Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Kvanttitietokone IQM:n tuotantotiloissa.

Fantasiasta tuli totta: Suomella on toimiva kvanttitietokone, joka aloittaa tieteen uuden aikakauden

Suomi on maailman harvoja maita, joilla on toimiva kvanttitietokone. Sen nimi on Helmi, ja se sijaitsee Espoon Otaniemessä, mutta yksinään se ei pysty laskemaan.

Oulun yliopiston käytävällä ihmisiä

Tuoreiden seurantaraporttien mukaan Oulun yliopistossa on tuotettu runsaasti kansainvälisiä julkaisuja ja onnistuttu lisäämään tieteiden välistä keskustelua

Oulun yliopiston ihmistieteiden tutkimuskeskus Euddaimonia ja digitaaliseen ja älykkääseen yhteiskuntaan keskittyvä Infotech tutkimuskeskus ovat onnistuneet tavoitteissaan. Tämä selviää keskusten tuoreista raporteista.

THL:n kyltti Mannerheimintiellä Helsingissä.

THL:n toiminta koronarokotetutkimuksissa saattaa päätyä Tutkimuseettiseen neuvottelukuntaan

THL pitää salaliittoteorioina epäilyjä siitä, että tutkijoiden osallistuminen hybridi-immuniteettia koskeviin tutkimuksiin olisi saattanut vaikuttaa rokotussuosituksiin.

Nainen seisoo power pose asennossa.

Monet psykologian tutkimustulokset eivät perustu yhtään mihinkään – yksi näistä on power posen eli voima-asennon vaikutus

Psykologiset ilmiöt kiinnostavat tutkijoiden lisäksi myös maallikkoja. Monet yllättävät tulokset ja teoriat saattavat kuitenkin perustua tutkimuksiin, joiden tuloksia ei ole pystytty toistamaan.

Rauna Kuokkanen

Go sámeservoša olggobeal dutkit ožžot veahkeruđaid sámedutkamii, gáibiduvvo sis olu máhttu, árvala professor – muhtumin ruđat soitet leat sámedutkiin eret

Lappi universitehta bargojoavku lea hábmemin ehtalaš rávvagiid sámedutkamii Suomas. Rávvagat galggašedje gárvánit dán jagi áigge. Maiddái dutkanprofessor Rauna Kuokkanen lea mielde bargojoavkkus.

Emman ja Sannan kasvot lähekkäin sivukuvana.

Sanna Saarinen sekoitetaan yhä aikuisena siskoonsa – tällaista on identtisen kaksosen elämä, jossa kaikki tapahtuu kahtena

Kaksosuutta mystifioidaan, kaksosia tutkitaan ja käytetään peileinä niin toisilleen kuin muullekin väestölle. Millaista on jatkuvasti suurennuslasin alla olevan kaksosen elämä?

Sairaanhoitaja antaa koronavirusrokotetta oppilaalle.

Norjasta löytyi kesäkuussa koronamuunnos, ja nyt se sai nimen

Tutkijoiden mukaan delta plus -muunnos ei vaikuta aiempia muunnoksia vaarallisemmalta, ja Norjan viranomaiset sanovat rokotteiden tehoavan siihen.

Tutkija: Syyllistävät ulostulot tekevät hallaa rokotuskattavuudelle

Tutkijan mukaan syyllistäminen ei lisää rokotuskattavuutta – lääkintöneuvos hämmästelee rokotteiden kyseenalaistajia

Tutkija Pia Vuolannon mukaan rokottamattomat pyrkivät ottamaan asioista selvää itse. Lääkintöneuvos Heikki Pälve ei ymmärrä henkilöitä, jotka kieltäytyvät koronarokotteesta periaatesyistä.

Mona Mannevuo

Mona Mannevuon kolumni: Päivystävä dosentti on aina valmis esittelemään mullistavia löydöksiä

Tutkittua tietoa on tarjolla enemmän kuin koskaan. Samaan aikaan tutkimuksille on vaikea saada huomiota. Nykytutkija onkin viestintäkurssin mankelista ulos putkahtanut somepersoona, joka tiivistää monimutkaiset asiat houkuttelevaan muotoon, kirjoittaa Mannevuo.

Oulun kaupungintalo helmikuussa

Oulu miettii mistä ja miten saisi psykologeja avoimiin paikkoihin, mutta nopeaa ratkaisua ei kaupungilla ole tarjota

Oululla on ollut vaikeuksia saada psykologeja useisiin eri tehtäviin ja yksiköihin. Keskeisetkään paikat eivät ole välttämättä houkutelleet hakijoita. Kaupunki toivoo helpotusta Oulun yliopistossa tänä syksynä alkaneesta psykologian koulutuksesta.

Maksasairauksiin erikoistunut lääkäri Ville Männistö

Pohjois-Savon lääkäriyhdistyksen Martti Hämäläinen -palkinto maksasairauksien tutkijalle

Vuosittain jaettavan nuoren tutkijan palkinnon saa sisätautien ja gastroenterologian erikoislääkäri Ville Männistö. Hän on erikoistunut maksasairauksiin.

Sinisen alien patsaan hännästä pitää kiinni lennossa oleva tuomarihahmo. Alien edustaa Facebookkia ja tuomari oikeutta.

"Facebook kävi kimppuumme" – berliiniläistutkija tiesi hetkessä, että hänen vuoden työnsä oli tuhon oma, tutkijat kertovat somejätin yltyvästä painostuksesta

Facebook vaati saksalaisjärjestöä tuhoamaan laajan Instagram-tutkimuksen aineiston. Amerikkalaisen tutkimusryhmän jäseniltä se esti pääsyn palveluunsa. Tutkijoiden ja Facebookin suhde on ollut vaikea jo vuosia.

Joukko jokioislaisia esikoululaisia poseeraamassa pellon laidalla.

Miten ihmiset ja eläimet ymmärtävät toisiaan? Yli 900 lasta sammutti tiedonjanoaan Lasten tiedeviikolla Kanta-Hämeessä

Lasten tiedeviikon aikana sadat lapset pääsivät kysymään tutkijoilta mieltään askaruttavia kysymyksiä. Tutkijan mukaan on tärkeää herättää lasten tiedonjano. Kiperät kysymykset saavat myös tutkijan ajattelemaan tuoreella tavalla.

Nainen seisoo tiedekeskus Arktikumin käytävällä Rovaniemellä

Tieteen rahoitusleikkaukset vievät rahaa ilmastonmuutoksen tutkimukselta – Arktisen keskuksen johtaja: "Täytyy sanoa, että se ei tule riittämään"

Ilmastonmuutoksen kaltaiset isot tutkimuskohteet vaativat isoja resursseja. Arktisen keskuksen uusi johtaja Johanna Ikävalko pelkää, että hallituksen kaavailemat leikkaukset tieteen rahoitukseen uhkaavat näivettää tärkeää tutkimustyötä.

Jukka Mönkkönen, Itä-Suomen yliopiston rehtori

Tutkijat joutuivat someryöpytykseen, ja nyt Itä-Suomen yliopiston rehtori jyrähtää ryöpyttäjille: "Kaikki meillä tehtävä tutkimus on arvokasta"

Itä-Suomen yliopiston mukaan sen tutkijat ovat joutuvat asiattoman arvostelun ja julkisen maalituksen kohteeksi sosiaalisessa mediassa. Yliopiston rehtorin mielestä tieteestä ja sen rahoituksesta tulisi keskustella asiallisesti ja rakentavasti.

Tietokoneen näppäimmistö

Savonlinnassa ryhdytään tarjoamaan koulutusta 3D-tulostukseen ja mallintamiseen

Koulutus toteutetaan monimuoto-opintoina. 40 osaamispisteen kokonaisuuteen haku päättyy lokakuun alkupuolella.

Siperiasta löydetyt luolaleijonan muumiot ovat säilyneet hämmästyttävän hyvin

Kymmeniä tuhansia vuosia vanhat luolaleijonanpennun muumiot löytyivät Siperiasta – katso videolta, miltä lähes täydellisesti säilynyt pentu näyttää

Kansainvälisten tutkijoiden ryhmä kertoo löytäneensä sukupuuttoon kuolleet jääkauden ajan leijonat Siperian jäätiköltä. Muumioista nuorempi ja ehjempi on säilynyt niin hyvin, että jopa sen turkin väri on selvästi nähtävissä.

Anne-Mari Liira portaan vanhan kappelin kaivauksilla.

Tammelan arkeologisissa kaivauksissa on löytynyt ihmistoiminnan jälkiä – tutkijat uskovat olevansa vanhan kirkon liepeillä

Tammelan Portaan kaivauksissa maakerroksista on tullut esille ihmistoiminnan jälkiä ja rakennuksen osia. Löydetyt tiilet voivat olla osa ikivanhan rakennuksen lattiaa. Tutkijat uskovat olevansa lähellä vanhan kirkollisen rakennuksen paikkaa.

Laaja kuva merestä, jossa surffaa leijalautailijoita, etualla hiekkarantaa.

Expert: Gulf of Finland's low blue-green algae levels this summer 'gives us hope'

The scientist noted that the amount of phosphorus, which is essential for cyanobacterial growth, in the Gulf has dropped by around 60 percent compared to their worst, peak levels.

Katri Saarikivi

Katri Saarikiven kolumni: Tiedemaailma on tehnyt minusta taikauskoisen

Toivo pistää ihmisen tavoittelemaan välillä täysin epätodennäköisiä asioita. Tieteen tekijät jaksavat toivoa hankkeilleen rahoitusta, vaikka hallitus on leikannut tutkimusrahoja. Ilman toivoa ei kuitenkaan hakemuksia synny, kirjoittaa Saarikivi.

Sockerbeta som nyss plockats ur jorden.

Luken tutkija: Tuholaiskesä on poikkeuksellinen – tuholaisia on peltokasvustoissa ennätysmääriä

Tuholaisia alkoi esiintyä jo alkukeväästä. Nyt niiden esiintyminen on vahvasti sidoksissa kesän lämpösummaan. Hyönteisten esiintymistä edesauttaa myös se, että pelloilla on hyvin eri vaiheissa olevia kasvustoja.

Hilloja ämpärissä ja suolla Pudasjärvellä.

Hillasadosta on tulossa keskinkertainen, koska kuivuus haittasi kukkien pölytystä

Hillasadosta on tulossa keskinkertainen. Suomuurain kukki runsaana, mutta pölytystulos jäi keskinkertaiseksi ja raakileiksi päätyi kukista noin neljännes. Helteet ovat jonkin verran verottaneet hilla- ja lakkasatoa.

L3DNARDO DA VINCI -näyttely Kuopion museossa

Kuopion suursatsaus vetää väkeä: Kantin da Vinci -näyttely on houkutellut helteistä huolimatta kuukaudessa jo tuhansia kävijöitä

Vasta remontoidun Kuopion museon avajaisnäyttelyssä on ensimmäisten viikkojen aikana käynyt jo yli 7 000 kävijää. Sekä paikalliset että turistit ovat löytäneet Leonardo da Vinci -näyttelyn.

Tutkijatohtori Johanna Vuorelma

Poliitikot ovat varovaisia faktojen kanssa, sanoo tutkija – Ylen faktantarkistuksessa pääset kokeilemaan, erotatko todet väitteet epätosista

Yle tarkisti kuntavaalien alla kymmeniä puolueiden ja poliitikkojen esittämiä väitteitä ympäri Suomen. Tutkijan mukaan eniten huomiota ovat saaneet maahanmuuttoa koskevat väitteet. Katso jutun kartasta, millaisia väitteitä eri puolella Suomea esitettiin.

Taiteilijan näkemys VVV-WIT-08 -tähdestä

Linnunradan keskeltä löytyi arvoituksellinen "vilkkuva jättiläinen" – suunnattoman tähden peittävä taivaankappale on tutkijoille mysteeri

Tähtitieteilijät seurasivat, kuinka jättiläistähti VVV-WIT-08 himmeni lähes näkymättömiin ja kirkastui sitten jälleen entiseen loistoonsa. Ilmiötä pidetään erittäin harvinaislaatuisena, sillä vastaavanlaisia kaksoistähtijärjestelmiä on löydetty vain kourallinen.

Nuori henkilö katsoo puhelintaan.

Aiheuttaako sosiaalinen media masennusta? Tuore tutkimus ei havaitse yhteyttä, mutta lopullista vastausta kysymykseen ei saada

Oxfordin yliopiston tutkimuksen mukaan sosiaalisen median vaikutukset lasten mielenterveyteen ovat vähäisiä. Aihe on kuitenkin monimutkainen, toteaa suomalaistutkija.

Myonitutkimukseen käytettävää laitteistoa CERNin tutkimuslaitoksessa Genevassa.

Fysiikan tutkijat saivat hämmentäviä tuloksia alkeishiukkaskokeesta, myonit eivät liikkuneet niin kuin piti

Jos tulokset ovat todellisia, 50 vuotta paikkansa pitävänä pidetty teoriamalli saa kolhun.

THL:n korona-aiheisia tietoiskuja mainostaulussa kauppakeskus Columbuksessa.

Asiantuntija THL:n ennustekohusta: "Yllättävää tässä isossa haloossa on ollut se, että tässä ei ole mitään yllättävää"

THL:n käyrät ovat puhtaasti matemaattisia malleja, jotka kuitenkin kertovat, kuinka nopeasti tautitilanne voisi pahentua, tutkijat muistuttavat.

Sote-henkilöstölle annettiin Pfizerin koronavirusrokotteita Helsingissä 4. tammikuuta 2021. Sairaanhoitaja Paula valmisteli rokotteita takahuoneessa, eli sekoitti rokotetta ja keittosuolaliuosta valmiiksi ruiskuihin.

Scientists, doctors call for rapid vaccination schedule

The working group said Finland must act quickly to curb the spread of coronavirus variants.

Ilulissatin jäävuoria Grönlannissa

Scientists say 2020 was exceptionally warm in Finland

Climate change and ice-free Arctic seas are contributing to milder temperatures in Finland.

Ruumisarkkua siirretään sotilaskuorma-autoon.

Joukko eturivin tutkijoita sanoo Euroopan epäonnistuneen pandemianhallinnassa ja komentaa valtiot strategiatalkoisiin

Lancet-lehteen kirjoitetun vetoomuksen ovat allekirjoittaneet muun muassa ekologian ja evoluutiobiologian tutkijatohtori Tuomas Aivelo sekä virologi Olli Vapalahti.

Kati Lehtonen lähikuvassa.

Erikoistutkijaa häiritsee, että liikuntaväki on huutanut koronakriisin keskellä valtiota apuun – muistuttaa suuren määrän seuroja selvinneen ilman merkittäviä ongelmia

Tutkija Kati Lehtosta on häirinnyt, että kriisin koittaessa liikunnankin puolella on kuorossa huudettu valtiota apuun.

Tampereella kehitetään koronarokotetta: "En koe tätä kilpajuoksuna"

Minna Hankaniemi kehittää suomalaista rokotetta koronavirusta vastaan – hänen mielestään suomalaisten pitää varautua jo seuraavaan pandemiaan

Sadat tutkijaryhmät eri puolilla maailmaa ovat kehittäneet koronarokotteita, ja työ jatkuu yhä esimerkiksi Tampereella.

Tutkija Mehdi Bennis

Oululaistutkija Mehdi Bennis nousi maailman siteeratuimpien joukkoon – ja sillä on iso merkitys, kun verrataan yliopistojen paremmuutta

Suomalaisten korkeakoulujen tutkijoita on siteeratuimpien joukossa yleensä parikymmentä. Heistä suurin osa työskentelee Helsingissä.

Lähikuvassa silhuettina henkilö polttaa tupakkaa.

Long-term Finnish study links smoking to fatal stroke risk

The study examined health and stroke fatality data for more than 15,000 pairs of twins in Finland.

Erik Allardt

SPT: Sosiologi Erik Allardt on kuollut 95-vuotiaana

Allardt sai akateemikon arvonimen vuonna 1995.

Virologian professori Kalle Saksela laboratoriossa Hgin Yliopiston Meilahden lääketieteellisessä laitoksessa.

Finnish coronavirus vaccine to start trials, but won’t be ready till 2021

The first vaccines may well get licensed this year, but Finland might not get enough doses of those.

Lorna Culverwell tutkii hyttysmagneettia kotipihallaan Hattulassa.

Skotlantilainen tutkija muutti Suomeen ja nyt kotipakastin täyttyy hyttysistä – työ voi olla avain uuden virusepidemian voittamiseen

Lorna Culverwell on kerännyt ja tutkinut kymmeniätuhansia hyttysiä ja löytänyt Suomesta uusia lajeja.

Hilla kukki Ranualla 2.6.2020

Hilla kukkii Ranualla – tutkija ei vielä ennusta, minkälainen sadosta tulee

Erikoistutkija Rainer Peltolan mukaan kukinnan lisäksi pölytyksen onnistuminen vaikuttaa siihen, millainen sadosta tulee.

Nainen hengityssuojain kasvoillaan.

Finnish researchers call for widespread mask use in open letter

Last week, a government-appointed working group said that mask use has little or no effect on reducing spread of infections.

Maskeja ulkona.

Researcher disputes ministry report dismissing mask benefits

A Helsinki University academic says a recent report on masks omitted the latest research by virologists on the subject.

Itä-Suomen yliopisto

Itä-Suomen yliopisto houkuttelee tohtorikoulutettavia jatko-opintoihin työelämän kiireen keskeltä

Yliopisto avaa haun, jossa on tarjolla 20 nuoremman tutkijan paikkaa.

Kuvassa on Unkarin pääministeri Viktor Orban.

Suomalaistutkija sai Unkarin hallitukselta paimenkirjeen: "En ole ainoa kirjeensaaja, kyseessä on laajempi kampanja"

Unkarin hallitus vaatii anteeksipyyntöä tutkija Heino Nyyssöseltä, koska Nyyssönen sanoi, että Unkari alkaa näyttää diktatuurilta. Myös Yle on saanut vastaavan kirjeen.

Taalintehtaan pullokuonodelfiini

Eavesdropping on dolphins in Finland

Finnish scientists are using listening devices to study three bottlenose dolphins that were first sighted last week.

Laura Haallamaa / kolumnisti / Pasila 20.02.2019

Laura Hallamaan kolumni: Tietäjät eivät tiedä

Oman tietämättömyyden myöntäminen on parasta, mitä ihminen voi itselleen tehdä, kirjoittaa toimittaja Laura Hallamaa.

Tunnetun maailmankaikkeuden säde 45mrd valovuotta

Onko universumimme ainoa vai riittääkö niitä loputtomiin? Elämmekö sittenkin multiversumissa?

Suomalaistutkija Tommi Tenkanen uskoo, että oman horisonttimme ulkopuolella on todella paljon alueita, joita emme pysty havainnoimaan.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle