Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Joiun kautta voi kurkistaa menneisyyteen: Laura Tapiola tutustui esivanhempiinsa etsimällä heidän joikujansa ja pitää niistä nyt konsertin

Laura Tapiola esittää sukunsa vanhoja joikuja lauantaina Saamelaisen musiikkiakatemian festivaalissa, jota voi seurata verkossa.

Suomen ainoan saamelaismusiikkifestivaalin nettistriimin voi nähdä vain kerran – Ijahis idja ottaa kantaa kaivoksista vapaan Käsivarren puolesta

Järjestäjät kannustavat ihmisiä kokoontumaan läheistensä kanssa kotisohville nauttimaan saamelaismusiikista.

Suomen ainoa saamelaismusiikkifestivaali tänä vuonna vain kotisohvalla – Ijahis Idjan pääkonsertti striimataan nettiin

Konsertissa esiintyvät rap-artisti Ailu Valle, Gájanas-yhtye sekä joikaajat Iŋgá-Máret Gaup-Juuso ja Juha Tornensis.

Ijahis idja -musihkkafestivála dán jagi dušše soffá alde – temákonsearttain čájehit doarjaga Giehtaruohttasii

Konsearttas loaiddastit rap-artista Ailu Valle, Gájanas-joavku sihke juoigit Iŋgá-Máret Gaup-Juuso ja Juha Tornensis.

Muumilaakso on koronan takia kotiin suljettujen lapsiperheiden pakopaikka – pian siellä puhutaan saamea, kun räppäri Ailu Vallesta tulee Muumipeikko

Koronavirusaikana television Muumilaakso-sarja on ilahduttanut lapsiperheiden arkea. Pian Muumit, Pikku Myy ja Nuuskamuikkunen viihdyttävät myös pohjoissaameksi.

Saamen kieli on ollut Angeleille keskinäinen salakieli, mutta kuumottava mokakin on sattunut

Yhtye keikkailee enää harvakseltaan, mutta yhteistyö Waltarin kanssa jatkuu ja juhlalevykin on tulossa.

Saamenmaan kirkkaimmat tähdet esiintyvät viikonloppuna Inarissa

Alkuperäiskansojen musiikkifestivaali Ijahis idja järjestetään tänä viikonloppuna Inarissa jo 16. kerran.

Ijahis Idja -festivaalin ohjelma on julkaistu – festivaalin lavalle nousee ikoninen Mari Boine

Tämänvuotisen festivaalin teeman tavoitteena on tuoda esille saamen kieliä ja alkuperäiskansojen moninaisuutta.

Wimme Saari laulaa illalla kohuttuja virsiään kirkossa, jossa hänen konserttinsa yritettiin estää: "Veisaan omalla tyylilläni"

Saamelaisartisti Wimme Saari uskoo, että hänen musiikkiinsa kohdistuvien epäilyjen taustalla olivat vanhat perinteet.

Syntinä pidetty joiku ja kirkko lähenevät pienin askelin toisiaan – moni toivoo saamelaisten perinteiden näkyvän myös hengellisessä elämässä

Aikoinaan etelästä kotoisin olleet papit tulivat Saamenmaalle ja tuomitsivat joiun kirkkoon sopimattomana.

Wimme Saari sittenkin esiintymään Sippolan kirkkoon

Anjalankosken seurakunnan kirkkoherra on pyörtänyt päätöksensä ja antoi esiintymisluvan.

Lehdet: Kirkkoherra esti saamelaisartistin konsertin Sippolan kirkossa – Wimme Saaren musiikki ei sopusoinnussa kirkon sanoman kanssa

Saamelaismuusikko Wimme Saari on esiintynyt kirkoissa Suomessa ja ulkomailla. Aikaisemmin hänen esiitymistään ei ole haluttu estää.

Torstai 7.2.2019 (tv)

3 suurimman puolueen kannatus on laskenut. Neste on maailman suurin uusiutuvan dieselin valmistaja. USA ja Pohjois-Korea pitävät taas huippukokouksen. Saamelaiset esittelevät saamelaiskulttuuria musiikin avulla. Säätiedot.

"Kristillinen ajattelu joikaamisen synnillisyydestä elää yhä" – Saamelaisnuorille löytyy nykyisin omalla kielellä räpit, popit ja hevit

Uutta saamenkielistä musiikkia syntyy nyt etnosta räppiin ja heviin. Myös nuoret ovat rohkaistuneet joikaamaan ja laulamaan omalla kielellään. Solju on yksi tämän hetken suosikeista.

Kulttuurityöntekijä Anna Lumikivelle koltansaameksi laulaminen on enemmän kuin itseilmaisua

Anna Lumikivi leuddaa uutta eloa katoaviin kolttamurteisiin.

Nunnuka nunnuka lailaa -pilkka vaiensi Hildán joiun koulussa – nyt hänen joikunsa raikaa ympäri maailmaa

Hildá Länsman joutui kuulemaan koulussa "nunnuka nunnuka lailaa" -pilkkaa, jonka jälkeen hän ei enää uskaltanut joikata kouluympäristössä. Musiikinopettaja auttoi yli ujoudesta.

Saamelaisfestivaali Ijahis idjaa voi seurata netin kautta ulkomaita myöten – Yle Sápmi tarjoaa ohjelmaa konserttien välissä

Saamelaisalueen koulutuskeskus lähettää Ijahis idja -festivaalin konsertit suorana internetissä. Yle Sápmi huolehtii, että konserttien välitauoilla on myös ohjelmaa.

Rannikko jyrähtelee alkuperäiskansamusiikin tahtiin – Suosittu saamelaisfestivaali Riddu Riđđu käynnissä Norjassa

Kaivuonon vehreillä niityillä Pohjois-Norjassa on tänä viikonloppuna säpinää kun käynnissä on yksi suurimmista saamelaisfestivaaleista.

Saamelaisfestivaali Ijahis idja esittelee tänä kesänä maailmanluokan alkuperäiskansakollektiivi A Tribe Called Redin ensimmäistä kertaa Suomessa

15 vuotta täyttävä Ijahis idja -festivaali on tärkeä tapahtuma saamelaisyhteisölle, sillä se on ainut suurempi saamelaismusiikin tapahtuma Suomessa.

Iina Kuustosen tähdittämää sarjaa kuvataan Lapissa – "Tällaista ei ole aiemmin tehty"

Uusi sarja on yhdistelmä vaarallista rikostrilleriä ja koskettavia henkilötarinoita.

Saamelaisten perinteisen joiun taitaa yhä harvempi – "Lapsia ja nuoria pitäisi innostaa joikaamaan"

Saamelaisilla on ollut tapana joikata muun muassa toisiaan, tarinoita ja asioita, joita on nähty esimerkiksi luonnossa. Tilanne on kuitenkin muuttunut paljon vuosien saatossa.

Suomen ainoa saamelaismusiikkifestivaali säilyttää suosionsa Inarissa – Katso kuvagalleria!

Alkuperäiskansojen Ijahis idja -musiikkitapahtuma keräsi viime viikonloppuna pieneen Inarin kylään noin 3000 festivaalivierasta.

Alkuperäiskansojen Ijahis idja -musiikkifestivaali streamataan kotisohville – Konsertteja, suopunginheittoa ja ajankohtaista keskustelua

Suomen ainoa saamelaismusiikkiin keskittyvä festivaali "Ijahis idja" alkaa tänään perjantaina Inarissa.

Enontekiön kunta palkitsee viisi Enontekijää

Enontekiön kunta palkitsee juhlavuoden kunniaksi viisi henkilöä, jotka ovat myönteisessä hengessä edistäneet Enontekiön vetovoimaisuutta ja tehneet kuntaa tunnetuksi.

Saamelaismusiikin mestari Mari Boine Suomeen helmikuussa

Mari Boinen tunnelmantäyteinen ääni on nostanut hänet suureen suosioon. Hänen musiikkinsa pohjautuu vahvasti saamelaiseen perinteeseen, mutta siinä on vaikutteita myös muilta mantereilta Afrikkaa myöden.

Niillas Holmberg julkaisee protestilaulun uutta Tenon sopimusta vastaan

Tämä laulu kehottaa itsemääräämiseen, taiteilija kertoo. Holmbergin uusi kappale löytyy jo internetistä ja esimerkiksi tiistaina sen pääsee kuulemaan livenä Ellos Deatnu -tukikonsertissa Utsjoella.

Saamelaisten joikaajien ja kirjailijoiden tekijänoikeudet selvityksen alle – “Ensimmäinen askel kulttuuriperinnön hallitsemiseen”

Lapin yliopisto on saanut 52 000 euron rahoituksen tekijänoikeusprojektille, jossa on tavoitteena selvittää esimerkiksi oikeuksia joikuihin sekä kouluttaa Saamelaiskäräjien työntekijöitä tekijäinoikeusasioissa.

Saamenkielinen kappale ensimmäistä kertaa Radio Suomen tehosoittoon

Karasjokilaisen Felgen orkesterin kappale Jovnna soi Radio Suomessa ensimmäistä kertaa huomenna sunnuntaina.

Saamelaismuusikko Wimme Saari: Koti-ikävä tuntureille helpottaa järven jäällä

Wimme Saari on yli 30 vuotta joikannut musiikkiaan maailmalle. Pohjoiseen kaipaava saamelainen pitää majapaikan Pohjois-Karjalassa, koska isän rooli menee kaiken edelle.

Dalle mun easkka lávllunge go lean okto - garjá maid lávlu dalle go lea okto

Sámi radio vuosttas Sámi ságat -vuolggahus, 30.10.1968

Saamelaistaiteilija Ulla Pirttijärvi voitti KEKSI-musiikkipalkinnon

Ulla Pirttijärven taiteilijan ura lähti liikkeelle Beaivvaš-teatterissa ja Angelin nuorissa, joista syntyi myös Angelin tytöt.

Joikaaja Ingá-Máret Gaup-Juusolle Larin Paraske -palkinto

Gaup-Juuso pitää palkintoa tärkeänä joikuperinteelle. Palkinto myönnettiin hänelle lauantaina Helsingissä.

Saamelaiset tähtiartistit julkaisivat uutta musiikkia Ijahis idja -festivaalissa

Ijahis idja -alkuperäiskansojen musiikkifestivaalissa julkaistiin paljon uutta saamelaismusiikkia. Ánnamáret Ensemble sekä Ulla Pirttijärvi ja Ulda-yhtye pitivät julkaisukonserttinsa viime lauantaina alkuillasta. Perjantaina inarinsaamen kielellä räppäävä Amoc julkaisi myös digisinglensä.

Kahdeksan tunnelmapalasta Ijahis idja -festivaalista Inarista

Tämänvuotinen Ijahis idja -alkuperäiskansojen musiikkifestivaali Inarissa oli isompi, poliittisempi ja kirjavampi kuin koskaan. Tässä artikkelissa tunnelmapalasia viikonlopusta Suohpanterrorin performanssista suopunginheittoon.

Ijahis idja on suurelle yleisölle tuntematon helmi

Perjantaina Inarissa alkanut alkuperäiskansojen musiikkifestivaali Ijahis idja on suurelle yleisölle tuntematon saamelaisinstituutio. Festivaalilla ei ole kuitenkaan kiire kasvaa. Inarin helmen löytäjää odottaa monta voimakasta kokemusta.

Saamelaismusiikin opettaja: Meidän täytyy katsoa laajemmin musiikkimaailmaan ja etsiä uusia työskentelytapoja

Saamelaismusiikin aikuiskoulutushanke Utsjoella ja Sibelius-Akatemia ovat suunnitelleet yhteistyötä tulevalle lukuvuodelle. Saamelaismusiikkihankkeen opettaja Anna Näkkäläjärvi-Länsman kertoo, että yhteistyö toteutetaan muun muassa etäopetuksena ja työpajojen avulla.

Saamelainen lauluperinne yhdistyy akustiseen rock-musiikkiin – Ulda-yhtyeeltä uusi levy

Ulla Pirttijärvi ja Ulda-kokoonpano on julkaisemassa uuden Roijk-nimeä kantavan levyn. Levyn julkaisukonsertti on alkuperäiskansojen Ijahis Idja -musiikkifestivaaleilla tulevana viikonloppuna.

Saamelaisartistien uutta musiikkia ensisoitossa saamenradiossa

Tällä viikolla ilmestyy uutta musiikkia Suomen saamelaismusiikin huippuartisteilta. Luvassa on inarinsaamenkielistä räppiä, rokahtavaa joikua ja lauluja kansanmusiikkisävyillä. Uusi musiikki on ensisoitossa Yle Sámi Radiossa.

Musiikkiseminaari esittelee rohkeita ja nuoria saamelaisartisteja

Saamelaismuseo Siida järjestää musiikkiseminaarin alkuperäiskansojen Ijahis idja -festivaalin yhteydessä. Sen aiheena ovat uudet, nuoret saamelaisartistit, jotka tekevät rohkeasti uudenlaista musiikkia yhdistellen saamelaista musiikkiperinnettä ja musiikin uusimpia trendejä.

Uusi taideryhmä Ozas kehottaa saamelaisia katsomaan peiliin

Uusi saamelainen taideryhmä Ozas oli pukeutunut päästä varpaisiin hopeisiin Márkomeannu-festivaalin Kulttuurimetsän intiimikonserttiin. Performanssillaan siskokset Sara Marielle Gaup Beaska ja Risten Anine Gaup halusivat saada ihmiset miettimään saamelaisten nykyistä elämäntapaa.

Inarinsaamelaiselta räppäriltä Amocilta tulossa uusi levy pitkän tauon jälkeen

Inarinsaameksi räppäävältä Amocilta eli Mikkâl Morottajalta on tulossa levy pitkän tauon jälkeen. Amoc kokee kasvaneensa musiikin kautta ja sanookin, että uudella levyllä on järkevämpiä asioita, eläviä tarinoita ja globaaleja aiheita.

"Käsky ylistää Jumalaa joikaamalla"

Saamen Alkuperäiskansan Kristillisen Keskuksen johtaja Arild Måsø ylistää Jumalan sanaa saamelaiskulttuurin keinoin, muun muassa joikaamalla. Seurakunnan kolmas, maailmallakin kiinnostusta herättänyt kesäkonferenssi on parhaillaan käynnissä Pohjois-Norjan Lákšjoella.

Saamelaiskulttuurin hyväksikäyttö Suomessa nousi Norjan festivaalien agendalle

Norjassa järjestettävät saamelaisfestivaalit nostavat tänäkin kesänä esiin saamelaiskulttuurin hyväksikäytön turismissa Suomessa. Riddu Riđđu- ja Márkomeannu-nimisillä heinäkuussa järjestettävillä festivaaleilla on merkittävä rooli saamelaiskulttuurille yli rajojen.

Saamelainen lauluperinne yhdistyy akustiseen kansanmusiikkiin – Ánnámáret Ensemblelta uusi levy elokuussa

Saamelaismusiikkiyhtye Ánnámáret Ensemble julkaisee elokuussa toisen levynsä Gollehelmmot eli Kultahelmet. Levy on tummempisävyinen kuin ensimmäinen levymme ja tekstit käsittelevät saamelaisesta yhteiskunnasta nousevia teemoja henkilökohtaisten tekstien lisäksi, kertoo yhtyeen keskushahmo Anna Näkkäläjärvi-Länsman.

Válgalávdegoddi ii olus rievdan – Sanila-Aikio: symbolalaš mearkkašupmi

Diibmu lei jo 22.46, go Sámedikki ođđa válgalávdegoddi lei viimmat válljejuvvon. Vaikke válgalávdegottis jienastuvvui disdaga vihtta háve, dušše okta várrelahttu molsašuvai ovddit lávdegotti ektui. Dás lea Tiina Sanila-Aikio mielas symbolalaš mearkkašupmi.

Alkuperäiskansojen Ijahis idja -musiikkifestivaalin ohjelma julki: Kirjavaa kulttuuria, keskustelua ja urheilua

Alkuperäiskansojen Ijahis idja -musiikkifestivaalin ohjelma on julkaistu. Tänä vuonna festivaali pitää sisällään musiikin lisäksi teatteria, keskustelua ja urheilua. Lisäksi festivaalikonsertti jakautuu tänä vuonna kahdelle illalle.

Miksi Saamelaiskäräjien avajaiset järjestettiin ilman Niinistöä? – Käräjien puheenjohtaja vastaa

Kansa oli pettynyt, kun Suomen tasavallan presidentti Sauli Niinistö ei osallistunut Saamelaiskäräjien vaalikauden 2016–2019 avajaisiin keskiviikkona Inarissa. Saamelaiskäräjien puheenjohtaja Tiina Sanila-Aikio kertoo, että avajaispäivä valittiin koulutusten ja kolmen maan käräjien puheenjohtajien aikataulujen mukaan.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle