Uusimmat artikkelit
Fantasiasta tuli totta: Suomella on toimiva kvanttitietokone, joka aloittaa tieteen uuden aikakauden
Suomi on maailman harvoja maita, joilla on toimiva kvanttitietokone. Sen nimi on Helmi, ja se sijaitsee Espoon Otaniemessä, mutta yksinään se ei pysty laskemaan.
Tuoreiden seurantaraporttien mukaan Oulun yliopistossa on tuotettu runsaasti kansainvälisiä julkaisuja ja onnistuttu lisäämään tieteiden välistä keskustelua
Oulun yliopiston ihmistieteiden tutkimuskeskus Euddaimonia ja digitaaliseen ja älykkääseen yhteiskuntaan keskittyvä Infotech tutkimuskeskus ovat onnistuneet tavoitteissaan. Tämä selviää keskusten tuoreista raporteista.
THL:n toiminta koronarokotetutkimuksissa saattaa päätyä Tutkimuseettiseen neuvottelukuntaan
THL pitää salaliittoteorioina epäilyjä siitä, että tutkijoiden osallistuminen hybridi-immuniteettia koskeviin tutkimuksiin olisi saattanut vaikuttaa rokotussuosituksiin.
Monet psykologian tutkimustulokset eivät perustu yhtään mihinkään – yksi näistä on power posen eli voima-asennon vaikutus
Psykologiset ilmiöt kiinnostavat tutkijoiden lisäksi myös maallikkoja. Monet yllättävät tulokset ja teoriat saattavat kuitenkin perustua tutkimuksiin, joiden tuloksia ei ole pystytty toistamaan.
Go sámeservoša olggobeal dutkit ožžot veahkeruđaid sámedutkamii, gáibiduvvo sis olu máhttu, árvala professor – muhtumin ruđat soitet leat sámedutkiin eret
Lappi universitehta bargojoavku lea hábmemin ehtalaš rávvagiid sámedutkamii Suomas. Rávvagat galggašedje gárvánit dán jagi áigge. Maiddái dutkanprofessor Rauna Kuokkanen lea mielde bargojoavkkus.
Sanna Saarinen sekoitetaan yhä aikuisena siskoonsa – tällaista on identtisen kaksosen elämä, jossa kaikki tapahtuu kahtena
Kaksosuutta mystifioidaan, kaksosia tutkitaan ja käytetään peileinä niin toisilleen kuin muullekin väestölle. Millaista on jatkuvasti suurennuslasin alla olevan kaksosen elämä?
Norjasta löytyi kesäkuussa koronamuunnos, ja nyt se sai nimen
Tutkijoiden mukaan delta plus -muunnos ei vaikuta aiempia muunnoksia vaarallisemmalta, ja Norjan viranomaiset sanovat rokotteiden tehoavan siihen.
Lähes kaikki tieteen kunniamerkin Brasiliassa saaneet kieltäytyivät tunnustuksesta protestina presidentti Bolsonaron toimintaa kohtaan
Presidentti Jair Bolsonaro poisti palkittujen listalta kaksi nimeä.

Tutkijan mukaan syyllistäminen ei lisää rokotuskattavuutta – lääkintöneuvos hämmästelee rokotteiden kyseenalaistajia
Tutkija Pia Vuolannon mukaan rokottamattomat pyrkivät ottamaan asioista selvää itse. Lääkintöneuvos Heikki Pälve ei ymmärrä henkilöitä, jotka kieltäytyvät koronarokotteesta periaatesyistä.
Mona Mannevuon kolumni: Päivystävä dosentti on aina valmis esittelemään mullistavia löydöksiä
Tutkittua tietoa on tarjolla enemmän kuin koskaan. Samaan aikaan tutkimuksille on vaikea saada huomiota. Nykytutkija onkin viestintäkurssin mankelista ulos putkahtanut somepersoona, joka tiivistää monimutkaiset asiat houkuttelevaan muotoon, kirjoittaa Mannevuo.
Oulu miettii mistä ja miten saisi psykologeja avoimiin paikkoihin, mutta nopeaa ratkaisua ei kaupungilla ole tarjota
Oululla on ollut vaikeuksia saada psykologeja useisiin eri tehtäviin ja yksiköihin. Keskeisetkään paikat eivät ole välttämättä houkutelleet hakijoita. Kaupunki toivoo helpotusta Oulun yliopistossa tänä syksynä alkaneesta psykologian koulutuksesta.
Pohjois-Savon lääkäriyhdistyksen Martti Hämäläinen -palkinto maksasairauksien tutkijalle
Vuosittain jaettavan nuoren tutkijan palkinnon saa sisätautien ja gastroenterologian erikoislääkäri Ville Männistö. Hän on erikoistunut maksasairauksiin.
"Facebook kävi kimppuumme" – berliiniläistutkija tiesi hetkessä, että hänen vuoden työnsä oli tuhon oma, tutkijat kertovat somejätin yltyvästä painostuksesta
Facebook vaati saksalaisjärjestöä tuhoamaan laajan Instagram-tutkimuksen aineiston. Amerikkalaisen tutkimusryhmän jäseniltä se esti pääsyn palveluunsa. Tutkijoiden ja Facebookin suhde on ollut vaikea jo vuosia.
Miten ihmiset ja eläimet ymmärtävät toisiaan? Yli 900 lasta sammutti tiedonjanoaan Lasten tiedeviikolla Kanta-Hämeessä
Lasten tiedeviikon aikana sadat lapset pääsivät kysymään tutkijoilta mieltään askaruttavia kysymyksiä. Tutkijan mukaan on tärkeää herättää lasten tiedonjano. Kiperät kysymykset saavat myös tutkijan ajattelemaan tuoreella tavalla.
Tieteen rahoitusleikkaukset vievät rahaa ilmastonmuutoksen tutkimukselta – Arktisen keskuksen johtaja: "Täytyy sanoa, että se ei tule riittämään"
Ilmastonmuutoksen kaltaiset isot tutkimuskohteet vaativat isoja resursseja. Arktisen keskuksen uusi johtaja Johanna Ikävalko pelkää, että hallituksen kaavailemat leikkaukset tieteen rahoitukseen uhkaavat näivettää tärkeää tutkimustyötä.
Tutkijat joutuivat someryöpytykseen, ja nyt Itä-Suomen yliopiston rehtori jyrähtää ryöpyttäjille: "Kaikki meillä tehtävä tutkimus on arvokasta"
Itä-Suomen yliopiston mukaan sen tutkijat ovat joutuvat asiattoman arvostelun ja julkisen maalituksen kohteeksi sosiaalisessa mediassa. Yliopiston rehtorin mielestä tieteestä ja sen rahoituksesta tulisi keskustella asiallisesti ja rakentavasti.
Savonlinnassa ryhdytään tarjoamaan koulutusta 3D-tulostukseen ja mallintamiseen
Koulutus toteutetaan monimuoto-opintoina. 40 osaamispisteen kokonaisuuteen haku päättyy lokakuun alkupuolella.

Kymmeniä tuhansia vuosia vanhat luolaleijonanpennun muumiot löytyivät Siperiasta – katso videolta, miltä lähes täydellisesti säilynyt pentu näyttää
Kansainvälisten tutkijoiden ryhmä kertoo löytäneensä sukupuuttoon kuolleet jääkauden ajan leijonat Siperian jäätiköltä. Muumioista nuorempi ja ehjempi on säilynyt niin hyvin, että jopa sen turkin väri on selvästi nähtävissä.
Tammelan arkeologisissa kaivauksissa on löytynyt ihmistoiminnan jälkiä – tutkijat uskovat olevansa vanhan kirkon liepeillä
Tammelan Portaan kaivauksissa maakerroksista on tullut esille ihmistoiminnan jälkiä ja rakennuksen osia. Löydetyt tiilet voivat olla osa ikivanhan rakennuksen lattiaa. Tutkijat uskovat olevansa lähellä vanhan kirkollisen rakennuksen paikkaa.
Expert: Gulf of Finland's low blue-green algae levels this summer 'gives us hope'
The scientist noted that the amount of phosphorus, which is essential for cyanobacterial growth, in the Gulf has dropped by around 60 percent compared to their worst, peak levels.

Katri Saarikiven kolumni: Tiedemaailma on tehnyt minusta taikauskoisen
Toivo pistää ihmisen tavoittelemaan välillä täysin epätodennäköisiä asioita. Tieteen tekijät jaksavat toivoa hankkeilleen rahoitusta, vaikka hallitus on leikannut tutkimusrahoja. Ilman toivoa ei kuitenkaan hakemuksia synny, kirjoittaa Saarikivi.
Luken tutkija: Tuholaiskesä on poikkeuksellinen – tuholaisia on peltokasvustoissa ennätysmääriä
Tuholaisia alkoi esiintyä jo alkukeväästä. Nyt niiden esiintyminen on vahvasti sidoksissa kesän lämpösummaan. Hyönteisten esiintymistä edesauttaa myös se, että pelloilla on hyvin eri vaiheissa olevia kasvustoja.
Hillasadosta on tulossa keskinkertainen, koska kuivuus haittasi kukkien pölytystä
Hillasadosta on tulossa keskinkertainen. Suomuurain kukki runsaana, mutta pölytystulos jäi keskinkertaiseksi ja raakileiksi päätyi kukista noin neljännes. Helteet ovat jonkin verran verottaneet hilla- ja lakkasatoa.
Kuopion suursatsaus vetää väkeä: Kantin da Vinci -näyttely on houkutellut helteistä huolimatta kuukaudessa jo tuhansia kävijöitä
Vasta remontoidun Kuopion museon avajaisnäyttelyssä on ensimmäisten viikkojen aikana käynyt jo yli 7 000 kävijää. Sekä paikalliset että turistit ovat löytäneet Leonardo da Vinci -näyttelyn.
Poliitikot ovat varovaisia faktojen kanssa, sanoo tutkija – Ylen faktantarkistuksessa pääset kokeilemaan, erotatko todet väitteet epätosista
Yle tarkisti kuntavaalien alla kymmeniä puolueiden ja poliitikkojen esittämiä väitteitä ympäri Suomen. Tutkijan mukaan eniten huomiota ovat saaneet maahanmuuttoa koskevat väitteet. Katso jutun kartasta, millaisia väitteitä eri puolella Suomea esitettiin.
Linnunradan keskeltä löytyi arvoituksellinen "vilkkuva jättiläinen" – suunnattoman tähden peittävä taivaankappale on tutkijoille mysteeri
Tähtitieteilijät seurasivat, kuinka jättiläistähti VVV-WIT-08 himmeni lähes näkymättömiin ja kirkastui sitten jälleen entiseen loistoonsa. Ilmiötä pidetään erittäin harvinaislaatuisena, sillä vastaavanlaisia kaksoistähtijärjestelmiä on löydetty vain kourallinen.
Aiheuttaako sosiaalinen media masennusta? Tuore tutkimus ei havaitse yhteyttä, mutta lopullista vastausta kysymykseen ei saada
Oxfordin yliopiston tutkimuksen mukaan sosiaalisen median vaikutukset lasten mielenterveyteen ovat vähäisiä. Aihe on kuitenkin monimutkainen, toteaa suomalaistutkija.

Fysiikan tutkijat saivat hämmentäviä tuloksia alkeishiukkaskokeesta, myonit eivät liikkuneet niin kuin piti
Jos tulokset ovat todellisia, 50 vuotta paikkansa pitävänä pidetty teoriamalli saa kolhun.
Asiantuntija THL:n ennustekohusta: "Yllättävää tässä isossa haloossa on ollut se, että tässä ei ole mitään yllättävää"
THL:n käyrät ovat puhtaasti matemaattisia malleja, jotka kuitenkin kertovat, kuinka nopeasti tautitilanne voisi pahentua, tutkijat muistuttavat.

Suomalaistutkimus osoitti ensimmäisenä, että useiden eri virusten perimä säilyy ihmisten luissa – "Löysimme ihan älyttömän määrän virusperimää"
Ihmisluut voivat tulevaisuudessa mullistaa virusten ja infektiotautien historian tutkimuksen.
Indonesiasta löytyi maailman vanhin tunnettu luolamaalaus – ainakin 45 000 vuotta vanhan teoksen tekijä ikuisti myös kädenjälkensä
Indonesiasta on aiemminkin löytynyt hyvin varhaisia eläimiä esittäviä luolamaalauksia.
Scientists, doctors call for rapid vaccination schedule
The working group said Finland must act quickly to curb the spread of coronavirus variants.
Scientists say 2020 was exceptionally warm in Finland
Climate change and ice-free Arctic seas are contributing to milder temperatures in Finland.
Joukko eturivin tutkijoita sanoo Euroopan epäonnistuneen pandemianhallinnassa ja komentaa valtiot strategiatalkoisiin
Lancet-lehteen kirjoitetun vetoomuksen ovat allekirjoittaneet muun muassa ekologian ja evoluutiobiologian tutkijatohtori Tuomas Aivelo sekä virologi Olli Vapalahti.

Erikoistutkijaa häiritsee, että liikuntaväki on huutanut koronakriisin keskellä valtiota apuun – muistuttaa suuren määrän seuroja selvinneen ilman merkittäviä ongelmia
Tutkija Kati Lehtosta on häirinnyt, että kriisin koittaessa liikunnankin puolella on kuorossa huudettu valtiota apuun.

Minna Hankaniemi kehittää suomalaista rokotetta koronavirusta vastaan – hänen mielestään suomalaisten pitää varautua jo seuraavaan pandemiaan
Sadat tutkijaryhmät eri puolilla maailmaa ovat kehittäneet koronarokotteita, ja työ jatkuu yhä esimerkiksi Tampereella.
Oululaistutkija Mehdi Bennis nousi maailman siteeratuimpien joukkoon – ja sillä on iso merkitys, kun verrataan yliopistojen paremmuutta
Suomalaisten korkeakoulujen tutkijoita on siteeratuimpien joukossa yleensä parikymmentä. Heistä suurin osa työskentelee Helsingissä.
Long-term Finnish study links smoking to fatal stroke risk
The study examined health and stroke fatality data for more than 15,000 pairs of twins in Finland.

SPT: Sosiologi Erik Allardt on kuollut 95-vuotiaana
Allardt sai akateemikon arvonimen vuonna 1995.
Finnish coronavirus vaccine to start trials, but won’t be ready till 2021
The first vaccines may well get licensed this year, but Finland might not get enough doses of those.
Skotlantilainen tutkija muutti Suomeen ja nyt kotipakastin täyttyy hyttysistä – työ voi olla avain uuden virusepidemian voittamiseen
Lorna Culverwell on kerännyt ja tutkinut kymmeniätuhansia hyttysiä ja löytänyt Suomesta uusia lajeja.
Hilla kukkii Ranualla – tutkija ei vielä ennusta, minkälainen sadosta tulee
Erikoistutkija Rainer Peltolan mukaan kukinnan lisäksi pölytyksen onnistuminen vaikuttaa siihen, millainen sadosta tulee.
Finnish researchers call for widespread mask use in open letter
Last week, a government-appointed working group said that mask use has little or no effect on reducing spread of infections.

Researcher disputes ministry report dismissing mask benefits
A Helsinki University academic says a recent report on masks omitted the latest research by virologists on the subject.
Itä-Suomen yliopisto houkuttelee tohtorikoulutettavia jatko-opintoihin työelämän kiireen keskeltä
Yliopisto avaa haun, jossa on tarjolla 20 nuoremman tutkijan paikkaa.

Suomalaistutkija sai Unkarin hallitukselta paimenkirjeen: "En ole ainoa kirjeensaaja, kyseessä on laajempi kampanja"
Unkarin hallitus vaatii anteeksipyyntöä tutkija Heino Nyyssöseltä, koska Nyyssönen sanoi, että Unkari alkaa näyttää diktatuurilta. Myös Yle on saanut vastaavan kirjeen.

Eavesdropping on dolphins in Finland
Finnish scientists are using listening devices to study three bottlenose dolphins that were first sighted last week.
Laura Hallamaan kolumni: Tietäjät eivät tiedä
Oman tietämättömyyden myöntäminen on parasta, mitä ihminen voi itselleen tehdä, kirjoittaa toimittaja Laura Hallamaa.

Onko universumimme ainoa vai riittääkö niitä loputtomiin? Elämmekö sittenkin multiversumissa?
Suomalaistutkija Tommi Tenkanen uskoo, että oman horisonttimme ulkopuolella on todella paljon alueita, joita emme pysty havainnoimaan.