Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Alkuperäiskansojen musiikkifestivaali Ijahis idjan tuottaja Oula Guttorm.

Ijahis idja -festivaali järjestetään jälleen Inarissa, tuottaja on luottavaisin mielin: lauantaina tullaan juhlimaan turvavälit huomioiden

Inarissa kasataan pitkästä aikaa festivaalialuetta, kun alkuperäiskansojen musiikkifestivaali Ijahis idja pidetään lauantaina 14.8. Yle kertoi perjantain suorassa verkkolähetyksessä muun muassa tapahtuman koronaohjeistuksista ja alueen rakentumisesta poikkeuksellisessa tilanteessa.

Jonne Järvelä katsoo kameraan. Taustalla Juutuanjoki.

Metallimuusikon uran perustana joiku ja saamen kieli – aloitti uransa Levillä joikaajana

Lahtelaisen metallimuusikko Jonne Järvelän Korpiklaani-yhtye tunnetaan ympäri maailmaa, mutta suositun muusikon uran taustalla ovat joiku ja saamen kieli. Matka Etelä-Suomesta Lappiin ja sen kautta maailmalle alkoi sattumalta.

Kaustisen festivaalien Mukulamatinea, lavalla 350 lasta opettajineen.

Kaustisen Kansanmusiikkijuhlat elättelee toiveita lähikonserttien järjestämisestä, mutta perinteistä festivaalia ei nähdä – saamelaisartisti Mari Boinen konsertti siirtyy

Pääosin festivaaleja juhlitaan tulevana kesänä virtuaalisena. Järjestäjien tavoitteena kuitenkin on, että osa konserteista voitaisiin järjestää yleisötilaisuuksina Kaustisella.

Dan "Uniikki" Tolppanen Ylen Mediapoliksen studiossa, Anne Flinkkilän haastattelussa kuvattuna.

Räp-artisti Uniikki poisti saamelaisia halventaneen musiikkivideon Youtubesta: "Se oli aikansa elänyt"

Uniikki poisti Nunnuka-lai-laa-kappaleen musiikkivideon Youtubesta sen jälkeen, kun se oli noussut esiin Ylen Kulttuuricocktail Live -ohjelmassa. Vuonna 2015 julkaistu kappale on ollut monen saamelaisen mielestä heitä halventava. Kevään aikana on puhuttu paljon suomalaisen räpin rasismista ja kulttuurisesta omimisesta.

Mihkku Laiti

Nuorra sámeráppár Mihkku Laiti mielde Suoma Talent -gilvvus: "Áiggun sámegiela ja -kultuvrra buktit oidnosii, ahte olbmot dieđášedje eanet mis"

Mihkku Laiti nappo Yungmiqu háliida muitalit sámiid birra musihka bokte Talent-gilvvus. Mannos gilvu mo beare, son áigu šaddat sámemusihka ámmátlažžan.

Ailu Valle Ijahis Idja 2018

Teoston koronatuki ei auttanut saamelaisartisteja, sillä heidän musiikkinsa ei kuuluu kaupallisilla kanavilla – Ailu Valle: "Koronatuki sortaa saamelaisartisteja"

Vuosi 2020 on ollut haastava myös saamelaisartisteille. Teoston koronatuestakaan ollut apua, sillä Ylen kanavien tilityksiä ei otettu huomioon.

Laura Tapiola, Utsjoki

Joiun kautta voi kurkistaa menneisyyteen: Laura Tapiola tutustui esivanhempiinsa etsimällä heidän joikujansa ja pitää niistä nyt konsertin

Laura Tapiola esittää sukunsa vanhoja joikuja lauantaina Saamelaisen musiikkiakatemian festivaalissa, jota voi seurata verkossa.

Ijahis idja 2019

Suomen ainoan saamelaismusiikkifestivaalin nettistriimin voi nähdä vain kerran – Ijahis idja ottaa kantaa kaivoksista vapaan Käsivarren puolesta

Järjestäjät kannustavat ihmisiä kokoontumaan läheistensä kanssa kotisohville nauttimaan saamelaismusiikista.

Ijahis idja 2015

Suomen ainoa saamelaismusiikkifestivaali tänä vuonna vain kotisohvalla – Ijahis Idjan pääkonsertti striimataan nettiin

Konsertissa esiintyvät rap-artisti Ailu Valle, Gájanas-yhtye sekä joikaajat Iŋgá-Máret Gaup-Juuso ja Juha Tornensis.

Ijahis idja 2015

Ijahis idja -musihkkafestivála dán jagi dušše soffá alde – temákonsearttain čájehit doarjaga Giehtaruohttasii

Konsearttas loaiddastit rap-artista Ailu Valle, Gájanas-joavku sihke juoigit Iŋgá-Máret Gaup-Juuso ja Juha Tornensis.

Ailu Valle sohvalla. Muumipehmoleluja.

Muumilaakso on koronan takia kotiin suljettujen lapsiperheiden pakopaikka – pian siellä puhutaan saamea, kun räppäri Ailu Vallesta tulee Muumipeikko

Koronavirusaikana television Muumilaakso-sarja on ilahduttanut lapsiperheiden arkea. Pian Muumit, Pikku Myy ja Nuuskamuikkunen viihdyttävät myös pohjoissaameksi.

Angelin tytöt kertovat nolosta tilanteesta helsinkiläisessä raitiovaunussa, kun saame ei ollutkaan keskinäistä salakieltä.

Saamen kieli on ollut Angeleille keskinäinen salakieli, mutta kuumottava mokakin on sattunut

Yhtye keikkailee enää harvakseltaan, mutta yhteistyö Waltarin kanssa jatkuu ja juhlalevykin on tulossa.

Ijahis Idja 2018

Saamenmaan kirkkaimmat tähdet esiintyvät viikonloppuna Inarissa

Alkuperäiskansojen musiikkifestivaali Ijahis idja järjestetään tänä viikonloppuna Inarissa jo 16. kerran.

Samiska sångerskan Mari Boine

Ijahis Idja -festivaalin ohjelma on julkaistu – festivaalin lavalle nousee ikoninen Mari Boine

Tämänvuotisen festivaalin teeman tavoitteena on tuoda esille saamen kieliä ja alkuperäiskansojen moninaisuutta.

Wimme Saari

Wimme Saari laulaa illalla kohuttuja virsiään kirkossa, jossa hänen konserttinsa yritettiin estää: "Veisaan omalla tyylilläni"

Saamelaisartisti Wimme Saari uskoo, että hänen musiikkiinsa kohdistuvien epäilyjen taustalla olivat vanhat perinteet.

Anna Näkkäläjärvi-Länsman laulaa Utsjoen kirkossa.

Syntinä pidetty joiku ja kirkko lähenevät pienin askelin toisiaan – moni toivoo saamelaisten perinteiden näkyvän myös hengellisessä elämässä

Aikoinaan etelästä kotoisin olleet papit tulivat Saamenmaalle ja tuomitsivat joiun kirkkoon sopimattomana.

Wimme Saari

Wimme Saari sittenkin esiintymään Sippolan kirkkoon

Anjalankosken seurakunnan kirkkoherra on pyörtänyt päätöksensä ja antoi esiintymisluvan.

Wimme Saari

Lehdet: Kirkkoherra esti saamelaisartistin konsertin Sippolan kirkossa – Wimme Saaren musiikki ei sopusoinnussa kirkon sanoman kanssa

Saamelaismuusikko Wimme Saari on esiintynyt kirkoissa Suomessa ja ulkomailla. Aikaisemmin hänen esiitymistään ei ole haluttu estää.

Hildá Länsman ja  Ulla Pirttijärvi

Torstai 7.2.2019 (tv)

3 suurimman puolueen kannatus on laskenut. Neste on maailman suurin uusiutuvan dieselin valmistaja. USA ja Pohjois-Korea pitävät taas huippukokouksen. Saamelaiset esittelevät saamelaiskulttuuria musiikin avulla. Säätiedot.

Solju

"Kristillinen ajattelu joikaamisen synnillisyydestä elää yhä" – Saamelaisnuorille löytyy nykyisin omalla kielellä räpit, popit ja hevit

Uutta saamenkielistä musiikkia syntyy nyt etnosta räppiin ja heviin. Myös nuoret ovat rohkaistuneet joikaamaan ja laulamaan omalla kielellään. Solju on yksi tämän hetken suosikeista.

Kolttasaamelainen muusikko Anna Lumikivi

Kulttuurityöntekijä Anna Lumikivelle koltansaameksi laulaminen on enemmän kuin itseilmaisua

Anna Lumikivi leuddaa uutta eloa katoaviin kolttamurteisiin.

Hildá Länsman.

Nunnuka nunnuka lailaa -pilkka vaiensi Hildán joiun koulussa – nyt hänen joikunsa raikaa ympäri maailmaa

Hildá Länsman joutui kuulemaan koulussa "nunnuka nunnuka lailaa" -pilkkaa, jonka jälkeen hän ei enää uskaltanut joikata kouluympäristössä. Musiikinopettaja auttoi yli ujoudesta.

Ijahis idja

Saamelaisfestivaali Ijahis idjaa voi seurata netin kautta ulkomaita myöten – Yle Sápmi tarjoaa ohjelmaa konserttien välissä

Saamelaisalueen koulutuskeskus lähettää Ijahis idja -festivaalin konsertit suorana internetissä. Yle Sápmi huolehtii, että konserttien välitauoilla on myös ohjelmaa.

DJ Shub ja Classic Roots oažžui buohkaid njuikut ja dánsut.

Rannikko jyrähtelee alkuperäiskansamusiikin tahtiin – Suosittu saamelaisfestivaali Riddu Riđđu käynnissä Norjassa

Kaivuonon vehreillä niityillä Pohjois-Norjassa on tänä viikonloppuna säpinää kun käynnissä on yksi suurimmista saamelaisfestivaaleista.

A Tribe Called Red.

Saamelaisfestivaali Ijahis idja esittelee tänä kesänä maailmanluokan alkuperäiskansakollektiivi A Tribe Called Redin ensimmäistä kertaa Suomessa

15 vuotta täyttävä Ijahis idja -festivaali on tärkeä tapahtuma saamelaisyhteisölle, sillä se on ainut suurempi saamelaismusiikin tapahtuma Suomessa.

Iina Kuustonen

Iina Kuustosen tähdittämää sarjaa kuvataan Lapissa – "Tällaista ei ole aiemmin tehty"

Uusi sarja on yhdistelmä vaarallista rikostrilleriä ja koskettavia henkilötarinoita.

Simon Issát Marainen

Saamelaisten perinteisen joiun taitaa yhä harvempi – "Lapsia ja nuoria pitäisi innostaa joikaamaan"

Saamelaisilla on ollut tapana joikata muun muassa toisiaan, tarinoita ja asioita, joita on nähty esimerkiksi luonnossa. Tilanne on kuitenkin muuttunut paljon vuosien saatossa.

Ijahis Idja 2017

Suomen ainoa saamelaismusiikkifestivaali säilyttää suosionsa Inarissa – Katso kuvagalleria!

Alkuperäiskansojen Ijahis idja -musiikkitapahtuma keräsi viime viikonloppuna pieneen Inarin kylään noin 3000 festivaalivierasta.

Ijahis idja 2014.

Alkuperäiskansojen Ijahis idja -musiikkifestivaali streamataan kotisohville – Konsertteja, suopunginheittoa ja ajankohtaista keskustelua

Suomen ainoa saamelaismusiikkiin keskittyvä festivaali "Ijahis idja" alkaa tänään perjantaina Inarissa.

Mingá Ijahis ijas 2015

Enontekiön kunta palkitsee viisi Enontekijää

Enontekiön kunta palkitsee juhlavuoden kunniaksi viisi henkilöä, jotka ovat myönteisessä hengessä edistäneet Enontekiön vetovoimaisuutta ja tehneet kuntaa tunnetuksi.

Mari Boine

Saamelaismusiikin mestari Mari Boine Suomeen helmikuussa

Mari Boinen tunnelmantäyteinen ääni on nostanut hänet suureen suosioon. Hänen musiikkinsa pohjautuu vahvasti saamelaiseen perinteeseen, mutta siinä on vaikutteita myös muilta mantereilta Afrikkaa myöden.

Niillas Holmberg

Niillas Holmberg julkaisee protestilaulun uutta Tenon sopimusta vastaan

Tämä laulu kehottaa itsemääräämiseen, taiteilija kertoo. Holmbergin uusi kappale löytyy jo internetistä ja esimerkiksi tiistaina sen pääsee kuulemaan livenä Ellos Deatnu -tukikonsertissa Utsjoella.

sámi musihkkaakademiija heli huovinen

Saamelaisten joikaajien ja kirjailijoiden tekijänoikeudet selvityksen alle – “Ensimmäinen askel kulttuuriperinnön hallitsemiseen”

Lapin yliopisto on saanut 52 000 euron rahoituksen tekijänoikeusprojektille, jossa on tavoitteena selvittää esimerkiksi oikeuksia joikuihin sekä kouluttaa Saamelaiskäräjien työntekijöitä tekijäinoikeusasioissa.

Felgen Orkester

Saamenkielinen kappale ensimmäistä kertaa Radio Suomen tehosoittoon

Karasjokilaisen Felgen orkesterin kappale Jovnna soi Radio Suomessa ensimmäistä kertaa huomenna sunnuntaina.

Wimme Saari

Saamelaismuusikko Wimme Saari: Koti-ikävä tuntureille helpottaa järven jäällä

Wimme Saari on yli 30 vuotta joikannut musiikkiaan maailmalle. Pohjoiseen kaipaava saamelainen pitää majapaikan Pohjois-Karjalassa, koska isän rooli menee kaiken edelle.

Laulaja ,laulemien tekijä, merisaamelainen Aksel Falsnes Jyykeanvuonolta Norjasta

Dalle mun easkka lávllunge go lean okto - garjá maid lávlu dalle go lea okto

Sámi radio vuosttas Sámi ságat -vuolggahus, 30.10.1968

Ulla Pirttijärvi voitti Keksi-palkinnon.

Saamelaistaiteilija Ulla Pirttijärvi voitti KEKSI-musiikkipalkinnon

Ulla Pirttijärven taiteilijan ura lähti liikkeelle Beaivvaš-teatterissa ja Angelin nuorissa, joista syntyi myös Angelin tytöt.

Inga-Maret Gaup-Juuso

Joikaaja Ingá-Máret Gaup-Juusolle Larin Paraske -palkinto

Gaup-Juuso pitää palkintoa tärkeänä joikuperinteelle. Palkinto myönnettiin hänelle lauantaina Helsingissä.

Ulla Pirttijärvi & Ulda Ijahis ijas 2016

Saamelaiset tähtiartistit julkaisivat uutta musiikkia Ijahis idja -festivaalissa

Ijahis idja -alkuperäiskansojen musiikkifestivaalissa julkaistiin paljon uutta saamelaismusiikkia. Ánnamáret Ensemble sekä Ulla Pirttijärvi ja Ulda-yhtye pitivät julkaisukonserttinsa viime lauantaina alkuillasta. Perjantaina inarinsaamen kielellä räppäävä Amoc julkaisi myös digisinglensä.

Sofia Jannok, Ijahis idja 2016

Kahdeksan tunnelmapalasta Ijahis idja -festivaalista Inarista

Tämänvuotinen Ijahis idja -alkuperäiskansojen musiikkifestivaali Inarissa oli isompi, poliittisempi ja kirjavampi kuin koskaan. Tässä artikkelissa tunnelmapalasia viikonlopusta Suohpanterrorin performanssista suopunginheittoon.

Ylva, Niillas Holmberg, Ijahis idja 2016

Ijahis idja on suurelle yleisölle tuntematon helmi

Perjantaina Inarissa alkanut alkuperäiskansojen musiikkifestivaali Ijahis idja on suurelle yleisölle tuntematon saamelaisinstituutio. Festivaalilla ei ole kuitenkaan kiire kasvaa. Inarin helmen löytäjää odottaa monta voimakasta kokemusta.

Anna Näkkäläjärvi-Länsman.

Saamelaismusiikin opettaja: Meidän täytyy katsoa laajemmin musiikkimaailmaan ja etsiä uusia työskentelytapoja

Saamelaismusiikin aikuiskoulutushanke Utsjoella ja Sibelius-Akatemia ovat suunnitelleet yhteistyötä tulevalle lukuvuodelle. Saamelaismusiikkihankkeen opettaja Anna Näkkäläjärvi-Länsman kertoo, että yhteistyö toteutetaan muun muassa etäopetuksena ja työpajojen avulla.

Saamelainen lauluperinne yhdistyy akustiseen rock-musiikkiin – Ulda-yhtyeeltä uusi levy

Ulla Pirttijärvi ja Ulda-kokoonpano on julkaisemassa uuden Roijk-nimeä kantavan levyn. Levyn julkaisukonsertti on alkuperäiskansojen Ijahis Idja -musiikkifestivaaleilla tulevana viikonloppuna.

Amoc, Ulla Pirttijärvi & Ulda ja Ánnámáret Ensemble

Saamelaisartistien uutta musiikkia ensisoitossa saamenradiossa

Tällä viikolla ilmestyy uutta musiikkia Suomen saamelaismusiikin huippuartisteilta. Luvassa on inarinsaamenkielistä räppiä, rokahtavaa joikua ja lauluja kansanmusiikkisävyillä. Uusi musiikki on ensisoitossa Yle Sámi Radiossa.

Suohpanterror lea hábmen Ijahis ija 2016 plakáhta.

Musiikkiseminaari esittelee rohkeita ja nuoria saamelaisartisteja

Saamelaismuseo Siida järjestää musiikkiseminaarin alkuperäiskansojen Ijahis idja -festivaalin yhteydessä. Sen aiheena ovat uudet, nuoret saamelaisartistit, jotka tekevät rohkeasti uudenlaista musiikkia yhdistellen saamelaista musiikkiperinnettä ja musiikin uusimpia trendejä.

Ozas

Uusi taideryhmä Ozas kehottaa saamelaisia katsomaan peiliin

Uusi saamelainen taideryhmä Ozas oli pukeutunut päästä varpaisiin hopeisiin Márkomeannu-festivaalin Kulttuurimetsän intiimikonserttiin. Performanssillaan siskokset Sara Marielle Gaup Beaska ja Risten Anine Gaup halusivat saada ihmiset miettimään saamelaisten nykyistä elämäntapaa.

Amoc - Mikkal Morottaja

Inarinsaamelaiselta räppäriltä Amocilta tulossa uusi levy pitkän tauon jälkeen

Inarinsaameksi räppäävältä Amocilta eli Mikkâl Morottajalta on tulossa levy pitkän tauon jälkeen. Amoc kokee kasvaneensa musiikin kautta ja sanookin, että uudella levyllä on järkevämpiä asioita, eläviä tarinoita ja globaaleja aiheita.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle