Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Myrskybongari: Tällaista ei ennen ole nähty – tänään on monen myrskybongarin unelmien päivä, kun ennätystuuli nostattaa aallot huippuunsa

Useiden metrien korkuiset aallot ovat keränneet ihailijoita rannoille. Samankaltaista myrskyä ei Suomessa välttämättä pian nähdä.

Myrskybongari jahtaa Aila-myrskyn tuhoja: "Nyt odotetaan tosi kovia tuulia"

Rami Saarikorpi on yksi Suomen noin sadasta aktiivisesta myrskybongarista.

"Jos myrsky haluaa minut tappaa, sitten kuolen" – myrskybongari Toni Ranta lähtee rajun sään perään vaikka keskellä yötä

Suomessa on viitisenkymmentä aktiivista myrskybongaria, jotka lähtevät kirjaimellisesti myrskyn perään. Ilmatieteen laitos on kiinnostunut bongareiden havainnoista.

Irmasta tuli somen jännitysnäytelmä – suomalaiset valvoivat yötä myöten seuraten myrskyraportteja

Myrskyyn koukuttuneita kiehtovat paitsi sääkanavat myös tavallisten amerikkalaisten raportit luonnonmullistuksen keskeltä.

Salamatutka kertoo iskupaikan jopa sadan metrin tarkkuudella

Netistä löytyvien salamatutkien tarkkuus on hämmästyttävä. Salama-anturi haistaa räsähdyksen jopa viidensadan kilometrin päästä ja kertoo iskupaikan melko tarkkaan. Järjestelmässä on mukana harrastajia ja ammattilaisia.

"Lähimmillään se oli noin puolen kilometrin päässä" – suomalaisen myrskybongarin Yhdysvalloissa kuvaama tornadovideo on hurjaa nähtävää

Kesä on myrskybongarille kiireistä aikaa. Kaikille eivät kotimaiset sääilmiöt edes riitä, vaan isompia myrskyjä lähdetään seuraamaan jopa Atlantin taakse.

Espoo on ollut kesäisen Suomen salamakeskus

Tänä kesänä taivas on lyönyt tulta harvakseltaan. Eniten ukkonen on iskenyt Espoossa ja Varkaudessa.

Myrskybongari tahkoo tuhat kuvaa rankkasateessa yhden salaman vuoksi

Myrskyn metsästäjän tulee aina olla ukkosrintaman edellä, neuvoo lahtelaisbongari Marko Kämäräinen harrastuksen saloihin. Netin sääkarttoja seuraamalla pääsee alkuun – sitten vaan katse kohti pilviä.

Bongausinto iski kuin salama

Myrskybongari seuraa sääkarttoja, mutta ei vetäydy sisätiloihin kun yläilmoista kajahtaa. Kulunut viikko on ollut poikkeuksellisen salamarikas, ja siksi bongarille mieluinen.

Luontokuvaajat ja twitterkansa liikkeellä - myrskyn voima kiehtoo

Sunnuntainen Eino-myrsky sai monet suomalaiset ihailemaan myrskyn voimaa. Kovaa iskevä aallokko keräsi länsirannikolla ihmisiä meren rantaan katsomaan aaltojen iskuja, myös järven rannat houkuttelivat. Myrsky yhdisti jälleen twiittaamaan.

Myrsky kaatoi puun auton konepellille kesken ajon Eurassa

Euralainen Pekka Mikkola selvisi säikähdyksellä, kun myrsky kaatoi puun hänen ajamansa auton konepellille eilen iltapäivällä. Yli Satakunnan pyyhältänyt myrsky kaatoi useita puita ja katkoi sähköjä Satakunnassa.

Ilmatieteen laitos tarvitsee myrskybongarin kokemuksia

Myrskyjen ihailemiseen hurahtanut matkaa vaikka maailman toiselle puolelle nähdäkseen harvinaisen sääilmiön paikan päällä. Harrastuksessa vaaditaan poikkeuksellista mielenlaatua ja rauhallisuutta, ettei itseään tapata luonnonmyllerryksissä, kertoo konkari.

Kohti osallistuvaa myrskybongausta

Ilmatieteen laitos ja VTT ovat kehittämässä yhteistyössä älypuhelinsovellusta, jolla kansalaisten säähavainnoilla voisi täydentää esimerkiksi myrskykeskusten liikkeiden monitorointia ja ennustamista.

Harva kostuu sadetutkasta

Varsinkin kesällä sään ennustaminen tuntuu olevan huomattavan vaikeaa. Mutta ennusteiden seuraaminen on tehty helpoksi. Internetistä sade- ja pilvianimaatioita löytyy kymmeniä, joiden kautta sadetilannetta ja -ennustetta voi seurata. Mutta kuinka luotettavia nuo pilvianimaatiot ovat?

Tekstiviesti varoittaa suntiota ukkosista

Karjalohjalainen myrskybongari saattaa ajaa myrskyssä 600 kilometriä nähdäkseen luonnon voimien kauneuden. Bongarin naapurissa kohoaa kivikirkko, jonka salamanisku poltti maan tasalle 70-luvulla.

Kiuruvedellä salamoi enemmän kuin missään muualla

Myrskybongarin kannattaa vierailla Kiuruvedellä – ainakin tilastojen perusteella. Ilmatieteen laitoksen mukaan paikkakunnalla on iskenyt viimeisen 15 vuoden aikana enemmän salamoita kuin missään muualla.

Met man: Monster tornado also possible in Finland

A meteorologist and storm chaser says that the kind of tornado that recently killed dozens of people in Oklahoma in the USA, is also possible in Finland. Finland suffered extensive destruction in a series of massive twisters that struck in 1932.

Suomalainen myrskynmetsästäjä taltioi tappajatornadon Oklahomassa - video

Yle Uutiset on saanut käyttöönsä ainutlaatuista materiaalia suomalaiselta myrskynmetsältäjältä, joka oli paikalla videokameransa kanssa, kun tuhoisa tornado iski Oklahomassa.

Myrskybongarit ikuistivat kolme tornadoa - video

Yhdysvaltain Kansasissa texasilaiset myrskybongarit ovat onnistuneet taltioimaan kolme erillistä tornadon suppilopilveä.

Avoin säädata auttaa maanviljelijää ja golfaria

Ilmatieteen laitoksen sääpalvelun avulla kuka tahansa saa selville mereen, salamointiin ja ilmastoon liittyvää reaaliaikaista tietoa. Aikaisemmin vastaavat tiedot ovat olleet vain viranomaisten ja tapauskohtaisesti tutkimukseen tarvittavassa käytössä.

Suomi on innokkaiden myrskybongareiden maa

Viime päivät ovat olleet poikkeuksellisen mielenkiintoista aikaa sääharrastajille. He tarkkailevat ukkosmyrskyjä omien laitteidensa avulla.

Harrastajien sääasemat tietävät mistä nyt tuulee

Sääaseman perustamiseen ei tätä nykyä vaadita ammattilaisen taitoja tai budjettia. Yhä useampi suomalainen on rakentanut oman sääasemansa ja tarjoaa havaintonsa netissä muiden käyttöön ilmaiseksi.

Kesän jättirakeet hipoivat tennispallon kokoa

Raesadepäiviä koettiin Ilmatieteen laitoksen mukaan viime kesänä ennätyksellisen paljon. Raesateiden kausi venyi myös varsin pitkäksi alkaen vapulta ja kestäen lokakuulle saakka.

Ukkonen on rytissyt tänä kesänä tavanomaista enemmän

Tänä kesänä ukkosia on havaittu hieman normaalia enemmän. Erityisesti alkukesän ukkoset ovat olleet tavallisesta poikkeavia. Maan muoto ja hellepäivät edesauttavat ukkosrintamien muodostumista.

Salama ei väistä kumisaappaita

Ukkoselta suojautumiseen liittyy monia uskomuksia. Kumisaappaat eivät myrskybongaria suojele, mutta auto on turvallinen paikka.

Mystinen ukkosmyrsky houkuttelee bongareita

Myrskybongarit ovat kiinnostuneet luonnonilmiöiden synnystä. He eivät kuitenkaan uhmaa vaaraa, vaan tietävät suojautumisen niksit.

Hannun myrskymobiili jahtaa ukkosta

Hannu Lepolan punainen Fiat ei ole mikä tahansa pikkuauto, vaan ehta myrskybongausauto. Videokamera, navigaattori ja nettiyhteydellä varustettu kannettava tietokone auttavat myrskyharrastajaa löytämään kovimmat rajuilmat.

Sää voi olla myös harrastus

Sää on varma ja hyvä puheenaihe kahvipöydässä, mutta kokkolalaiselle Juhani Mäelle sää on ollut pitkään myös harrastus. Miehellä on kotonaan mittareita jos jonkinlaisia.

Viisikko-rahaa vielä jaossa nuorille Suupohjassa

Suupohjan kehittämisyhdistyksen Viisikko-rahaa voi vielä hakea tälle vuodelle. 5000 euron Viisikko-raha on tarkoitettu nuorten omiin, pieniin projekteihin Suupohjan seudulla.

Unelmana kokea trombi läheltä

Jokainen ihminen, joka katselee kotinsa portailla myrskyä tai seurailee ukonilmaa ikkunan läpi on eräänlainen myrskybongari. Leevi Korpela on sääilmiöiden aktivisti ja arkisto.