Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Riikka Pakarinen katsoo Annika Saarikkoa, joka on kuvalla etualalla.

Annika Saarikko luottaa Saksan maltillisen talouslinjan jatkumiseen, Maria Ohisalo riemuitsee vihreiden menestyksestä

Valtiovarainministeri Annika Saarikko arvioi, että Saksan vaalivoittajan, sosiaalidemokraattien Olaf Scholzin maltilliset uudistukset ja vakaa talouspolitiikan linja "kuulostaa Suomen näkökulmasta hyvältä".

Kaksi miestä tekee nyrkkitervehdyksen, nainen taka-alalla

Kirjeenvaihtajalta: Saksa joutuu vielä odottamaan tietoa liittokanslerista – muutosvaalista tuli ennen kaikkea kanslerivaali

Saksan liittokansleriksi nousee ehdokas, joka saa taakseen tarvittavan enemmistön liittopäivillä. Näin täpärällä tuloksella hallitusneuvotteluista voi tulla pitkät ja vaikeat, arvioi Ylen Eurooppa-kirjeenvaihtaja Suvi Turtiainen.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö puhui yrittäjäpäivillä Jyväskylässä 25. syyskuuta.

Presidentti Niinistö: Angela Merkelin myötä Eurooppa menettää kuuluvimman äänensä – Suomen kannalta Saksan vaaleilla ei ole erillismerkitystä

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö arvioi yrittäjäpäivillä Jyväskylässä myös kotimaan talouden näkymiä. Niinistö uskoo palvelualan nousevan nopeasti koronakriisistä.

Tyttö pitää kania sylissä.

Monessa saksalaiskylässä ei toimi edes Youtube – yhä useampi berliiniläinen haluaa maalle, mutta vain jos Saksa saa nettiyhteydet kuntoon

Mobiiliverkon ja julkisen liikenteen remontit ovat nousseet keskeisiksi vaaliteemoiksi Saksassa. Joka kahdeksas kaupunkilainen harkitsee muuttoa maalle seuraavan vuoden sisällä uusien etätyömahdollisuuksien takia.

Miksi laatikkopyörät ovat kuuma puheenaihe Saksan vaaleissa? Suvi Turtiainen kertoo

Miljoona laatikkopyörää ja nopeusrajoitukset moottoriteille – Saksan vihreät haluavat automaasta pyörämaan, ja kriitikot pilkkaavat Melukylä-utopiaa

Saksan vihreän puolueen Annalena Baerbock tuskin yltää kansleriksi, mutta kakkospuolueen paikka seuraavassa hallituksessa näyttää todennäköiseltä. Päästöjen vähentäminen on yksi vaalien pääteemoista.

Armin Laschet ja Olaf Scholz.

Saksan valtapuoluetta odottaa vaaleissa romahdus – ehdokas Merkelin seuraajaksi alkoi näyttää narrilta, ja hänen kotikaupungissaan on sille selitys

Aachen sijaitsee kolmen valtion risteyskohdassa Saksan länsikolkassa. Eurooppalaisuutta eletään osana arkea. Paikallisten mukaan yksi syy Armin Laschetin vaikeuksiin saattaa olla paikallinen luonteenlaatu, jota muu Saksa ei aina ymmärrä.

Wolfgang Schäuble nojaa vakavana poskeensa.

Puoluelähteet: Tiukan talouskurin Schäuble jättää Saksan rahaministerin tehtävät vaalien jälkimainingeissa

Pitkäaikaisella valtiovarainministerillä on ollut keskeinen rooli euroalueen velkakriisin selvittelyssä.

Huolestuneilta näyttäviä nuoria.

Mitä Merkelin laiha vaalivoitto tarkoittaa Saksalle, Euroopalle ja Suomelle? – Tässä analyysit ja arviot yhtenä pakettina

Suurin poliittinen muutos on äärioikeistolaisen Vaihtoehto Saksalle -puolueen nousu liittopäiville.

Kännykkäkamerat nostettu ilmaan kuvaamaan Alternative-tekstin edessä seisovia ihmisiä.

Analyysi: Saksan 13 prosentin protesti mutkistaa EU:n tiivistämistä

Vaihtoehto Saksalle otti Saksan vaaleissa saman ääniosuuden kuin sisarpuolueensa Hollannissa ja Ranskassa. Vaalitulos sumentaa EU:n näkymiä, vaikka AfD jääkin oppositioon.

Angela Merkel ja lehmä

Nouseeko äärioikeisto, kenen kanssa Merkel hallitsee? – Näin seuraat Saksan vaaleja tänään Ylellä

Vaalihuoneistot avautuivat kello yhdeksältä. Yle arvioi vaalien tulosta kello 20.45 alkavassa erikoislähetyksessä.

Kollaasimainen kuvituskuva, etualla Macron sekä Merkel

Sääntömaa Saksa ja kuriton Ranska päättävät vaalien jälkeen uudesta Euroopasta – Onko Suomelle enää paikkaa Saksan kainalossa?

Saksa ja Ranska käyvät vaalien jälkeen neuvottelemaan Euroopan suunnan määritteleviä sopimuksia. Myös Suomi voi joutua liikahtamaan, vastentahtoisestikin.

Saksan valtiopäivätalo, Reichstag, Berliinissä.

Liittopäivävaaleja on moitittu tylsiksi – mutta todellisuudessa Saksan politiikka on kuin jalkapallo-ottelu

Sunnuntai-iltana selviää, mitä Saksa haluaa ja minne Eurooppa on menossa, kirjoittaa vaalilähetykset Berliinistä luotsaava Jussi-Pekka Rantanen.

nainen

Millaiset arvot rakentavat Saksan vaalien taistelukentän? Idässä ja lännessä ollaan yhä osin eri maata

Saksalaiset äänestävät sunnuntaina parlamenttivaaleissa. Neljän puolueen kotikentillä selviää, millaisilla arvoilla ääniä kalastellaan.

vaalijuliste

Saksan demarien pelastajan tuoma gallupnoste jäi lyhyeksi – Kotikylä uskoo silti entiseen kirjakauppiaaseen Martin Schulziin

SPD:n kansleriehdokkaan charmi nojaa hänen taustaansa pikkukaupungin pormestarina. Rosoinen historia ei kuitenkaan riitä, kun puolueen kannatus mataa.

Risto Makkonen

Risto Makkosen kolumni: Sie kennen mich sanoo Merkel, ja hänkin tuntee saksalaiset

Saksan vaaleissa tiukin kamppailu käydään kolmanneksi ja neljänneksi suurimman puolueen paikasta, sillä se ratkaisee tulevan hallituksen koostumuksen, kirjoittaa Risto Makkonen.

Mies pitelee kylttiä, jossa lukee saksaksi Avioliitto kaikille = Enemmän rakkautta kaikille.

Analyysi: Tasa-arvoinen avioliittolaki – Saksan hallituksen aviokriisi

Saksa hyväksyi tasa-arvoisen avioliittolain. Samalla liittokansleri Angela Merkel vei demareilta yhden vaaliteeman syksyn liittopäivävaaleista.

Saksan demarit sanoivat kyllä hallitusneuvotteluille

Lopullinen päätös hallitukseen menosta vaatii vielä jäsenäänestyksen hyväksynnän. CDU/CSU ja SPD aloittavat hallitusneuvottelut toden teolla keskiviikkona.

Kristillisdemokraattien hallitusneuvottelijat liittokansleri Angela Merkelin johdolla saapumassa hallitusneuvotteluihin vihreän puolueen kanssa Berliinissä 15. lokakuuta.

Näkökulma: Saksan hallituspokeri on varattu pelimiehille ja -naisille

Saksan hallitustunnusteluissa päästään vihdoin ensi viikolla asiaan eli itse hallituksen muodostukseen. Kortit on nyt jaettu, kirjoittaa Yle Uutisten kirjeenvaihtaja Tytti Sulander.

Angela Merkel.

Merkel ja sosiaalidemokraatit jatkavat hallitustunnusteluja

Tiistaina kristillisdemokraattinen puolue CDU neuvottelee vihreiden kanssa. Vihreät ovat kuitenkin epätodennäköisempi hallituskumppani.

Saksan liittokansleri Angela Merkel syyskuussa 2013.

Saksan hallitustunnustelut etenevät kriittiseen vaiheeseen

Angela Merkelin kristillisdemokraatit neuvottelevat maanantaina sosiaalidemokraattien ja tiistaina vihreiden kanssa.

Wolfgang Schäuble

Schäuble: Saksaan uusi hallitus kuukaudessa

Valtiovarainministeri Wolfgang Schäuble sanoo, että ensi viikon kuluessa selviää, minkä puolueen kanssa kristillisdemokraatit yrittävät muodostaa hallitusta.

Saksan suuren koalition muodostaminen alkaa

Angela Merkel on vahvassa asemassa, kun Saksaan muodostetaan kahden suurpuolueen hallitusta.

Grafiikka Saksan vaalituloksesta.

Saksan sosiaalidemokraatit valmiina hallitustunnusteluihin Merkelin kanssa

Sosiaalidemokraattien jäsenet kannattivat hallitustunnusteluja, jotka saattavat johtaa laajaan koalitiohallitukseen.

Gallup: Valtaosa sosiaalidemokraateista vastustaa yhteishallitusta Merkelin kanssa

Yleinen mielipide Saksassa on voimakkaasti kristillisdemokraattien ja sosiaalidemokraattien koalitiohallituksen puolella. SPD kuitenkin empii yhteistyötä, koska se menetti miljoonia ääniä edellisen Merkel-johtoisen yhteishallituksen jälkeen.

Saksan ulkoministeri Guido Westerwelle.

Saksan vaaleissa murskatappion kokenut hallituspuolue yrittää selvitä jaloilleen

FDP:n putoaminen liittopäiviltä vei paikan myös nykyiseltä ulkoministeriltä. Uudelta puheenjohtajalta toivotaan lääkkeitä uuteen nousuun.

Angela Merkel

Merkel aloitti hallitusneuvottelut Saksassa

Liittokansleri Angela Merkel on ollut yhteydessä sosiaalidemokraatteihin laajan koalition muodostamiseksi. Merkel sanoi olevansa avoin kaikille vaihtoehdoille.

Angela Merkel.

Näkökulma: Angela Suuri

Vahvistunut Saksan liittokansleri kaihtaa Brysselin keskusvaltaa ja puolustaa Saksan etua, kirjoittaa Yle Uutisten EU-kirjeenvaihtaja Elina Ravantti.

"Merkel on äitihahmo - tekee työn skandaaleitta"

Liberaalien putoaminen Saksan parlamentista yllätti asiantuntijan. Liittopäivävaalien ainoa voittaja on liittokansleri Angela Merkel ja hänen kristillisdemokraattinen CDU-puolueensa, summaa lehtori Kimmo Elo Yle Radio 1:n Ykkösaamussa.

Merkelin voitto kerää suitsutusta: "Hyvä tulos EU:lle"

Eurooppalaisjohtajien kommenteista paistaa tyytyväisyys tutun linjan jatkumiseen Saksan politiikassa.

Merkelin CDU voitti, mutta ei saanut enemmistöä

Alustavien virallisten tulosten mukaan Merkelin CDU-puolueen nykyinen hallituskumppani FDP putoaa liittopäiviltä.

Professori: Saksalaiset äänestivät vakauden puolesta

Saksassa jännitetään, saako Angela Merkelin kristillisdemokraatit yksinkertaisen enemmistön liittopäivävaaleissa. Suomalainen Saksan tuntija, professori Seppo Hentilä pitää kristillisdemokraattien vaalivoittoa merkkinä siitä, että saksalaiset äänestivät vakauden ja turvallisuuden puolesta.

Tunnelmia Saksan vaalipäivän varrelta - kuvagalleria

Saksan sunnuntaisissa vaaleissa valitaan noin 600 edustajaa maan liittopäiville. Vaaleissa on äänestetty ympäri maata ja koettu sekä pettymyksen että ilon hetkiä ääntenlaskennan edetessä. Ovensuukyselyt ja tulosennusteet ennakoivat Saksan liittokanslerin Angela Merkelin kristillisdemokraattiselle puolueelle selvää voittoa.

Sosiaalidemokraattien puheenjohtaja Peer Steinbrücke puhuu vaalivalvojaisiin kokoontuneille puolueen kannattajille Berliinissä ensimmäisten ennusteiden tultua julki.

SPD:n Steinbrück: Pallo on Merkelillä

Steinbrückin mukaan liittopäivävaalien tulos ei ollut sellainen kuin he toivoivat, vaikka onkin SPD:lle parempi kuin neljä vuotta sitten.

Saksan liittokansleri Angela Merkel saa kannattajiltaan innostuneen vastaanoton saavuttuaan puolueensa vaalivalvojaisiin

Merkel: Tämä on supertulos!

Angela Merkel nousi kannattajiensa eteen juhlittuna puoluejohtajana.

Ensimmäiset tulosennusteet hiljensivät FDP-puolueen vaalivalvojaisiin kerääntyneet puolueen kannattajat.

Näkökulma: Saksan vaali-ilta Merkelin voitto ja pienpuolueiden draamaa

CDU:n ja liittokansleri Angela Merkelin saavuttama voitto Saksan vaaleissa sisältää rikan rokassa, kirjoittaa vaali-iltaa Berliinissä seuraava Yle Uutisten toimittaja Tom Kankkonen.

Liittokansleri Angela Merkel äänestämässä.

Saksassa jännitetään, saako CDU yksin enemmistön

Tulosennusteiden mukaan liittokansleri Angela Merkelin konservatiivit on selvästi suurin puolue ja on jopa mahdollista, että CDU saisi yksin enemmistön liittopäiville. CDU:n hallituskumppani FDP saattaa sen sijaan jäädä ilman parlamenttipaikkoja.

Saksan liittokansleri ja kristillisdemokraattien puheenjohtaja Angela Merkel sekä sosiaalidemokraattien puheenjohtaja Peer Steinbrück äänestävät maan liittopäivävaaleissa.

Saksan vaali-ilta hetki hetkeltä

Saksan sunnuntaisissa vaaleissa valitaan noin 600 edustajaa maan liittopäiville. Yle Uutiset seuraa vaali-illan tapahtumia hetki hetkeltä tässä artikkelissa. Lisäksi Yle Areenassa ja Yle Uutisten verkkosivuilla näytetään parhaillaan suorana saksalaisen ZDF-kanavan vaalilähetystä.

Saksalaiset antavat sunnuntaina kaksi ääntä

Puolet liittopäiväedustajista valitaan suoralla vaalilla, puolet puolueiden saaman äänimäärän perusteella.

Kuvaajat seuraavat liittokansleri Angela Merkelin äänestystä.

Saksassa jännittävät vaalit tasapaksun kampanjan jälkeen

Vaalitulos voi viivästyä tasaväkisen kamppailun takia. Se, että kaksi puoluetta on lähellä äänikynnystä, tekee tuloksen ennustamisesta vaikeaa.

Saksan liittokansleri ja kristillisdemokraattien puheenjohtaja Angela Merkel sekä sosiaalidemokraattien puheenjohtaja Peer Steinbrück äänestävät maan liittopäivävaaleissa.

Merkel ja Steinbrück äänestivät salamavalojen räiskeessä

Saksan painoarvo EU:ssa on suuri, joten maan vaalituloksella on merkitystä koko Euroopalle. Pääehdokkaat, CDU-puolueen Angela Merkel ja hänen haastajansa, SPD:n Peer Steinbrück jättivät tänään omat äänensä salamavalojen räiskyessä.

Vahanukke Angela Merkelistä lähikuvassa.

Merkelistä julkistettiin uusi vahanukke - sattumalta vaalien alla - video

Nyt esiin tuotu uusi Merkel-nukke on Berliinin Madame Tussauds -museon mukaan päivitetty mm. vaaleammalla ihonvärillä, syvemmillä rypyillä ja vaaleammilla hiuksilla kuin edeltäjänsä.

Peer Steinbrück laittaa lipuketta uurnaan.

Äänestys käynnissä Saksassa

Saksan painoarvo EU:ssa on suuri, joten maan vaalituloksella on merkitystä koko Euroopalle. Yle Uutisten sivuilla voi seurata Saksan vaaleja suorassa nettilähetyksessä kello 18.50 alkaen.

CDU-puolueen suuri vaalijuliste.

Berliinin taivaan alla ei uusia eurolinjauksia Angela Merkeliltä

Eurokriittinen puolue tuo jännitystä Saksan tasaväkisiin liittopäivävaaleihin.

Saksassa Merkelin liittouman ja vasemmiston kannatus tasan

Tuoreet gallupluvut povaavat Saksaan liittokansleri Merkelin johtamaa oikeisto- ja vasemmistopuolueista koostuvaa koalitiohallitusta.

Saksalaisia tietullilipukkeita vuodelta 2003.

Ulkomaalaisten tietulleista erimielisyyttä Saksassa

Merkelin kumppani haluaa, että ulkomaalaiset maksavat saksalaisteiden käytöstä.

vaalijulisteita

Epäilyksiä herättävä DDR-puolue hylkiönä Saksan vaalikuvioissa

Saksan liittopäivävaalit käydään sunnuntaina. Vihreät ja sosiaalidemokraatit ovat julistaneet yhden mahdollisen kumppanin, vasemmistopuolue Linken hallituskelvottomaksi. SPD:n tavoite punavihreästä hallituksesta näyttää kaatuvan myös kannatuksen puutteeseen.

Ihmiset kantavat banderolia

Euron vastustajat voivat nousta sotkemaan Saksan vaalikuvioita

Eurojärjestelmää vastustava puolue on ensi kertaa noussut mielipidekyselyissä äänikynnyksen yläpuolelle. Jos tulos säilyy vaaleissa, olisi sillä vaikutusta maan hallituksen muodostamiseen.

Saksan liittokansleri Angela Merkel esittelee CDU-puolueensa kampanjabussin puolueen päämajan edustalla.

Saksassa liittokanslerin kotikaupunki uinuu kohti vaaleja

Liittokansleri Angela Merkelin kotiseudulla Saksan vaalikampanjaa hädin tuskin huomaa.

Teija Tiilikainen: Merkel voi ratkaista vaalit

Liittokansleri Angela Merkelin henkilökohtainen karisma voi ratkaista Saksan vaalit, arvioi Ulkopoliittisen instituutin johtaja Teija Tiilikainen A-studiossa.

Mies kuvaa Angela Merkeliä

Näkökulma: Merkel jatkaa, koska muut mokailevat

Saksan liittokansleri Angela Merkelin etumatka poliittisiin kilpailijoihin nähden on pitänyt loppumetreille asti. Ensi sunnuntain liittopäivävaaleissa kristillisdemokraatit ovatkin saamassa taas suurimman puolueen aseman, ei vähiten siksi, että muut puolueet ovat tehneet harvinaisen paljon virheitä kampanjoissaan, arvioi Ylen Saksan-kirjeenvaihtaja Tytti Sulander.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle