Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Lovisa Törndal osasi lukea verenseisautusloitsut ja viedä ihmiseltä onnen – 1800-luvulla Suomessa tietäjä saattoi olla lääkärin ja poliisin korvike

Pohjanmaan ruotsinkielisestä rahvaanuskosta ja erityisesti tietäjistä ja kansanparantajista on tekeillä väitöskirja.

Loitsuja ja taikajuomien valmistamista – lapsille suunnatut larpit ovat tämän syksyn hitti: "Rituaalimagia on kiinnostavampaa kuin äidinkieli"

Larppaaminen on pitkään ollut Suomessa lähinnä aikuisten huvia, mutta lapsille suunnattuja larppejakin alkaa jo löytyä. Suosittu Velhokoulu-larppi kulkee Harry Potterin vanavedessä, mutta suomalaisin maustein.

Perjantai 21.6.2019 (radio)

Perjantaina on vietetty juhannusaattoa. EU-maiden johtajien kokous on loppunut ilman päätöksiä. Tilanne kiristyy Persianlahden ympäristössä. Britannian konservatiivipuolueen puheenjohtajakilpailussa on mukana enää 2 ehdokasta. Juhannusyö. Se on taikojen aikaa.

Räyhääjä, paara ja piru mellastavat – kertomukset huutavat vastauksia, sanoo kansanperinteen tutkija

Vaikka tiede yleensä mitätöi räyhähenki-ilmiöt, kansanperinteen tutkijalle ne ovat ihmisten todellisia kokemuksia.

Perjantai 22.6.2018 (radio)

Sähköt ovat olleet poikki eri puolilla Suomea. Pääministeri Juha Sipilä osallistuu EU-johtajien tapaamiseen Brysselissä. Uudet perunat ovat tulleet kauppaan tänä vuonna aikaisin. Juhannustaika voi tuoda rakkauden.

Uudenvuodenlupausten taustalla ovat taiat ja enteet – niitä tehtiin vuodenvaihteessa, koska silloin pystyi vaikuttamaan tulevaan

Kun maaginen ajattelu pikku hiljaa on hävinnyt, ovat taikojen ja enteiden tilalle tulleet lupaukset.

Rasittaako todellisuus? Ei hätää, sillä ovi JK Rowlingin taikamaailmaan on jälleen auki

Tänään ensi-iltansa saava Ihmeotukset ja niiden olinpaikat -elokuva kuljettaa Harry Potter -fanit jälleen JK Rowlingin velhomaailmaan. Velhosankarit ovat ennalta tuntemattomia ja aikuisia, mutta kirjailija Rowlingin maaginen kosketus säilyy ennallaan myös käsikirjoittajan saappaissa.

Töitä merihevosten kesyttäjälle ja sadetanssijalle – pimeä vuodenaika otettiin Tampereella vastaan satuillen

Unia, painajaisia, salamyhkäisiä yön olentoja... Lastenkulttuurikeskus Rullassa koettiin taianomaisia hetkiä, joita tarjoilivat eri-ikäiset kirjailijat.

Hevosenkallolla lähtivät syöpäläiset, elohopealla noidat – väitöskirja kertoo muinaisista taikaesineistä Suomessa

Aikoinaan Suomessa suojauduttiin vastoinkäymisiltä erilaisilla taikaesineillä.

Moni mieltää kesäloman yhä juhannuksen yhteyteen – "Suomi on ikään kuin väärässä kuukaudessa kiinni"

Juhannus säilyttää asemansa joulun ohella suomalaisten yhtenä tärkeimpänä juhlana. Sen viettoon on tullut uusia tapoja, ja monet haluavat lomansa alkavan siitä.

"Että pahat paraneisi" – loitsujen jäljillä

Loitsuilla on parannettu ja otettu maailmaa haltuun.

"Nussi pipit, nussi papit, nussi rikkahat ritarit" – Kalevalasta sensuroitujen runojen arvo ymmärretään nykyään

Kansanrunousarkisto haluaa hälventää salaisuuden verhoa Kalevalasta ja Kantelettaresta sensuroitujen kansanrunojen edestä. Lönnrotin keräämät runot ja loitsut ovat kansanperinnettä siinä missä muutkin tekstit, ja niitä pääsee lukemaan jokainen.

Juhannustaika kolisee parhaiten kimpassa

Kukat tyynyn alla, kaivoon katsominen vai ruispellossa pyöriminen? Tutkijoiden mukaan paras pariutumisriitti ei ole taika ollenkaan, ja niitylle kannattaisi mennä pyörimään jonkun kanssa eikä yksin.

Harry Potter valtaa kirjastot – fantasiahahmo on edelleen suosittu kaikissa ikäluokissa

Pääkaupunkiseudun kirjastoissa vietetään tänään torstaina Harry Potter -päivää. Ohjelmassa on muun muassa taikaliemien sekoitusta ja pahuuden voimilta suojautumista. Harry Potter on lukukokemus, joka on vaikuttanut monien aikuistenkin elämään syvällisesti. Lukeminen voi auttaa omien pelkojen kohtaamisessa ja voittamisessa.

Noita pysäytti ajan – lapset etsivät kellon numeroita Porissa

Noitien epäsuosioon joutunut Nytenenä suivaantui kohtelustaan niin, että päätti pysäyttää ajan koko maailmankaikkeudessa. Porissa loitsun vaikutuksista on jo saatu esimakua. Lasten odotetaankin nyt rientävän kaupunkilaisten apuun taistossa taikaa vastaan.

Vältä tämä juhannustaika – "morsiamesi voi nähdä sinut sairaalassa"

Lapin pelastuslaitos on julkaissut sosiaalisessa mediassa juhannukseen liittyvän juhannustaian jota on kuitenkin syytä välttää. "Jos sytytät juhannuskokon bensalla, niin morsiamesi voi nähdä sinut aamulla sairaalassa", sanailee pelastuslaitos tärkeän varoituksen pilke silmäkulmassa.

Poliisi varoittaa lemmentaioista

Kaakkois-Suomen poliisi on ottanut virkatehtävänsä vakavasti ja varoittaa juhannuksen viettäjiä lemmentaikojen seurauksista!

Löytö Karibialta: Brittisiirtolaiset turvautuivat taikuuteen

Kahden plantaasin asuintalojen perusteista löytyneillä esineillä ilmeisesti etsittiin suojaa espanjalaisten hyökkäyksiltä ja pyrittiin estämään orjien kapinointi. Maagiset tavat olivat tulleet siirtolaisten mukana vanhasta maailmasta.

Taikasalva sai noidan lentämään – folkloristi löytää selitykset myös kissalle ja kahvipannulle

Ensimmäisten noitatietojen taustalta löytyy kateus: noita oli joku, joka sai enemmän hyvää kuin toinen. Sittemmin noitia on niin syrjitty kuin seksualisoitu. Folkloristiikan professori löytää selityksen niin noitaan liitettävälle kissalle, kahvipannulle kuin lentämisellekin. Silti ainoa, mikä nykyajassa sopii noitauskoon, on toisten pitäminen itseä kummempana.

Warm Easter weekend in the forecast

Temperature forecasts for the next two weeks predict that the coming days are likely to be warmer than normal in both the south and north.

Tee seitsemästä jättipalsamista juhannustaika

Jättipalsamin kitkeminen sopii hyvin juhannusaikaan. Torjunta on todella kevyttä kitkemistä alkukesästä ja Puutarhakarkulaiset kuriin- hanke suosittelee juhannustaian tekemistä. Köyhän miehen orkidea on kaunis mutta petollinen.

Seitsemän kukan suosio ei nuupahda

Vaikka juhannustaikoja tehdään nykyisin leikkimielellä ja niin sanotuista noitakäräjistä on aikaa satoja vuosia, taikuudelle on tilausta nyky-Suomessa. Näin arvioi väitöskirjaa valmisteleva noituustutkija Emmi Lahti.

Tee moderni juhannustaika!

Perinteinen pellossa pyöriminen sai väistyä, kun taikuri Riku Pajari esitteli moderneja juhannustaikoja. Moderneihin juhannustaikoihin tarvitsee palloja, pelikortit ja kyvyn hämmästyttää katsojansa.

Juhannusviuhahtajilla kiusallinen pulma: Ruispeltoa saa hakemalla hakea

Vaikka ruispeltoa MTK:n mukaan Suomesta vielä löytyy 15 000 hehtaaria, kannattaa juhannustaikojen tekijän varautua pitkään etsintään sopivan pellon löytämiseksi.

Nytenenä tekee taikojaan: Varikset raakkuvat polkkaa

Viime pääsiäisenä robotin kanssa naimisiin mennyt Noita Nytenenä suunnittelee taas kummia. Huhujen mukaan Nytenenä aikoo järjestää tapahtumia eri puolilla Poria muun muassa jatsien aikaan.

Näätäjumalan lähteestä vaivan parantajaksi?

Kun oman talon pihamaalta löytyy näätäjumalan lähde, pitääkö huokaista kauhusta vai helpotuksesta? Sieviläinen Kyösti Huitula löysi muutama vuosi sitten tiluksiltaan 1800-luvulta peräisin olevan kansanparantajan käyttämän lähteen ja otti sen vastaan haltioissaan. Huituloiden perheessä lähdeveden voima on käytössä todistettu.

Aurinko paistaa ja vettä sataa - taitaa tulla juhannus!

Juhannustaikoja saa perjantaina tehdä poutasäässä. Juhannuspäivänä Suomeen alkaa kuitenkin levitä etelästä sateita ja kylmää ilmaa, ennustaa Ylen meteorologi Anne Borgström.

Miten juhlit juhannusta?

Pohjoismaissa juhlitaan keskikesän juhlaa aina kesäpäivänseisauksen aikoihin. Millaisia suunnitelmia sinulla on juhannuksen varalle?

Seinäjoen aseman juhannuksessa mystisiä taikoja ja tangon pyörteitä

Ylen juhannusjunan innoittamana Seinäjoen rautatieasemalla järjestetään koko kansan juhannuskarkelot. Luvassa on taikojen ja tangojen sävyttämä keskiyön juhla aseman isolla parkkipaikalla, junaradan tuntumassa. Huippuhetki koetaan, kun suoraa lähetystä tekevä Ylen juhlajuna pysähtyy Seinäjoen asemalla heti puolen yön jälkeen.

Juhannustaikojen lumottu maailma

Juhannusyö on otollista lemmennostatus taikojen tekemiselle. Erityisesti nuoret neidot ovat olleet aktiivisia ottamaan selville, kuka tuleva sulho on. Nyt kun juhannus on oikealla paikallaan, taiat varmasti onnistuvat.

Alaston juhannustaikojen tekijä saattaa päätyä putkaan

Vanhan kansan juhannustaikoja on valtavasti ja moni niistä pitää tehdä alasti. Poliisi kuitenkin muistuttaa, että häiritsevä nakuilu saattaa viedä putkaan, vaikka kieriskelisi omassa viljapellossa.

"Oikeaa" juhannusta juhlittaisiin jo torstaina

Median monitoimimies Jussi Lähde on kampanjoinut aidon juhannuksen puolesta jo vuosien ajan. Hän haluaa palauttaa juhlapyhän alkuperäiselle paikalleen niin, että juhannusaattoa vietettäisiin jo tänään torstaina.

Juhannustaiat maustavat juhannuksen

Juhannustunnelmaan ovat kautta aikojen kuuluneet saunan ja kokon ohella myös juhannustaiat. Taikoja tehdään yhä, vaikka niihin ei tosissaan enää uskottaisikaan.

Kaupunkijuhannus ilman stressiä

Kaupunkikeskustat harvoin tulevat ensimmäisenä mieleen sanasta juhannus. Juhannukseen liitetään ennemminkin sanat mökkeily, grillaus ja järvi. Mökkeilijöiden lisäksi on kuitenkin paljon ihmisiä, jotka viettävät keskikesän juhlaa kotikaupungissaan.

Juhannustaiat maustavat juhannuksen

Juhannustunnelmaan ovat kautta aikojen kuuluneet saunan ja kokon ohella myös juhannustaiat. Taikoja tehdään yhä, vaikka niihin ei tosissaan enää uskottaisikaan.

Maagista menoa Turun museoissa

Nuoret velhokoululaiset ovat tällä viikolla tehneet taikojaan pitkin Turkua, kun Valpurin velholeiri on opettanut mystisiä merkkejä ja lumoavia loitsuja. Leirin aluksi velhokokelaat tekivät itselleen taikasauvat Luostarinmäellä puusepän ohjauksessa.

Mies tuomittiin noituudesta vankilaan Malawissa

Eteläisessä Afrikassa sijaitsevassa Malawissa tuomioistuin on tuominnut miehen kahdeksi kuukaudeksi vankeuteen noituudesta.

Kieron norsun kotouttaminen

Norsuni Abu Simppeli on maassa laittomasti. Väärennetyllä passilla.

Juhannustaiat elävät tänäkin päivänä

Juhannus on tietenkin myös juhannustaikojen aikaa. Juhannustaikojen avulla on perinteisesti kurkistettu tulevaisuuteen ja selvitetty naimaonnea.