Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Koronavirus aiheuttaa Eksotelle kahdeksan miljoonaa euroa lisää kustannuksia – esimerkiksi testaus ja suojautuminen vievät rahaa

Koronavirukseen liittyvät kustannukset rasittavat Eksoten taloutta vielä viruksen laannuttuakin, kun siirrettyjen kiireettömien leikkausten jonoja aletaan purkaa.

Opiskelijoiden opintoraha nousee - opintotukiaika lyhenee

Täydennykset ensi vuoden talousarvioesitykseen kasvattavat valtion velkaa 369 miljoonalla eurolla.

Reserviläisliitto huolissaan puolustusmenojen leikkauksista

Suunnitellut puolustusmenojen leikkaukset romahduttaisivat puolustusvoimien suorituskyvyn ja tekisivät koko maan puolustamisen mahdottomaksi, sanoo Reserviläisliiton puheenjohtaja Mikko Savola. Puolustusbudjetin leikkaaminen sadoilla miljoonilla on liikaa tilanteessa, jossa naapurimaiden puolustusmenot ovat kasvussa, Savola sanoo.

Mihin katosivat pienituloisille luvatut 40 miljoonaa?

Valtion ensi vuoden talousarviosta näyttää kadonneen 40 miljoonaa euroa pienituloisille tarkoitettuja korvauksia arvonlisäveron nostosta. Hallituksen budjettitiedotteessa luvattua täysmääräistä korvausta ei Kelan ilmoituksen mukaan ole tulossa.

Budjetin lähetekeskustelu päättyi

Eduskunta on päättänyt viikon kestäneen lähetekeskustelun valtion ensi vuoden tulo- ja menoarviosta. Ratkaisevat äänestykset käydään joulun alla.

Koululaiset ja kipeät maksavat kuntasäästöt

Koulujen luokkakoot kasvavat ja kouluja suljetaan kuntien säästöjen takia, selviää Yle Uutisten kuntakyselystä. Opetuksen lisäksi säästöjä etsitään varsinkin terveydenhoidosta ja hallinnosta.

"Keskiluokka maksamaan palveluistaan" – Yli kolmannes kunnista suunnittelee veronkorotuksia

Kuntien taloustilanne on erittäin vaikea. Taloustaantuma, kustannusten nousu, väestön ikääntyminen ja kuntien jatkuvasti lisääntyneet velvotteet ovat kestämätön yhdistelmä. Nyt kuntia odottaa kahden miljardin euron saneeraus. Suuri osa kunnista turvautuu myös veronkorotuksiin.

Koskinen: Suurpetokorvauksiin liian vähän rahaa

Maa- ja metsätalousministeri Jari Koskinen (kok.) myöntää, että hallitus ei ole varannut tarpeeksi rahaa suurpetojen aiheuttamien korvausten maksuun ensi vuonna.

Eduskunnan budjettikeskustelu jatkuu - katso suorana Yle Uutisten nettisivuilla

Tänään keskustellaan erityisesti maa- ja metsätalousministeriön sekä puolustusministeriön asioista.

Katainen kaipaa yhteisvastuuta

Pääministeri sanoi, että tulevaisuutta pitää rakentaa kannustavuuden, avoimen kansainvälisyyden, sivistyksen, humanismin ja suvaitsevaisuuden varaan.

Vapaavuori moitti ”kitalaki punaisena huutavia”

Ministerin mielestä eduskuntasali on hämmentävä paikka. Parhaimmat huutavat kitalaki punaisena budjetin tasapainottamista, mutta pientäkään määrärahan leikkausta ei hyväksytä.

Perussuomalaiset kiistävät Yle Uutisten laskelman puolueen kehysvaihtoehtojen hinnasta

Yle Uutisten jutun pohjana on käytetty perussuomalaisten kehysvastalausetta, jossa puolue listaa omat näkemyksensä ns. hyvinvointi- ja veropaketeista.

Suomen velkasuhde ei välttämättä kriisirajalle - tilinpitokäytäntö muuttuu EU:ssa

Ministeriö joutuu kuitenkin tekemään laskelmansa voimassa olevien lukujen pohjalta.

Hallitus tiukkasi opposition talouskantoja

Keskustan ryhmänjohtajan mielestä oppositiota huudetaan apuun, koska kyseessä on "väsyneen hallituksen väsähtänyt budjetti".

Oppositio haukkui hallituksen taloustoimet

Eduskunta keskustelee parhaillaan ensi vuoden budjettiesityksestä. Keskustelua käydään myös tulevista rakenneuudistuksista ja syksyn lisäbudjetista.

Urpilainen: Kysymys on nyt hyvinvointivaltion turvaamisesta

Valtiovarainministerin mukaan hallitus kulkee keskitietä, jossa pidetään kiinni velkasuhteen taittamisesta, mutta ei pahenneta omilla toimilla taantumaa.

Kataisen rukoukset on kuultu - tässä on Perussuomalaisten pelastuspaketti Suomen taloudelle

Pääministeri Jyrki Katainen on vähän väliä perännyt Perussuomalaisten vaihtoehtoa pelkän hallitushaukun sijaan. 

Petokorvausrahat laahaavat ennallaan

Suurpetojen aiheuttamien vahinkojen korvaamiseen ei ensi vuodelle ole luvassa tasokorotusta. Hallitus varaa budjettiesityksessään petokorvauksiin ja niiden ehkäisemiseen runsaat 4 miljoonaa euroa. Samansuuruinen summa ei riittänyt tänä vuonna alkuunkaan.

Turun ja Rovaniemen lääkärikoptereille rakentamisrahaa

Turku ja Rovaniemi saavat ensi vuoden aikana pysyvät lääkärihelikopteritukikohdat. Valtion ensi vuoden talousarvioesityksessä tukikohtien rakentamiseen esitetään vajaat kuusi miljoonaa euroa. Kuopion ja Oulun tukikohdat joutuvat toimimaan väliaikaisissa tiloissa pidempään.

Useita veronkorotuksia tulossa - sokeripitoiset juomat ja savukkeet kallistuvat

Hallitus esittää eduskunnalle useita muutoksia verolakeihin. Niiden seurauksena muun muassa liikennepolttoaineet ja sähkö kallistuisivat.

Julkinen velka nousee yli 60 prosenttiin BKT:sta - ylittää EU:n kriisirajan

Hallituksen esitys ensi vuoden budjetiksi on julkaistu. Uutta velkaa otetaan lähes seitsemän miljardia euroa. Suurimmat leikkaukset kohdistuvat kuntien rahoitukseen.

Eduskunta aloittaa budjetin käsittelyn

Kataisen hallituksen kolmas budjettiesitys saa eduskunnasta tylyn vastaanoton. Valtiovarainvaliokunnan puheenjohtaja, kokoomuksen Kimmo Sasi moittii velan jatkuvaa kasvua ja ennakoi, että lähivuosina on edessä suuria menojen leikkauksia ja verojen korotuksia. Oppositiosta keskusta perää lisää kasvua ja työllisyyttä, ja perussuomalaiset vaatii sulkua eurotuille.

Lähiöiden peruskorjauksia halutaan vauhdittaa valtion tuilla

Budjettiriihessä asuinrakennusten peruskorjauksiin luvattuja 115 miljoonan euron avustuksia voi hakea mikä tahansa taloyhtiö, jossa on tänä tai ensi vuonna alkamassa riittävän mittava perusparannus. Tuella halutaan kuitenkin edistää erityisesti lähiöiden peruskorjaustöitä.

Kokoomuksen Kataja: Soini puhuu ristiin

Katajan mukaan PS on esittänyt työnantajan kelamaksun palauttamista, vaikka Soini vaati Ylen TV1:n Ykkösaamussa työnantajan sivukulujen alentamista.

Urpilainen: Suomi tienristeyksessä - viime viikko historiallinen

Valtiovarainministeri Jutta Urpilainen (sd.) toteaa hallituksen rakenneuudistuksen olevan välttämätön hyvinvointivaltion turvaamiseksi. Vaihtoehtona olisi ollut, että palvelujen annetaan rapautua, velan paisua ja työttömyyden kasvaa.

Soini: Hallitus on unohtanut ihmisen

Perussuomalaisten ryhmäpuheenvuorossa arvosteltiin hallitusta suuruuden ihannoinnista ja muun muassa peräänkuulutettiin toimia kaikkein pienimpien yritysten tilanteen helpottamiseksi.

Keskusta: Hallituksen toimet eivät vielä riitä

Juha Sipilä toisti keskustan ryhmäpuheenvuorossa keskustan aiemman ehdotuksen miljardiluokan kasvurahastosta suomalaisen työn pelastamiseksi.

Eduskunta palasi taas sorvin ääreen - Kataiselta ilmoitus rakennepaketista

Pääministerin mukaan Suomi on syvän rakennemuutoksen kourissa. Syyt löytyvät maailmalta mutta myös omasta takaa. Katainen viittasi ilmoituksessaan myös tiistaina julkistettuihin Nokia-kauppoihin.

Kilpailukyky tuli, ostovoima meni?

Työmarkkinaratkaisun historiallisen pienet palkankorotukset korjaavat Suomen kilpailukykyä vain maltillisesti. Sopimukseen osallistuvien palkansaajien ostovoima kuitenkin heikkenee voimakkaasti.

Sailas: Rakenneuudistuspäätös ei pelasta Suomea kestävyysvajeelta

Entisen valtiosihteerin Raimo Sailaksen mukaan hallituksen eilinen päätös tarvitsee lisää sisältöä. Epäselvää on esimerkiksi se, mitä kuntien velvoitteita on tarkoitus vähentää miljardisäästöjen aikaansaamiseksi.

Veronmaksajat: Palkansaajan verotus kiristyy hieman - ostovoima alenee 0,6 prosenttia

Keskituloisen, noin 3 200 euroa ansaitsevan veroprosentti nousee 30,4 prosentista 30,6 prosenttiin, arvioi Veronmaksajain Keskusliitto.

Kansanäänestys kuntaliitospäätöksissä epäilyttää keskustan Tiilikaista

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtajan Kimmo Tiilikaisen on vaikea nähdä, miten alueellisia kansanäänestyksiä järjestettäisiin. Hallituksen ja opposition yhteistyötä sosiaali- ja terveyspalvelujen rahoituksen uudistamiseksi Tiilikainen sen sijaan kiittelee.

SDP:n lahtelaisedustajat: Pakkoliitossopimus oli kohtalonkysymys

Kuntien pakkoliitossopimus on vaikea pala hallituspuolueiden kuntapäättäjille. Päätös syntyi pakkoraossa. Kiistaa kentällä käydään myös siitä, pitääkö perustuslakiin tehdä muutos.

Veronmaksajat: Rakenneuudistus voisi nostaa kuntaveron yli 20 prosenttiin

Hallitus vaatii kuntia säästämään miljardin tuottavuutta parantamalla eli karsimalla kuluja ja kiristämällä veroja. Jos koko summa kerättäisiin veronkorotuksilla, kunnallisvero nousisi Veronmaksajien arvion mukaan yli prosenttiyksikön verran.

Virkkunen kannattaa kansanäänestyksiä kuntaliitoksista päätettäessä - pakkoliitokset silti mahdollisia

Hallinto- ja kuntaministeri Henna Virkkunen (kok.) sanoo, että kaupunkiseutujen kuntaliitoksissa voitaisiin käyttää apuna kansanäänestystä. Epäselvää on se, miten pienten kuntien tahto toteutuisi liitoksissa. Pakkoliitos olisi silti viimeinen oljenkorsi kuntien yhteensaattamisessa.

Näkökulma: Hallituksen tervehdyttävin rakenneuudistus

Terveydenhuollon kokonaisuuden ymmärtäminen, hallitseminen ja ohjaaminen on äärimmäisen vaikeaa ja poikkeuksellinen rahoitusjärjestelmä vain hankaloittaa sitä, kirjoittaa Yle Uutisten taloustoimituksen päällikkö Anne Kaikkonen.

Perhevapaista vasta yleinen linjaus - yksinhuoltajien asemasta selvyyttä loppusyksyllä

Suomessa oli viime vuoden lopussa yli  578 000 lapsiperhettä. Näistä noin 20 prosenttia eli 118 000 oli yhden huoltajan perheitä.

MLL: Kotihoidontuen rajaus ei tuo äideille töitä

Mannerheimin Lastensuojeluliiton mukaan hallituksen esitys ei ota huomioon perheiden erilaisia tilanteita.

Osinkoverouudistus saa risuja ja ruusuja - "saatetaan vieläkin korjailla lisää"

Veronmaksajien Keskusliiton mielestä osinoverotukseen tehdyt muutokset ovat toimiva ratkaisu tulonmuunto-ongelmaan eli että ansiotuloja ei voisi kierrättää pääomatuloksi.

KD:n Östman: Emme olleet lähdössä hallituksesta

Kristillisdemokraatit halusivat viimeiseen asti vaikuttaa kotihoidontukea koskevaan päätökseen.

Pellervon taloustutkimus toivoo metropolihallinnosta pelastusta poskettomiin asumiskuluihin

Pellervon taloustutkimus PTT:n toimitusjohtaja Pasi Holmin mukaan tulevan metropolihallinnon tärkeimmät tehtävät alueen asukkaiden kannalta liittyvät asumiseen, kaavoitukseen ja maankäyttöön. Seudullisen hallinnon lisäksi tarvitaan kuntaliitoksia.

Kaupunkiseutujen pakkoliitosten määrä yhä pimennossa

Ministeri Virkkunen avaa tänään tiedotustilaisuudessaan rakennepoliittisen ohjelman kuntavaikutuksia.

Työmarkkinapomot vääntävät palkkaratkaisusta - Lyly: Voi ratketa nopeastikin

Ratkaisun on oltava maltillinen, sanoo kuntatyönantajien Markku Jalonen. SAK:n Lauri Lylyn mukaan hallituksen budjettiesitys ei aseta esteitä ratkaisulle.

Hallitus kaavailee: Nämä asiat muuttuvat arjessasi

Hallitus hyväksyi ensi vuoden budjetin ja tukun uudistuksia, jotka menevät seuraavaksi eduskunnan käsittelyyn. Katso, miten arki muuttuu, jos uudistukset hyväksytään.

Professori rakennepaketista: Pirut asuvat yksityiskohdissa

Hallituksen rakennepaketin vaikutukset eri väestöryhmiin ovat vielä selvittämättä, huomauttaa hyvinvointisosiologian professori Juho Saari.

EK vaatii rakenneuudistuksille ripeää vauhtia

Osinkoveropäätös oli pettymys elinkeinoelämälle.

Espoon Mäkelä mielissään metropoliratkaisusta – oikea tapa hallita kasvua

Espoon kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä pitää hallituksen esittämää metropolihallintoa odotettuna ja oikeana ratkaisuna. Koko pääkaupunkiseudun kokoavan kuntaliitoksen Mäkelä puolestaan edelleen tyrmää kalliina ja byrokraattisena.

Palkansaajien tutkimuslaitos: Hallituksella on uusi vaihde

Pellervon taloustutkimuksen toimitusjohtaja Pasi Holm pitää hallituksen päätöksiä historiallisesti poikkeuksellisina. Tähän asti kuntien tehtäviä on lisätty, nyt niitä karsitaan.

Talousasiantuntijoiden mukaan uudistuspaketti voi tepsiä

Talousasiantuntijat arvioivat uudistuspaketin tepsivän, jos kaikki luvatut päätökset saadaan tehtyä. Myös Suomen luottoluokituksen arvioidaan pysyvän hyvänä. Tosin sekin edellyttää jatkopäätösten syntymistä.

Kuntaliiton varatoimitusjohtaja ennustaa veronkorotuksia ja heikentyneitä palveluita

Hallituksen rakenneuudistuspaketti asetti kunnille yli miljardin euron säästötoimet marraskuun loppuun mennessä. Kuntaliiton varatoimitusjohtaja Timo Kietäväisen mukaan ilman veronkorotuksia tämä ei onnistu.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle