Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Baijerin hallitus määräsi osavaltion rakennuksiin ristit – "Ei uskonnollinen symboli"

Baijerin hallituksen mukaan risti edustaa osavaltion historiallista ja kulttuurista luonnetta. Osavaltion pääministerin mukaan kyseessä ei ole merkki uskonnosta.

1800-luvulla Alatornion kirkon katolla komeili lohikäärmeen pää – nyt teos pölyttyy kellarissa

Kirkon katolta voi löytää perinteisen ristin sijaan vaikka lohikäärmeen pään tai kukon. Alatornion kirkon koriste on siirretty kellarin uumeniin.

Lemmikin kuoleman sureminen hävettää – voi olla rankempaa kuin ihmisen poismeno

Kolme koiraansa menettänyt Taisto Miinalainen on tuttu näky pieneläinten hautausmaalla.

Tihvinän ihmeet – tarina ihmeitä tekevästä ikonista

Ihmeitä tekevä Tihvinän Jumalanäidin ikoni palasi Venäjälle.

Wednesday's papers: Headscarves, Helsinki-Tallinn tunnel, electronic exams, and looking for stolen goods

On Tuesday, the European Union's top court ruled that companies may ban staff from wearing Islamic headscarves and other visible religious symbols under certain conditions. The freesheet Metro writes today that in Finland many employers have dress codes in place that allow scarves on the job.

Tiistai 14.3.2017 (radio)

Korkein oikeus käsittelee kunniamurhan suunnittelua. EU-tuomioistuin päätti, että työnantaja saa kieltää uskonnolliset symbolit työpaikalla. Britannian parlamentti on antanut luvan ilmoittaa EU-erosta. Sairaaloihin halutaan lisää kulttuuria. Adoptiojärjestöt haluavat näyttää, että adoptioperheissä eletään normaalia elämää.

EU-oikeus: Työnantaja saa kieltää islamilaiset päähuivit

EU:n tuomioistuimen päätöksellä voi olla suuri merkitys uskonnollisuuden näkyvään ilmaisuun Euroopassa.

Ranskan sisäministeri: Burkinien täyskielto olisi vastoin perustuslakia

Keskustelu burkinien kieltämisestä ei ota laantuakseen Ranskassa. Sisäministerin mukaan lakimuutos olisi perustuslain vastainen.

Ranskan oikeuslaitos purkaa burkini-kiellon – ainakin väliaikaisesti

Ranskan hallinto-oikeus linjasi tänään perjantaina, että kuntien on sallittava kokovartalouimapukujen eli burkinien käyttö uimarannoillaan.

Cannesin rannoilta kielletään musliminaisten burkini-uikkarit

Rannoilla saa oleskella ainoastaan uima-asuissa, jotka "kunnioittavat sekularismia", on Cannesin pormestari määrännyt.

Marseillessa puukotettiin juutalaista opettajaa – nyt kehotetaan jättämään uskonnollinen lakki kotiin

15-vuotias Isis-järjestön kannattaja puukotti juutalaista opettajaa maanantaina. Etelä-Ranskassa sijaitsevan Marseillen juutalaisyhteisön johtaja pelkää juutalaisvastaisuuden voimistuvan ja kehottaa juutalaisia olemaan pitämättä kipa-lakkia. Kipakielto herättää myös vastustusta.

Toivo ja rakkaus olivat jäädä ilman kaveriaan – uskolle löytyi kuitenkin uusi paikka

Usko, toivo ja rakkaus eli risti, ankkuri ja sydän ovat koristaneet pietarsaarelaisten joulua yli 100 vuotta. Rakennustyöt uhkasivat viedä tänä vuonna uskolta paikan, mutta asia on saatu ratkaistuksi. Edellisen kerran pietarsaarelaiset olivat jäädä ilman jouluvalojaan 1900-luvun alussa.

Pitkä hame oli ranskalaiskoululle liian uskonnollinen vaate

Koulun rehtorin ja kaupungin opetusviranomaisten mielestä muslimityttö provosoi nilkkoihin asti ulottuvalla hameellaan.

Pyhän symbolin arkinen historia - Jeesus naulittiin tulvamerkkiin

Symbolien salat paljastaa myös, että suuntaa osoittavan nuolen historia juontaa juurensa roomalaisiin katakombeihin. Mutta mitä yhteistä on kalalla ja opastenuolella?

Saksa sallii muslimiopettajien huivit – kielto rikkoi perustuslakia

Huivikielto johti sekalaisiin käytöntöihin: joissakin osavaltioissa kristilliset symbolit olivat kouluissa sallittuja, mutta islamilaiset eivät.

Kiinan Xinhua: Sananvapautta rajoitettava Charlien Hebdon iskun jälkeen

Suhtautuminen uskontoihin on arka asia Kiinassa. Viranomaisia on arvosteltu uskonnollisten symbolien ja tapojen tukahduttamisesta.

Voiko jalkapalloilija näyttää tältä?

Kansainvälinen jalkapalloliitto päätti keväällä, että turbaanin ja huivin kaltaisia uskonnollisia päähineitä saa käyttää pelikentillä. Jalkapallomaa Ranskassa päätös aiheutti jälleen kerran uuden huntukiistan.

Could Finnish policewomen wear headscarves?

Minority groups would like to see police uniform rules changed to allow religious head coverings, reports an Yle documentary. In neighbouring Sweden police can already wear religious headgear, but Finland is unlikely to follow the neighbouring force's lead in the near future at least.

Uskonnollisten tunnusten kielto jakaa quebeciläisiä

Enemmistö provinssin kahdeksasta miljoonasta asukkaasta kannattaa kieltoa. Muualla Kanadassa ehdotusta vastustetaan, ja myös osa separatisteista on ajautunut riitoihin asian vuoksi.

Quebec kieltää burkhat työntekijöiltään

Uskonnolliset korut sallitaan, jos ne ovat tarpeeksi huomaamattomia.

Chapel of Silence invites people to talk

The new timber-built Chapel of Silence located next to Helsinki’s Kamppi shopping centre has drawn nearly 40,000 visitors in its first month.

Vanhoillismuslimit: Hagia Sofiasta moskeija!

Turkissa vanhoilliset muslimit vaativat Hagia Sofia -museon muuttamista takaisin moskeijaksi.

Satavuotias Turun synagoga odottaa suurremonttia

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö juhlistaa läsnäolollaan Turun synagogan satavuotispäivän kutsuvierasjuhlaa. Pienelle seurakunnalle vierailulla on suuri merkitys.

Finnish-Italian Mother Loses Crucifix Fight

The European Court of Human Rights (ECHR) has ruled against a Finnish-Italian mother in a long running legal battle over religious symbols in classrooms. Soile Lautsi-Albert, who was born in Finland, argued that crucifixes in Italian classrooms breached the human rights of non-Catholic parents and children.

EIT kumosi krusifiksi-päätöksensä

Euroopan ihmisoikeustuomioistuin on kumonnut aikaisemman koulujen krusifiksi-päätöksensä. Vaikka krusifiksi on uskonnollinen symboli, tuomioistuimen tuoreen päätöksen mukaan ei ole näyttöä, että koulujen seinällä olevat krusifiksit vaikuttaisivat oppilaisiin. Aiemmin EIT oli arvioinut, ettei krusifikseja saa pitää koulujen seinillä.

Ristiriitoja nostattanut risti siirrettiin Puolassa

Tunteita herättänyt lento-onnettomuudessa kuolleen entisen presidentin muistoristi on siirretty kaikessa hiljaisuudessa pois Puolan presidentinpalatsin edustalta. Puuristi vietiin linnan kappeliin ilman pelättyjä välikohtauksia.

Puolassa presidentinpalatsin risti kuohuttaa

Puolan edesmenneen presidentin kunniaksi pysytetty risti kuohuttaa tunteita. Presidentinpalatsin edustalle pystytetty risti on kunnianosoitus lento-onnettomuudessa kuolleelle presidentti Lech Kaczynskille. Puolan nykyinen presidentti Bronislaw Komorowski haluaa siirrättää ristin kirkkomaalle pois presidentinpalatsin edustalta.

Raasepori Schools Frown on, But Will Allow, Islamic Scarves

Raasepori's school district has backpedalled on an outright ban on head-scarves for female students. The city in southern Finland softened its stand in the face of one family's fight to preserve its daughter's right to cover her head in public.

Opettaja voitti oikeuden hunnun käyttöön luokassa

Matematiikan opettaja on voittanut oikeuden verhota itsensä hunnulla opettaessaan kunnallisessa koulussa Belgiassa. Nainen oli valittanut aiemmasta oikeuden päätöksestä, jolla muslimihunnun käyttö koululuokassa kiellettiin.

Sveitsi kieltää minareettien rakentamisen

Sveitsi on äänestänyt minareettien rakentamiskiellon puolesta. Kansanäänestyksen tulosta pidetään suuryllätyksenä.

Sveitsin minareettiäänestys ihmetytti nettiyleisöä

Sveitsissä järjestettiin sunnuntaina kansanäänestys moskeijoiden minareettien rakentamisen kieltämisestä. Sveitsin hallitus on kehottanut kansalaisia torjumaan siirtolaisvastaisen Sveitsin kansanpuolueen ajaman kiellon. Kieltoa on perusteltu poliittisen islamin leviämisen estämisellä. Kansanäänestyksen puuhaajien mielestä minareetit eivät ole pelkkiä uskonnollisia symboleja, vaan osoitus vallanhalusta. Ensimmäisten ovensuukyselytulosten mukaan Sveitsi on äänestänyt minareettien rakentamiskiellon puolesta. Nettiyleisön kommentointi oli värikästä.

Disputes Over Scarves Split Employers

Employers face a re-examination of attitudes to religious symbols worn by staff. For example, some retailers permit the wearing of scarves by Islamic women employees while others have discouraged their use. Employers can freely decide on the issue in the absence of legislation.

Uusnatseja pidätettiin Israelissa

Israelissa poliisi on hajottanut uusnatsien jengin vuoden tutkinnan jälkeen. Poliisin mukaan uusnatsijengiä epäillään hyökkäyksistä ulkomaalaisia, homoja, narkomaaneja ja uskonnollisia symboleita kantavia juutalaisia vastaan.

Länsimaalaiseksi vaikka väkisin

Mielipidemittausten mukaan turkkilaisten into liittyä Euroopan unioniin on romahtanut. Vuonna 2004 yli puolet turkkilaisista, 58 prosenttia, kannatti EU-jäsenyyttä. Pew Research Centerin tekemän mielipidetutkimuksen mukaan tänä vuonna EU:n kannatus oli enää 27 prosenttia.

Sotataiteilijat taltioivat amerikkalaisten sotia

Yhdysvaltain armeija kartuttaa mittavaa taidekokoelmaansa omatekoisella sotataiteella.

Norjan koulut kieltämässä kasvohunnut

Norjan kouluihin on tulossa osittainen huivikielto. Opetushallituksen mukaan koulut voivat kieltää huivit, jotka peittävät kasvoja kokonaan tai osittain.

Muslimityttö voitti asukiistan Britanniassa

Britanniassa vetoomustuomioistuin on päättänyt, että koulu rikkoi muslimitytön ihmisoikeuksia kieltämällä peittävän muslimiasun jibabin käytön.

Siepatut ranskalaistoimittajat palasivat kotimaahan

Irakissa neljä kuukautta sitten kaapatut ranskalaistoimittajat ovat saapuneet kotimaahansa. Ranska kiistää maksaneensa heistä lunnaita.

Huivi johti erotuksiin Ranskassa

Ranskassa on erotettu kaksi muslimityttöä koulusta, koska he eivät suostuneet noudattamaan kouluihin määrättyä huivikieltoa.

Sian kulttuurihistoria ja possureseptit on yhdistetty kirjaksi

Sikapossu-teoksen toimittaja Markku Haapio herkuttelee kirjassaan silavalla. Hän käsittelee possun vaikutusta sivilisaation kehittymiseen sekä pohtii sikaa uskonnollisena symbolina ja viihdeteollisuuden osana.