Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Koronakriisi hiertää naapureiden välejä – pienetkin asiat kiristävät hermoja, kun ihmiset viettävät aikaa kotona

Naapuruussovittelun keskus on saanut alkuvuodesta enemmän sovittelupyyntöjä kuin koko viime vuonna yhteensä.

Ravintoloiden varhainen sulkemisaika voi lisätä häiriötä kaduilla ja kodeissa – taloyhtiöissä pelätään järjestyshäiriöitä

Alkuviikko on ollut poliisille Lounais-Suomessa todella vilkas ja myös viikonlopusta odotetaan työntäyteistä.

Pekka Mattilan kolumni: Opi sietämään ärsyttävää lähimmäistä, sillä vaihtoehtoja ei ole

Kaupungistuminen on tuonut ennestään vieraat ja välttelevät suomalaiset lähemmäs toisiaan niin töissä kuin kotona. Kun oma tila kapenee, on pakko totutella yhdessäoloon. Tarvitaan yhteistä käytöskoodia, kirjoittaa Pekka Mattila.

Kreikan ja Makedonian nimijupakassa otettiin viimeinen askel: Ateenassa hyväksyttiin pohjoisnaapurin Nato-jäsenyys

Pohjois-Makedonia nimisestä valtiosta tullee sotilasliiton jäsen vuoden 2020 aikana.

Kreikan parlamentti hyväksyi naapurin uuden nimen – Pohjois-Makedonialle aukeaa tie Natoon ja Euroopan unioniin

Kreikka vastusti vuosikymmeniä Makedonia-sanan käyttöä naapurivaltion nimessä.

Tee testi: Millainen naapuri olet?

Rakastatko naapureitasi vai etkö voi sietää heidän tapojaan? Testaa Puoli seitsemän -ohjelman naapurikoneella, millainen naapuri sinä olet.

Kolme koiraa kuollut ja kaksi ihmistä loukkaantunut Heinolassa – poliisilta harvinainen vetoomus koirakurin puolesta

Ihmisten ja toisten koirien kimppuun hyökänneet koirat ovat herättäneet pelkoa Heinolassa. Poliisi vetoaa omistajiin rauhan palauttamiseksi kaupunkiin.

Tass: Putin kiittää Suomea Valamon aarteiden säilyttämisestä – "Suomi on hyvä naapuri"

Talvisodan jälkeen evakkoon lähteneet munkit saivat Vanhasta Valamosta mukaansa suuren määrän irtaimistoa.

Kesän viimeisenä viikonloppuna paukkuu ja räiskyy eri puolella Suomea – Katso tästä neuvot suvi-illan ilotulitukseen

Yhä useampi juhlistaa venetsialaisia eli mökkikauden päättäjäisiä ampumalla raketteja. Kokosimme ohjeet kesän viimeisen viikonlopun juhlintaan.

Karhut tunteva Sulo Karjalainen antaa vinkit karhun häätämiseen: "Niille pitää antaa pihoilta kovat lähdöt"

Karhujen kanssa elämänsä viettänyt Karjalainen painottaa, ettei eläintä saa missään tapauksessa ruokkia.

Haluatko olla hyvä mökkinaapuri? Tässä 7 vinkkiä sovun säilymiseen

Kivat naapurit tekevät mökkeilystä entistä kivempaa. Näillä vinkeillä pääsee ainakin hyvän naapurisovun alkuun.

"Väärän värinen kötöstys" – naapuririita voi leimahtaa vaikka postilaatikosta

Omakotialueella naapuririitojen kirjo liikkuu maan ja taivaan välillä. Mielipahaa aiheuttavat asiat kannattaisi sopia heti kättelyssä.

Mökkinaapurien riidat Suomessa kuin Speden elokuvasta: "Tontin rajoja siirrelty yön hämärissä"

Kun suomalainen alkaa riidellä, sille ei tahdo tulla loppua. Osa mökkinaapurusten riidoista on kärjistynyt viime aikoina niin pahasti, että Vapaa-ajan asukkaiden liitto julisti valtakunnallisen naapurisovun.

Ampiaispesän hävitysaika on nyt – pesässä on 10 000 asukasta enemmän loppukesästä

Ampiaispesiä ei kannata turhan takia hävittää. Mutta jos pitää, siihen on alkukesästä mahdollisuus helpommin kuin sitten kun yhdyskunta on kasvanut suureksi. Silloin voidaan tarvita jo pelastuslaitoksen apua.

Ryhmäpuutarhan tiivis yhteisö sopii sosiaaliselle – vetäytyäkin saa, jos haluaa

Siirtolapuutarhoiden asukkaat elelevät vieri vieressä, ja moni hakeutuu puutarhayhteisöön juuri seuran ja yhteisten puuhien vuoksi. Moni kouvolalaisen ryhmäpuutarhan asukas osallistuu yhteisön toimintaan mielellään, mutta omiin oloihin saa halutessaan vetäytyä.

"Kotia kohti saa ajaa kännissä" – rattijuopumus on sivuteillä edelleen maan tapa

Sivuteiden liikenneonnettomuuksien syypää on yhä usein alkoholi. Pikkutien kännikuski voi koetella naapurisopua.

Postiluukut pois – naapurimelun torjunta nousi uudelle tasolle

Loma-aikana vietetään enemmän aikaa kotona, minkä vuoksi asuinympäristöön reagoidaan herkemmin. Rappukäytävän melut on perinteisesti pidetty asunnon ulkopuolella väliovella. Vilkkaimpien liikenneväylien varsilla, uusien kerrostalojen oviin kiinnitetään kolkuttimia reikien poraamisen välttämiseksi.

Nitraattiasetuksen kiristys ärsyttää viljelijöitä – naapurit kyttäävät aikarajoja ja kulut juoksevat

Kaltevien peltojen lannoittamiseen liittyvä asetus hiertää peltojaan lannoittavia maanviljelijöitä. MTK:n mukaan joidenkin tilojen naapurissa asuvat ovat jopa alkaneet vahtia asetuksen toteutumista ja kannelleet väitetyistä rikkomuksista viranomaisille.

Polttaminen on huono keino hävittää puutarhajätteet

Kevät saa vipinää pihatöihin. Maaseudulla haravointisaalis on perinteisesti poltettu pellon reunassa. Nykyisin maallakin suositellaan kuitenkin muita keinoja hankkiutua puutarhajätteistä eroon.

Varoitus: Ikävä kohtalo uhkaa liian innokasta urheilufania jopa omassa kodissa

Urheilutapahtumien aikana naapurisopu voi olla koetuksella suomalaiskodeissa. Jos huomautukset ja varoitukset eivät tehoa, seuraukset saattavat olla pahimmillaan dramaattisia.

Puusta putoilevat lehdet koettelevat naapurisopua

Roskaaminen ei ole tarpeeksi painava syy vaatia naapurin pihapuun kaatoa. Naapuruussuhdelaki antaa kuitenkin tietyissä tapauksissa luvan trimmata naapurin puustoa.

Mehiläistarhoja keskelle kaupunkia – cityhunaja on gourmetherkku

Mehiläistarhausta halutaan tuoda entistä enemmän myös kaupunkeihin. Mehiläiset ovat mainettaan parempia kasvatteja, jotka eivät pistä yleensä kuin puolustautuessaan. Vaasalaisella Urpo Vainiolla on ollut citymehiläisiä pihassaan jo kolmenkymmenen vuoden ajan.

Milloin naapurin käytös ärsyttää?

Tutkimuksen mukaan naapurit ovat entistä vähemmän tekemisissä toistensa kanssa, mutta naapurisopu voi olla entistä useammin koetuksella. Miten pyrit säilyttämään naapurisovun?

Naapurisovun resepti: Enemmän puhetta, vähemmän riitoja

Aalto-yliopiston tutkimuksen mukaan naapureiden keskeinen kanssakäyminen on vähentynyt tasaisesti sitten 80-luvun. Samaan aikaan naapureiden kokeminen ärsyttävinä on lisääntynyt.

Naapuriaan ei voi valita – miten erimielisyydet pitäisi ratkaista?

Onko koti sinulle rauhoittumisen paikka? Onnistuuko se kerrostalossa? Miten naapurisovun voi säilyttää? Millaisia kokemuksia sinulla on yhteisistä pelisäännöistä taloyhtiössäsi?

Naapurisopu säilyy oikealla kompostoinnilla

Pihakompostointi on syytä hoitaa niin, ettei naapureiden kanssa synny jälkipyykkiä. Vanhan ajan tunkio ei ole oikea tapa kompostointiin taajama-alueella.

Naapuri vei pyörän, mies varasti fillarin vahingossa – tarinoita pyörävarkauksista

Yle Kymenlaakso on kysynyt kuuntelijoiltaan kokemuksia pyörävarkauksista. Kuuntelijoiden mielestä pyörävarkaudet ovat muuttuneet entistä törkeämmiksi.

Vältä kitupolttoa - parannat naapurisopua ja ilmanlaatua

Pakkasjakso on jatkunut jo pitkään ja lisälämpöä koteihin pyritään tuottamaan tulisijoissa. Puulla lämmittäminen saattaa kuitenkin kuumentaa muutakin kuin asumuksia. Keskustelu, ja paikoin tunteetkin, lämpenevät nekin helposti puunpolton hiukkaspäästöihin ja savuhaittoihin liittyen.

Apulaitteiden avulla tv-ääntä ei tarvitse huudattaa

Erilaisten tv- ja radio-ohjelmien seuraamista helpottavien lisälaitteiden myynti on kasvussa. Kerrostaloissa ei ehkä enää kaikaa huonokuuloisen asunnosta kuuluva vastaanottimen ääni. Kuitenkin hinnat ovet useita satoja euroja, mikä on monelle ikääntyvälle kova kynnys.

Led-poro jolkottelee suomalaisten pihoille

Tämän talven hittejä pihavaloissa ovat erilaisia muotoja saavat led-valohahmot, kuten loistavat porot. Pihakasveissa suomalaisten suosiossa ovat edelleen perinteiset sypressit ja tuijat, mutta tarjolla on myös värikkäämpiä vaihtoehtoja.

Puulämmittäjän naapurisopu säilyy puhtaalla puulla

Puu on monessa kodissa tärkein lämmitysmuoto. Ja jos ei tärkein, niin ainakin apuna jonkun muun lämmitysmuodon ohessa. Saunat lämpiävät nekin perinteisesti puilla. Jos piipusta tupruaa sankka savu harva se päivä, voi naapurisopu olla koetuksella.

Kun luvatkaan eivät riitä - valitukset uhkaavat navettahanketta

Navetan rakentamissuunnitelma nakertaa naapurisopua Tervolassa. Viljelijäperheellä oli jo kaikki luvat rakentamiseen, mutta rakentaminen meni jäihin, kun myönnetystä ympäristöluvasta tehtiin valitus. Perheelle on aiheutunut jo kymmenien tuhansien eurojen kustannukset, vaikka lapionpistoakaan ei ole vielä tehty .

Jätä pikkurapu vielä kasvamaan

Ravustuskausi starttaa tänään ja päättyy lokakuun lopussa. Näyttää siltä, että saalista on tulossa, mutta alle kymmensenttiset ravut kannattaa Kalatalouden Keskusliiton mukaan jättää veteen kasvamaan kokoa. Mertoja asettaessa kannattaa myös muistaa uudet pyydysmerkinnät, jotta valtio ei takavarikoi kiipeliin kömpineitä rapuja.

Kolme helppoa askelta naapurisopuun

Ystävänsä voi valita, mutta naapureita yleensä ei. On arpapeliä, millaisia ihmisiä aidan takaa kurkkii tai rapussa tulee vastaan. Toimittaja Raisa Autio pohtii kolumnissaan, voiko naapurista tulla ystävä.

Opas auttaa nuoria selviytymään itsenäisessä elämässä

Kun nuori lentää pois kotipesästä, hän kohtaa monia uusia asioita. Miten esimerkiksi omaa taloutta hallitaan ja miten asuntoa haetaan? Itsenäistyvän opas vastaa nuorten kysymyksiin nuorten omalla kielellä.

Haluatko naapurisi hermoromahduksen partaalle? Hanki sirkkeli!

Naapurisopua eniten melun puolesta hiertää sirkkelöinti. Myös ruohonleikkuu yömyöhällä tai aikaisin sunnuntaiaamulla voi saada naapurien sapet kiehumaan.

Urheiluruutu-fani kertoo: ”Naapurini on herännyt huutoihini”

Yle Urheilu tapaa Urheiluruudun 50-vuotiskiertueella mielenkiintoisia ihmisiä. Hämeenlinnassa tapasimme Olli Haapalaisen.

Naapurisopu koetuksella pissaamisen tai koiran vuoksi – ”Joka asia ärsyttää jotakin”

Tupakansavu ja parvekegrillaaminen kiristävät yleisesti naapurusten välejä, mutta myös aamuhartauden huudattaminen, vessanpönttöön lorottaminen sekä lasten ja koirien äänet harmittavat joitakuita. Naapurisopua koettelevista ärsytyksen aiheista on tänään keskusteltu vilkkaasti Yle Uutisten nettisivuilla.

Yhdysvaltalaismiestä uhkaa vankilatuomio liian äänekkään naurun vuoksi

Naapurin valitusten jälkeen mies on saanut poliisilta jo kaksi huomautusta. Nyt hymy saattaa hyytyä, sillä miestä uhkaa 30 päivän vankilatuomio.

Kuka teillä tekee lumityöt?

Naapurisopu voi olla koetuksella, kun lumenluojilta loppuvat paukut. Toimitusharjoittelija Jan Kallas pohtii kolumnissaan sitä, miten lumityöt hoituvat omakotitalojen postilaatikoiden kohdalta.

Rikosilmoitus: Rivarinaapuri kolaa lumet toisten pihoille

Rivitalon asukkaat kypsyivät yhden osakkaan intoon lapioida lumet muiden puolelle. Kovapäistä naapuria ei saatu aisoihin, päätettiin lähteä tekemään lumenluojasta rikosilmoitus.

Naapurissa ärsyttävät yhä meteli ja eläimet

Suomalaiset riitelevät naapureidensa kanssa samoista asioista kuin vuosikymmeniä sitten. Koirallakin voi olla joskus jotain tekemistä sen kanssa, että naapurisopu järkkyy.

Tuulivoimalan omistaja hymyilee myrskylle

Kotkalainen Kimmo Ilmasti päätti hankkia pientuulivoimalan lisätäkseen omavaraisuuttaan. Tyynemmällä kelillä virtaa tulee akuista.

Hyvä maku vähentää valosaastetta

Rakennuslupaviranomaiset asettavat tiukkoja määräyksiä rakentamisesta, mutta valaistuksessa asukkaalla on lähes vapaat kädet. Joskus voimakkaat tai räikeät valot koettelevat naapurisopua, ja parasta olisikin käyttää valaistuksessa maalaisjärkeä.

Naapuruuskiistojen ratkaisemiseen ei ole kunnon välineitä

Tutkimuksen mukaan suomalaisten naapurisopu pitää kuitenkin melko hyvin. Kuopiossa eripuraa ennaltaehkäistään muun muassa yhteisöllisillä retkillä.

Karvainen karviaisrosvo tyhjensi pensaat

Monessa taloudessa on tänä syksynä ihmetelty karviaspensaiden äkillistä tyhjentymistä. Etenkin öisin marjat ovat puskista hävinneet ja paikoin on naapurisopu ollut koetuksella. Asialla on harvoin ollut ilkeä naapuri, vaan useimmiten marjanhimoinen supikoira.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle