Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Viestejä vuosisatojen takaa: vanhoja kirjeitä voidaan nyt lukea avaamattomina uuden tekniikan avulla

1600 - 1700-lukujen vaihteen taidokkaasti taiteltuja kirjeitä on pystytty ensimmäistä kertaa lukemaan kerros kerrokselta uuden tietokonealgoritmin avulla. Kirjeet kertovat valistusajan alun elämästä sekä jo unohtuneesta taitteluperinteestä.

Tuhannen kiven palapeli: Pomarkun vanha kivisilta puretaan ja kootaan uudelleen

Purkutöistä tehdään erittäin tarkat muistiinpanot, jotta silta voidaan myöhemmin rakentaa täysin samannäköiseksi.

Enontekiölle tulossa huippumoderni tutkajärjestelmä – aikomus kuulla myös paikallisia aiheesta syksyn aikana

Kansainvälinen suurhanke on vihdoin päässyt vauhtiin rahoituksen varmistuttua. Moderni antennijärjestelmä valmistunee Enontekiön Karesuvantoon neljässä vuodessa.

Enontekiölle rakennetaan 10 000 antennia käsittävä tutkajärjestelmä

Enotekiön Karessuvantoon rakennetaan huippumodernin ilmakehätutkan antennijärjestelmä. Eiscat 3D-tutkan kaksi muuta antennijärjestelmää tulevat Ruotsiin ja Norjaan.

Uusi kuvaustapa näyttää kasvosi kolmiulotteisesti – 3d-selfietä kehitetään kännykkäsovellukseksi

3d-tekniikka tarjoaa mahdollisuuksia selfie-kuvaukseen, ihokasvainten mittaamiseen, hiusmallitestaukseen ja vaatteiden sovitukseen.

Maanantai 23.1.2017 (radio)

Syyrian tilanteesta on järjestetty kokouksia. Japanilaisen Yayoi Kusaman taidenäyttely kiinnosti suomalaisia. The Times kirjoittaa suomalaisesta sisusta. Videot ja 3D-kuvat ovat tulleet asuntoilmoituksiin. Suomi esittelee suomalaista kulttuuria ranskalaisille puumökeissä keskellä Pariisia.

Maanantai 23.1.2017 (tv)

Syyrian tilanteesta on järjestetty kokouksia. Videot ja 3D-kuvat ovat tulleet asuntoilmoituksiin. Suomi esittelee suomalaista kulttuuria ranskalaisille puumökeissä keskellä Pariisia. Sää on tiistaina melko kylmä.

Mustanmeren pohjasta löytyi vahingossa aavelaivasto

Meressä makaa alustyyppejä, jollaisia tutkijat eivät ole päässeet ennen edes näkemään.

Tekniikka paljastaa muinaiset asumukset – "kaivauksia" voi tehdä nyt kotisohvalta

Vanhoja asuinpaikkoja voin nyt etsi Maanmittauslaitoksen kaikille avoimesta Lidar-aineistosta. Sen avulla on löydetty lukuisia vanhoja asumuksia.

Uusia menestystarinoita korvakuumemittarin ja pakastekuivauksen rinnalle – opiskelijat kaupallistavat NASA:n ylijäämäkeksintöjä

Maailmanlaajuinen Space Race -kilpailu etsii uusia käyttökohteita avaruustutkimuskeskus NASA:n ylijäämäkeksinnöille. Jyväskyläiset opiskelijat tavoittelevat 1,2 miljoonan euron palkintoa muun muassa systeemillä, jolla voisi mallintaa itsensä pelihahmoksi.

Maailmanennätys tietokonesimulaatioissa Suomeen – tarkkuus hakkaa elokuvateatterit

Suomalaistutkijat ovat onnistuneet toteuttamaan maailman suurimman tietokonesimulaation. Äärimmäisen tarkassa 3D-simulaatiossa mallinnettiin supertietokoneella veden kulkua kiviaineksessa. Simulaation tarkkuus on noin tuhatkertainen aiempiin verrattuna ja päihittää elokuvateattereiden tarkkuuden. Tavallisia kannettavia tietokoneita olisi vastaavaan simulaatioon tarvittu 17 000. Tutkimushanketta koordinoi Jyväskylän yliopisto.

Kolmiulotteinen kirves säikyttelee tulevaisuuden sohvaperunaa

3D-tekniikka hakee vauhtia kaupallisista sovelluksista, mutta voi tulevaisuudessa olla osa arkea. Seuraavaksi lähinnä teollisuutta palveleva tekniikka siirtyy viihde- ja pelimaailmaan.

Suurtehotutka ryhtyy tutkimaan kolmiulotteisesti lähiavaruutta

Suomen Akatemia on myöntänyt 13 miljoonaa euroa uuden arktisten alueiden supertutkan rakentamiseen. Rahan saannin ehtona on, että suunnitelma toteutuu yhteispohjoismaisena yhteistyönä. Suomessa hanketta koordinoi Oulun yliopisto.

Robottikopteri kuvaamaan sähkölinjoja – katkosten aiheuttama piina lyhenee?

Sähkölinjojen tarkastuksia saatetaan tehdä tulevaisuudessa kauko-ohjattavilla minikoptereilla. Pohjois-Karjalassa kokeillaan parhaillaan robottikoptereita, joiden ottamien kuvien toivotaan nopeuttavan vikojen paikannusta ja korjausta.

Luurangon 3D-kuvat vahvistavat Shakespearen näytelmän poliittiseksi propagandaksi

Tudorien kuningassukuun kuuluneen Elisabet I:n suosion takaamiseksi Shakespeare kuvasi edellisen kuningassuvun viimeisen hallitsijan ulkoisesti ja sisäisesti vääristyneenä julmurina. Rikhard III:n luurangosta tehty tietokonemallinnus kertoo, ettei hän ollut laahustava kyttyräselkä.

Kiinalaisluotain laskeutui Kuuhun

Kyseessä on ensimmäinen Kuuhun laskeutunut kiinalaisalus. Se toi mukanaan Jadejänikseksi ristityn mönkijän tutkimaan Kuuta.

Ranskalainen elokuvakokemus on samppanjaa, tryffeleitä ja 3D-kuvaa

Elokuvateatterit elävät Ranskassa uutta kultakautta. Eri puolille maata on avattu viime kuukausina useita hulppeita elokuvateattereita, jotka tarjoavat viimeisimmän tekniikan lisäksi muun muassa ekstraleveitä penkkejä, samppanjaa ja tryffelipopkorneja.

Messurakentajien uusi koti kootaan palikoista

Äijälänrannan asuntomessualueelle omaa kotia rakentavien Emilia Pesosen ja Jarkko Niemen unelmatalo etenee aikataulussa. Samanlaista taloa ei vielä ole missään muualla.

Ei enää nuhjuisia sovituskoppeja - Taiwanissa kehitettiin virtuaalinen vaatesovitus

Sovitetut vaatteet voi myös ladata muistiin ja linkata Facebookiin ja Twitteriin.

Saippuakuplan salaisuus on koostumuksessa

Jos kaupan saippuakupla-ainetta ei ole saatavilla, nesteen voi sekoitella kotitarpeista. Pelkästä vedestä ja tiskiaineesta ei synny kestäviä kuplia, mutta ripaus sokeria auttaa jo paljon.

3D-gurun lista: Kaikkien aikojen parhaat 3D-elokuvat

Münchenin elokuvamuseon johtaja Stefan Drössler pitää kaikkien aikojen parhaina 3D-elokuvina kolmea teosta elokuvan historiasta. Ne ovat Dial M for Murder (1954), Inferno (1953) ja Robinson Crusoe (1947) . Nykyisen 3D-innostuksen aikana tehdyistä elokuvista Drössler kokee vain kolmen vastaavan sitä, mitä kolmiulotteiselta kuvalta voi ja saa odottaa. Ainoa tuleva 3D-elokuva, jota hän odottaa on italialaisen Dario Argenton versio Draculasta.

Megaluokan flopit uhkaavat 3D:n tulevaisuutta

Elokuvan suurtuotantojen heikot lipputulot voivat johtaa 3D-buumin surkastumiseen. Alaa pitkään seuranut Münchenin elokuvamuseon johtaja Stefan Drössler uskoo buumin tulleen tiensä päähän, vaikka kolmiulotteisen elokuvan historia tarjoaisi hyviä esimerkkejä tekniikan käyttämisestä onnistuneesti.

Outotec ostaa Numcoren

Pörssiyhtiö Outotec ostaa kuopiolaisen Numcoren. Numcore on vuonna 2008 perustettu, kolmiulotteista kuvantamistekniikkaa kehittävä teknologiayhtiö. Yrityksellä on 13 työntekijää.

Lasitaiteessa näkyy sekä käsityö että teknologia

Lasitaiteilijoiden ja lasialan yrittäjien työnkuvat voivat vaihdella paljonkin. Toisten töissä käsityön osuus on keskeisessä roolissa, toiset taas hyödyntävät viimeisintä lasertekniikkaa. Asiakkaat toivovat lasitaiteelta ennen kaikkea yksilöllisyyttä.

Britanniassa taltioidaan oopperoita 3D-tekniikalla

Britannian Kuninkaallinen ooppera on ollut pioneeri oopperan taltioimisessa 3D-elokuvaksi. Viime vuonna kuvattiin Bizet'n Carmen, ja nyt vuorossa on Puccinin rakastettu ooppera Madama Butterfly. 3D-kuvaus vaatii erilaista otetta kuin tavallinen filmaaminen.

Kallonlahdelta paljastui 150-vuotias purjealus

Alustavien tutkimustulosten perusteella kyseessä on 1800 -luvun puolivälissä rakennettu purjealus. Noin 30 metriä pitkä ja 7 metriä leveä alus on mitä todennäköisimmin hylätty uppoamispaikalleen. Tarkemmat tutkimustulokset valmistuvat syksyllä.

3D tulee kaikkiin kodin viihdelaitteisiin

Kolmiulotteista kuvaa näyttävät 3D-televisiot ovat korvaamassa perinteisemmät mallit. Kaikilla televisiovalmistajilla on jo 3D-versionsa, ja kolmiulotteinen kuvamateriaali lisääntyy koko ajan. Uusinta uutta ovat 3D-kuvaa tuottavat still-kamerat ja kotivideokamerat.

Mawsonin kiinnostus vaihtui uraanista kultaan

Malminetsintäyhtiö Mawson hakee valtauksia Tervolan, Ylitornion ja Rovaniemen alueelle. Yli 30 kilometriä pitkälle esiintymävyöhykkeelle sijoittuvan alueen pinta-ala on noin 600 neliökilometriä. Yhtiö kertoo etsivänsä alueelta pääasiassa kultaa.

3D:n katselu kännykässä onnistuu ilman laseja

3D on tulossa vauhdilla kämmenlaitteisiin. Valmistajat lupaavat, että katseluun ei tarvita erilisiä laseja. Kolmiulotteisen kuvan tulo lisää haasteita myös bittejä välittäville operaattoreille.

Mittatilausvaate kehoskannerilla

Kehoskannerilla henkilöstä saadaan yli sata mittaa alle sekunnissa. Kamerat muodostavat vaatetettavasta kolmiulotteisen kuvan, joka mahdollistaa esimerkiksi virtuaalisovituksen. Lapin yliopistossa tekniikkaa on käytetty esimerkiksi poliisien talvivaatetuksen suunnittelussa.

Näytteistä luodaan 3D-kuvia TTY:ssa

Tampereen teknillinen yliopisto kehittää biologisten näytteiden tutkintatapoja. Uudella kuvantamismenetelmällä voidaan luoda kolmiulotteinen kuva esimerkiksi maksan rasvanäytteestä. Näytteen 3D-kuva antaa tärkeää tietoa siitä, kuinka molekyylit ovat näytteessä järjestäytyneet.

Muotilehden kansi ensimmäistä kertaa 3D:nä

Maailman ykkösmuotilehdeksi kutsuttu Italian Vogue julkaisee syyskuun numeronsa kannen 3D:nä. Vuoden tärkeimmän numeron kanteen on valittu australialainen huippumalli Miranda Kerr.

3D-televisiot tekevät tuloaan

Tekniikka kehittyy nykyään hirmuisella vauhdilla. Teräväpiirtolähetykset tekevät vasta tuloaan, kun puhutaan jo uudesta askeleesta television katselussa. 3D-teknologia on käytössä jo elokuvateattereissa, mutta nykyään on mahdollista nauttia siitä kotisohvallakin.

3D houkuttelee TV:n katsojia

Pari, kolme valmistajaa tuo kesän mittaan 3D-televisioita myyntiin. Pian alkavien jalkapallon MM-kisojen uskotaan vauhdittavan vastaanottimien kauppaa, vaikkei kolmiulotteisia otteluita nähdäkään Suomessa. 3D-televisiot maksavat parin tuhannen euron molemmin puolin.

Elokuva-alan osaamista syvennetään

Elokuva-alan osaamista vahvistetaan Pohjois-Karjalassa. Tänään alkaneella koulutusjaksolla alan ammattilaiset hiovat taitojaan, jotta maakunnassa merkittäväksi noussutta elokuvateollisuutta voitaisiin kasvattaa entisestään.

Tutka-antennimetsää suunnitellaan Lappiin

Pohjois-Lappiin suunnitellaan hehtaarien kokoista tutka-antennikenttää, jota käytetään yläilmakehän ilmiöiden ja revontulien luotaamiseen. Kymmeniä tuhansia antenneja sisältävä kenttä toimisi kansainvälisen Eiscat-järjestön 3D-suurtehotutkan vastaanottoasemana.

Tanskan elokuvateatterit hautovat 3D-boikottia

Tanskalaiset teatteriketjut suunnittelevat boikotoivansa 3D-elokuvia ja jättävänsä ne näyttämättä. Taustalla on kiista siitä, pitäisikö itse elokuvien tekijöiden maksaa osa tekniikasta, vai onko teatterien yksin kustannettava salien kallis muuttaminen 3D-käyttöön.

Meilahden leikkausrobotti aloitti operaatiot

Meilahden sairaalassa tehtiin tänään HUS:in ensimmäinen robottiavusteinen leikkaus.

Vanhenevat laitteet haittaavat lääketieteellistä tutkimusta

Lääketieteelliset tutkimuslaitokset pelkäävät tutkimuslaitteidensa vanhentumista. Kansainvälisessä kilpailussa on vaikea pärjätä ilman huippumoderneja tutkimuslaitteita. Laitteisiin on kuitenkin saatu viime vuosina huonosti rahoitusta.

Virtuaalikartan käyttäjät löysivät 100-vuotisonnittelun Leninille

Virtuaalisen karttapalvelun Google Earthin käyttäjät ovat löytäneet Siperiasta Neuvostoliiton ensimmäiselle johtajalle Vladimir Iljitsh Leninille osoitetun, jättimäisen satavuotisonnittelun.

Suomen kallein elokuva piirtyy animaatioksi

Suomalainen animaatio on työntymässä kansainvälisille markkinoille. Ensi syksyksi valmistuu koko illan animaatio Niko, lentäjän poika, joka on kaikkien aikojen kallein suomalainen elokuvatuotanto.

Kolmiulotteiset elokuvat pyrkivät pian markkinoille

Moniulotteisen elokuvan katsominen ja koskeminen on tulevaisuudessa mahdollista. Kolmiulotteisten elokuvien uskotaan myös vähentävän elokuvapiratismia.