Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Sään lämpeneminen nostaa Lapin jokien virtaamia nopeasti: Simojoella virtaaman huippu viikon lopulla

Lapin joissa ensimmäinen virtaamahuippu tulee tällä viikolla ja toinen toukokuun lopulla tai vasta kesäkuun alussa.

Päijänteellä ja Kymijoella varaudutaan kevättulvaan

Ennusteen mukaan Päijänteen vedenkorkeus on nousemassa toukokuun aikana tulvarajan yläpuolelle.

Pakkasyö tasasi vedennousua Etelä-Pohjanmaalla, mutta tulvaluukkuja saatetaan silti joutua avaamaan vielä tänään

Kyrönjoella jääpatoriski on olemassa. Lähetä meille valokuvasi kevättulvista tämän artikkelin lopussa.

Lämpö sulattaa nyt lumia vauhdilla – pohjalaisjokien varsilla varaudutaan kevättulviin: "Ainekset isoon tulvaan olemassa"

Kyrönjoelle odotetaan tulvahuippua jo ensi viikolle. Nyt varmistetaan pengerluukkujen toimivuus, myös tekojärvien vesiä juoksutetaan jokiin.

Rautakaupat varautuvat tulvaan Kittilässä ja Muoniossa

Jos tulva alkaa nousta ja tarvitaan apuvälineitä vesivaurioiden estämiseen, rautakaupat ovat avainasemassa. Lapissa kuitenkin kaupat varautuvat tulvaan vain parilla paikkakunnalla.

Jäänsahaukset etenevät Meri-Lapissa – ulkoilijoita varoitetaan railoista ja jäälle tulevasta vedestä

Lapin ELY-keskus varoittaa Ruohokarissa Liakanjoella ja Tornionjoen alueella liikkuvia avatuista railoista ja jään päälle tulevasta vedestä. Lisäksi jokien jäät ovat tavanomaista heikompia.

Lapväärtinjoelle tulvapenkereet ensi vuoden aikana

Lapväärtinjoelle rakennetaan tulvapenkereet ensi vuoden aikana. Penkereitä on suunniteltu sijoitettavaksi seitsemän kilometrin matkalle valtatieltä kahdeksan Peruksen sillan yläpuolelle.

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskukselta tutkintapyyntö talven tulvista

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus on tehnyt poliisille tutkintapyynnön viime syksyn ja kevään tulviin liittyen. Tutkintapyynnön taustalla on toive selvittää, miten vastuut vahingon sattuessa jakautuvat silloin, kun säännöstelyn hoito on sopimuksin siirretty muulle kuin luvanhaltijalle.

Kahden tulvan kastelema talo yhä remontissa

Ensin tulivat syystulvat 2012 ja kastelivat joen varrella Lapväärtissä Kristiinankaupungissa sijainneen Keijo Kangasharjun talon. Kun vahingonkorjaustyöt oli saatu lähestulkoon valmiiksi, tuli kevättulva 2013 ja vei tehdyn työn mukanaan. Kolmatta tulvaa Kangasharju jo pelkää, sillä korvausviidakko on miehen mukaan nykyään vaikeakulkuinen tulvavahinkojen suhteen.

Pyhäjoen tulvasta yli miljoonan vahingot

Pyhäjoen tulvavahinkojen kokonaismäärä nousee arviolta runsaaseen miljoonaan euroon. Vahinkoilmoitusten mukaan tulva aiheutti vahinkoja yhteensä yhdeksälle omakotitalolle, neljälle rivitalohuoneistolle ja useille kesämökeille.

Kyrönjoen pengerrysalueet tyhjätty tulvavesistä

Kyrönjoen pengerrysalueille juoksutettu 20 miljoonaa kuutiometriä vettä on saatu nyt pumpattua pois pelloilta. Syvimmillään vettä oli pelloilla toista metriä. Tulvaveden pelloille kuljettamien oksien ja muun materiaalin poistaminen on maanomistajien vastuulla.

Kylmä sää rauhoitti tulvatilannetta

Tulvatilanne on Lapissa pääosin rauhallinen, mutta jokiin voi muodostua yhä jääpatoja. Lapin Ely-keskuksen mukaan jääpadot saattavat nostaa vedenpintaa nopeasti Tornionjoella ja Ounasjoella.

Ilmajoella koulutetaan syksyllä tulvaosaajia

Koulutuksen järjestää Seinäjoen ammattikorkeakoulu ja sen rahoittaa opetusministeriö. Ammattikorkeakoulu on vuosi sitten kouluttanut vesitalousosaajia, mutta syksyllä alkava koulutus tulee olemaan ensimmäistä selvästi laajempi kokonaisuus.

Tulvaosaamisesta on pidettävä huolta

Eläkkeellä oleva tulvajohtaja Martti Kujanpää näki vuoden 1984 tulvat läheltä. Kevään tulvaa voi verrata tuohon vuoteen, mutta samalla pitää muistaa miten erilaiset olosuhteet olivat nyt ja silloin. Ainutlaatuisesta suomalaisesta tulvaosaamisesta täytyy pitää huoli.

Jääpatoja on ollut poikkeuksellisen paljon

Tällä hetkellä tilanne Simo- ja Kiiminkijoen tilanne näyttää helpottaneen. Pohjoisempienkin jokien täytyy vielä sulaa, ennenkuin voidaan sanoa, että kevättulvista on päästy ohi.

Kevättulvat hellittävät

Viikonlopun sää oli otollinen tulvantorjunnalle. Yöpakkaset ja aurinkoinen sää helpottivat tulvatilannetta Kiiminkijoella.

Keskusta korvaisi tulvat valtion pussista

Keskusta ei hyväksy valtion aikeita vetäytyä tulvavahinkojen korvaamisesta. Keskustan puoluevaltuusto vaatii, että valtio korvaa tulvavahingot vastaisuudessa entiseen malliin.

Kiiminki- ja Simojoen jääpadot yhä paikoillaan

Kiiminkijoella jääpatojen liikehdintä on nostanut vedenpintaa yöllä, mutta päivällä veden pinta on ollut taas laskussa. Myös Simojoessa virtaamat ovat kylmenneen sään ansiosta lähteneet laskuun.

Tulvatilanne on pysynyt rauhallisena - vedet laskusuunnassa

Tulvatilanne Perämeren ja Pohjanmaan joissa on pysynyt rauhallisena yön yli. Pelastuslaitokset seuraavat kuitenkin aktiivisesti tilanteen kehittymistä.

Kiiminkijoen vesi laskenut, seuranta jatkuu

Kiiminkijoen jääpadot ovat pehmenneet ja vedenpinta laskenut. Päivystäjät jatkavat joen tarkkailua.

Vedet pysyvät vielä viikkoja pohjalaispeltojen tulvajärvissä

Kyrönjoen tulvajärvien tyhjentäminen kestää viikkoja. Kyrönjoen pengerrysalueilla tulvatilanne jatkuu vielä pitkään, sillä tulvajärvien tyhjentäminen on vasta alussa.

Kiiminkijoen jäät ovat haurastuneet

Virtaava vesi on haurastuttanut Kiiminkijoessa olevia jääpatoja, mutta ei riittävästi. Jos Kiimingin keskustan yläpuoliset jäät irtoavat, on vaarana edelleen nopea vedennousu. Pelastuslaitos tarkkailee nyt myös Iijoen Finnilän suvantoa.

Automaatiovika ryöpsytti vettä Taivalkosken voimalaitoksella

Vettä virtasi ohijuoksutuksena noin 3000 kuutiometriä sekunnissa, mikä vastaa keskimääräisen tulvaveden lukemia. Seurauksena voimalaitoksen alapuolisen uoman jäät saivat kyytiä.

Pelastuslaitos jatkuvassa valmiudessa Kiiminkijoella

Tulviva Kiiminkijoki on toistaiseksi rauhallinen. Yön pakkanen rauhoitti tilannetta, mutta palo- ja pelastuslaitos on jatkuvassa valmiudessa.

Tulvivissa pohjalaisjoissa virtasi veden lisäksi paljon moskaa

Syksyn tulva laittoi Suupohjan alueella kymmenkunta pientä vedenottamoa veden keittokehoituksen piiriin. Kevättulvasta selvittiin selvästi helpommin. Tulvineissa joissa virtasi runsaan veden lisäksi paljon roskaa ja muuta kiinteää ainetta.

Kiiminkijoen tulvatilanne rauhoittui - toistaiseksi

Kiimingin taajamasta puolitoista kilometriä Kiiminkijokea ylävirtaan sijaitsevan Pason suvannon jääpato liikahti illalla, mutta rauhoittui yöksi. Mikäli pato lähtee liikkeelle, uhkaa Kiimingin keskustaa jopa parin metrin tulva.

Simojoen tilanne rauhallinen

Simojoen tulvatilanteessa ei ole tapahtunut merkittävää muutosta torstaina päivällä, kertoo tulvatilanteen seurannasta vastaava hankinta-alueen esimies Timo Tauriainen Lapin ELY-keskuksesta.

Vakuutusyhtiöiden toiminta harmittaa Pyhäjoella

Osa tulvan takia kotinsa tai omaisuuttaan menettäneistä pyhäjokisista on pettyneitä vakuutusyhtiöiden toimintaan. Tunnelma Pyhäjoella on edelleen sekava viikonlopun tulvan vuoksi.

Palautekeskustelut kevättulvan hoidosta käydään toukokuussa

Tulva helpottaa, vaikka Kuortaneenjärvi onkin vielä korkealla ja tulvajärviä tyhjätään takaisin pelloiksi. Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus käy toukokuussa palautekeskustelut siitä, miten tulvasta selvittiin. Lapväärtin tulvavahinkojen osalta nopein suoja olisivat pysyvät tulvapenkereet.

Tulva vaati kuolonuhrin Ylikiimingissä

Keskiviikkona Kiiminkijokea pyörätietä pitkin ylittänyt mies on kuollut. Mies suistui virran voimasta jokeen.

Kiiminkijoen tulvatilanne toistaiseksi rauhallinen

Kiiminkijoella on seurattu torstaiyönä ja aamun aikana jäiden liikkeitä ja tulvatilannetta.Tilanne on ollut Oulu-Koillismaan pelastuslaitoksen mukaan yön ja aamun aikana rauhallinen, sillä yöllä ollut pakkanen on hillinnyt jäiden sulamisvauhtia. Tulvavesi saattaa kuitenkin nousta jälleen torstain aikana nopeasti.

"Ei tässä tiedä koska ollaan venepakolaisina"

Asukkaita on kehotettu valmistautumaan Karisuvannon jääpadon purkautumiseen ja veden äkilliseen nousuun.

Kemijärven täyttämisessä ei varauduta suurtulvaan

Kemijoki Oy syynää tarkoin Lapin suurten vesialtaiden Lokan, Porttipahdan ja Kemijärven vesivarastotilannetta. Valvomonpäällikkö Erkki Nuortion mukaan näyttää siltä, että esimerkiksi veden varastoinnissa Kemijärveen ei tarvitse varautua suurtulvaan.

Vapepa turvasi Pyhäjoen evakuoidut talot

Vapaaehtoisen pelastuspalvelun partiot olivat paikalla jo puolen tunnin päästä, kun poliisi tarvitsi apua Pyhäjoella. Tulvan autioittamat talot tarvitsivat vartiointia.

Tulvat saattavat pilata juomaveden

Runsaat sateet ja tulvat voivat liata pohjaveden ja tehdä juomavedestä käyttökelvotonta. JIK-yhtymän terveysvalvonnan johtaja Virpi Ala-Riskun mukaan ongelmia on ilmennyt tähän mennessä vain Ilmajoella. Muidenkin kannattaa kuitenkin olla tarkkana.

Vesi nousee vielä Kuortaneenjärvellä

Etelä-Pohjanmaalla ja Pohjanmaalla tulvat alkavat rauhoittua, mutta Kuortaneenjärvellä tulvariski on yhä olemassa. Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen tulvajohtaja Liisa Maria Raution mukaan vuoden 1984 tulviin ei tänä keväänä Kuortaneella onneksi ylletä.

Sulamisvedet panevat kaivot koville

Outo sivumaku tai väri kaivovedessä on selvä merkki siitä, että kaivossa on jotakin vialla. Varsinkin vähäiselle käytölle jääneet mökkien kaivot saattavat aiheuttaa ikävän yllätyksen.

Kiimingin tulvatilanne toistaiseksi vakaa

Tulvatilanne Kiimingissä on rauhallinen tiistaihin verrattuna. Vedenpinta on paikoin jopa hieman laskenut, mutta tilannetta seurataan tarkasti.

Osalla Ylikiimingin koululaisista kotipäivä

Ylikiimingin keskusta on veden vallassa eivätkä läheskään kaikki koululaiset pääse tänään kouluun. Osa teistä on poikki eivätkä kuorma-autotkaan pääse paikoin kulkemaan.

Tulvat jatkuvat Pohjois-Pohjanmaalla ja Meri-Lapissa

Sateet vaikuttavat jäävän sen verran vähäisiksi, etteivät ne pahenna tulvatilannetta.

Maa- ja metsätalousministeri lupailee lisää rahaa tulvasuojeluun

Maa- ja metsätalousministeri Jari Koskinen tutustuu keskiviikkona yhä pahenevaan tulvatilanteeseen Pyhäjoella ja Kiiminkijoella. Koskisen mukaan tavoitteena on, että Suomen ympäristökeskus ja Ilmatieteen laitos tiivistäisivät entisestään yhteistyötään ja perustaisivat tulvaviestintää varten yhteisen Tulvakeskuksen.

Vesi taas nousussa Simojoella

Simojoen vedenkorkeus on taas nousussa. Joki on nyt jäistä vapaa Karisuvannosta asti, mutta jääpato Nikkilässä on yhä paikallaan.

Ylikiimingin keskusta veden vallassa

Nouseva tulvavesi on katkaissut Oulusta Ylikiiminkiin johtavan tien Ylikiimingin keskustan tuntumassa. Kirkon lähistöllä olevan ympäristön alavat maat ovat veden vallassa.

Kiiminkijoen tulvatilanne rauhoittui hieman alkuillasta

Kiiminkijoen tulvatilanne rauhoittui jonkin verran tiistain alkuillan aikana kertoo riskienhallintapäällikkö Tomi Honkakunnas Oulu-Koillismaan pelastuslaitokselta. Aiemmin iltapäivällä tilanne oli uhkaava ja Rajavartioston helikopterikin oli evakuointivalmiudessa.

Kriisinhallintakeskuksessa kansainvälinen pelastusharjoitus – "Suurtulvaan pitää osata varautua myös Suomessa"

Yli sata asiantuntijaa eri puolilta Eurooppaa harjoittelee luonnonkatastrofeihin varautumista Kuopiossa tällä viikolla. Harjoituksen johtajan mukaan entistä pahemmat tulvat saattavat ravistella myös suomalaista lintukotoa tulevaisuudessa.

Rantojen asukkaat suhtautuvat rauhallisesti tulviin

Kiiminkiläiset suhtautuvat kovaankin tulvaan rauhallisesti. Tulva on varma kesän merkki siinä missä Suvivirsikin.

Tulvavesi huolena nyt Kiimingin Ylikylässä

Kiiminkijoen tulvatilanne on vaihdellut tiistain aikana. Myöhään iltapäivällä pahimmat jääpadot olivat Honkasensuvannon yläpuolella, Kiimingin taajaman yläpuolella sekä Ylikiimingin taajaman tuntumassa. Pelastuslaitoksen huolena oli Kiimingin Ylikylän alue, missä vesi oli poikkeuksellisen korkealla. Asukkaat ovat suhtautuneet tulviin rauhallisesti.

Simojoen tulva on alkanut

Jäät ovat tiistaina lähteneet liikkeelle. Simojoen alajuoksulla ne muodostivat jääpadon rautatiesillan ja Nikkilänsuvannon välillä.

Kiimingin Alakylässä kulkuyhteys oli kokonaan poikki

Kiimingin Alakylän Honkasentien alueella tulvavesi on tiistain aikana jatkanut nousuaan ja kulkuyhteydet ovat poikki. Alueelle ei päässyt tiistaina alkuiltapäivästä lainkaan, mutta myöhemmin asukkaita kuljetettiin jälleen traktoreilta ja vesi väistyi paikoin tieltä.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle