Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Ilmastonmuutos ajaa maatiloja elvyttämään köyhtyneitä peltoja – uudistava viljely auttaa kasveja kestämään kovat sääolot

Maatalous pyrkii sitomaan hiiltä aiempaa paremmin uudistavalla, eli regeneratiivisella viljelyllä. Yksi hiilitiloista on tuuloslaisen Jari Eerolan nautatila.

Peltotöihin päästiin aikaisin, mutta maat kuivuvat kylvökuntoon epätasaisesti

Toukotöiden etenemisessä alueelliset erot ovat suuria. Kyrönmaalla peltotyöt ovat edellisten vuosien tapaan jo pitkällä, kun monin paikoin peltotöitä vasta aloitellaan.

Asta Lepän kolumni: Nykyelämän järjettömät vaatimukset tekevät ihmiset aggressiivisiksi

Ihmiselämä on nykyisin niin paineista, että ihmisen on vaikea kestää uusia moraalisia vaateita, uskoo tietokirjailija Asta Leppä. Tämän kolumnin voi myös kuunnella.

Töisevä syyskyntö palkitsee tekijänsä ja ilmaston – "Maata ei voi kääntää virtuaalisesti"

Syyskyntö tehdään koko maassa lähestulkoon samaan aikaan ja Kainuussakin sen aika on nyt.

Nainen loihti syrjäisestä pellosta oman kukkakeitaan – sitten kuvat levisivät someen

Pyhtäällä kukoistaa upea kukkapelto, jolla on syvempi tarkoitus kuin vain miellyttää silmää.

Viljan viljelyala pienenee, nurmen kasvaa Pohjois-Savossa

Yksi syy vilja-alojen pienentymiseen on viime syksyn huono sää.

Kasvukausi parisen viikkoa myöhässä pohjalaismaakunnissa

Terminen kasvukausi ei ole vielä tänä keväänä päässyt alkamaan. Se ei kuitenkaan ole poikkeuksellista. Ennustetun lämpenemisen ansiosta peltotöihin päästään nopeasti.

Pohjalaisviljelijät joutuvat paikkaamaan viime syksyn kyntöjä

Vauriokorjaukset viivästyttävät peltotöitä.

Jos ei märkyys, niin kylmyys: keskipohjalaisviljelijöillä jo kolmas huono vuosi peräkkäin

Kaksi viime vuotta on kärsitty märkyydestä, nyt kiusaa kylmä kevät.

Etanat rynnistivät kosteille pelloille – sarvipäitä on vuosi vuodelta enemmän

Rankkasateiden lisäksi pohjalaiset viljelijät ovat saaneet riesakseen myös etanat. Etanat viihtyvät kosteassa kasvustossa ja vakavinta tuhoa ne pystyvät aiheuttamaan syysviljoille.

Sää suosii kyntäjää – kylvämään päästään parin viikon kuluttua

Vapusta lähtien jatkunut lämmin sää on kuivattanut rankkasateiden kastelemat pellot kyntökuntoon.

Sadesää jarruttaa peltotöitä – "Erittäin poikkeuksellinen kevät"

Kevät on ollut peltotöiden kannalta karmea, kun sää on ollut viileä ja vettä on satanut jatkuvasti. Osa pelloista on nyt täynnä isoja vesilätäköitä, jotka ovat hidastaneet kylvötöitä. Viivästyminen vaikuttaa siihen, mitä peltoon kannattaa kylvää.

Varhaisperunan istutus on alkanut

Varhaisperunan istutus on alkanut Keski-Pohjanmaalla. Ensimmäiset harson alla kasvatettavat siemenperunat on istutettu Kalajoella.

Pohjanmaan pelloilla laitetaan jo "skeidaa piiloon"

Kevät on edennyt jo siihen vaiheeseen, että maanviljelijät aloittelevat peltotöitä. Lannanlevitys on vauhdissa, eikä kyntöihin ole enää arvioiden mukaan kuin muutama päivä pienellä säävarauksella.

Hätkähdyttävä kuvio työpaikoista: näin syvällä nyt kynnetään ysärilamaan verrattuna

Tässä talouskurimuksessa työttömyys ei ole kertaakaan hätyytellyt kymmentä prosenttia, toisin kuin 90-luvulla. Kuvaajat työpaikkojen tuhoutumisesta ja syntymisestä sen sijaan näyttävät rujoilta.

Nuoren maitotilallisen terveiset: "Nyt on kaupan vuoro ottaa omista hinnoistaan pois"

Nuori maidontuottaja jaksaa vielä uskoa suomalaiseen tuotantoon, vaikka maatalousyrittäjien taivaalle on kasautunut tummia pilviä.

Viljelijät pelkäävät peltojensa puolesta – uhkana ikuisuusvaatimus nurmen viljelystä

Yli viisi vuotta jatkunut nurmiviljely tekee pellosta pysyvästi nurmialuetta, mikäli EU-säädöstä aletaan tulkita Suomessa uudella tavalla. Vaatimus kylvää pellolla nurmea ulottuisi myös seuraaviin sukupolviin. Ministeriö pelkää, että viljelijät kyntävät ensi keväänä nurmensa pois välttyäkseen ikuisuusvaatimukselta.

Maanviljelyn kolmet kasvot

Monellekaan ei ole selvää, mitä nykypäivän maanviljelijä tekee. Kolme satakuntalaista maanviljelijää valottavat omaa arkeaan. Maanviljely tuntuu edelleenkin periytyvän sukupolvelta toiselle.

Viljelijöiden ruuhkaviikot ovat alkaneet

Pohjois-Pohjanmaalla kevätkylvöt ovat pääosin aluillaan. Nyt näyttää siltä, että kylvöt ovat edenneet tavanomaisessa aikataulussa.

Pakkanen hyydytti peltotyöt

Kylmä sää on siirtänyt kylvötöitä Keski-Pohjanmaalla. Kahden viime viikon aikana kylvöt eivät ole häävin edistyneet – vain yksittäisille lohkoille on kylvetty kauraa.

Peltotyöt saavat vielä odottaa Etelä-Lapissa

Maanviljelijöiden kannattaa kierrellä tiluksillaan ja käydä katsomassa, missä kunnossa pellot ovat talven jäljiltä. Peltotöihin Etelä-Lapissa ei kuitenkaan tarvitse vielä kiirehtiä.

Maanviljelijät heräävät tänä vuonna kyntöpuuhiin pari viikkoa etuajassa

Maanviljelijät pyrkivät hyödyntämään aikaisen kevään, sillä Suomen kesä on lyhyt ja peltoja ei saa päästää kuivumaan liikaa. Harvoin, jos koskaan, on kuitenkaan päästy näin aikaisin pellolle, sanoo MTK:n aluepäällikkö Jyrki Näsi.

Peltoja päästään mylläämään ennätysaikaisin

Etelä-Karjalassa ensimmäiset perunanistutukset tehdään näinä päivinä. Viljapelloilllekin koneet lähtevät ehkä jo ensi viikolla.

Märkyys keskeytti peltotyöt Satakunnassa

Runsaat sateet ovat kastelleet pellot Satakunnassa niin märiksi, ettei niille ole työkoneilla asiaa. Tilanne uhkaa jopa ensi vuoden satoa.

Viljelijät joutuvat tinkimään peltojen kalkituksesta

Alhainen viljan hinta ajaa viljelijät säästämään peltojen kalkituksesta. ProAgria on huolissaan, sillä säännöllinen maan kalkitus parantaa maan rakennetta ja nostaa sadon määrää.

Monella maatilalla syyskynnöt jäävät väliin

Merkittävä osa pohjalaisviljelijöistä muokkaa peltonsa syksyllä muilla konstein kuin perinteisesti kyntämällä. ProAgria Etelä-Pohjanmaan alueella arviolta 30-40 prosenttia tiloista on luopunut syyskynnöistä.

Palstaviljely kiinnostaa nuoria lapsiperheitä

Palstaviljely on kasvanut sukankutojamummojen ajanvietteestä koko perheen kesäharrastukseksi. Kajaanin Ensilän palstaviljelijöiden kasvimaalla on tänä vuonna 80 viljelijää.

Äkkikesä yllätti EU:n pohjoisimman maitotilan

Lappi on ollut toukokuun loppupäivinä Suomen ja koko Euroopan lämpimintä aluetta. Hellerajat paukkuvat rimaa hipomatta. Tenojokivarressakin kesä on räjähtänyt käsiin. Urho Guttormin maitotilalla Utsjoella kesän alkutöissä tulee suma.

Mies kuoli maastopalossa Ikaalisissa

Iäkäs mieshenkilö on kuollut maastopalossa Ikaalisissa yritettyään todennäköisesti sammuttaa maastopaloa. Poliisi jatkaa tutkintaa kuolemansyyn selvittämisenä.

Kevät tulee kohisten: ensimmäiset varhaisperunat kasvavat jo

Lämpenevä sää on mahdollistanut harson alla kasvatettavan perunan istutuksen.

Kevätkylvöön on vielä aikaa, siemenet viedään nyt

Pirkanmaalla kevätkylvöihin päästään vasta pitkälle toukokuun puolella arvioi ProAgria. Sateisen syksyn ja kylmän kevään jälkeen peltolohkojen kuivumista ja peltomaan syvää lämpenemistä odotetaan vielä jopa kuukausi.

Turvemaiden raivauskielto kaatui Euroopan parlamentissa

Viljelijöiden mielestä kielto olisi vaikeuttanut tilojen kehittämistä.

Sadonkorjuun vaikeuksille ei näy loppu

Kuukausia jatkuneet sateet ovat vaikeuttaneet pahasti puintien sekä perunan ja avomaanvihannesten nostojen etenemistä.

Perunanistutukset ovat alkamassa

Perunanviljelijät odottavat sään lämpenemistä Etelä-Lapissa, mutta Oulun seudulla istutukset ovat jo täydessä vauhdissa.

Kuinka luokki taivutetaan

Raviratojen tähti tai virma ratsu oli ennen paras työkaveri ja huippusijoitus.

Pellot vielä märkiä kevättöille

Varmaa kesän lähestymisen merkkiä, pelloilta kantautuvaa lannantuoksua, saadaan vielä odottaa hetki Etelä-Savossa. Pellot ovat vain aniharvassa paikassa siinä kunnossa, että isäntiä näkyisi töissä traktoreineen.

EK9: Latvala kävi ojassa, Ogier kärkeen

Jari-Matti Latvalalla oli hieman "tilannetta" toiseen kertaan ajetulla Suomen MM-rallin pisimmällä pätkällä, lähes 30 kilometrin mittaisella Hyväneulan pikataipaleella. Rallin kärkeen porhalsi Sebastien Loebin ohittanut etunimikaima Ogier.

Rantasen ulosajo: Lähes kahtasataa ojaan

Matti Rantanen kertasi Suomen MM-rallin toisen erikoiskokeen hurjaa ulosajoaan Ralliradion haastattelussa torstai-iltana. Rantanen kertoi, että ulosajohetkellä silmässä oli kuutosvaihde ja nopeutta liki 200 kilometriä tunnissa.

Osa perunasadosta mätänee maahan

Iso osa saariston varhaisperunasta joudutaan kyntämään maahan. Naantalin Rymättylässä jopa neljännes perunasta saattaa jäädä korjaamatta. Sateiden takia perunnannosto viivästyi ja nyt runsaan tarjonnan takia hinta ei enää kata nostokustannuksia.

Muovipeite jouduttaa varhaisperunan kasvua

Kiuruvetisen perunanviljelijän Pasi Tossavaisen perunapellon peittää muovi. Muovin alla kasvaa uuden sadon peruna, joka joutuu pöytään tänä vuonna ennätysaikaisin. Viikko sitten istutettu peruna nostetaan maasta todennäköisesti puolitoista viikkoa ennen juhannusta.

Aura nosti aarteet esiin

Perunapellosta löytyy enää harvoin aarteita, koska maanviljelijä kyntää maansa nykyaikaisella tekniikalla. Auran paljastamat aarteet jäävät viljelijöiltä huomaamatta. 1990-luvulla maanviljelijä löysi Hämeenkoskelta hopea-aarteen, mutta esihistoriallisia löytöjä paljastuu nykyään yhä vähemmän.

Viljelypalstoille pääsee jo istutustöihin

Hämeenlinnan vuokraviljelypalstat ovat jo viljelykunnossa. Kaupunki vuokraa asukkailleen viljelypalstoja eri puolilta ydinkaupunkia.

Nopeimmat ehtineet jo kylvöhommiin

Ensimmäiset kevätkylvöt on jo tehty Etelä-Pohjanmaalla. Pro Agrian mukaan maahan on laitettu jo perunaa ja ensimmäisiä viljoja.

Varhaisperunaa maahan parin viikon kuluttua

Varhaisperunan istutuskausi lähestyy. Kyntöjä on jo tehty, mutta ensimmäiset istutukset voivat käynnistyä kelistä riippuen arviolta vajaan kahden viikon kuluttua.

Syke: Maatalouden ravinnekuormasta olisi nipistettävissä kolmannes

Maatalouden vesistökuormitukseen erikoistunut Suomen ympäristökeskuksen tutkija Markku Puustinen on laskenut, että maatalouskuormitusta voitaisiin vähentää yli 30 prosenttia ilman, että nykyisiin tuotantosuuntiin tulisi suuria muutoksia.

Janne Väätäinen: Kynnetään aika syvällä

Suomen mäkihyppymaajoukkueen päävalmentajalla Janne Väätäisellä oli Engelbergin maailmancupin kisan jälkeen ristiriitaiset tunteet. Toisaalta maajoukkue kyntää monella tavoin syvällä, mutta osatavoitteena olleet lisäpaikat mäkiviikolle kuitenkin saavutettiin.

Satokausi oli harvinaisen hyvä

Mennyt kesä tuotti hyvän viljasadon Keski-Pohjanmaalla. Rannikolla sato oli jopa normaalia parempi. Maakunnassa viljellään pääosin rehuohraa.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle