Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Kuvakaappaus videosta

Ruotsin mittava satsaus ei poistanut ongelmalähiöitä – poliisin ennaltaehkäisevän työn väheneminen ja korona nostavat riskejä myös Suomessa

Ruotsin poliisin kuusi vuotta jatkunut projekti ei siihen suunnatuista miljoonista huolimatta ole vähentänyt ongelmallisiksi luokiteltujen alueiden määrää. Poliisihallituksen mukaan myös Suomessa joistain alueista voi kehittyä riskilähiöitä.

70-luvun kerrostalo.

Lähiöiden ongelmat kasautuvat THL: mukaan tiettyihin vuokrataloihin ja jopa rappuihin – "Ruotsin tiellä ei olla, mutta hereillä pitää pysyä”

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos selvitti sosiaalityön ammattilaisten näkemyksiä huono-osaisuuden keskittymisestä sekä alueellisen eriytymisen ongelmista.

Perjantai: Perjantai-dokkari: Katuma 25

"Katuma on kuin Monaco, kukaan ei käy töissä ja kukaan ei maksa veroja"

"Älä varasta edes palanutta tulitikkua. Älä tuu tänne valehtelemaan. Muuten tervetuloa", julistaa post-it-lappu Katumantie kaksvitosen asukkaan Veijon ovenpielessä. Lappuun tiivistyy paljon sitä, mistä lähiö on tunnettu.

Ajankohtainen kakkonen – Pahamaineiset lähiöt: Varissuo, Turku

”Turun Varissuolla on pieni Kurdistan – ja se on kivaa!”

1990-luvun puolivälin jälkeen Turun Varissuo tuli tunnetuksi kahdesta ”murhatalosta”, joissa tapahtui useita henkirikoksia. Varissuon pahamaineisuudesta tuli vakio. Nyt alueen leimallisin piirre on maahanmuuttajien suuri määrä.

Ramaphosa, pahamaineiset lähiöt, Ajankohtainen kakkonen

Johannesburgin pahamaineinen Ramaphosa: "Älä tule yksin, älä ainakaan illalla"

En löytänyt Ramaphosaa Johannesburgin kartasta, joten kysyin paikasta hotellin vastaanotosta. Ovimies katsoi minua vähän aikaa hiljaa, ja sanoi: "Sinun kannattaisi mennä mieluummin Sowetoon".

Pahamaineiset lähiöt - Marzahn-Hellersdorf

Pahamaineinen Marzahn-Hellersdorf: Oppia uusnatseista

Äärioikeiston ja uusnatsien riehuminen on aina pelottavampaa Saksassa kuin muualla. Saksalaiset itse ovat siitä eniten kauhuissaan. Aina kun kadulla kuuluu ”Ulkomaalaiset ulos” -huuto tai uusnatsit heiluttelevat natsisymboleita, saksalaiset painavat paniikkinappulaa. Nyt paniikkinappula on painettu pohjaan Marzahn-Hellersdorfissa, neljännesmiljoonan asukkaan betonilähiössä Berliinin itälaidalla.

Ajankohtainen kakkonen – Pahamaineiset lähiöt: Ateena, Kreikka

Pahamaineiset lähiöt: Ateenan pimeällä puolella

Laitan Facebookissa viestin Matiakselle, nuorelle toimittajalle joka tuntee Ateenan. Idea on löytää rappeutunut lähiö, onnistuuko? Matias vastaa että ongelmat kiteytyvät pikemminkin keskustan kortteleissa. Mutta hän lupaa valmistella asiaa, Jyrki Saarikoski muistelee.

Pahamaineiset lähiöt, Cañada Real, Ajankohtainen kakkonen

Madridin Cañada Real on Espanjan häpeäpilkku

– La Cañada Real, vastaa madridilainen ystäväni Sergio kysymykseeni Espanjan pahamaineisista lähiöistä. Kaksi kuukautta myöhemmin kerron, että olen lähdössä kuvaamaan kyseiseen paikkaan. ”Olet aika rohkea”, sanoo Sergio.

Pahamaineiset lähiöt: Dongaba, peking tunnuskuva

Ajankohtainen kakkonen Pekingin Dongbassa: Kiinan slummeissa on toivoa

Kun minulta pyydettiin tarinaa slummista Kiinassa, ensimmäinen ajatukseni oli: Kiinassa ei ole slummeja, kertoo toimittaja Sari Taussi.

Vidigalin favela Rio de Janeiro.

Pahamaineiset lähiöt: Huumejengeiltä vietiin Rio de Janeiron parhaat näköalat

Toimittaja Mika Mäkeläinen vietti viikonlopun Vidigalin slummissa, jossa hökkelit ovat rähjäisiä, mutta näköalat upeita. Rio de Janeirossa sekä paikalliset että turistit uskaltautuvat nyt paikkoihin, jotka ennen oli viisainta kiertää kaukaa.

Ajankohtainen kakkonen: Clichy-sous-Bois – Pahamaineiset lahiöt.

Pahamaineinen Clichy-sous-Bois: Pelottelun maantiede

On kyseessä sitten afrikkalainen slummi tai Pariisin pahamaineinen lähiö, maantiede on samanlainen: Älkää menkö sinne. Kameranne ja tavaranne varastetaan. Poliisitkaan eivät uskalla mennä sinne illalla. Pysykää poissa! Pelottelu synnyttää pelkoa, joka on ylitettävä jos haluaa kohdata pahamaineisten lähiöiden ihmiset. Ajankohtaisen kakkosen tuottaja Pasi Toivonen kertoo kokemuksistaan Kenian Kiberassa ja Pariisin Clichy-sous-Bois'ssa.

Ajankohtainen kakkonen: Rinkeby – Pahamaineiset lahiöt.

Ajankohtainen kakkonen Rinkebyssä: ”Mieluummin Kongossa kuin täällä”

Toimittaja istuu Rinkebyn yläasteen pihassa lukitussa autossa, yksin. Kadun toisella puolella palokunta sammuttaa hetki sitten ilmiliekeissä roihunnutta autoa. Eihän tämän näin pitänyt mennä! Toimittaja Ami Assulinin kirjoitus aloittaa Ajankohtaisen kakkosen Pahamaineiset lähiöt -sarjan verkossa.