Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Raskaana oleva nainen.

Miten raskaana olevan masennuslääkitys vaikuttaa lapsen masennuksen todennäköisyyteen? Tutkimukselle miljoonarahoitus Turkuun ja Columbiaan

Tutkijat selvittävät raskaana olevien äitien käyttämien SSRI-lääkkeiden vaikutusta.

Raskaana oleva nainen.

Tutkimus: Raskausajan masennuslääkityksellä yhteys lapsen varhaiseen masennukseen

Masennuksen hoitoon tarkoitettujen SSRI-lääkkeiden raskaudenaikainen käyttö lisäsi merkittävästi lasten riskiä sairastua masennukseen. Kansainvälinen tutkimus tehtiin suomalaisella rekisteriaineistolla.

Mikko Rekosen teos Living With Myself.

Sadomasokismia ja mielialalääkkeitä – Mikko Rekosen taiteessa paniikki on ekstaasin veli

Mikko Rekosen taiteen polttovoimana on oma henkinen romahdus. Pikkutarkoissa öljyvärimaalauksissa kelluvat mielialalääkkeet, ahdistus ja suomalaisen yhteiskunnan kipupisteet. Rekonen perää taiteelta rehellisyyttä.

Tutkimus: Osa raskauden aikana käytetyistä masennuslääkkeistä voi nostaa autismiriskiä

Masennuslääkkeiden käyttäminen raskauden kahden viimeisen kolmanneksen aikana saattaa kanadalaistutkijoiden mukaan suurentaa lapsen autismiriskiä. Yhteys koskee erityisesti serotoniinin takaisinoton estäjiä.

Serotoniinilääkkeet alkuraskauden aikana eivät lisää epämuodostumia

Raskauden aikana serotoniini-masennuslääkkeitä käyttävien vauvat eivät todennäköisesti ole sen suuremmassa epämuodostumien vaarassa kuin muutkaan vauvat, pohjoismainen yhteistutkimus osoittaa.

Tutkimus: Masennuslääkkeet luultua turvallisempia raskauden aikana

Raskauden aikana käytettyjen masennuslääkkeiden on pelätty lisäävän synnynnäisiä sydämen epämuodostumia, mutta tuoreen yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan pelko on todennäköisesti turha.

SSRI-masennuslääkkeiden käyttäjät 2008-2013, MOT

444 000 masentunutta kansalaista

Masennuslääkkeiden kulutus ei ole pienentynyt.

Riikka Kaihovaaran blogikuva

Lääkemuna ja masennuskana

Masennuslääkkeet saattavat kroonistaa sairautta.

Evoluutiobiologian dosentti Markus J. Rantala.

Evoluutiobiologi: Masennuslääkkeet vievät ihmiseltä kyvyn ihastua

Yleisesti masennuksen hoidossa käytettävät SSRI-lääkkeet estävät serotoniinitason ailahtelun, mikä evoluutiobiologian dosentin mukaan estää ihmistä ihastumasta toiseen.

Osa masennuslääkkeistä voi haitata sydämen toimintaa

Vielä ei ole kuitenkaan näyttöä siitä, että lääkkeisiin liitetyistä vaikutuksista olisi käytännössä vaaraa.

Asiantuntija ei usko joukkosurmien ja masennuslääkkeiden yhteyteen

Tutkimusprofessori ei ole nähnyt raportteja, joiden mukaan SSRI-lääkkeet olisivat johtaneet väkivaltaiseen käyttäytymiseen

Äidin masennus saattaa haitata lapsen kielellistä kehitystä

Aihetta tutkittiin mittaamalla sykkeen muutoksia, kun lapsille lausuttiin sanoja kuuden ja kymmenen kuukauden ikäisinä.

Lääkkeitä pakattuna lähikuvassa.

Keskustele: Masennuslääkkeet - helpotus vai vitsaus?

Masennuslääkkeiden käyttö on Suomessa yli kaksinkertaistunut kymmenessä vuodessa. Psykiatriseen hoitoon pääsy on vaikeaa, ja hoito korvataan usein masennuslääkkeillä. Millaisia kokemuksia sinulla on masennuslääkityksestä?

Mies istuu penkillä metsässä.

Psykiatri: Masennuslääkkeillä voi olla vaarallisia sivuvaikutuksia

Lääkintöneuvos varoittaa masennuslääkkeiden voivan kasvattaa vihaa ja aggressiivisuutta. Puoli miljoonaa suomalaista syö masennuslääkkeitä.

Serotoniinilääkkeet sopivat Parkinson-potilaan masennukseen

Neurology-lehdessä julkaistussa tutkimuksessa serotoniinin takaisinoton estäjiin (SSRI) kuuluva paroksetiini sekä serotoniinin, noradrenaliinin ja dopamiinin takaisinoton estäjiin (SNRI) lukeutuva venlafaksiini olivat lumelääkettä tehokkaampia ja kummatkin lievittivät Parkinsonin tautia sairastavien masennusoireita yhtä tehokkaasti. Ne eivätkä myöskään pahentaneet Parkinsonin taudin motorisia oireita, joita SSRI-lääkityksiin on joissain tutkimuksissa liitetty.

Masennuslääkityksiin liittyy riskejä iäkkäillä - trisykliset lääkkeet turvallisimpia

Iäkkäiden masennuspotilaiden lääkityksiin liittyy monenlaisia riskejä, mutta eri masennuslääkkeissä on suuria eroja. Tuoreen vertailun perusteella turvallisin lääkeryhmä näyttäisi olevan trisykliset masennuslääkkeet.

Masennuslääkitys voi lykätä maidoneritystä

Masennuslääkkeitä syövien äitien ei pidä pelästyä, jos maidoneritys takkuilee synnytyksen jälkeen. Syynä saattaa olla serotoniinin toimintaan vaikuttavat lääkkeet, joiden takia eritys voi käynnistyä tavallista myöhemmin.

Raskausmasennuksen lääkintä kasvanut

Raskaana olevat naiset syövät entistä enemmän uusia masennuslääkkeitä. Asiantuntijan mukaan harva lääke on sikiön kannalta selvästi haitallinen, mutta suurimmasta osasta lääkeitä on silti riittävästi luotettavaa tietoa.