muutoksesta ei ole kyse, sanoo tutkija

Kun vuonna 2016 hoitoa vaadittiin yhdeksässä prosentissa nuorten pahoinpitelyjä, viime vuonna osuus oli 15 prosenttia.

Terapeutin neuvo rikoskierteessä olevien nuorten vanhemmille: Älä suutu tai ota puhelinta pois – terapialla estetty kymmeniä huostaanottoja

Oikeusministeriö myönsi neljälle kunnalle 2 700 000 euroa nuorten rikos- ja päihdekierteen katkaisemiseksi uudenlaisilla tavoilla.

16-vuotiaalle vankeustuomio tapon yrityksestä ja törkeästä ryöstöstä Kirkkonummella – kolmelle muullekin nuorelle tuomiot, yhden syytteet hylättiin

Viittä nuorta syytettiin tapon yrityksestä ja törkeästä ryöstöstä Kirkkonummen Tolsassa lokakuun alussa. Syytetyistä kolme on ollut teon aikaan alaikäisiä.

Poliisi epäilee neljää 17–21-vuotiasta törkeästä ryöstöstä Helsingissä – uhkasivat katkaista käden huumeita myyneeltä nuorelta

Poliisin epäilyn mukaan nuoret olivat sopineet sosiaalisessa mediassa huumausainekaupasta, mutta tilanne muuttuikin törkeäksi ryöstöksi.

Ujuni Ahmed: Vaikeneminen ei auta Helsingin ongelmanuoria – muttei sekään, jos heidän taustastaan tehdään lyömäase

Ihmisoikeusasiantuntija Ujuni Ahmed ja kriminologi Matti Näsi puhuivat nuorisorikollisuudesta Ylen aamussa lauantaina.

Perjantai 13.11.2020 (tv)

Ammatit. Asuntokauppa. Nuorten rikokset. Sääennuste.

“Saisko noi Stadin roadmanit tuolt kadult pois?” – nuoret kysyivät Helsingin turvallisuudesta, näin poliisi heille vastasi

Helsingin poliisi avasi keskustelun nuorten käyttämillä somealustoilla kaupungin katujen turvallisuudesta.

Nuori vaihtoi lääkkeitään tupakkaan – poliisi pyrkii puuttumaan tällaisiin rötöksiin jo ennalta

Poliisi lisää toimintaa, joka ehkäisee nuorten syrjäytymistä. Esimerkiksi Savonlinnassa Ankkuri-poliisi ja moniammatillinen tiimi aloittivat työnsä lokakuun alussa.

Nuorisorikollisuus vähenee, mutta pahasti solmussa olevien auttaminen on vaikeaa – "Vankila ei ole oikea paikka alaikäiselle"

Yleisimmin alaikäistä epäillään näpistyksestä. Ääripään tapauksissa, tuuliajolla olevien nuorten kohdalla taustalla on usein rikkonainen perhe.

Puhuttelu pysäyttää rikosten polulle astuneen – "Jos nuori on fiksu, hän oppii kerrasta"

Nuorten rikoskierre halutaan heti alkuun poikki. Moniammatillinen Ankkuri-ryhmä puhuttaa ensikertalaisen viikon sisällä rötöstelystä.

Analyysi: Pahamaineinen ”nuoriso” uhkaa kuolla sukupuuttoon

Väkivallan määrä ja rikokset vähenevät länsimaissa. Suomen osalta rikollisuuden laskun takana on etenkin nuoriso.

Monday's papers: Opposition slams health and social services reform, repeat youth offenders, two World Championships, and summer cottage madness

The morning papers include a claim by two opposition leaders that a government reform of health and social services will devastate care services in the populous Uuusimaa region. Several papers report on the high rate of recidivism among young criminal offenders. Finnish teams took two gold medals in the Aesthetic Group Gymnastic (AGG) World Championships over the weekend. And, what do Finns want in a summer retreat?

Nuorisotyöntekijä kiittelee Valkean levottomaksi haukuttua Kesäkatua – "Huomattavasti turvallisempi kuin jos menisi kuusi korttelia pimeään"

Kesäkadun ajoittainen levottomuus on etenkin sosiaalisessa mediassa vieritetty paikalla hengailevan nuorison syyksi.

Nuorisojoukko riehui Ulvilassa – tuhansien eurojen vahingot

Ulvilan vapaa-aikatoimi kertoo, että Naparannan uimapaikan grilikatos ja vessa on hajotettu viikonloppuna. Paikalla on tekoaikaan ollut kymmenittäin nuoria.

Norjan Odinin sotureiden johdossa pahoinpitelystä ja ryöstöstä tuomittuja

Norjan yleisradion NRK:n mukaan Odinin sotureiden Norjan jaoston johdosta löytyy toistakymmentä rikoksista tuomittua. Osalla katupartiomiehistä on takanaan varsin rankka menneisyys.

Intia kiristää nuorisorikollisten tuomioita vakavissa rikoksissa

Taustalla on Delhin raa'asta joukkoraiskauksesta tuomitun nuoren miehen vapautuminen vankilasta vain kolmen vuoden jälkeen.

Porissa puututaan nuorten rikoksiin nopeasti – kiitelty malli leviämässä

Poliisi ja sosiaaliviranomaiset puuttuvat nuorten tekemiin rikoksiin nopeasti. Väkivaltaa on saatu vähennettyä.

Entiset rötöstelijät auttavat ongelmanuoria

Entisten jenginuorten palkkaamisesta nuorisotyöhön ollaan kiinnostuneita ympäri Suomen.

Britannian oikeusministeri määrää nuorisorikolliset aikaisin nukkumaan

Elokuusta alkaen nuorisovankiloissa valot sammutetaan kello 22.30. Kriitikoiden mielestä vankilasysteemissä on tärkeämpiäkin epäkohtia kuin vankien nukkumaanmenoaika.

Nuorisorikoksiin puututaan uudella tavalla Porissa

Poliisi aloittaa uudenlaisen yhteistyön kaupungin kanssa. Tavoitteena on kitkeä nuorisorikoksia.

Yhä harvempi nuori syyllistyy rikoksiin

Kilpailuyhteiskunnan koventuminen vaikuttaa nuorten käyttäytymiseen. Pelko opiskelu- tai työpaikasta on saanut nuoret pysymään kaidalla tiellä.

Polttopuiden kasaamisellakin voi sovittaa pahat tekonsa

Nuorten tekemien rikkomusten ja rikosten sovittelu kasvattaa suosiotaan. Sovittelun ansiosta rötöksensä voi korvata työllä, esimerkiksi maalaamisella tai siivoamisella.

Vanhempi konstaapeli: "Puolet lahtelaisnuorista on poltellut pilveä"

Kannabis tulee puheeksi usein ja yllättävienkin tahojen kanssa, toteaa nuorten rikollisuuden parissa työskentelevä Piia Katajala. Hurjimmissa tarinoissa kokeilut alkavat ennen yläastetta. Katajala onkin huolissaan vääristyneestä, kannabiksen hyväksyvästä ilmapiiristä.

Missä huumeet ovat, kun niitä ei ikinä näe?

Nuorten huumeiden käyttö on räjähtänyt, ja kauppaa käydään esimerkiksi sosiaalisessa mediassa. Liioitellaanko huumeiden käytön ongelmia?

Pitäisikö nuorisorikollisten velkoja antaa anteeksi?

Rikosoikeuden professori Kimmo Nuotio perää velkojilta, kunnilta ja presidentiltä apua nuorisorikollisille. Nuorten on usein mahdotonta selviytyä heille tuomituista korvauksista. Jo tuhansien eurojen mätky voi ylivelkaannuttaa nuoren. Pitäisikö nuorisorikollisten velkoja antaa anteeksi?

Professori: Nuorten tuomittujen velat pois perinnästä

Rikousoikeuden professori perää velkojilta, kunnilta ja presidentiltä apua nuorisorikollisille.

Seitsemän kymmenestä nuoresta lataa laittomasti netistä

Musiikin, ohjelmien ja pelien laiton lataaminen verkosta on Oikeuspoliittisen tutkimuslaitoksen nuorisorikollisuuskyselyn mukaan nuorten yleisin tekemä rikos.

Risu tepsi nuoreen rattijuoppoon

Tampereella on räätälöity nuorille kännikuskeille oma rattiryhmä. Tavoitteena on katkaista nuorten rikoskierre heti alkuunsa.

Nuorten rikoskierteen katkaisumalli laajenee Hämeestä koko maahan

Nuorten rötöstelyyn jo varhaisessa vaiheessa puuttuva Ankkuri-toiminta laajenee valtakunnalliseksi kolmen vuoden sisällä. Ankkuri-toiminta käynnistyi Hämeenlinnasta yhdeksän vuotta sitten ja on jo käytössä koko Kanta-Hämeessä ja Lahdessa. Moniammatillinen toimintatapa valittiin torstaina Suomen edustajaksi kansainväliseen sisäisen rikostorjunnan kilpailuun.

Valtakunnansyyttäjä pohtii omia syyttäjiä nuorille

Valtakunnansyyttäjä Matti Nissinen miettii verkkokolumnissaan syyttäjien nuoriso-osaamista. Nuorisorikollisuuteen erikoistuneet syyttäjät voisivat perehtyä nuorten syrjäytymiseen ja kehityspsykologiaan.

Vakavaa koulukiusaamista Lahdessa - poliisi tutkii

Poliisi tutkii Launeen koulussa ilmitullutta oppilaan kiusaamistapausta. Rehtori Esko Taipale kertoo, että poliisin lisäksi tutkinnassa on mukana nuorisorikollisuuden ennaltaehkäisyyn pyrkivä Ankkuri-työryhmä sekä osapuolten vanhemmat.

Kotiaresti katkoo rikoskierteitä

Matkustuskielto on osoittautunut toimivaksi keinoksi nuorten rikoskierteen katkaisemiseksi. Kotiaresti rauhoittaa elämän uusille raiteille. Tavallisimmin taustalla on omaisuus-, liikenne-, pahoinpitely- tai huumerikoksia. Keski-Pohjanmaalla ja Pietarsaaren seudulla poliisi määrää matkustuskieltoja toistakymmentä vuodessa.

Drop Out - Risk Life of Crime

Dropping out of school is the single largest common risk factor in crime among young adults. Young adults are responsible for most crimes. In addition to dropping out of school, unemployment and poverty are also factors in crime, particularly in this age group.

Koruliikkeen ryöstö paljasti nuorten rikoskoplan

Oululaisen koruliikkeen ryöstön tutkinta johti laajan rikosvyyhdin paljastumiseen Kiimingissä. Kahdeksan pojan kopla on tehyt varkauksia eri liikkeisiin, huoltoasemalle, grilliin ja parturiliikkeeseen.

Nuorisorikollisten ehdollisen valvonta-aika lyhenee

Nuoren ehdolliseen vankeuteen tuomitun valvonta-aika lyhenee ensi vuoden alusta. Jatkossa valvonta-aika on kaikille nuorille vuosi ja kolme kuukautta nykyisen 1 - 3 vuoden sijaan. Lisäksi nuoren rikoksesta epäillyn elämäntilannetta ryhdytään selvittämään tarkemmin.

Hovi säilytti nuorisorikollisten tuomion

Rovaniemen hovioikeus säilytti rikossarjasta tuomittujen 16- ja 19-vuotiaiden rovaniemeläispoikien tuomion ennallaan. Pojat olivat valittaneet tuomiostaan hovioikeuteen mutta jättivät tulematta oikeuden istuntoon.

Rikos- ja riita-asioiden sovittelu yleistyy

Rikos- ja riita-asioiden käsittely sovittelemalla on entistä suositumpaa. Viime vuonna sovittelun piiriin tuotiin 11 880 rikos- ja riitatapausta. Kasvua edellisvuoteen on seitsemän prosenttia.

Saksassa ensimmäinen merirosvoja koskeva oikeusjuttu 400 vuoteen

Saksassa on käynnistymässä ensimmäinen merirosvoja koskeva oikeusjuttu 400 vuoteen, saksalaismedia kertoo. Hollannin on määrä toimittaa kymmenen oletettua somalimerirosvoa Saksaan, Hampurin oikeusistuimen eteen. Heitä syytetään saksalaisaluksen kaappaamisesta. Rikoksesta saattaa seurata jopa 15 vuoden vankeusrangaistus.

Nuorisorikolliset kuriin Päijät-Hämeessä

Päijät-Hämeen poliisilaitos haluaa alueen kunnat mukaan kitkemään nuorisorikollisuutta. Tavoitteena on katkaista varhaisella ja nopealla puuttumisella nuoren rikoskierre alkuunsa. Kunnat päättävät lähiaikoina osallistumisestaan nuorisorikollisuuden kitkentään, Nastola on siihen valmis.

Yhteiskunta on vastuussa nuorten rikoksista

Nuoret ajautuvat rikoksen tielle turvattomuuden tunteen ja syrjäytymisen takia. Näiden asioiden korjaaminen on yhteiskunnan asia, sanoo apulaisjohtaja Pekka Kepanen Kuopion yhdyskuntaseuraamustoimiston Kajaanin toimipaikasta.

Nuorten rikokset halutaan kuriin tiimityöllä

Monialaisesta tiimityöstä on saatu rohkaisevia kokemuksia nuorisorikollisuuden ehkäisyssä. Pohjois-Karjalassa nuorten tekemiin rikoksiin on puuttunut jo kymmenen vuoden ajan Nuortentiimi.

Taipumus rikollisuuteen näkyy jo alakouluiässä

Nuorisorikollisuuteen viittaavia merkkejä näkyy jo kahdeksanvuotiaan lapsen käytöksessä. Turun yliopistossa tarkastettavassa väitöstutkimuksessa seurattiin vuonna 1981 syntyneitä poikia 8 ikävuodesta alkaen.

Nuorten rikosvyyhti selvisi Oulussa

Poliisi on selvittänyt kolmen nuoren miehen tekemän murtosarjan Oulun alueella. Poliisi epäilee kolmikon syyllistyneen viikon aikana yli kahteenkymmeneen rikokseen.

Riskejä ottavilla nuorilla eniten rikoskokemuksia

Riskialtis elämäntyyli lisää nuorten todennäköisyyttä joutua tavalla tai toisella tekemisiin rikollisuuden kanssa. Oikeuspoliittisen tutkimuslaitoksen tuore tutkimus osoittaa muun muassa, että internetin luvattomia vertaisverkkoja eniten käyttävät nuoret syyllistyvät selvästi muita useammin sekä varkauksiin että väkivaltaan.

Nuorten Tiimi keskittyy rikosten ennaltaehkäisyyn

Pohjois-Savon poliisilaitoksella toimiva nuorten tiimi on laajentanut puuttumistaan nuorten tekemiin rikoksiin. Poliisin ja sosiaalityöntekijän puhutteluun joutuvat alle 15-vuotiaan rikoksen tekijän lisäksi myös kaikki mukana olevat.

Nuorten tiimi pyrkii vähentämään nuorisorikollisuutta

Pohjois-Savon poliisilaitos on perustanut sosiaalityöntekijöiden kanssa nuorten tiimin, joka pyrkii ennaltaehkäisemään ja vähentämään nuorten, alle 15-vuotiaiden tekemiä rikoksia.

Nuorison ongelmiin laajasti apua

Kanta-Hämeen poliisi pyrkii vähentämään nuorisorikollisuutta. Nyt Hämeenlinnan seudulla toimiva Ankkuri-hanke laajenee syyskuun alussa Forssaan ja Riihimäelle.

Ankkurin toiminta laajenee Forssaan ja Riihimäelle

Hämeenlinnasta lähtenyt ankkuri yhdistää sosiaalityön, poliisin ja terveydenhuollon voimat nuorten auttamiseksi ja estämiseksi rikoksen teille.

Sovittelutapausten määrä kasvanut Satakunnassa

Sovittelu tunnetaan entistä paremmin. Nuorten rikoksentekijöiden sovittelutapausten määrä on samalla kasvanut Satakunnassa.

Ruotsissa panostetaan nuorisorikollisuuteen puuttumiseen

Ruotsissa hallitus haluaa puuttua nuorisorikollisuuteen entistä tehokkaammin. Ruotsin television SVT:n mukaan hallitus esittää, että poliisi ja syyttäjät lisäävät voimavaroja alle 15-vuotiaiden tekemien rikosten selvittämiseen.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle