Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Nuorisotakuu askel parempaan – tavoitteisiin vielä matkaa

Talouden kurimus hankaloittaa nuorisotakuun toteutumisen arviointia. Ilman nykyisiä tukitoimia nuorten asema olisi kuitenkin vieläkin synkempi. Pohjalaiset ovat onnistuneet muuta maata paremmin nuorten aktivoinnissa

Tabu vammaisten seksistä häviää vähitellen

Kehitysvammaisten ja autistien seksuaalisuudesta puhutaan yhä enemmän. Asiantuntijan mukaan vammaisten voi kuitenkin olla muita vaikeampaa saada tietoa seksistä tai tunnustaa homoseksuaalisuutensa.

Kysely: Nuoret haluavat tet-jakson lukioon

Varsinkin naisopiskelijat pitävät työelämään tutustumista tarpeellisena myös lukiossa. Tutustumisjakso voisi auttaa nuoria opiskelualan valinnassa.

”Ei vois vähempää kiinnostaa” – miten puolueiden pitäisi ottaa nuoret huomioon toimintatavoissaan?

Suomalaista nuorta ei äänestäminen eikä politiikka kiinnosta. Tuore nuorisobarometri kartoitti suomalaisten 15–29-vuotiaiden yhteiskunnallista vaikuttamista ja osallistumista. Miten nuoria voisi kannustaa poliittiseen vaikuttamiseen? Miksi politiikka ei innosta nuoria? Kuinka puolueet huomioivat nuorten elämäntilanteen?

Viihde yhdistää kansaa - Ylen uutisvisa tukee tutkimustuloksia

Alkuviikosta julkaistussa Ylen uutisvisassa selvisi, että etenkin nuoret seuraavat viihdettä ja heitä lähellä olevia uutisaiheita. Tutkija on kuitenkin hyvillään visan tuloksista. Ne vahvistavat tutkimuksia, joiden mukaan suomalaiset seuraavat aktiivisesti kotimaan ja maailman tapahtumia.

Vetävä otsikko, kiinnostava uutinen – tätä nuoret lukevat

Nuoret eivät ole hylänneet uutisia, he vain lukevat niitä netissä. Tutkimusten mukaan suomalaisnuoret ovat hyvinkin perillä maailman tapahtumista. Mielikuvat median luotettavuudesta ja uutisten kiinnostavuus eivät kulje käsi kädessä.

Nuori insinööri: "Työnhaku vaatii salapoliisin taitoja"

Syyskuun alussa Mikkelissä järjestettiin digitaalinen kaupunkiseikkailu, jonka ideana oli tutustuttaa nuoria työtarjontaan ja virastoihin. Kesäkuussa valmistunut it-insinööri Kari Kontunen voitti pelin, mutta hänen varsinainen tavoitteensa, pysyvä työpaikka, on edelleen löytämättä.

Nuorten kesäharjoitteluohjelma laajenee kuntiin ja seurakuntiin

Yläaste- ja lukioikäisille suunnattuun 'Tutustu työelämään ja tienaa' -ohjelmaan tulevat ensi vuonna mukaan kunnat ja seurakunnat. Aiemmin ohjelmassa ovat olleet vain yritykset. Viime vuonna arviolta 30 000 nuorta työllistyi harjoitteluohjelman kautta. Nyt toiveissa on, että harjoittelupaikkoja tulee nuorille runsaasti lisää.

Luottotietojen menetys ajaa opiskelijoita sossun luukulle

Yhä useampi nuori joutuu kustantamaan opiskelunsa toimeentulotuella, kun opintolainahanat ovat sulkeutuneet luottotietojen menetyksen takia. Nuorten osuus toimeentulotuen saajista on kasvanut paikoin huimasti.

Kansainväliset opiskelijat kyselivät hanakasti energia-alan työpaikkojen perään

Vaasan yliopistolla järjestetty Energiapäivä kokosi energia-alan yrityksiä ja opiskelijoita yhteen. Erityisesti kansainvälisten opiskelijoiden osoittama kiinnostus energia-alan yrityksiä ja työpaikkoja kohtaan yllätti. Yhä useammin suomen kielen osaamisella ei ole rekrytoinnin kannalta merkitystä.

Nuorisotakuu toimii sittenkin?

Ainakin Kokkolan seudulla näyttää tilastojen valossa siltä, että nuorten tilanne on paranemaan päin. Tavoitteiden toteutumisen tiellä on vielä silti esteitä, esimerkiksi selkä vastuutaho nuorisotakuulta puuttuu. Nuoret kokevat, että apua on vaikea saada silloin kun sitä eniten tarvitsee.

Nuorisotakuu tökkii Lapissa - nuoret itse eivät tiedä takuusta tarpeeksi

Nuorisotakuun piti olla nuorten työttömien pelastus, mutta kovin merkittävästi asiat eivät ole edenneet. Suuri osa nuorista ei ole edes kuullut koko nuorisotakuusta.

Ammattikorkeakoulut pelkäävät opiskelijakatoa

Opetusministeriön kaavailemat uudistukset huolestuttavat ammattikorkeakouluja. Uudistuksilla haetaan keinoja saada ensi kertaa korkeakoulupaikkaa hakevat nopeasti opiskeluputkeen.

Robin-fanit pistävät itsensä likoon Nenäpäivän hyväksi: ryhmälaulua Kuopion torilla

Kymmenet Robin-fanit kokoontuvat lauantaina Kuopion torille esittämään popartisti Robinin tunnetuimpia kappaleita. Tempauksella kerätään varoja hyväntekeväisyyteen. Fanit pyysivät tempaukseen myös itse artistia mukaan.

Choice-musikaali iskee hiphopilla syrjäytymistä vastaan: "Oravanpyörään joutuminen hirvittää"

Nuorten valinnoista ja elämästä kertova musikaali on Turun Linnateatterin keino ottaa osaa nuorten syrjäytymistä ehkäisevään työhön.

Erikoinen matka vie nuoret pakolaisleireille

Kolme vaasalaisnuorta odottaa innolla ja jännityksellä edessä olevaa erikoista matkaa, joka vie heidät kaikki eri puolille maailmaa pakolaisleireille. Matkalle pitää varata mukaan avointa ja rohkeaa mieltä sekä nöyrä asenne.

Euran nuoret tarjoilevat pop-up-lounasta

Eurassa tänään aukeava lounasravintola ei olekaan ihan mikä tahansa. Kunnassa on lähdetty taistelemaan nuorten syrjäytymistä vastaan antamalla koulua ja työpaikkaa vailla oleville nuorille mahdollisuus perustaa oma ravintola kolmen viikon ajaksi.

Huittinen puolitti nuorisotyöttömyyden - nyt saavutus yritetään uusia

Huittinen onnistui vähentämään roimasti nuorisotyöttömyyttä valtakunnallisen Uusien mahdollisuuksien tori -kampanjan avulla vuonna 2011. Nyt työ jatkuu: kaupunki yrittää hyödyntää hyväksi havaittuja kokemuksia, vaikka nyt nuorisotyöttömyys on taas kasvanut.

Nuori tarvitsee helposti lähestyttävän aikuisen

Nuorisotyöntekijä Toni Koskelle välittäminen on itsestään selvää. Ensiksi täytyy alkaa tehdä. Hänet palkittiin Hyvän Mielen Tekijänä torstaina.

Enot hilaavat uppoavan nuoren takaisin pinnalle

Nuorten kanssa työtä tekevät kiittelevät "enoja" eli etsivää nuorisotyötä hyvistä tuloksista. Eno taas toivoo nuorille lisää paikkoja, joihin on helppo mennä, ja lisää tilaisuuksia tulla kuulluksi. Elämää ei voi pakottaa, vaan sille on löydettävä mielekäs suunta ja sisältö. Siinä eno voi olla arvokas juttelukaveri ja auttaja.

Uusi Walkers-kahvila aikoo rikkoa nuorten kulttuurirajoja

Siuntion nuoret saavat oman Walkers-kahvilan. Ympäristön asukkaat ovat vastustaneet hanketta, mutta kahvilan perustajat haluavat osoittaa ennakkoluulot vääriksi. Siuntiossa on ollut huutava pula nuorisotiloista.

Ovi valtaan on taas auki – nuorille

Nuorisovaltuusto on suorin tie nuorten ja kuntapäättäjien välillä. Nuoret vaikuttajat vakuuttavat, ettei kyseessä ole turha konsultin rooli.

Tukihenkilöstä voi tulla nuoren ystävä

Oululainen Matias Kavalus ryhtyi tukihenkilöksi kymmenisen kuukautta sitten. Työssäkäyvän opiskelijan elämään mahtuu myös tukitoiminta.

Isot koneet houkuttelevat nuoria metsäalan töihin - luvassa on usein varma työpaikka

Metsäala työllistää hyvin, varsinkin tuotannon alkupäässä. Nuoria ja naisia toivotaan alalle nykyistä enemmän. Hyvän työtilanteen lisäksi alan etu on koneellistuminen, joka on tehnyt metsätyöstä likipitäen siistiä sisätyötä.

Nuorille. Nyt! -kampanjassa luvattu yli 10 000 työ- ja harjoittelupaikkaa nuorille

Työpaikkoja ovat luvanneet muun muassa pikaruokaketjut McDonald's ja Hesburger.

Pirkanmaan työnvälityksen Rekrytori laajenee

Työnvälitystapahtuma alkaa keskiviikkona Tampereen Finlaysonin alueella. Talvella on vuorossa alueellinen tori Nokialla.

Irtisanomisuutiset huolestuttavat opiskelijoita

Opinto-ohjaajat haluaisivat käyttää nykyistä enemmän aikaa irtisanomisuutisoinnin käsittelyyn oppilaidensa kanssa.

Riku Niemisen debyyttiohjaus nostaa nuoret lavalle

CHOICE-musikaalin harjoituksista heijastuu laulua, hyvää meininkiä ja menoa. Logomon lavalle tulee lokakuussa astelemaan ammattinäyttelijöiden lisäksi kolmekymmentä alueen nuorta.

Moni ammattiopiskelija maksaa tarvikkeista satoja euroja vuodessa

Ammattiin opiskelevien liiton puheenjohtaja kehottaa opiskelijoita kyseenalaistamaan sitä, mikä kuuluu oppilaan maksettavaksi.

Vanhemman sydäntä särkee, kun lapsi jää syrjään jo alakoulussa

Suuri osa Ylen kyselyyn vastanneista vanhemmista sanoo, etteivät he vertaa lapsensa menestystä muihin samanikäisiin. Ylen aamu-tv kysyi nettikyselyssä, miksi nuoret syrjäytyvät. 175 vanhempaa vastasi. Syynä pidettiin muun muassa lapsuudessa koettuja kolhuja. Lue vanhempien parannusehdotuksia ja poimintoja vastauksista.

"Henkisesti lamaantunut olo estää työn hakemisen"

Nuorten mielestä syrjäytymisvaaraa on jopa vähätelty. Ylen aamu-tv kysyi nettikyselyssä, miksi nuoret syrjäytyvät. 241 nuorta vastasi. Syynä pidettiin muun muassa toimeentulotuen passivoivaa vaikutusta. Lue nuorten parannusehdotuksia ja poimintoja vastauksista.

"Nyt minulla on elämä!" – nuoren tulevaisuus maalataan uudelleen taidepajassa

Syrjäytyneille nuorille suunnatuissa taidepajoissa voi miettiä omaa tulevaisuutta vaikka maalatessa. Taide auttaa nuorta ymmärtämään, että elämässä ei kaikki aina mene putkeen, mutta vastoinkäymistä voi selvitä.

Savonlinna saa nuorisovaltuustonsa

Nuorisovaltuuston vaalit käydään syksyn aikana koulujen oppilaskuntien johdolla.

Enemmän kuin kolme lasta päivässä hoitoon alkoholin vuoksi

Päihdehoitoon hakeutuu jo alle 14-vuotiaita lapsia. Etenkin alaikäisten kannabiksen käyttö on hälyttävästi lisääntymässä. Nuoret tarvitsevat nopean puuttumisen ja kuntouttavan päihdehoidon paikkoja ehdottomasti lisää.

Nuori ei hymyile - ainakaan työvoimatoimistossa

Työ- ja elinkeinotoimistojen byrokratiaviidakkoon hukkuu moni nuori ja helposti luovuttaa. Ikävä asenne, uhkailukirjeet ja karenssit ovat työtä etsivien nuorten arkipäivää. Työpajat ovat yksi keinoa hakea tukea paperitöihin.

Jannika B tsemppaa nuoria – haaveammatti voi löytyä mutkan takaa

Jannika B:stä tuli muusikko kovan työn sekä monen mutkan ja takapakin kautta. Omien kokemustensa innoittamana hän lähti mukaan kampanjoimaan töitä ja opiskelupaikkaa etsivien nuorten puolesta. Hän haluaa olla esimerkkinä siitä, kuinka oma suunta löytyy kokeilun kautta

Miksi nuoret syrjäytyvät? – vastaa kyselyyn

Ylen aamu-tv haluaa kuulla sinua, koska tiedät parhaiten. Kirjoita vapaasti.

Sähköinen yhteishaku on poistamassa ilkeän porsaanreiän

Noin 30 000 toisen asteen koulutukseen hakijaa vuosittain joutuu kirjaamaan peruskoulun arvosanansa järjestelmiin itse. Moni vääriä tietoa tahallaan tai epähuomiossa antanut menettää jälkeenpäin jo saamansa opiskelupaikan.

Nuoret vailla opiskelu- ja työpaikkaa: Paheksuntaa ja parempaan pyrkimistä

Millaista on elää ilman työtä ja opiskelua? Monet saattavat kadottaa päivärytminsä ja vaipua alakuloon, kun ympärillä muut pääsevät opiskelemaan, tai saavat työpaikan. Välivuotta viettäviä saatetaan myös paheksua, vaikka se tehtäisiin pakon edessä.

Syrjäytynyt nuori ei enää unelmoi

Nuorisotyöntekijä toivoo, ettei koskaan kuulisi syrjäytynyt-sanaa kenenkään nuoren suusta. Syrjäytymisen sijaan voisi puhua ulkopuolisuuden tunteesta.

Etsivä nuorisotyö vaatii myös salapoliisin kykyjä

Kokemukset etsivästä nuorisotyöstä ovat olleet kaikin puolin positiivisia, vaikka niitäkin nuoria on, jotka ovat tavoittamattomissa.

Liputus-järjestelmällä nuorten jäljille Mikkelissä

Mikkeli hakee säästöjä ja tuottavuutta muuttamalla kuntapalvelujaan digitaaliseen muotoon.

Kymppiluokalle koiran kanssa

Kouvolan Valkealassa opiskelijoilla on koira mukanaan oppilaitoksessa. Ne makaavat luokassa pulpetin vieressä sillä aikaa, kun tytöt opiskelevat koirateoriaa. Alkuvaikeuksien jälkeen yhteiselo on sujunut ongelmitta.

Oppisopimus kiinnostaa nuoria, mutta voi hirvittää työnantajia

Valtakunnaliset säästöt ja nuorisotakuu ovat tuoneet muutoksia oppisopimuskoulutukseen. Koulutuskeskus Salpaus koettaa nyt saattaa yhteen koulutusta vailla olevat nuoret ja vastahakoiset työnantajat. Yrittäjäjärjestö taas haluaisi keventää työnantajan kuluja oppisopimusjärjestelmässä.

Laudaturin nappaaminen helpottuu ensi keväänä

Ylioppilastutkintolautakunta uudistaa ensimmäistä kertaa viiteenkymmeneen vuoteen matemaattista mallia, jolla arvosanat lasketaan. Pitkään käytössä ollut Gaussin käyrä poistuu sellaisenaan käytöstä. Päätöksiä korvaavasta mallista tehtäneen jo perjantaina.

Oulussa nuoret ja rekrytoijat tapaavat pikadeiteillä

Paperisten hakukaavakkeiden sijasta Oulussa on järjestetty työnhakijoiden ja henkilöstövuokrausyritysten pikatreffit. Siellä työnhakijalla on viisi minuuttia aikaa esitellä itseään ja osaamistaan. Kun työnhakija ja tarjoaja tapaavat silmästä silmään, on persoonallekin enemmän tilaa.

Lapset ovat yhä rikkinäisempiä lastenkotiin tullessaan

Lastensuojelun ammattilaiset pelkäävät, että kunnissa sijoituspäätösten venyminen tekee lapsiin samanlaisia arpia kuin 1990-luvun laman aikaan. Myös lain peräänkuuluttamasta ennaltaehkäisevästä työstä puuttuu kunnissa resursseja.

Inarissa nuoria kuullaan, mutta kuunnellaanko?

Inarin kunnan nuorisovaltuuston edustajat pääsivät torstaina kertomaan kokemuksiaan nuorten kuulemisesta oikeille valtuutetuille. Inarin kunnanvaltuuston kokouksen alla järjestettiin valtuustoseminaari, jossa käsiteltiin nuorten syrjäytymistä. Nuoret ohjeistivat päättäjiä oikeaan lähestymistapaan nuorten asioissa. Kuulemisen sijaan kaivataan enemmän kuuntelemista.

Miehen mallina pikkukavereille

Aurajoen rantaan kiinnittyi hiljattain perinnejahti Österstjernan mukanaan seitsemän junioria, näiden aikuiset kaverit sekä laivan miehistö. Kyse oli mieskaveritoiminnan juhlapurjehduksesta. Suomen Turkuun tuotiin samalla viesti mieskaveritoiminnan aloittamisesta. Mieskaveritoiminnasta enemmän illan A-studiossa TV1 kello 21.05.

Talvivaaran Pekka Perä lupaa 20 opiskelijalle harjoittelupaikan

Ylen koordinoimassa Nuorille.Nyt!-kampanjassa on luvattu lähes 700 työ-, kesätyö- tai harjoittelupaikkaa.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle