Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Poliisi korjautti nopeuskameran, autoilijat yllätettiin täysin – tuhansia "kalliita passikuvia" viikossa

Poliisi voi joutua kytkemään liikennevalvontakameran pois päältä, jos autoilijat eivät kerta kaikkiaan pysty ajamaan sen ohi nopeusrajoituksen mukaisesti. Näin kävi Varkaudessa, jossa hiljattain korjattu nopeuskamera otti tuhansia kuvia viikossa.

Vanheneeko passisi? Toimi heti, jos mielit kesällä ulkomaille – luvassa pahaa ruuhkaa

Passin saaminen voi viipyä useita viikkoja kesän ja kevään aikana. Poliisin ohje on, että varaudu pitkään toimitusaikaan ja asioi sähköisesti.

Tarkastaja ei suosittele hintatauluja näyteikkunoihin – "Hinnan etsiminen voi olla ylivoimaisen vaikeaa"

Lain edellyttämät hinnat komeilevat kainuulaisissa näyteikkunoissa hyvin. Puutteita on autokoulujen, parturikampaamojen ja valokuvaliikkeiden ikkunoissa.

Ranskassa epäiltiin passia väärennökseksi, kuusivuotias pidätettiin päiviksi

Tapaus on herättänyt uusia kysymyksiä siitä, miten Ranskan viranomaiset suhtautuvat muualta kuin länsimaista tuleviin ihmisiin.

Voit ottaa itse passikuvasi – jos vältät nämä 10 mokaa

Kuvan passihakemukseen voi ottaa itse digikameralla, kunhan noudattaa poliisin pilkuntarkkoja ohjeita kuvaa otettaessa.

Kiire kasvaa kesää kohti – passit ja aseluvat kuntoon ennen lomailua

Kesän loma-ajan lähestyminen kasvattaa kysyntää ja lisää kiirettä poliisilaitoksen lupapalveluissa. Matkailijan on huolehdittava passi ja eräilijän ampuma-aseluvat kuntoon hyvissä ajoin.

Selfie ei kelpaa passikuvaksi

Passin ja henkilökortin voi hankkia nykyisin sähköisesti, eikä poliisin kanssa tarvitse käydä henkilökohtaisesti asioimassa. Täysin omin voimin kortteja on kuitenkin vaikea hankkia. Poliisi ei nimittäin hyväksy itse otettuja selfie-tyyppisiä kuvia virallisiin matkadokumentteihin.

Passinhaku on ruuhkautunut Jyväskylässä

Lupapalveluissa jonotusaika mitataan jo tunneissa, ja ensimmäiset ajanvarauksen ajat ovat parin viikon päässä.

Harva tietää, että passikuvan voi ottaa myös itse

Enemmistö käy otattamassa passikuvansa valokuvaamossa. Laissa ei kuitenkaan ole rajattu sitä, kuka saa ottaa passikuvia.

"Vankikarkurikuva" kelpaa automaatille – passikuvista valittaminen loppunut

Valokuvaamoista on yhä useammin suora sähköinen yhteys poliisin passikuvapalvelimeen. Hämeenlinnalaisessa Raatikuvassa on kuvattavia jonoksi saakka, sillä tänä kesänä umpeutuu paljon kymmenen vuoden passeja sekä vuoden 2009 passeja, jotka oli otettu juuri ennen viimeisimmän passilain muutosta.

Digitaalisiin passikuviin siirtyminen etenee hitaasti, mutta varmasti

Digitaalisiin passikuviin siirtyminen saa jatkoaikaa . Valokuvaamot eivät ole vielä saaneet päivitettyä laitteitaan uuteen järjestelmään ja kuluttajistakin valtaosa teettää vielä passinsa paperisella passikuvalla. Alkuperäisen vuoden siirtymäajan sijaan valokuvaamoille on annettu lisäaikaa vuoteen 2015 saakka.

Kesä ruuhkauttaa Helsingin passijonot

Kesä ja kesälomat saavat suomalaiset tajuamaan, ettei oma passi olekaan enää voimassa. Ruuhkat näkyvät poliisin palvepisteissä: paikanpäällä riittää jonoja ja ajanvarauksellakin ajan saa vasta parin viikon päähän.

Passikuvan pitääkin olla huono

Kuin peura ajovaloissa, silmät puolitangossa tai hölmö virne naamalla – kuvaus sopii aika moneen passikuvaan. Heikki Ahonen vannoo kolumnissaan, että pönttö passikuva toimii.

Passin saa ilman paperikuvaa

Passikuvan siirtoa sähköisesti valokuvaamosta poliisilaitokselle on kokeiltu viime vuoden loppupuolelta lähtien. Jos kokeilu onnistuu, sähköiset passikuvat voidaan ottaa käyttöön koko maassa jo tänä vuonna.

Passikuvassa pitää olla naama peruslukemilla

Passikuvassa ei saa hymyillä, siristellä silmiä eikä peittää kasvojaan raamikkailla silmälaseilla. Säädökset rajoittavat kuvia, jotta ne olisivat kaikkialla mahdollisimman samalla tavalla otettuja.

Koneellekaan ei kannata irvistellä passitarkastuksessa

Ruuhkia helpottava automaattinen rajatarkastusjärjestelmä perustuu matkustajan biometriseen tunnistamiseen. Niin passikuvassa kuin automaatin edessäkin on syytä pitää naama peruslukemilla.

Passport abuse becomes new tool for illegal immigrants

Illegal immigrants are using genuine passports issued to others as the forging of documents becomes more difficult. The Finnish Frontier Guard detained a man on Tuesday who attempted to board an aircraft with a passport belonging to another individual.

Vauvojen passikuvat kiperä paikka valokuvaajille

Ensi tiistaista lähtien ulkomaille matkaavilla lapsilla on oltava oma passi. Lapset eivät enää voi matkustaa siten, että nimi on lisätty vanhempien passiin. Normit täyttävän passikuvan nappaaminen vauvaikäisestä ei ole helpoin homma.

Taulutietokone kävi henkilöllisyystodistuksesta

Passinsa kotiin unohtanut kanadalaismies pääsi rajan yli Yhdysvaltoihin iPadiinsa skannatun passikuvan ansiosta. Miehen mukaan on vain ajan kysymys, milloin henkilöllisyyden voi todistaa virallisesti digitaalisen laitteen avulla.

Sosiaalisessa mediassa kytee valokuvaajan rahasampo

Nuoret eivät tyydy mihin tahansa kuvaan esiintyessään sosiaalisessa mediassa. Netissä pitää näyttää hyvältä. Osa nettiyhteisöjen jäsenistä käy otattamassa kuvansa ammattilaisella. Sosiaalisen median kuvabisnes on kuitenkin edelleen tuotteistamatta.

Helsinki Airport Says Goodbye to Human Passport Control

As of Thursday, travellers passing through Helsinki Airport can let themselves out of the country. Ten automatic passport readers are being installed near departure gates.

Passiautomaatti korvaa tarkastajat Helsinki-Vantaalla

Helsinki-Vantaan lentoasemalla otetaan tänään käyttöön rajatarkastusautomaatit uuden kaukoliikenteen palvelualueen avaamisen myötä. Tarkastusautomaatteja on kaikkiaan 10 kappaletta lähtevien matkustajien käyttöön.

Miksi passikuvia on neljä?

Passikuvia tarvitaan tietysti passiin, mutta nykyään poliisi ottaa vain yhden kuvan neljän sarjasta. Siitä huolimatta passikuvia tulostetaan valokuvaamoissa edelleen aina neljän kuvan sarjassa. Jos kuvaa ei sillä hetkellä tarvitse mihinkään muuhun kuin passiin, jää ihmiselle kolme yleensä ei-niin-edustavaa naamakuvaa käyttämättä. Miksi passikuvia myydään yhä aina neljän paketti?

Passikuvakriteerit äärimmäisen tiukkoja

Passikuvien kriteereihin tuli vuonna 2006 biotunnistepassien myötä huomattavia muutoksia. Nyt kuvissa kiinnitetään huomiota pikkuseikkoihin ja esimerkiksi ns. automaattikopit on suurimmaksi osaksi poistettu käytöstä passikuvien osalta.

Passikuva paljasti vilpin rajalla

Ghanan kansalainen yritti päästä Vaalimaalla rajan yli toisen henkilön passilla. Erityisen kehnoksi yrityksen teki se, että passin oikealla omistajalla oli eri ihonväri.

Passiuudistus ruuhkauttaa lupatoimistoja

Biometristen tunnisteiden lisääminen passeihin jatkuu. Tästä päivästä lähtien passeihin liitetään digitaalisen kasvokuvan lisäksi myös sormenjäljet, mikä hidastaa hakemusten jättämistä.

10% of Passport Photos Still Unacceptable

Passport photos are still being rejected for not meeting the new, stricter guidelines.

Passikuvista uusi ohjeistus

Passikuvien ottamisesta on annettu uudet ohjeet. Sisäministeriön ohjeiden mukaan passikuvassa ei mm. enää saa hymyillä suu auki. Lisäksi valaistuksen on oltava tasainen ja pään suorassa.